Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Απάχικο ταβερνάκι της Λευκωσίας σου σερβίρει μέχρι χαλίτζι

Το σπάνιο κυπριακότυρί της Κύπρου σερβίρεται και στην πρωτεύουσα

Δημοσιεύτηκε στις 23 Αυγούστου 2018

Το 2013, ο κ. Αντρέας Αγρότης αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό του ταβερνάκι για το κέφι του, ένα χώρο ο οποίος θα λειτουργούσε περισσότερο ως το δικό του χόμπι. Έτσι, έφτιαξε το 'Συνεργατικόν Ταβερνείον του Αγρότη' στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου στον δρόμο προς τις Χαλεπιανές σε ένα χώρο χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και φτιασίδια.

Το ταβερνείο αυτό είναι, ίσως, μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο αφού δεν ακολουθεί κανόνες, ωράρια, συγκεκριμένη εξυπηρέτηση και σταθερό μενού, ούτε διαθέτει κάποιο χώρο που να διαθέτει τα χαρακτηριστικά μίας κλασικής κυπριακής ταβέρνας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό, απάχικο χώρο συνάθροισης φίλων, για μικρές παρέες με πιάτα της ώρας, μερακλίδικα μεζεδάκια, οφτό και είδη σχάρας.

Το μαγαζί αυτό παλαιότερα λειτουργούσε ως περίπτερο-καφενείο ενώ σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιόμορφο μέρος, με δική του φιλοσοφία όπου ο κ. Αντρέας είναι ιδιοκτήτης, ψήστης και σερβιτόρος. Ιδιαιτερότητα του χώρου είναι τα δύο μεγάλα ξύλινα τραπέζια τα οποία στη μέση τους έχουν μεγάλες προθήκες γεμάτες με πάγο και μπίρες όλων των ειδών για να διαλέγει η παρέα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η ομάδα το Check In μάλιστα το επισκέφτηκε αρκετές φορές. Διάβασε ΕΔΩ τις εντυπώσεις μας.

Με έκπληξη λοιπόν πληροφορηθήκαμε πως ο μερακλής κύριος Αντρέας πέραν των εκλεκτών πιάτων του που σερβίρει στο ταβερνείο του την Τρίτη 28 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου φέρνει στο μαγαζί του εκείνο το σπάνιο κυπριακό τυρί το Χαλίτζι που τείνει να εξαφανιστεί. Ο κύριος Αντρέας φέρνει το Χαλίτζι από το χωριό Πηγαίνια στην περιοχή Τυλληρίας όπου παραδοσιακά φτιάχνεται το συγκεκριμένο τυρί.

To μενού του Ταβερνείου του Αγρότη την Τρίτη 28 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου διαμορφώνεται ως εξής:

Σαλάτα
Ελιές τσακκιστές
Ξιδάτα
Τασιή
Χαλίτζιν με ελαιόλαδο και Ρίγανη
Χαλλουμωτή στα κάρβουνα
Η τηανιά του Αγροτη
Λουκάνικα στα κάρβουνα
Πατάτες κατσουρωτές
Παϊδάκια αρνίσια στα καρβουνα
Σούβλα χοιρινή αλειμμένη με ένα ιδιαίτερο σος αλα Αγρότης

Στις 30 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη το μαγαζί σερβίρει οφτό της Τερατσιάς.

Τι είναι το Χαλίτζι
Τα Χαλίτζια Τηλλυρίας είναι είδος μαλακού, λευκού τυριού, με τρύπες και υπόξινη γεύση. Παρασκευάζονται στην περιοχή Τηλλυρίας αλλά και της Τσακκίστρας, από νωπό πρόβειο ή αιγινό γάλα, ή μίγμα αυτών. Για την παρασκευή των χαλιτζιών χρησιιμοποιείτο το γάλα που παραλάμβανοταν μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα πρόβατα έβοσκαν τα υπολείματα του θερισμού (Κυπριανού Χ., 1970).

Τον Μάιο - Ιούνιο παραγόταν, ειδικά στην περιοχή της Τηλλυρίας, η καλύτερη ποιότητα ενός άλλου μαλακού τυριού, τα χαλίτζια. Ήταν η εποχή που τα πρόβατα και οι αίγες έβοσκαν τα υπολείμματα του θερισμού των σιτηρών και είχαν καλό γάλα.

Παρασκεύαζαν το τυρόπηγμα όπως στο χαλλούμι και το έσφιγγαν μέσα σε ταλάρκα. Κατόπιν, βγάζοντάς το από το ταλάριν, το έκοβαν σε φέτες πάχους δύο εκ. περίπου, αλάτιζαν τις φέτες και τις άφηναν σε λεκάνη να κρυώσουν. Την επόμενη μέρα τις τοποθετούσαν σε δοχείο με αλατισμένο τυρόγαλα, όπου τα χαλίτζια μπορούσαν να διατηρηθούν μέχρι ένα χρόνο. Το τυρί αυτό έχει υπόξινη γεύση και τρύπες (Οικονομίδης 2004, 90).
Πηγή: www.foodmuseum.cs.ucy.ac.cy

Πληροφορίες: 99680145

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close