Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαρτίου 2019
Μια ξεχωριστή παράσταση Μουσικής και Λόγου από τους δύο φίλους και συνεργάτες που μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα, ήχους και στίχους δικούς τους και άλλων, εικόνες και αρώματα ενός ορεινού χώρου και της χωμάτινης χώρας του Νείλου, συνθέτοντας μια άλλη πατρίδα. Υπέροχες συνθέσεις, μέσα από μια πρωτοποριακή ενορχήστρωση του υλικού, ντύνουν μοναδικά την ποίηση του Μιχάλη Γκανά - που δημιουργεί εικόνες και μας ταξιδεύει σε άλλους κόσμους.
Ο πρόσφατος κύκλος τραγουδιών «Γυάλινα Γιάννενα» που κυκλοφόρησε σε cd από το Μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης καθώς και αγαπημένα τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη από άλλους κύκλους μπλέκονται στην ιστορία που πλάθουν οι δύο δημιουργοί, μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς Γιάννη Κυριμκυρίδη (πιάνο), Γιώργο Κοντογιάννη (λύρα), και Δημήτρη Βαρελόπουλο (λαούτο). Ερμηνεύει ο Νίκος Ξυδάκης και διαβάζει ο Μιχάλης Γκανάς.
Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στο Κάιρο και η μουσική που γράφει αναφέρεται σ’ αυτούς τους τόπους καταγωγής του και κυρίως στον αέρα ενός ολόκληρου ελληνικού κόσμου που περιπλανιόταν σε τόπους άλλοτε ιερούς, άλλοτε κοσμοπολίτικους της κοντινής Ανατολής αλλά και σε βιώματα αυστηρά προσωπικά. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με τον Θοδωρή Γκόνη και τον Μιχάλη Γκανά, των οποίων οι στίχοι προέρχονται από τη μεγάλη ποιητική παράδοση της Ελλάδας.
Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1978 με την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» ,έναν δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και ερμηνεία από τον Νίκο Παπάζογλου, τον Δημήτρη Κοντογιάννη και την Σοφία Διαμαντή. Η ίδια συνεργασία επαναλαμβάνεται το 1979 στον επόμενο δίσκο με τίτλο «ΤΑ ΔΗΘΕΝ».
Μετά από τέσσερα χρόνια περίπου κυκλοφορεί το «Πρώτο Βράδυ στην Αθήνα» σε στίχους του ίδιου του συνθέτη, του Μιχάλη Γκανά και του Μανώλη Ρασούλη όπου ο Νίκος Ξυδάκης εμφανίζεται για πρώτη φορά σαν ερμηνευτής των τραγουδιών του. Άλλα γνωστά του έργα είναι η μελοποίηση ποιημάτων του Διονύσιου Σολωμού με τίτλο “Προς τον Κύριον Γεώργιο Δε Ρώσση “, το “Μέλι των Γκρεμών “, το “Ημερολόγιο“, καθώς και το “Αμάρτημα της μητρός μου” με μελοποιημένα ποιήματα του Γεώργιου Βιζυηνού και του Θοδωρή Γκόνη.
Ο δίσκος του με τίτλο “Γρήγορα η Ώρα πέρασε” με την φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους των τελευταίων ετών. Πρόκειται για τραγούδια σε ποίηση της Σαπφούς, σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, Διονύση Καψάλη και Κώστα Καρυωτάκη.
Ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς διέγραψε τη δική του - εικοσαετή πια - τροχιά στο ελληνικό τραγούδι. Γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου ήρθε για να σπουδάσει Νομικά. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την Κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και Σεναριογράφος.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες: Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, A. Dinkjian κ.α.
Μετέφρασε τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν και τους "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών.
Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του "Παραλογή".
Το 2002 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μελάνι» μια συγκεντρωτική έκδοση των στίχων του έως και το 2001 με τίτλο «Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς».
Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 15 Μαρτίου, 20:30
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45
Εισιτήρια: € 18 / 14, E-ticket: www.rialto.com.cy
-
Θέατρο Ριάλτο
15 Μαρτίου 2019
Σχετικά
Ακυρώνεται η συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην Κύπρο
Η επίμονη πνευμονία που ταλαιπωρεί τον δημοφιλή ερμηνευτή οδηγεί στην αναστολή του υπόλοιπου καλοκαιρινού του προγράμματος – Πώς θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων για τα εισιτήρια της συναυλίας της 4ης Σεπτεμβρίου
H συναυλία που θα "κλείσει" το 5ο Astromeritis Food Festival
Τα καθαρά έσοδα του φεστιβάλ θα διατεθούν για φιλανθρωπικό και κοινωφελή σκοπό
Η Μάγδα Βαρούχα και ο Χρήστος Αδαμόπουλος επιστρέφουν Κύπρο με το "Ακομπλεξ-Άριστα"
Μια συναυλία που ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη μουσική συνάντηση και εξελίχθηκε σε ένα από τα live που συζητήθηκαν περισσότερο, έρχεται για δύο υπέροχες βραδιές σε Λεμεσό και Πάφο
AΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ 30: Μια νύχτα, μια ιστορία, ένας σκοπός
Ο Αντώνης Ρέμος γιορτάζει 30 χρόνια μιας σπουδαίας πορείας με μια μεγάλη επετειακή συναυλία στην Κύπρο, με δωρεάν είσοδο
Για το Φεστιβάλ «Αμαθούσια» θα πάμε και φέτος στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς Αμαθούντας
Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην κλασική μουσική και υπόσχεται μια βραδιά υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών
Ο Νίκος Απέργης επιστρέφει στη Λεμεσό για ένα μεγάλο live
Ο δημοφιλής ερμηνευτής ανεβαίνει στη σκηνή του Theama Venue με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του
Ο Βασίλης Λέκκας και η Βιολέτα Ίκαρη τραγουδούν κάτω από την πανσέληνο στο Φαράγγι της Κακκαρίστρας
Το «Φεγγάρι στο Κοχύλι» επιστρέφει με αγαπημένες μπαλάντες και ελεύθερη είσοδο
Ο Χρήστος Δάντης τραγουδά στη μεγάλη γιορτή της Χλώρακας
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στην πλατεία του χωριού, στο πλαίσιο του Chlorakas Festival
Μόλις ανακοινώθηκε ο καλλιτέχνης που θα μας διασκεδάσει στο Astromeritis Food Festival!
Το Συσκευαστήριο Αστρομερίτη θα γίνει και φέτος το place to be
Η Έμιλυ Χαραλάμπους τραγουδά δίπλα στη θάλασσα στο Kalifi
Μια καλοκαιρινή βραδιά με αγαπημένες μελωδίες και τον Βασίλη Ευσταθίου στα πλήκτρα
«Στο Φως του Φεγγαριού»: Μουσική και ποίηση κάτω από την πανσέληνο
Η Μαρία Ανδρέου και το Cyprus Guitar Trio παρουσιάζουν μια ατμοσφαιρική μουσικοποιητική παράσταση σε τρεις κοινότητες της Κύπρου
ONE × Κωνσταντίνος Χριστοφόρου × DJ Κοτσώνης σε ένα δυνατό live στο χωριό
Το GREEK LOVER ετοιμάζει ένα από τα πιο δυνατά live στο χωριό και εμείς δεν το χάνουμε με τίποτα