Δημοσιεύτηκε στις 03 Σεπτεμβρίου 2019
Το Θέατρο Ριάλτο, στο πλαίσιο των γιορτασμών για τα 20 χρονα του, και σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σόλωνα Μιχαηλίδη, τιμά την μνήμη του μεγάλου μουσουργού, με μια μοναδική συναυλία την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 20.30.
Στην συναυλία συμμετέχουν το Κουαρτέτο Προμηθέας με τους Νίκο Πίττα (βιολί), Ηρακλή Μιτέλλα (βιολί), Νίκο Παπαγεωργίου (βιόλα), Μιράντα Παπανεοκλέους (βιολοντσέλο), η Θεοδώρα Ράφτη (σοπράνο), η Έλενα Μουζάλα (πιάνο) και η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Λεμεσού με την Κορίνα Βασιλείου (πιάνο). Διεύθυνση χορωδίας: Σόλων Κλαδάς.

Θα παρουσιαστούν τα έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη: Κουαρτέτο εγχόρδων, Σουίτα για τσέλο και πιάνο, Τρίο με πιάνο, Πρελούδιο για βιολί και πιάνο, Τραγούδια: Άρια της Ναυσικάς, Κερύνεια μου με πιάνο, La flûte με κουαρτέτο εγχόρδων, και τα Χορωδιακά: Χαίρε Οδυσσέα, Η Ρωμιοσύνη. Θα προβληθεί επίσης βίντεο με συνεντεύξεις του Σόλωνα Μιχαλίδη και της Καλλιόπης Μιχαηλίδου, ενώ σύντομη αναφορά στον Άνθρωπο και Καλλιτέχνη Σ. Μιχαηλίδη θα κάνει ο Μίκης Μιχαηλίδης.
Ο Σόλων Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Νοεμβρίου 1905 και πέθανε στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου 1979. Στα 25 του χρόνια πήγε στο Παρίσι για σπουδές, αφού περάτωσε τις σπουδές του στο Trinity College of Music του Λονδίνου. Σπούδασε διεύθυνση, σύνθεση, πιάνο και βιολί. Το 1934 επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό όπου άφησε εποχή, αφού με τη διδασκαλία του στο Ωδείο Λεμεσού, τις συναυλίες με την ορχήστρα του, την χορωδία του Άρη και την διδασκαλεία στο Λανίτειο Γυμνάσιο, μετέδωσε την αγάπη για την μουσική σε χιλιάδες ανθρώπους, που μέχρι σήμερα τον ευγνωμονούν.
Το πέρασμα του από τη Θεσσαλονίκη 1956 - 1970 ως διευθυντής του Κρατικού Ωδείου και αργότερα ιδρυτής και διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας ΚΟΘ άφησε επίσης εποχή για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έκανε διεθνή καριέρα σαν μαέστρος, σαν μουσικολόγος σε συνέδρια και κριτής σε διαγωνισμούς. Άφησε ένα πλούσιο συνθετικό έργο που καλύπτει όλες τις μουσικές φόρμες: Συμφωνικά έργα, Καντάτες, Όπερα, Μουσική δωματίου και Τραγούδια. Από τα μουσικολογικά του έργα ξεχωρίζουν η Αρμονία της σύγχρονης μουσικής και η Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής τα οποία υπήρξαν μοναδικά στο είδος τους. Τιμήθηκε από το Ελληνικό Κράτος με το Παράσημο του Φοίνικος και βραβεύθηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών.
Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:30
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77777745
Εισιτήρια: €12 / 8, E-ticket: www.rialto.com.cy
-
Θέατρο Ριάλτο
13 Σεπτεμβρίου 2019
Σχετικά
1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Κόρνου «Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια»
Ένας νέος θεσμός πολιτισμού και μουσικής έκφρασης, που φέρνει κοντά χορωδούς, μουσικούς και φίλους της χορωδιακής τέχνης
Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ: Αυτή είναι η 3η συναυλία που ανακοινώθηκε
Ποιος καλλιτέχνης θα ανέβει στην κεντρική σκηνή
Make Music Cyprus 2026: Η μουσική κατακλύζει τη Λευκωσία για τρεις ολόκληρες ημέρες!
Μια ανοιχτή γιορτή μουσικής, δημιουργίας και συμμετοχής.
Μια εκκλησία, μια ορχήστρα και η πρώτη εμφάνιση της Della στην Κύπρο το 2026
Η μπάντα θα συνοδεύεται από πενταμελή ορχήστρα, σε ενορχηστρωσεις του Άντη Σκορδή, για μια συναυλία που θα κινηματογραφηθεί και θα ηχογραφηθεί ζωντανά
Ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά για την "Κύπρο" μας
Μουσικο-ποιητική συναυλία «Κύπρος μου» από το Βασίλη Μιχαηλίδη μέχρι τις μέρες μας
Το Nava μόλις ανακοίνωσε το επόμενό του live
To απόλυτο hotspot του Πρωταρά υποδέχεται έναν από τους πιο αγαπημένους λαϊκούς ερμηνευτές της Ελλάδας
50 μουσικοί, συναυλίες και πάρτι στους δρόμους της Λεμεσού
Η Παγκόσμια Μέρα Μουσικής γιορτάζεται με ένα μεγάλο street festival
Ο Δημήτρης Μπάσης έρχεται στη Λευκωσία για μια συγκινητική συναυλία μνήμης
Μια μουσική παράσταση που εστιάζει στον καημό, την νοσταλγία και την ελπίδα που μένει άσβεστη στον χρόνο.
Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τον Σταύρο Κωνσταντίνου στο Garden Day & Night
Ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά ραντεβού του φετινού καλοκαιριού στη Λευκωσία.
Αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος καλλιτέχνης που θα ανέβει στη σκηνή του φεστιβάλ της ΕΔΟΝ
Ραντεβού στις 8, 9 & 10 Ιουλίου 2026
Τέιλορ Σουίφτ: Κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι της για το «Toy Story 5»
Το κομμάτι γράφτηκε ειδικά για την ταινία και σηματοδοτεί τη μουσική επιστροφή της σταρ στην κάντρι