Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουνίου 2020
Μια Αφρικάνικη παροιμία λέει «Ο κόσμος δεν μας προσφέρθηκε από τους γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας» κάτι που εμείς οι ενήλικες καθημερινά ξεχνούμε και θεωρούμε δεδομένη την καθημερινότητά μας.
Σήμερα 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά, για να μας θυμίζει, έστω για μια φορά τον χρόνο, αυτό που μας διαφεύγει: τα παιδιά είναι φορείς δικαιωμάτων, ότι είναι εδώ για να δώσουν μια άλλη προοπτική στον κόσμο. Και όπως όλοι ξέρουμε, δυστυχώς, πάρα πολλά παιδιά στερούνται βασικά τους δικαιώματα.
Σήμερα είναι η ευκαιρία να υπενθυμίσουμε, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για τα θέματα που αφορούν το παιδί και να κινητοποιήσουμε την πολιτεία για να αναλάβει δράσεις που θα διασφαλίζουν όλα τα δικαιώματα για κάθε παιδί. Η περίοδος που διανύσαμε ήταν δύσκολη. Ο εγκλεισμός στο σπίτι και τα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του COVID-19, έφεραν στο προσκήνιο πολλά και σοβαρά θέματα και άλλαξαν την καθημερινότητά μας. Μας βοήθησε όμως να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε ότι τα δικαιώματα είναι σαν μια αλυσίδα και όταν ένας κρίκος της αδυνατίζει η αλυσίδα σπάει. Για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία, τους τελευταίους μήνες επηρεάστηκαν με διάφορους τρόπους άλλα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, το δικαίωμα στην ψυχαγωγία, αλλά και το δικαίωμα στο παιχνίδι και στην ελεύθερη συμμετοχή στην αθλητική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή.
Ο περιορισμός, μας βοήθησε, επίσης, να συνειδητοποιήσουμε, ότι η σωματική υγεία είναι συνδεδεμένη άμεσα με τον ψυχικό μας κόσμο, με τα συναισθήματά μας, με το πώς νιώθουμε. Αντιληφθήκαμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, να βρισκόμαστε γύρω από άτομα που νοιαζόμαστε και μας νοιάζονται, να περνάμε παραγωγικό χρόνο μαζί τους και τέλος, να ζυγίσουμε την πραγματική αξία των υλικών αγαθών.
Δυστυχώς όμως, για κάποια παιδιά, ο περιορισμός επιδείνωσε την καθημερινότητα τους, ακόμα περισσότερο. Μιλώ για τα παιδιά που την περίοδο του εγκλεισμού βίωσαν ψυχική και σωματική βία ή για τα παιδιά σε οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, κάποια παιδιά αναγκάζονται για λόγους υγείας να περιοριστούν, να απομακρυνθούν από φίλους, να μην συμμετέχουν στα σχολικά δρώμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτά λοιπόν τα παιδιά, στρέφω τη σκέψη όλων μας κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.
Αγαπημένα μου παιδιά,
Ας συνεχίσουμε μαζί υπεύθυνα να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας για διασφάλιση της δικής μας υγείας και των άλλων και να αναλάβουμε δράσεις που να διασφαλίζουν τα δικαιώματα του παιδιού. Ας γίνει το κάθε παιδί πρεσβευτής των δικαιωμάτων του δημιουργώντας και στηρίζοντας ομάδες που τα προωθούν.
Εύχομαι σε όλα τα παιδιά «Χρόνια Πολλά»!
Σχετικά
10 ιδέες για να περάσεις ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο με τα παιδιά
Θέατρο, φεστιβάλ, παιχνίδι, περιπέτεια, παραμύθια και οικογενειακές δράσεις γεμίζουν την ατζέντα του ΣΚ με επιλογές για μικρούς και μεγάλους.
Ένα υπέροχο φεστιβάλ για παιδιά στο χωριό
Το 2ο Kids Fun Fest – Lefkara Edition, που επιστρέφει τον Ιούνιο
Η εντυπωσιακή «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» από το Ballet Philippines στη Λεμεσό
Η μουσική βασίζεται σε έργα του Κλοντ Ντεμπισί, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αέρινη και ρευστή
3ο Παιδικό Φεστιβάλ: Μια όμορφη ανοιξιάτικη γιορτή, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά
Μια μέρα γεμάτη χαρά, παιχνίδι και ατελείωτη διασκέδαση για όλη την οικογένεια!
Μια φορά και… μια χώρα: Μία παιδική παράσταση γεμάτη λαϊκά παραμύθια επιστρέφει για 3 Κυριακές
Ιστορίες γεμάτες χιούμορ, συγκίνηση και διαχρονικά μηνύματα
1st Soleas Kids Fun Day: Μια γιορτή χαράς για παιδιά και οικογένειες στη Γαλάτα
Παιχνίδια, δραστηριότητες και ατελείωτο γέλιο στην καρδιά της Σολέας
Έρχεται ένα υπέροχο Παιδικό Πανηγύρι στο χωριό
Μια γιορτή γεμάτη χρώμα, ενέργεια και παιδικά χαμόγελα
12 υπέροχες δραστηριότητες για παιδιά τον Μάιο που δεν πρέπει να χάσεις!
Φεστιβάλ, θέατρο, πανηγύρια και μοναδικές εμπειρίες για όλη την οικογένεια
Μια μέρα γεμάτη παιχνίδι, μουσική και χαμόγελα για μικρούς και μεγάλους στο Παιδικό Πανηγύρι «Στου Αρχαγγέλου την αυλή»
Μια μέρα γεμάτη παιχνίδι, μουσική και χαμόγελα για μικρούς και μεγάλους
H «Άριελ – Η μικρή γοργόνα», επιστρέφει στην Κύπρο
Η μαγευτική παιδική διαδραστική θεατρική παράσταση, που παρουσιάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια με συνεχόμενα sold out, επιστρέφει για 2 μοναδικές παραστάσεις!
3η Μαγιάτικη Οδός: Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους στην Επισκοπή!
Παιχνίδια, φαγητό, μουσική και χαμόγελα σε μια ολοήμερη ανοιξιάτικη εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο
Το Τρίμηνο Θεατρικών Παραστάσεων του Δήμου Αγίας Νάπας παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Η επιστροφή των παραμυθιών»
Η παράσταση συνδυάζει θέατρο, μουσική, χορό και χιούμορ, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική εμπειρία