Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου 2020
Το Παντοπωλείο Καλή Όρεξη, είναι από τα εστιατόρια που έχουν γράψει ιστορία ταξιδεύοντάς μας γευστικά στην ψαγμένη ελληνική κουζίνα, αγγιγμένη με άφθονες νότες από Κύπρο.
Μετρώντας ήδη 11 χρόνια επιτυχημένης και συνεχώς αναπτυσσόμενης πορείας, αλλά και πολλά βραβεία από τα Cyprus Eating Awards, έχει καταφέρει να είναι στέκι για πολλές παρέες, αλλά και εργαζόμενους στην περιοχή, οι οποίοι το επισκέπτονται κάθε μεσημέρι για break όπως και συναντήσεις μετά φαγητού.
Η ζεστή και φιλική του ατμόσφαιρα, ο μοντέρνος, πεντακάθαρος και πολύ οικείος χώρος του, με την απλή διακόσμηση και την υποδειγματική εξυπηρέτηση (η οποία βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Κωστή Κωνσταντίνου), είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει.
Την παράσταση ωστόσο κλέβουν οι αυθεντικές και καλοφτιαγμένες γεύσεις του, διά χειρός Ηλία Λέκα, ο οποίος -μαζί με τη μαγειρική του ομάδα- αυτό το καλοκαίρι εμφανίζεται πιο δημιουργικός και μας υποδέχεται με φρέσκες ιδέες και πιάτα βασισμένα στις ρίζες μας (με twist) και μπόλικη διάθεση.
Στο νέο μενού λοιπόν θα βρεις πιάτα ημέρας που αγαπήθηκαν και νέα πιάτα που υπόσχονται να κλέψουν τις εντυπώσεις, όλα φτιαγμένα με εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς... και υλικά που δεν τα συναντάς συχνά, όπως είναι για παράδειγμα το χαλίτζι (λευκό τυρί που παράγεται στην περιοχή του Πύργου).
Κι αν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με μία λέξη το μενού, αυτή θα ήταν «γεύση».
Η πρώτη δοκιμή που μας έβαλε στο κλίμα, ήταν η δροσερή και πολύ ενδιαφέρουσα σαλάτα με φακές, μία πολύχρωμη σαλάτα, με φρέσκια ντομάτα, κρεμμυδι, πιπεριές Φλωρίνης και πράσινη πιπεριά, για να ακολουθήσει στη συνέχεια άρωμα παράδοσης, με τη σαλάτα ντάκο με χαλίτζι, το κυπριακό τυρί-φέτα που πραγματικά "αγκάλιαζε" το επίσης κυπριακό αρκατένο κουλούρι και όλες τις άλλες γεύσεις (από την κάππαρη, την ντομάτα, τη ρίγανη και τον δυόσμο).
Η σαλάτα με σπανάκι, χαλλούμι και σύκα, περιλουσμένη με βινεγκρέτ δυόσμου, έφτασε ακολούθως για να δώσει μία πιο μοντέρνα νότα στο τραπέζι και το μεσημεριανό μας.
Θα πρότεινα να δοκιμάσεις κι εσύ από τα ορεκτικά την τάρτα με γέμιση από κολοκύθι, με κεφαλοτύρι και δυόσμο, που πραγματικά θα σου θυμίσει τις πίτες που έφτιαχνε η μαμά, τους ριγανοκεφτέδες με φέτα, οι οποίοι είναι πατατοκεφτέδες αρωματισμένοι με ρίγανη, γεμιστοί με τυρί φέτα που σερβίρονται με σος γιαουρτιού και το εντυπωσιακό κανταΐφι με μανιτάρια, το οποίο ομολογουμένως με εξέπληξε ευχάριστα! Φτιαγμένο με φρέσκα κυπριακά μανιτάρια, τυλιγμένα σε φύλλο κανταΐφιού και αρωματισμένο με ζωμό μανιταριών, θα γεμίσει με αρώματα τον ουρανίσκο σου!
Οι κεφτέδες μπακαλιάρου με φρέσκο κρεμμυδάκι, μαΐντανό και ντομάτα, συνοδευμένοι με σος μουστάρδας θα δώσουν ακόμα περισσότερο άρωμα καλοκαιριού στο γεύμα σου.
Η ποπιέτα γλώσσας γεμιστή με γαρίδες πάνω σε gravy γαρίδας και σπαγγέτι λαχανικών, που έκανε αμέσως μετά την εμφάνισή της στο τραπέζι μας, είναι ένα πιάτο δελεαστικό ακόμη και για όσους δεν συμπαθούν γενικότερα το ψάρι!
Από τα κυρίως, ψηφίζω ασυζητητί μαριναρισμένα ζουμερά μπριζολάκια (σε μυστική σος!), τα οποία έρχονται με έναν θεσπέσιο πουρέ πατάτας με λιωμένη μοτσαρέλα!
Ταξιδιάρικη (προς Ανατολή μεριά) η συνέχεια με τα πεντανόστιμα πολίτικα κεμπάπ φτιαγμένα με αρνίσιο κιμά, κύμινο και κρεμμύδι, με τα μπαχαρικά να είναι ο πρωταγωνιστής του πιάτου, χωρίς έντονη μυρωδιά. Παφίτικη πίτα και baby πατάτες αρωματισμένες με βότανα καθώς και σος γιαουρτιού με πάπρικα, συμπλήρωναν το πιάτο επάξια.
Την εμφάνισή τους στη συνέχεια έκαναν τα Μπιφτέκια από βοδινό κιμά, κρεμμύδι και φρέσκα μυρωδικά τα οποία ήρθαν πολύ όμορφα σερβιρισμένα με μοτσαρελίνια τυλιγμένα με μπέικον, πατάτες κυδωνάτες και σπιτική κέτσαπ.
Ο ιδανικός επίλογος, που ομολογουμένως μας είχε κινήσει από την αρχή το ενδιαφέρον, διαβάζοντας το μενού, ήρθε με την Σκολατόπιτα γεμιστή με Μαρμελάδα Μάνγκο και Παγωτό Βανίλια.
Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε και το ολόφρεσκο δροσερό και αφράτο μιλφέιγ φράουλας, που ήρθε έτοιμο για να το φας στο ποτήρι!
Από τα highlight του μεσημεριανού μας ήταν και τα πεντανόστιμα τρίγωνα Πανοράματος, φτιαγμένα από την αρχή στην κουζίνα του μαγαζιού, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια! Κριτσανιστά με βελούδινη κρέμα, και τόσο όσο σιρόπι... ήταν σίγουρα από τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει τελευταία!
Επιβεβαιώνοντας ότι δεν χρειάζεται να έχεις τη θάλασσα δίπλα σου για να απολαύσεις το κυπριακό καλοκαίρι στο πιάτο, το νέο μενού του Παντοπωλείου... σου ανοίγει κυριολεκτικά την (Καλή) Όρεξη.
Σχετικά

IGCAT: Αυτή είναι η Παγκόσμια Περιοχή Γαστρονομίας 2026
Αναγνωρίστηκε για την εξαιρετική δέσμευση της να τιμήσει τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της

SUMMER by Bistrot 55: Παραθαλάσσια γαστρονομική απόδραση
Το SUMMER by Bistrot 55 φόρεσε τα καλοκαιρινά του και σε προσκαλεί σε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι


Καλοκαίρι στο χωριό με μπούκωμα και μουσικές βραδιές πλάι στον Ποταμό
Δες αναλυτικά το καλοκαιρινό ωράριο του βραβευμένου εστιατορίου

Το κοντοσούβλι κατεβαίνει Κύπρο – και έρχεται με ονοματεπώνυμο από Λάρισα!
Ένα λατρεμένο σουβλατζίδικο της Λάρισας, ανοίγει το πρώτο του μαγαζί στην Κύπρο και φέρνει μαζί του τον καπνό, το μεράκι και την αυθεντική τέχνη του ψησίματος

5+1 γοητευτικά στέκια-εμπειρία για να επισκεφτείς το καλοκαίρι στην Κύπρο
Εκεί που η γεύση, η νοστιμιά και η μαστοριά δεν βρίσκονται μόνο στο πιάτο

Ο «Capo» της γεύσης έφτασε στην πρωτεύουσα και δεν αστειεύεται με τα ζυμαρικά του!
Από τα σοκάκια της Λάρνακας στην καρδιά της Λευκωσίας, το νέο pasta bar ήρθε για να κυριαρχήσει στο πιάτο σου με φρέσκες σάλτσες, χειροποίητες γεύσεις και attitude που θυμίζει Ιταλία... με κυπριακή μαεστρί

Ο Κύπριος «Καλύτερος Νέος Σεφ της Γαλλίας» υπογράφει ένα special dinner menu στην Κύπρο
Για δυο μοναδικές βραδιές στο NissiBlu Beach Resort

5+1 εστιατόρια της Λεμεσού που αλλάζουν το γαστρονομικό τοπίο
Eντυπωσιακά project που επαναπροσδιορίζουν τις γευστικές εμπειρίες

Αmiantos River: Ένα υπέροχο πάρκο στο χωριό, για μεζεδάκια και καλή σχάρα
Ετοιμάσου για φαγητό στην πιο πράσινη αυλή της Κύπρου

Ένας υπέροχος χώρος στο χωριό σού σερβίρει και πάλι κυπριακό "μπούκωμα"
Μια από τις ιδανικότερες λύσεις για να απολαύσεις καθαρό αέρα, δροσιά και γεύσεις γεμάτες Κύπρο.

Sky Stars Culinary Series με τον διάσημο σεφ Andreas Senn στο Cap St Georges Hotel & Resort
Βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin