Δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2020
Porto Antico πάει να πει ‘’παλιό λιμάνι’’.
Και όντως παλαιότερα, σε αυτόν τον ονειρικά φτιαγμένο από τη φύση, καταπράσινο κολπίσκο στην Πέγεια, υπήρχε ένα μικρό λιμάνι και στο ανώτερο κέντρο αυτού, μια χτισμένη με ογκώδεις πέτρες του τόπου, ψηλοτάβανη αποθήκη φύλαξης χαρουπιών. Μια αποθήκη που φυλάει μέσα της άφθονες ιστορίες μεροκαματιάρηδων ανθρώπων και που δυστυχώς μέσα από το πέρασμα πολλών δεκαετιών ερημώθηκε και λίγο έλειψε να καταστραφεί ολοσχερώς.
Το όραμα της ιδιοκτήτριας οικογένειας Αράπη, γνωστής σε όλη την πόλη -και όχι μόνο- για την παραπλήσια με το Porto Antico, ψαροταβέρνα, να αναστηλώσει τις παλιές αποθήκες χαρουπιών σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια και κάτω από τους όρους αναπαλαίωσης των διατηρητέων κτισμάτων, δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα.
Και όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, αλλά μεταμορφώθηκε σε ένα εστιατορικό στολίδι στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων το οποίο καλά κάνεις κι εσύ να το επισκεφτείς, σαν και του λόγου μας, με τους αγαπημένους σου φίλους και συγγενείς.

Για δικό σου καλό και καθότι προς το παρόν δεν γίνονται κρατήσεις τραπεζιών, φόρεσε την ταξιδιάρική σου διάθεση, βάλε στο GPS σου Porto Antico και τράβα νωρίς-νωρίς για να απαθανατίσεις τα πανέμορφα χρώματα του σούρουπου, το γαλάζιο της θάλασσας που σμίγει μπροστά σου με το πράσινο από τα αλμυρίκια, τις συκομουριές και την τοπική θαμνώδη βλάστηση της περιοχής.
Η τεράστια, σκεπασμένη με φουτουριστικής σχεδίασης, καραβόπανα, αυλή του, θα φιλοξενήσει και την παρέα σου, με την αφ’ υψηλού θέα του κόλπου να κόβει πραγματικά ανάσες.
Στην υποδοχή, η εξαίρετη οινοχόος και η «εκπρόσωπος» της οικογένειας, Χριστίνα Αράπη και η πλειάδα των πρόσχαρων σερβιτόρων-συναδέλφων της, οι οποίοι θα σου προσφέρουν αμέσως το μεσογειακής, κυρίως, κατεύθυνσης, εδεσματολόγιό τους και σχεδόν αμέσως την τριλογία από χειροποίητα ντιπς, με δυνατούς σταθμούς τα αρωματισμένα βούτυρα, τον πουρέ μελιτζάνας και τον ελαιοπολτό.

Τα όσα θετικά σχόλια είχαν φτάσει στην αντίληψή μου για τα signature cocktails που δημιουργεί η Χριστίνα και η ομάδα της, δεν άργησαν να επαληθευτούν, εφόσον τόσο το ευφάνταστο σε παρουσίαση, Dejavu (φώτο), με συντελεστές το Campari, το Aperol και την Copparberg, όσο και το φωτογραφικού ενδιαφέροντος, Green Ocean με Midori, λικέρ από πράσινο μήλο και gin, αξίζουν να λοξοδρομήσεις για να τα δοκιμάσεις.
Με μοιρασιάρικη διάθεση -η τετράδα των γαστρονόμων φίλων- φυλλομετράμε τον εκτενή και για όλα τα γούστα κατάλογο φαγητών και λέμε το πρώτο "ναι" στην αγγιγμένη με twist, σαλάτα Fattoush που άγγιξε τον ουρανίσκο με τα κομμένα από τα περιβολάκια της οικογένειας, ζαρζαβατικά, τα μεσανατολίτικα μπαχάρια της, το διακριτικό σουμάκι της και το ισορροπημένο βινεγκρέτ ροδιού, έχοντας ως κερασάκι στην τούρτα, το χαλλούμι σχάρας και τα κριτσανιστά τριγωνάκια σφολιάτας.
Το χιλιανό Sauvignon Blanc, άριστα σερβιρισμένο στα ποτήρια μας από τη sommelier Χριστίνα, έφτασε για να συναντήσει στο στόμα τον γευστικό, επόμενο πιάτα, που δεν ήταν άλλο από τα σχηματοποιημένα σαν τριαντάφυλλα, ρολάκια καπνιστού σολομού (φώτο), που έκλειναν στην καρδιά τους βοτανοευλογημένο κρεμώδες τυρί, μα και γαρνίρονταν με μαύρο χαβιάρι και κριτσανιστά καβουροπόδαρα.

Το τηγανητό, άριστης ποιότητας αιγοπρόβειο χαλλούμι, σε κρούστα panko, συνοδευμένο με μαρμελάδα ντομάτας και νότες από ξύδι ήταν ένα πιάτο που δεν άντεξε και πολύ στο τραπέζι της παρέας, η οποία βρέθηκε κυριολεκτικά να τσακώνεται για το τελευταίο, κομμένο σαν ταλιάτα τεμάχιο.
Φωτογραφίζουμε κι εμείς τον πολυχρωματικό καμβά του ουρανού λίγο μετά τη δύση του ήλιου, τσουγκρίζουμε για ακόμη μια φορά τα κρασοπότηρά μας και υποδεχόμαστε το διπλής προετοιμασίας από τον ταλαντούχο σεφ Romeo, μεγαλοπλόκαμο χταπόδι, που αφού ψήθηκε στο φούρνο μέσα σε "θάλασσα" από κρασί, βότανα και λαχανικά, ψήθηκε ακολούθως στον επώνυμο state of the art, ξυλόφουρνο Josper, αφήνοντας του αρώματα ξύλου και ευγενούς καπνίσματος.

Εξαίρετα και τα ελαφρά κρεμώδη, μαύρα μύδια που μοσκοβολούσαν φρέσκο ελαιόλαδο, σκόρδο, βουνίσια βότανα και πράσινα σπόρια πιπεριού, ενώ το ίδιο εξαιρετικά αποδείχτηκαν τα χειροποίητα και μάλιστα φτιαγμένα από ιταλικά χέρια, λεπτόφυλλα ραβιόλι με γέμιση από μανιτάρια του δάσους, τα οποία δέκτηκαν διακριτικά τη γευστική βοήθεια του νοτισμένου με μπλε τυρί, κρεμώδους σος, ενδυναμωμένου με λάδι τρούφας.
Τα άριστα ψημένα στον ξυλόφουρνο, μαριναρισμένα σε λεμονοδεντρολίβανο, αρνίσια παϊδάκια, συνοδευμένα με άγριο ρύζι και σος μέντας, έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο τη γαστρονομική μας βραδιά, ειδικά σαν συνδυάστηκαν με ένα ποτήρι από ερυθρό, εκ Κάθηκα, πολυποικιλιακό κρασί.
Είχαν δίκιο οι προ λίγων εβδομάδων, προλαλήσαντες φίλοι, οι οποίοι με συμβούλεψαν να αφήσω λίγο χώρο για τα γλυκά του μαγαζιού, ειδικά όμως χαίρομαι που το έπραξα για τη ζεστή μηλόπιτα που φέρει την υπογραφή του πατέρα της Χριστίνας και συνοδεύεται υπέροχα με κρεμώδες παγωτό βανίλια και αλεσμένο μπισκότο.
Λογαριασμός (4 άτομα)
1 Σαλάτα Φατούς €9.80
1 Χαλλούμι σε κρούστα €6.50
1 Ρολάκια σολομού €8.80
1 Μύδια με πράσινο πιπέρι – 500γρ €7.80
1 Χταπόδι της αγάπης €20.90
1 Ραβιόλι μανιταριών €13.20
1 Αρνίσια παϊδάκια (400 – 450γρ) €22.90
1 Μηλόπιττα με παγωτό €7.50
1 Sauvignon Blanc Χιλής – κρασί €25.50
2 Ποτήρια κόκκινο κρασί €9
2 Κοκτέιλ €20
Σύνολο €151.90
Τιμή κατ΄ άτομο €37.97

Σχετικά
Το Sunday Lunch επιστρέφει στο NYX Hotel Limassol με μια ανανεωμένη εμπειρία γεύσης και ατμόσφαιρας
Μια εκλεπτυσμένη κυριακάτικη εμπειρία γεύσης και μουσικής στο κέντρο της Λεμεσού
Τα 4 ελληνικά εστιατόρια που μπήκαν στη λίστα με τα 1.000 καλύτερα του κόσμου
Τα δύο στην Αθήνα, ποια είναι
Οι 9 πιο νόστιμες διευθύνσεις για απολαυστικό brunch στην Κύπρο
Από παραθαλάσσια cafés μέχρι αστικά bistro, συγκεντρώσαμε τις πιο γευστικές στάσεις για ένα πραγματικά απολαυστικό brunch
Φέτος, απολαύστε το τραπέζι, όχι το μαγείρεμα!
Μια νέα υπηρεσία που θα σας λύσει τα χέρια στις γιορτές
Pinolo: Brunch με άρωμα Ιταλίας, κάθε Σάββατο και Κυριακή
Το Pinolo δίνει ακόμη έναν λόγο, να μετράμε αντίστροφα για το Σαββατοκύριακο!
Ξέρουμε πού βγαίνει όλη η Πάφος
To wine bar-restaurant που θα σε κερδίσει από την πρώτη ματιά και γουλιά
7 ημέρες, 7 διαφορετικά μαραθεύτικα
Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μαραθεύτικου στο καφενείο
Το Columbia Burgers + More ανακοίνωσε Black Friday στα ακαταμάχητά του burgers
Columbia Burgers + More: Black Friday Just Got Juicy!
Γνωστό pasta bar ετοιμάζεται να γιορτάσει την Βlack Friday
Προσφορές στις μακαρονάδες από το Mailos
Pentaschoinos Seafood Experience — Η παράδοση της θάλασσας, σε μια νέα εποχή γεύσης
Με ιστορία που ξεπερνά τα 40 χρόνια, το εστιατόριο συνεχίζει να κρατά τα ηνία στην ποιοτική θαλασσινή κουζίνα
5 λόγοι για τους οποίους ένα μπουκάλι κρασί είναι το καλύτερο δώρο
Ιδέες για τα πιο όμορφα δώρα για τους φίλους μας που αγαπούν το κρασί