Eating News , Εστιατόρια

Πότε ανοίγουν οι χώροι εστίασης σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΣΙΚΑ) Αμμοχώστου.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2021

Γύρω στα μέσα Μαΐου και με την άφιξη των πρώτων τουριστών, αναμένεται να λειτουργήσουν οι πλείστοι χώροι εστίασης σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Άσσιας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΣΙΚΑ) Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε πως «η πλειονότητα των εστιατορίων και των κέντρων αναψυχής στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά δεν έχει ανοίξει ακόμα γιατί η συγκεκριμένη περιοχή στηρίζεται όχι μόνο στη λειτουργία των αεροδρομίων της Κύπρου αλλά στις γεμάτες με κόσμο τουριστικές πτήσεις». Ωστόσο, όπως ανέφερε, «μετά την απόφαση για άνοιγμα των χώρων εστίασης στην Αγία Νάπα άνοιξαν λίγα εστιατόρια ενώ στην περιοχή Παραλιμνίου λειτούργησαν πολύ περισσότερα».

Ευελπιστούμε συνέχισε πως μέχρι τα μέσα Μαΐου τα πλείστα εστιατόρια, κέντρα αναψυχής και άλλα υποστατικά θα είναι έτοιμα να ανοίξουν και να υποδεχθούν τους πρώτους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Την ίδια ώρα όμως θα εξυπηρετήσουμε και φέτος όπως και πέρσι τις χιλιάδες Κύπριους συμπατριώτες μας που επισκέφθηκαν την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου για τις διακοπές τους», είπε.

Ερωτηθείς για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ο κ. Άσσιας είπε πως «είμαστε αισιόδοξοι για το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας κάνει σωστές κινήσεις στο συγκεκριμένο θέμα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς».

Σημείωσε όμως ότι επειδή όμως ο τουρισμός είναι για την Κύπρο θέμα επιβίωσης, «θα πρέπει το Υπουργείο να προσέξει πολύ τους εμβολιασμούς ατόμων που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης τουριστών, ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την άφιξη των τουριστών στο νησί μας».

Σε ερώτηση τι αναμένεται να γίνει σε περίπτωση που δεν επισκεφθεί φέτος την Κύπρο μεγάλος αριθμός τουριστών, ο κ. Άσσιας απάντησε πως «δεν θέλω να σκέφτομαι κάτι τέτοιο, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση τότε θα υπάρξει θέμα επιβίωσης αρκετών υποστατικών».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Κυβέρνηση «έκανε το παν για να  αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πανδημίας, αλλά την ίδια ώρα δεν αντιμετώπισε με την δέουσα προσοχή διάφορα προβλήματα που επέφερε ο κορωνοϊος, ένα από τα οποία είναι και τα ενοίκια».

Πρόσθεσε πως οι ενοικιαστές των υποστατικών που λειτουργούν ως εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, νυχτερινά κέντρα και άλλα, δεν ζήτησαν την βοήθεια της κυβέρνησης με την έννοια να τους δοθούν λεφτά για να πληρώσουν τα ενοίκια. Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έδωσε ένα εφάπαξ για τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε αυτά δεν μπορούν να περιληφθούν και τα ενοίκια».

Υπάρχουν, συνέχισε, ιδιοκτήτες υποστατικών που συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ σωστά με τους ενοικιαστές τους και συμβιβαζόμενοι με τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, προέβησαν σε καλές μειώσεις των ενοικίων. «Αρκετοί μάλιστα ιδιοκτήτες υποστατικών υπερέβησαν και το 50% της μείωσης των ενοικίων που πρότεινε η κυβέρνηση, κάτι που ικανοποίησε ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες», είπε. 

Ο κ. Άσσιας είπε ακόμα πως «κάποιοι εξέλαβαν ως ευκαιρία εκμετάλλευσης το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε να ρυθμίσει το θέμα των ενοικίων με άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα ορισμένοι ενοικιαστές υποστατικών να δυσκολευτούν να λειτουργήσουν φέτος». Σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και χρόνια τα ενοίκια ήταν πολύ ψηλά, ωστόσο δεν υπήρξαν προβλήματα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου επειδή όλοι λειτουργούσαν. «Τώρα η πολιτεία συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής δεν αντιλήφθηκε αυτό που ζητήσαμε, δηλαδή με παρέμβαση τους να επιμεριστεί το κόστος και η αναγνωρισμένη ζημιά στα ενοίκια, τόσο στον ιδιοκτήτη του υποστατικού όσο και στον επιχειρηματία που το λειτουργεί», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως οι τουρίστες πλέον δεν θέλουν μόνο ήλιο και θάλασσα αλλά και διαφορετικές εμπειρίες και διαπροσωπικές σχέσεις. «Οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της τουριστικής βιομηχανίας είναι αυτοί που φέρνουν πίσω στην Κύπρο τους τουρίστες, με την εξυπηρέτηση, την ευγένεια και τον καλό τους χαρακτήρα» είπε και σημείωσε πως «βλέπουμε θετικά την φετινή τουριστική περίοδο και τα μηνύματα που λαμβάνονται από τουριστικούς πράκτορες είναι πως και οι ξένοι θέλουν διακαώς να ταξιδέψουν και να ξεφύγουν από την πανδημία του κορωνοϊού».

Όσον αφορά τη λειτουργία των χώρων εστίασης μετά το πρωτόκολλο που διαμορφώθηκε, είπε πως «μέχρι το Σαββατοκύριακο πολλά εστιατόρια και κέντρα αναψυχής θα είναι έτοιμα και θα ανοίξουν για να εξυπηρετήσουν τόσο τους ξένους όσο και τους ντόπιους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά

Ατζέντα
June 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close