Δημοσιεύτηκε στις 07 Απριλίου 2021
Αφιέρωμα για το χαλούμι έκανε το διεθνές πρακτορείο Reuters, τονίζοντας την εξαγωγική αξία που έχει το προϊόν για την Κύπρο, το οποίο πλέον αποτελεί πλέον ΠΟΠ.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΕ αναμένεται να δώσει επίσημα στο χαλούμι, ή «hellim» στα τουρκικά, το καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.
Η κίνηση επιβεβαιώνει αυτά που έχουν δηλώσει η βιομηχανία και το κράτος εδώ και χρόνια, δήλωσε ο τυροκόμος Γιώργος Πέτρου, γενικός διευθυντής της Petrou Bros και έχει περίπου το 25% της εξαγωγικής παραγωγής της Κύπρου: ότι το χαλούμι είναι κυπριακό, με ιστορικούς δεσμούς και υπάρχει παραγωγή από το 1500.
Μιλώντας στο Reuters ο κ.Πέτρου είπε ότι, «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες προσπάθησαν να μας αντιγράψουν, οπότε η εγγραφή θα βοηθήσει πολύ, καθώς άλλες χώρες δεν θα παράγουν χαλούμι ή κάτι παρόμοιο που παραπλανά τους καταναλωτές».
Ως παιδί, ο Πέτρου έμαθε τα μυστικά της δημιουργίας χαλούμι από την αείμνηστη μητέρα του, την Κακούλου, η οποία το πουλούσε στις αγορές των αγροτών. Την παρατηρούσε ενώ ανακάτευε απαλά το γάλα για να διαχωρίσει τα τυρόγαλα σε ένα «χάρτζιν» - καζάνι.
Το 1982, ο Πέτρου άρχισε να πουλάει χαλούμι με την επωνυμία Alambra για να συμπληρώσει το εισόδημά του ως ποδοσφαιριστής πρώτης κατηγορίας.
Από τη χρήση 250 λίτρων γάλακτος την ημέρα για να φτιάξει τα χαλούμια, η εταιρεία του κύριου Πέτρου επεξεργάζεται τώρα 250 τόνους γάλακτος την ημέρα, απασχολώντας 220 άτομα και εξάγοντας σε 40 χώρες. Η επέκτασή του αντικατοπτρίζει αυτήν της παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο.
Τώρα είναι δεύτερη πιο πολύτιμη εξαγωγή της χώρας μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα, με τη βιομηχανία να έχει αυξηθεί μεταξύ 20% και 22% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το υπουργείο Γεωργίας έχει ως στόχο να διεισδύσει στην αγορά της Κίνας.
Υπήρχαν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για τη διασφάλιση του καθεστώτος ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένων διαφωνιών σχετικά με την αναλογία του γάλακτος των κατσικών , των προβάτων και των αγελάδων στη συνταγή.
Μέχρι το 2024, οι αναλογίες θα καθοριστούν με διάταγμα και μετά από αυτό τουλάχιστον το 50% θα αποτελείται από γάλα αιγοπροβάτων, ενώ το υπόλοιπο θα συμπληρώνεται από αγελαδινό γάλα.
Αν και οι συνταγές για χαλούμι αφθονούν διαδικτυακά, για τους ντόπιους σημειώνει το Reuters, η απόλαυση είναι στην απλούστερη μορφή του ευέλικτου τυριού - πετιέται στο τηγάνι ή σε μπάρμπεκιου, τρώγεται ωμό με πεπόνι το καλοκαίρι, ή ψήνεται σε κύβους και ρίχνεται για να βράσει με τον τραχανά.
«Πολλοί τουρίστες έρχονται εδώ για να το αναζητήσουν», είπε η Ευρούλλα Ιωάννου, η οποία σερβίρει χαλούμι στο εστιατόριο της στη Λευκωσία. «Μερικοί το γνωρίζουν μόνο από το όνομά του, οπότε έρχονται να το δοκιμάσουν, και από αυτό που βλέπω είναι ότι τους αρέσει πολύ», είπε.
Σχετικά

1+1 προσφορά σε αγαπημένα ροφήματα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Γιορτάζουμε την αγάπη στην αμερικάνικη αλυσίδα καφέ

11 στέκια για σουβλάκι στην Κύπρο την Τσικνοπέμπτη για αληθινούς λάτρεις της γεύσης
Must-try σουβλατζίδικα που θα σε κάνουν τακτικό τους πελάτη

Γιορτάστε την ημέρα της αγάπης στη ρομαντική ατμόσφαιρα των Pralina Experience
Απολαύστε τη μαγεία της ημέρας υπό τους ήχους live jazz μουσικής

Ο διάσημος σεφ Nick Honeyman από τη Γαλλία, μαγειρεύει στην Κύπρο
Ένας ακόμα αστεράτος σεφ μαγειρεύει στο Cap St Georges Hotel & Resort

Η νέα άφιξη στο κέντρο είναι ένα cozy spot με αυθεντική Ναπολιτάνικη pizza!
Το cozy spot στην καρδιά της Λευκωσίας με τη ζωντανή και κεφάτη ατμόσφαιρα.


Η νέα μόδα που κερδίζει έδαφος: Ταβέρνες με μουσική τις Κυριακές
Πάμε για κυριακάτικο μεσημεριανό, συνδυάζοντάς το με μουσική, σε γραφικά χωριά.

Valentine’s Weekend στο Οινοποιείο Ζαμπάρτας
Μια ρομαντική εμπειρία γευσιγνωσίας κρασιού, στον Άγιο Αμβρόσιο

Ελληνικό εστιατόριο στο Λονδίνο πήρε αστέρι Michelin
Vegan εστιατόριο στο Λονδίνο έγινε το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που απέκτησε αστέρι Michelin

Τεχνική Σχολή της Κύπρου, η καλύτερη Σχολή Μαγειρικής στη Μεσόγειο
Κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία “Mediterranean School of the Year”

Θρυλικό καραβάνι της Κύπρου με σάντουιτς-κόλαση ανοικτό και τα μεσημέρια
Ένα ιστορικό σαντουτσίδικο που έχει ταυτιστεί με τις βραδινές μας λιγούρες

10+1 γουστόζικα στέκια "κρυμμένα" στα δρομάκια της παλιάς Λευκωσίας
Μικρές φωλίτσες για καφέ και ποτό, εκεί όπου η πρωτεύουσα έχει άλλο χαρακτήρα