Δημοσιεύτηκε στις 13 Αυγούστου 2021
Τα αυγά είναι θρεπτικά, χορταστικά, πεντανόστιμα και είναι ο καλύτερος φίλος όσων δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να μαγειρεύουν. Mάλιστα ο αγαπημένος σεφ Anthony Bourdain τα είχε αποκαλέσει «τέλεια τροφή».
Τα αυγά είναι ιδιαίτερα νόστιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους στη μαγειρική και σε δεκάδες συνταγές. Αν μια μέρα δεν έχεις μαγειρέψει τίποτα, η λύση είναι μία: να μαζέψεις όσα αυγά έχεις στο ψυγείο και να φτιάξεις κάτι εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και κυρίως πεντανόστιμο.
Τα αυγά Shakshuka είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που έρχεται από την Τυνησία, αλλά το μαγειρεύουν πολύ στο Μαρόκο και το Ισραήλ. Είναι ένας καγιανάς, μία στραπατσάδα δηλαδή που έχει μέσα αυγά και ντομάτα. Σκέτη λιχουδιά! Εχουμε την εντύπωση πως έτσι μαγειρεμένα αυγά δεν τα έχεις ξαναδοκιμάσει.
Είναι ένα πιάτο όλο χρώμα, γεύση και αρώματα που αξίζει να του δώσεις την προσοχή σου. Θα σου πάρει μόλις 30 λεπτά να την φτιάξεις και ούτε 5 λεπτά για να την εξαφανίσεις.
Φωτογραφία: Anshu A/unsplash
Ας δούμε την συνταγή του σεφ Γιάννη Λουκάκου για αυγά Shakshuka με φέτα:
Υλικά:
20 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε λεπτές φέτες
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
25 γρ. πελτές ντομάτας
4 γρ. κύμινο, σκόνη
1 γρ. πάπρικα γλυκιά
5 γρ. χαρίσα
500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
150 γρ. ντοματίνια ψητά, χοντροκομμένα
4 αυγά
150 γρ. φέτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
5 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, φύλλα, χοντροκομμένος
5 γρ. μαϊντανός, φύλλα, χοντροκομμένος
αλάτι
μαύρο πιπέρι, τριμμένο
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, τον πελτέ, τη χαρίσα και το σκόρδο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1 με 2 λεπτά μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατίζουμε και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σημείο που η σάλτσα σιγοβράζει και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά από τις ντομάτες και να ενσωματωθούν όλα τα αρώματα για περίπου 10 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και με μία κουτάλα ή την πίσω πλευρά από ένα κουτάλι δημιουργούμε στη σάλτσα λακούβες (θήκες) αρκετά μεγάλες ώστε να χωρέσουν μέσα τα αυγά. Σπάμε από ένα αυγό με προσοχή μέσα στην κάθε λακούβα και αλατίζουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, σκεπάζουμε με ένα καπάκι το τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξει το ασπράδι και ο κρόκος να είναι υγρός στο εσωτερικό του, για περίπου 4 με 6 λεπτά. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τη φέτα, το πιπέρι, τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Tip:
*Εναλλακτικά μπορείτε να τελειώσετε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190oC.
*Σερβίρουμε σε μπολ με φρυγανισμένο ψωμί στο πλάι
*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μυρωδικά σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο.
Την συνταγή πήραμε από το σάιτ του Γιάννη Λουκάκου.
Σχετικά

Βγαίνουμε για ασιατικό σε ένα διάσημο μαγαζί που μετακόμισε στην πλατεία!
Το μαγαζί που για χρόνια μάς υποδεχόταν στο κέντρο, μας περιμένει πλέον σε μία ήσυχη πλατεία

Νέα παραδοσιακή ταβέρνα σερβίρει πλούσιο μεζέ κάτω από την υπέροχη κληματαριά
Παραδοσιακή κουζίνα, κυπριακή ψυχή και μια αυλή που σε ταξιδεύει

Τις Τετάρτες απολαμβάνουμε All You Can Eat δίπλα στο κύμα
Σε ένα υπέροχο εστιατόριο που συνδυάζει μοναδική τοποθεσία, εκλεκτή ψαροφαγία, άψογη εξυπηρέτηση και εξαιρετικές τιμές


Ο "Τατάς" έρχεται για να... ξαναβαφτίσει το λευκωσιάτικο σουβλάκι
Μια νέα πρόταση στη Λευκωσία έρχεται να επαναφέρει τη χαμένη τιμή του εθνικού μας εδέσματος με συνέπεια, αυθεντικότητα και αγάπη για την παράδοση

Τίτλοι τέλους για ένα αγαπημένο στέκι της Λεμεσού
Ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης κατέβασε ρολά, αφήνοντας πίσω του όμορφες αναμνήσεις και γεύσεις

Πήγαμε εκεί που το ταχίνι συναντά το ponzu: Η κουζίνα του Balza αλλάζει τους κανόνες
Το πιο φωτογραφίσιμο μενού του καλοκαιριού σε περιμένει με ωμές πιατέλες, wow cocktails και vibes που ανεβάζουν stories μόνα τους

Ένα σύγχρονο εστιατόριο, στη μυστική αυλή της Λευκωσίας, σερβίρει νόστιμο brunch
Το καλοκαίρι είναι ακόμη πιο όμορφο σε αυτή τη μυστική αυλή της Λευκωσίας

Ο ωραιότερος -ίσως- «μυστικός κήπος» της Λευκωσίας, σερβίρει εξωτικές γεύσεις, κοκτέιλ και μουσική
Υπάρχει ένας κήπος που ενώ είναι μυστικός, όλοι τον έχουν δεί, όλοι τον έχουν ακούσει, αλλά φέτος προσφέρει μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία που αξίζει και να τον επισκεφθούν.

Μία κορυφαία ταβέρνα για κρεατοφαγία σε ένα από τα πανέμορφα βουνά του νησιού
Η απαραίτητη προσθήκη στη λίστα με τα must των καλοφαγάδων

Γευστικό upgrade και κοκτέιλ σε ένα από τα πιο διάσημα μεζεδοτεχνεία της πόλης
Το Κρίταμο ανανεώθηκε αναβαθμίζοντας τη συνολική γευστική εμπειρία που προσφέρει

Το ιταλικό street food στέκι της Έγκωμης που θέλεις να ανακαλύψεις
Η ιταλική street food φιλοσοφία βρίσκει το στέκι της στην Έγκωμη, μέσα από ένα μικρό μαγαζί γεμάτο γεύση, πάθος και αυθεντικότητα