Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

3 ειδυλλιακές ποδηλατικές διαδρομές διαφορετικής δυσκολίας

Προτείνουμε 3 διαδρομές από 3 διαφορετικές επαρχίες

Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2021

Η επιχορήγηση που θα παραχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση για την αγορά ποδηλάτου, έσκασε στην Κύπρο σαν κεραυνός εν αιθρία και η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή μας ενθουσίασε και μας άρεσε πολύ!

Προς στιγμήν αναρωτηθήκαμε αν η Κύπρος ενδείκνυται για τη χρήση ποδηλάτου και πιθανότατα το ίδιο να αναρωτιέστε και εσείς. Σίγουρα οι μεγάλες πόλεις έχουν πολλά ψωμιά ακόμα για να χαρακτηριστούν bike friendly – αν και έχουν γίνει πραγματάκια τελευταία για να είμαστε δίκαιοι – όμως η περιορισμένη έκταση της Κύπρου και οι κοντινές αποστάσεις της είναι ιδανικές για ποδηλατικές εξορμήσεις στα περίχωρα των πόλεων και στην επαρχία.

Ψάχνοντας λοιπόν ανακαλύψαμε πάρα πολλές ποδηλατικές διαδρομές, που για να είμαστε ειλικρινείς στην αρχή δεν υπολογίζαμε να βρούμε ούτε τις μισές… Για αρχή λοιπόν σας παραθέτουμε 3 διαδρομές από 3 διαφορετικές επαρχίες και διαφορετικού βαθμού δυσκολίας για να διαλέξετε την ιδανική για εσάς αναλόγως με το που βρίσκεστε τόσο γεωγραφικά όσο και σε επίπεδο εμπειρίας και φυσικής κατάστασης. Θα ακολουθήσουν και άλλες διαδρομές στη συνέχεια…

Ακτή του Κυβερνήτη – Εύκολη
Η διαδρομή ξεκινά από την Ακτή του Κυβερνήτη, κατευθύνεται παραλιακά και φτάνει μέχρι το Parklane Resort. Στρίβουμε δεξιά και κατευθυνόμαστε προς το χωριό Πύργος. Στην συνέχεια περνούμε από το χωριό Μοναγρούλλιγια να ανηφορίσουμε προς Ασγάτα σε έναν απαιτητικό ανήφορο 2χλμ. Μπαίνουμε δεξιά σε χωματόδρομο και κατευθυνόμαστε νότια προς την Ακτή Κυβερνήτη.
 

Χαρακτηριστικά διαδρομής:
Συνολική Απόσταση: 31.3km
Υψηλότερο σημείο: 431m
Χαμηλότερο σημείο: 227m
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη διαδρομή
Είδος διαδρομής: Επίπεδη διαδρομή

Σκαρίνου – Μέτρια
Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Σκαρίνου, ανηφορίζουμε προς Κάτω Δρυ για να κατηφορίσουμε μετά προς την Βάβλα, η οποία έχει διατηρητέο χωριό χάρη στα λευκά πέτρινα σπίτια και τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά. Συνεχίζουμε προς το φράγμα της Καλαβασού και ακολούθως από τα γραφικά χωριά της Καλαβασού και της Τόχνης. Η διαδρομή μετά κατευθύνεται προς την Χοιροκοιτία, περνώντας από το χώρο όπου βρίσκεται και ο Νεολιθικός Οικισμός της Χοιροκοιτίας, ο οποίος έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1998, και καταλήγει ξανά στην Σκαρίνου.
 

Χαρακτηριστικά διαδρομής
Συνολική Απόσταση: 48.0km
Υψηλότερο σημείο: 1182m
Χαμηλότερο σημείο: 75m
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια διαδρομή
Είδος διαδρομής: Ορεινή διαδρομή

Λευκωσία – Κοιλάδα Σολέας - Δύσκολη
Αυτή η διαδρομή των 165 χιλιομέτρων περνά μέσα από την Κοιλάδα Σολέας με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις γραφικές βυζαντινές εκκλησίες, μερικές από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Η περιήγηση ακολουθεί την ίδια διαδρομή μ΄ αυτή της Λευκωσίας - Δάσος Αδελφών - Ασίνου μέχρι να φτάσει στον εκδρομικό χώρο Καπουρά, απ’ όπου παίρνει μια εναλλακτική διαδρομή προς Ασίνου και Άγιο Θεόδωρο. Στο χωριό Άγιος Θεόδωρος η διαδρομή διασχίζει τον κύριο δρόμο Λευκωσίας - Τροόδους για να φτάσει στο χωριό Κάτω Φλάσου, όπου αρχίζει να ανεβαίνει νότια κατά μήκος της όχθης του ποταμού Καρκώτη και μέσω των χωριών Ευρύχου, Τεμπριά, Καλιάνα, Γαλάτα και Κακοπετριά.
Παραμένοντας στον δρόμο Κακοπετριάς - Προδρόμου, ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει προς τη Μονή του Αγίου Νικολάου της Στέγης, μέχρι να φτάσει μια στροφή προς τα δεξιά που οδηγεί στην περιοχή Σταυρουλιά. Αυτό το τμήμα του δρόμου είναι χωρίς άσφαλτο και κατεβαίνει βόρεια με κατεύθυνση τον δρόμο Λινού - Πεδουλά, προσφέροντας εκπληκτική θέα της Κοιλάδας Σολέας και του Κόλπου Μόρφου στα ανατολικά.
Ο δρόμος Πεδουλά - Λινού διασχίζει τον κύριο δρόμο Λευκωσίας - Τροόδους και μετά κατευθύνεται βορειο-ανατολικά προς το χωριό Κουτραφάς, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ελιά. Απ΄ εκεί ανηφορίζει προς τα χωριά Νικητάρι και Βυζακιά, όπου ακολουθεί την ίδια διαδρομή πίσω, μέσα από τα χωριά Ορούντα, Κάτω Μονή, Μένοικο και Παλαιομέτοχο, καταλήγοντας στον ανισόπεδο κόμβο του Αγίου Μάμα.
Μια εναλλακτική διαδρομή για Κουτραφά - Νικητάρι είναι η επιστροφή στην Λευκωσία από τον κύριο δρόμο Λευκωσίας - Τροόδους.

Χαρακτηριστικά διαδρομής:
Αφετηρία: Ανισόπεδη διασταύρωση Αγίου Μάμα
Τέρμα: Ανισόπεδη διασταύρωση Αγίου Μάμα
Συνολική Απόσταση: 165 χλμ.
Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολη διαδρομή που ανεβαίνει σταθερά σε κλίση 2% κατά μέσο όρο, και κατ΄ ανώτατο όριο 5%. Απαιτείται ορειβατικό ποδήλατο με τουλάχιστον 21 ταχύτητες.
Συνθήκες Δρόμου: Μια ποικιλία επιφανειών.

Με πληροφορίες από VisitCyprus

 

Σχετικά

Ατζέντα
December 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close