Το Κολοκάσι Σωτήρας κυκλοφορεί και σε γραμματόσημα!

Σε ειδική έκδοση γραμματοσήμων για το 2020, με θέμα το Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.) προχώρησαν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία. Συγκεκριμένα τα Κυπριακά Ταχυδρομεία συμμετέχουν με κοινό θέμα που εκδίδουν για έβδομη συνεχή χρονιά τα κράτη μέλη της Ταχυδρομικής Ένωσης για τη Μεσόγειο "Euromed Postal”. Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι η «Παραδοσιακή Γαστρονομία».

Όπως αναφέρουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, το γραμματόσημο της Κύπρου απεικονίζεται ένα καθαρά παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, το Κολοκάσι, το οποίο μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Το Κολοκάσι με το χαρακτηριστικό κωνικό σχήμα και την ιδιαίτερη γεύση είναι ταυτισμένο με την Κυπριακή Γαστρονομία και ολόκληρη την κουλτούρα του νησιού. Η διατροφική του αξία θεωρείται πολύ θρεπτική και θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κολοκάσι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σωτήρας, Γεώργιος Τάκκας επικρότησε την πρωτοβουλία των Κυπριακών Ταχυδρομείων να επιλέξουν ως αντιπροσωπευτικό για τη χώρα μας προϊόν το Κολοκάσι Σωτήρας, το οποίο μαζί με το προϊόν «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» από τον Αύγουστο του 2016 αποτελούν μαζί το πρώτο κυπριακό προϊόν που απέκτησε πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης». Τόνισε δε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Σωτήρας σε συνεργασία με τους παραγωγούς του προϊόντος αποδίδει καρπούς καθώς έχει γίνει πλέον γνωστή η τεράστια διατροφική αξία του Κολοκασιού Σωτήρας και προωθείται στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σωτήρας, το τοπικό προϊόν της Σωτήρας έχει πλέον συνδέσει το όνομά του με την περιοχή η οποία παράγει πέραν του 70% της παγκύπριας εσοδείας Kολοκασιού. Επισήμανε δε και το γεγονός ότι το κολοκάσι έχει ενταχθεί πλέον σε κάθε κουζίνα και εντάσσεται στο μενού σημαντικών εστιατορίων και ξενοδοχείων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό ενώ μεγάλη είναι η συμβολή του και στην τόνωση των εστιατορίων της περιοχής τα οποία -κυρίως στη Σωτήρα- εντάσσουν ψηλά στο μενού τους το προϊόν.

Το Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.)
Είναι το πρώτο κυπριακό προϊόν που απέκτησε ΠΟΠ τον Αύγουστο του 2016. Το κολοκάσι καλλιεργείται στην Κύπρο από τον 12ο αιώνα μ.Χ. για τους εδώδιμους κορμούς του, τις μάππες (τον κεντρικό κορμό που βρίσκεται αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους) και τις πούλλες (τους δευτερεύοντες ή θυγατρικούς κορμούς που αναπτύσσονται προς τα πλάγια). Στην περιοχή της Σωτήρας μεταφέρθηκε από την Καρπασία στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, αλλά κυρίως η εμπειρογνωμοσύνη των παραγωγών, οι οποίοι διαμέσου των αιώνων ανέπτυξαν ιδιαίτερες πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής, καθορίζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Η παλαιότερη αναφορά στο κυπριακό κολοκάσι το τοποθετεί στο τραπέζι του εορταστικού δείπνου για το γάμο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στις 12 Μαΐου 1191 στο κάστρο της Λεμεσού (Jeffery, 1926).

Το Κολοκάσι Σωτήρας βραβεύτηκε το 2015 ως καλύτερο Γεωργικό Προϊόν στα Βραβεία Γαστρονόμος και το 2017 ως Κυπριακό Προϊόν της χρονιάς από τα Time Out Eating Awards.

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31