10 April 2022
Μουσική , Συναυλίες & Events

Stabat Mater: Ο μεσαιωνικός λατινικός ύμνος στην Παναγία

Βασιλική Κωνσταντή (σοπράνο), Anoki von Arx (μέτζο-σοπράνο), Zara Barkhoudarian (πιάνο)

Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου 2022

Με την αρχή της Μεγάλης Βδομάδας του Πάσχα, παρουσιάζεται στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, την Κυριακή, 10 Απριλίου 2022, ώρα 7μμ, το περίφημο έργο ‘Stabat Mater’, ένας συγκινητικός φόρος τιμής στο θείο πάθος και ένα από τα σημαντικότερα και ωραιότερα έργα της μπαρόκ μουσικής.

Το Stabat Mater είναι ένας μεσαιωνικός λατινικός ύμνος στην Παναγία από τον 13ο αιώνα, που περιγράφει τη θλίψη και τον πόνο της κάτω από τον Σταυρό. Ο τίτλος προέρχεται από τον πρώτο στίχο του ποιήματος (“Stabat Mater Dolorosa...” – “Ίστατο η Μήτηρ τεθλιμμένη...”). Το έργο μελοποίησαν πολλοί συνθέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ιταλός Giovanni Battista Pergolesi το 1736, μόλις λίγο πριν πεθάνει, του οποίου το έργο θα παρουσιαστεί, με τη σοπράνο Βασιλική Κωνσταντή, την μέτζο-σοπράνο Anoki von Arx και την πιανίστρια Zara Barkhoudarian.

Λίγα λόγια για το έργο
Σε ηλικία 26 ετών, ο Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) ολοκληρώνει το έργο του, Stabat Mater που προοριζόταν για τη λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Νάπολης. Πρόκειται για ένα θρησκευτικού χαρακτήρα έργο, βασισμένο σε ένα μεσαιωνικό ποίημα που αναφέρεται στα πάθη της Παναγίας, της μητέρας του Θεού. Το  έργο έγινε γρήγορα γνωστό σε όλο τον κόσμο και παρουσιάστηκε σε διάφορες διασκευές, ασκώντας τεράστια επίδραση στη μουσική κουλτούρα και ιστορία, μέχρι τις μέρες μας.  Η συγκεκριμένη συναυλία, συνδυάζει τη θρησκευτική μουσική με χορογραφικά στοιχεία.

Είσοδος: €15 / €8 (μαθητές)
Προπώληση εισιτηρίων: Πολιτιστικός Χώρος Τεχνόπολις 20
Πληροφορίες και κρατήσεις: 70002420
SafePass απαραίτητο.
Οι διοργανωτές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και ακολουθούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, για την δική σας προσωπική ασφάλεια και υγεία.

Λίγα λόγια για τους μουσικούς
Η Βασιλική Κωνσταντή γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου, όπου το 2007 απέκτησε με άριστα το Δίπλωμα μουσικών σπουδών. Το 2013 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας, υπό την εποπτεία της σοπράνο, Ρόζας Πουλημένου.  Έπειτα συνέχισε τις σπουδές της στο Βερολίνο με την καθοδήγηση της κ. Janet Williams και αργότερα, στο International Opera Studio di Pesaro στην Ιταλία με την κ. Inga Balabanova. Στη διάρκεια της καριέρας της παρουσίασε συναυλίες με αξιόλογες ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου.  Ερμήνευσε Άριες Όπερας σε αρκετές συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Γερμανία. Το 2017 ήταν μια από τους φιναλίστ του διαγωνισμού της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου «Κύπριοι Σολίστες, το πρώτο Βήμα», όπου συνέπραξε με τον μαέστρο Πέτρο Στυλιανού. Το 2017 πραγματοποίησε το πρώτο της ντεπούτο στην όπερα του Bellini ‘I Capuleti e Montecchi’ στο Urbania Bramante Theater στην Ιταλία, με μαέστρο τον Salvatore Francavilla. Από το 2019 διδάσκει Φωνητική στο Μουσικό Σχολείο Πάφου.

Η μέτζο-σοπράνο Anoki von Arx, σπούδασε στο Κονσερβατόριο του Παρισιού και αργότερα ακολούθησε τη μέθοδο φωνητικής του Cornelius Reid με την Carol Bagott-Forte στον Καναδά. Η φωνή της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα έκτασης. Πραγματοποιεί τακτικές συναυλίας σε όλη την Ευρώπη και συνεργάζεται με ορχήστρες σε Κύπρο και εξωτερικό. Συνέπραξε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Όπερας Πάφου και σε αρκετές παραγωγές όπερας, όπου πρόσφατα παρουσίασε το “The Man on the Roof”. Επίσης έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων, με τον μαέστρο Γιώργο Κουντούρη και τον πιανίστα Πλωτίνο Μικρομμάτη.

Η Zara Barkhoudarian γεννήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία έξι ετών στο Αρμένικο Μουσικό Σχολείο Tchaikovsky, από όπου αποφοίτησε με υψηλή διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές της στο Κονσερβατόριο του Ερεβάν με ειδίκευση στο πιάνο, τη φωνητική και τη διεύθυνση χορωδίας, αποφοιτώντας με άριστα. Σε ηλικία 18 ετών, έγινε σολίστ της χορωδίας της Αρμένικης Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης, περιοδεύοντας σε όλη την Ευρώπη και αποκτώντας πολλά βραβεία και επαίνους. Από το 1995, η Zara διαμένει στην Κύπρο. Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 100 συναυλίες σε όλο το νησί, μεταξύ των οποίων οι 15 ως 20 συναυλίες ετησίως, είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα.  Από το 1996 μέχρι σήμερα, η Zara Barkhoudarian διδάσκει πιάνο, φωνητική και θεωρία της μουσικής στο Ευρωπαικό Ωδείο Κύπρου.


 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close