15-17 June 2022
Μουσική , Συναυλίες & Events

Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία: Μία πρωτότυπη και απολαυστική μουσικο-θεατρική παράσταση

Μία παράστασηγια μικρούς και μεγάλους, η οποία μυεί τους ακροατές στην κλασική μουσική!

Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουνίου 2022

Ο συνδυασμός θεάτρου σκιών Καραγκιόζη με δημοφιλή κλασικά έργα – μία ιδέα του επίτιμου της μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου κ. Άλκη Μπαλτά – παίρνει σάρκα και οστά στην παράσταση «Ο Καραγκιόζης πάει συναυλία», η οποία παρουσιάζεται για τρίτη φορά στην Κύπρο. Αυτή τη φορά, Κλιμάκιο της Σ.Ο.Κ., υπό τη διεύθυνση του  Άλκη Μπαλτά και σε σύμπραξη με τον υπέροχο Καραγκιοζοπαίχτη της «Ανεμοδούρας» Μπάμπη Κωστιδάκη, θα παρουσιαστούν σε Δερύνεια και Πόλη Χρυσοχούς, καθώς και σε δύο παραστάσεις στην πρωτεύουσα

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Ο φιλόμουσος Νιόνιος (Σιορ - Διονύσιος) προσπαθεί να πείσει τον Καραγκιόζη να ακούσει τη συναυλία κλασικής μουσικής που οργανώνει η Βεζυροπούλα. Εκείνος αρνείται, μέχρι που έρχεται διαταγή από τον Βεληγκέκα, ότι πρέπει όλοι να πάνε στη συναυλία: ο Καραγκιόζης, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Σταύρακας, ο Χατζηαβάτης και όλοι οι άλλοι ήρωες του Θεάτρου Σκιών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ο Καραγκιόζης έχει πολλές απορίες: για τα όργανα, τη μουσική, τους συνθέτες και άλλα θέματα, τις οποίες ο Νιόνιος με υπομονή του εξηγεί, θέλοντας, με απλό τρόπο, να τον μυήσει στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Λίγο - λίγο ο Καραγκιόζης αλλάζει τελείως γνώμη για αυτή τη μουσική την οποία, πριν, θεωρούσε δύσκολη και στενάχωρη! Τώρα του αρέσει πολύ!

Σημείωμα του δημιουργού της παράστασης, κ. Άλκη Μπαλτά
Η ιδέα για τη δημιουργία μιας μουσικο - θεατρικής παράστασης για παιδιά, που να συνδυάζει τη διασκέδαση με την πληροφόρηση γύρω από την κλασική μουσική, υπήρχε στη σκέψη μου εδώ και αρκετά χρόνια. Τον Ιούλιο του 2016, αποφάσισα να βάλω σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο. Σκέφτηκα, τότε, τον Καραγκιόζη. Τον λαϊκό αυτόν ήρωα του θεάτρου σκιών από τα δικά μου παιδικά χρόνια, που τον βλέπαμε στο πανί σε παραστάσεις που γινόντουσαν στη γειτονιά μου, μέχρι σήμερα, ενθουσιάζει και διασκεδάζει αφάνταστα μικρούς και μεγάλους. Έγραψα, τότε, την υπόθεση που θα παρακολουθήσετε, διάλεξα τα έργα που θα «έντυναν» μουσικά  την παράσταση και μερικά από αυτά τα έργα τα διασκεύασα για μικρό μουσικό σύνολο.

Το έργο μουσικά ήταν έτοιμο. Έλειπε, όμως, ακόμη ο βασικός συντελεστής της παράστασης, ο Καραγκιοζοπαίχτης. Είχα την τύχη να γνωριστώ με έναν εξαίρετο συνεχιστή της μεγάλης παράδοσης των Καραγκιοζοπαιχτών, τον Θοδωρή Κωστιδάκη. Του έδωσα το κείμενο που είχα γράψει και εκείνος, ως έμπειρος του είδους, έκανε κάποιες προσθήκες στο κείμενο. Και οι δύο μας ενθουσιαστήκαμε με την προοπτική παρουσίασης αυτού του έργου. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από κλιμάκιο της Σ.Ο.Κ. στη Λευκωσία τον Δεκέμβριο του 2016, κι αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό, ενώ ξαναπαρουσιάστηκε φέτος τον Φεβρουάριο σε όλες τις κύριες πόλεις. 
...Μέσα από τα αστεία επεισόδια του έργου οι μικροί ακροατές ακούν και αρκετές πληροφορίες για τη μουσική, καθώς, βέβαια, και κλασικά μουσικά έργα. Ελπίζω πως η παράσταση θα αγαπηθεί όχι μόνο από τους μικρούς μας ακροατές, αλλά και από τους γονείς τους!

Ιδέα, σχεδιασμός της υπόθεσης, επιλογή και ενορχήστρωση μουσικών κομματιών: Άλκης Μπαλτάς
Θέατρο σκιών με τον Καραγκιοζοπαίκτη της Ανεμοδούρας Μπάμπη Κωστιδάκη
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

Σε συνεργασία με τους Δήμους Δερύνειας και Πόλης Χρυσοχούς.

Δερύνεια: Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, 20:00
Πόλη Χρυσοχούς: Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, Πολιτιστικό Κέντρο, 20:00
Λευκωσία: Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου, 18:00 και 20:00

Τιμή εισιτηρίου: €7 για όλους
Δωρεάν είσοδος σε άτομα με αναπηρίες.

Προπώληση εισιτηρίων: 
Δερύνεια και Πόλη Χρυσοχούς: 2 ώρες πριν την έναρξη.
Λευκωσία: Aπό την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy, το Ταμείο του Θεάτρου Παλλάς κάθε Τετάρτη 16:00-19:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη.
Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, 1010 Λευκωσία, 22 410181)

Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy   

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Κωνσταντία Ηλία στο 22 463135 ή στο c.elia@cyso.org.cy

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close