Δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2014
Από το 1969, οπότε πρωτοάνοιξε, λειτουργεί χωρίς σταματημό. Τώρα, μάλιστα, με τα νέα δεδομένα στα επισιτιστικά δρώμενα της πόλης, πατά το restart με ανανεωμένο μενού και ζωντανή μουσική τα σαββατόβραδα. Ένα παλιό πετρόχτιστο κτίριο σε καλωσορίζει και σε ζεσταίνει στις αγκάλες του, με τρεις μεγάλους χώρους, που ο καθένας έχει κάτι διαφορετικό να σου πει, και που είναι στολισμένοι με ζωγραφιές της παλιάς Έγκωμης. Το μενού, ωστόσο, μπορείς να το δοκιμάσεις και έξω στην αυλή της μονοκατοικίας, ειδικά το καλοκαίρι που παίρνει τα πάνω της. Ο κατάλογος είναι σχετικά σταθερός, όμως ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα αναλόγως διαθεσιμότητας υλικών. Κάθε μέρα πάντως εδώ φτιάχνουν απαραίτητα κι ένα-δυο μαγειρευτά. Μπορεί να πετύχεις παραδοσιακά αφέλια με γλυκό κρασί, συκωτάκι που θα σε μαγέψει ή ακόμα και σαλιγκάρια με ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Σε επίπεδο ορεκτικών τώρα, η μαριναρισμένη μελιτζάνα με σκόρδο, κλέβει την παράσταση. Ενδιαφέρουσες όμως βρήκα και τις σεφταλιές, κυρίως χάρη στην ελαφριά γλυκάδα που δεν προσδιόρισα από πού προεχόταν. Το δε σωστά ψημένο και μαριναρισμένο χοιρινό σουβλάκι, πλούσιο σε γεύση και με βάθος, κάνει επιβλητική την παρουσία του στο τραπέζι. Πολύ πλούσιος μεζές με πιάτα που δεν έλεγαν να τελειώσουν, από χωριάτικο λουκάνικο και ραδίκια με τα αβγά, μέχρι σούβλα αρνίσια. Το ίδιο σενάριο επικρατεί και στα γλυκά, με μεγάλη ποικιλία από φρέσκα φρούτα, γλυκά του κουταλιού και μπουρέκια φρεσκοτηγανισμένα. Πληρώσαμε 27 ευρώ το άτομο με κυπριακό κόκκινο κρασί. Το σέρβις γρήγορο και οικογενειακό σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας μας στο χώρο. Η κάβα του αρκετά καλή με έμφαση στις κυπριακές και ελληνικές ετικέτες -καλό για τους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε. Η συνολική εικόνα από την πρώτη επαφή μου με το χώρο έχει αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο. Το φαγητό είναι καλό, και σε συνδυασμό με το περιβάλλον, Η Πλάκα είναι ένα σημείο εξόδου όπου ξαναπάς ευχαρίστως.
Σχετικά
Το στέκι της Έγκωμης με τα πληθωρικά burgers και τις 16 draught μπίρες
Το Finders Bar & Grill συνδυάζει την ατμόσφαιρα μιας αυθεντικής αμερικανικής pub με ζουμερά burgers, ιδιαίτερες γεύσεις και παρεΐστικη διάθεση.
Το gastropub του Πρωταρά που σερβίρει λαχταριστά σπιτικά burgers από το 1988
Στο Knight’s Gastropub θα βρεις πληθωρικές επιλογές με βοδινό, pulled pork, κοτόπουλο ή vegan μπιφτέκι, φρεσκοκομμένες πατάτες και χειροποίητες σάλτσες.
Το εστιατόριο του Πρωταρά που έβαλε τα smash burgers στο μενού πριν γίνουν τάση
Εδώ και 14 χρόνια, το Malthouse Beer & Food ξεχωρίζει για τα φρέσκα χειροποίητα μπιφτέκια, τις signature σάλτσες και τις δημιουργίες του με premium Wagyu.
Η ιρλανδική pub της Πάφου που σερβίρει πληθωρικά, ζουμερά burgers
Στο O’Neills Irish Bar & Grill τα χορταστικά burgers συναντούν τις παγωμένες μπίρες και την αυθεντική, χαλαρή ατμόσφαιρα μιας κλασικής pub.
Το διαχρονικό pub της Λεμεσού με 15 μπίρες βαρελιού και ένα θρυλικό burger
Το Nags Head Pub σερβίρει από το 1997 ζουμερά burgers σε αυθεντική βρετανική ατμόσφαιρα, με το πληθωρικό Shrek Burger να αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση του μενού.
Η φημισμένη χοιρινή μπριζόλα της Πάφου που ψήνεται στα κάρβουνα
Στο Riganato Greek Grill σερβίρεται ζουμερή, με πατάτες, σαλάτα, τη χαρακτηριστική πίτα του μαγαζιού και τη διάσημη μουσταρδομαγιονέζα του.
Το ιρλανδέζικο pub της Πάφου με Tomahawk, dry-aged T-bone και Guinness
Στο O’Neills Irish Bar & Grill οι πληθωρικές κρεατοφαγικές επιλογές συνδυάζονται με παγωμένες μπίρες, ζωντανή μουσική και μεγάλες αθλητικές μεταδόσεις.
Η εντυπωσιακή Tomahawk του Πρωταρά που κόβεται ζωντανά στο τραπέζι σου
Στο Nubila Rooftop, η premium USDA Black Angus των 1,2 κιλών ψήνεται στον φούρνο Josper και μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό γαστρονομικό σόου.
Η Λευκωσία βγαίνει για μεζεδάκια στην όμορφη αυλή του Ορέστη
Μία από τις πιο σταθερές επιλογές για καλό φαγητό και όμορφες καλοκαιρινές βραδιές στη Λευκωσία.
Mια όμορφη αυλή, για μεζεδάκια, κρυμμένη μέσα στην πόλη
Είναι από εκείνες τις αυλές που σε κάνουν να χαλαρώνεις από την πρώτη στιγμή και να θέλεις να μείνεις μέχρι αργά
H διαχρονική ταβέρνα-σημείο αναφοράς στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Η ιστορική ταβέρνα της ελεύθερης Αμμοχώστου που κρατά ζωντανή την αυθεντική κυπριακή γεύση
Norris on the go: Ο Αλέξανδρος φτιάχνει εκλεκτά sandwiches στον δρόμο
Από την ταινία Chef στο χωράφι του πατέρα του: Η ιστορία πίσω από το Norris που βάζει το χωριό σε ένα sandwich