Τα καλύτερα της Κύπρου , Εστιατόρια

Ciacco: Ποια σχέση έχει το νέο εστιατόριο του Πρωταρά με την «Κόλαση του Δάντη»;

Η νέα άφιξη του δημοφιλούς παραλιακού προορισμού της Κύπρου έχει άερα... ιταλικής «Θείας Κωμωδίας»

Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουλίου 2022

Το νέο ιταλικό εστιατόριο της Κύπρου, με τη casual, χαλαρή διάθεση, ονομάζεται Ciacco και «προσγειώθηκε» πριν από μόλις μερικές εβδομάδες, στην κεντρική λεωφόρο του Πρωταρά.

Η παρουσία του στην περιοχή έγινε αμέσως γνωστή, ενώ τα social media του μαγαζιού «πρόδωσαν» μερικά από τα γευστικά πιάτα του και τις instagrammable, ντιζαϊνάτες γωνιές του, που ξεκίνησαν να ποστάρουν οι πρώτοι πελάτες του.

Εκείνο, όμως, που μας κίνησε αρχικά την περιέργεια, ήταν η προέλευση του ονόματος του μαγαζιού που λέγεται Ciacco. Εμείς, μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες του νέου, αυθεντικού ιταλικού εστιατορίου του Πρωταρά, για να μάθουμε πως προέκυψε το συγκεκριμένο όνομα. Οι ιδιοκτήτες, που έχουν εμπειρία χρόνων στον τομέα της εστίασης και τους γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα από τη γνωστή κυπριακή ταβέρνα «Βαγγέλης», επέλεξαν να επενδύσουν στην ιταλική κουζίνα που αγαπούν ιδιαίτερα.

Ciacco13.jpg

Και εγένετο Ciacco

Ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια της οικογένειας, ο Δημήτρης, αναζητούσε ένα όνομα, άμεσα συνδεδεμένο με την ιταλική κουλτούρα και γαστρονομία, όπως μας εξήγησε. Ψάχνοντας, λοιπόν, κατέληξε στη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Ένα μεγάλο ιταλικό, επικό, αφηγηματικό ποίημα που γράφτηκε στα 1308-1321 και θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχοντας χαρακτηριστεί ως η επιτομή του μεσαιωνικού κόσμου. Το ποίημα, χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη: «Κόλαση», «Καθαρτήριο», «Παράδεισος» και αφηγείται το φανταστικό ταξίδι του Δάντη στον Άδη, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη.

Ciacco4.jpg

Ανάμεσα στις περιηγήσεις του ο Δάντης, στο πρώτο μέρος της «Θείας Κωμωδίας», την «Κόλαση», στον τρίτο κύκλο, συναντά τους λαίμαργους ανθρώπους. Ένας από αυτούς ήταν κάποιος αχόρταγος Φλωρεντίνος ονόματι Ciacco. O τύπος αυτός, ο οποίος ήταν ένας αμετανόητος καλοφαγάς, έγινε η έμπνευση για να ονομαστεί η νέα άφιξη του Πρωταρά με τ’ όνομά του.

Logo_Ciacco_Yellow_Ciacco_Yellow.jpg

Ο Ciacco, λοιπόν, ήταν ο ιδανικότερος Ιταλός ήρωας του εμβληματικότερου ιταλικού έργου διεθνώς για να δώσει το όνομά του σε ένα εστιατόριο που απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν την φρεσκοψημένη σε ξυλόφουρνο πίτσα, τα καλομαγειρεμένα πιάτα ζυμαρικών με ένα πιο δημιουργικό twist αλλά και τα δροσερά signature cocktails, με ονόματα επίσης εμπνευσμένα από την «Κόλαση του Δάντη».

Ciacco10.jpg

Σίγουρα ο... Ciacco θα ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος, αν διάβαζε το μενού του μαγαζιού που φέρει τ’ όνομά του και βασίζεται στο τρίπτυχο πίτσα, πάστα και κοκτέιλ αφού θα ικανοποιούσε στον μέγιστο βαθμό την λαιμαργία του. Θα καθόταν στο εντυπωσιακό, γωνιακό μπαρ του μαγαζιού, θα απολάμβανε ένα δροσερό κοκτέιλ «Inferno» (Κόλαση)-αφού εκεί βρίσκεται ακόμα-με Bacardi Spiced ρούμι, λικέρ Pimm’s, χυμό λεμονιού, σιρόπι και φέτες αγγουριού.

Ciacco11.jpg

Θα επέλεγε μία Portobellini Florentine πίτσα που του θυμίζει τη γενέτειρά του Φλωρεντία που περιλαμβάνει τυρί ρικότα, πορτομπελίνι μανιτάρια, σπανάκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, λάδι τρούφας και αβγό. Αν και μετά από τόσους αιώνες φαίνεται να έχει συνετιστεί εντούτοις θα παράγγελνε και την καυτερή πίτσα Diavola με σπιτική σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλλα, παρμεζάνα, τσίλι, κόκκινη πιπεριά και πικάντικο σαλάμι σπιανιάτα. Οι επιλογές των ζυμαρικών θα ήταν δύσκολη υπόθεση αλλά θα κατέληγε στις Tagliatelle Ciacco που έχουν τ’ όνομά του και περιλαμβάνουν κοτόπουλο, πιπεριές, φρέσκα κρέμα, σπιτική σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, μανιτάρια και πανσέτα.

Ciacco6.jpg

Με απλά λόγια, το Ciaccο, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για μία χαλαρή έξοδο για αυθεντική ιταλική κουζίνα με την οικογένεια αλλά και την παρέα που θα παραμείνεις λίγο παραπάνω να απολαύσεις τα κοκτέιλ που σερβίρει το μπαρ του μαγαζιού που ανεβάζει και λίγο την ένταση της μουσικής μέχρι και τη 01:00. Για τον... Ciacco δεν είμαστε και τόσο σίγουροι αν θα του αρέσει αυτό αλλά σίγουρα κάπου θα είναι κρυμμένος στην κουζίνα και να συνεχίζει να τρώει.

Πληροφορίες:

  • Μέρες-ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 17:30-23:00 (κλείνει η κουζίνα, 01:00 (κλείνει το μπαρ).
  • Διέυθυνση: Λεωφόρος Πρωταρά 53, Πρωταράς, Κύπρος.
  • Τηλ.: 23040900 (το εστιατόριο λειτουργεί χωρίς κράτηση).
  • Facebook: Ciacco
  • Instagram: ciacco.cy
Ciacco14.jpg

Ciacco2.jpg

Ciacco8.jpg

Ciacco1.jpg

Ciacco3.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close