12-19 October 2022
Μουσική , Συναυλίες & Events

Οι κορυφαίοι πιανίστες στον κόσμο, σε ρεσιτάλ στη Λευκωσία!

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde παρουσιάζει το θεσμό “Great Pianists of the 21st Century”

Δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022

Τη δυνατότητα να απολαύσει μοναδικές ερμηνείες από τους κορυφαίους νεαρούς πιανίστες στον κόσμο συνεχίζει να προσφέρει στους Κύπριους μουσικόφιλους ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde, αφού με την ένταξη του στο Steinway Prizewinner Concerts Network φιλοξενεί στην Κύπρο τους νικητές φημισμένων διαγωνισμών ακριβώς μετά την επιτυχία τους.

Ο θεσμός “Great Pianists of the 21st Century” εγκαινιάστηκε πριν δύο χρόνια και έκτοτε φιλοξενεί τους πρώτους νικητές των σπουδαιότερων διαγωνισμών πιάνου στον κόσμο. Το δίκτυο SPCN αφορά σε πρωτοβουλία της διάσημης γερμανικής εταιρείας κατασκευής πιάνων Steinway & Sons και του φημισμένου θεάτρου [Gewandhaus] της Λειψίας. Σε αυτό συμμετέχουν ορισμένοι εκ των κορυφαίων διαγωνισμών πιάνου και σημαντικοί φορείς πολιτιστικής δημιουργίας ανά τον κόσμο (οργανισμοί, θέατρα, φεστιβάλ, τηλεοπτικοί σταθμοί κ.ά.). Το τρίπτυχο αυτό φροντίζει ώστε οι κορυφαίοι νεαροί πιανίστες σήμερα, οι οποίοι επιτυγχάνουν στους διαγωνισμούς με τις υψηλότερες απαιτήσεις και τον εντονότερο ανταγωνισμό στον πλανήτη, να εμφανιστούν στις μεγαλύτερες μουσικές σάλες και στις σημαντικές μουσικές μητροπόλεις στον κόσμο. Η περίληψη της Λευκωσίας και του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde στο συγκεκριμένο δίκτυο αποτελεί μία σημαντική επιτυχία για τον τόπο μας αφού το κοινό μας έχει τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάζει εξαίρετες ερμηνείες ταλαντούχων νεαρών πιανίστων ενώ η χώρα μας προβάλλεται διεθνώς μέσω ενός σημαντικού πολιτιστικού δικτύου.

Στο δίκτυο συμμετέχουν διαγωνισμοί όπως οι Queen Elizabeth (Βελγίου), Ferruccio Busoni (Ιταλίας), Beethoven Bonn (Γερμανίας), Cleveland (ΗΠΑ), Van Cliburn (ΗΠΑ), Géza Anda (Ελβετίας), Leeds (Ην. Βασιλείου), Edvard Grieg (Νορβηγίας), Ferenc Liszt (Ουγγαρίας), Top of the World (Νορβηγίας) ενώ οι φορείς, πέραν του δικού μας Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, περιλαμβάνουν το Bozar, Bach Festival Montréal, BR Klassik, Philharmonie Luxembourg, Prague Spring Festival, World Culture Networks κ.ά.

Η αρχή έγινε το 2020 με τους Emanuil Ivanov (Ferruccio Busoni) και Cunmo Yin (Beethoven) ενώ πέρυσι, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde φιλοξένησε τους Jonathan Fournel (Queen Elisabeth), Mikhaïl Bouzine (Orléans) και Anton Gerzenberg (Géza Anda).

Φέτος, το κοινό μας θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τρεις ακόμη εκπληκτικούς πιανίστες οι οποίοι μόλις έχουν διακριθεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις, οι διαγωνισμοί μόλις έχουν ολοκληρωθεί και η Κύπρος αποτελεί τον πρώτο σταθμό της διεθνούς περιοδείας τους μέσω του Steinway Network. Πρόκειται για τους Fuko Ishii από την Ιαπωνία (Α’ νικήτρια του Edvard Grieg International Piano Competition 2022, Νορβηγίας), Olga Davnis από τη Ρωσία (Α’ νικήτρια του Leipzig International J.S.Bach Piano Competition 2022, Γερμανίας) και Alim Beisembayev από το Καζακστάν (Α’ νικητή του Leeds International Piano Competition 2021, Ην. Βασιλείου). Οι τρεις συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 12, 14 και 19 Οκτωβρίου αντίστοιχα, με ώρα έναρξης 8:00μμ.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde έχει ήδη καταστεί ένας από τους σημαντικούς εταίρους του διεθνούς αυτού δικτύου και στα τρία χρόνια που διοργανώνει το συγκεκριμένο φεστιβάλ στην Κύπρο καταφέρνει να φιλοξενεί τους πρώτους νικητές κορυφαίων διαγωνισμών. Αυτό δεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στην παρουσία τους στη χώρα μας τόσο οι θεσμοί (διαγωνισμοί) όσο και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες.

Το Κυπριακό κοινό έχει τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει επί σκηνής εξαίρετους νεαρούς πιανίστες που αποτελούν σήμερα τις πρώτες επιλογές των μεγαλύτερων θεάτρων παγκοσμίως και προβάλλουν ως οι επόμενοι μεγάλοι πιανίστες του αιώνα μας. Φανταστείτε να βλέπατε τον Vladimir Ashkenazy το 1956 αμέσως μετά την επιτυχία του στον διαγωνισμό Queen Elisabeth ή την Martha Argerich το 1957 αμέσως μετά την επιτυχία της στον διαγωνισμό Ferruccio Busoni. Μόνο έτσι μπορεί να συγκριθεί αυτό που έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μέσω του συγκεκριμένου θεσμού.

«Κύριο μέλημα του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde ήταν από ιδρύσεως του η ενίσχυση της μουσικής παιδείας στη χώρα μας, η ανάπτυξη ακροατηρίου και η εδραίωση της Κύπρου ως σημαντικού πολιτιστικού κέντρου» επισημαίνει ο Σταύρος Κυριακίδης, Πρόεδρος του Οργανισμού. «Η συμπερίληψη της χώρας μας σε ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό δίκτυο εξυπηρετεί και τους τρεις αυτούς στόχους και μας γεμίζει υπερηφάνεια το γεγονός ότι οι νικητές τέτοιας εμβέλειας διεθνών διαγωνισμών εντάσσουν την Κύπρο στο ερμηνευτικό τους πρόγραμμα» καταλήγει.

Τις συναυλίες των “Great Pianists of the 21st Century” χορηγούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και η Ελληνική Τράπεζα και στηρίζουν οι Steinway & Sons, Kyriakides Piano Gallery και Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ.

Εισιτήρια το κοινό μπορεί να προμηθευτεί ηλεκτρονικά στο www.tickethour.com.cy, τηλεφωνικά στο 7777 7040 ή σε οποιοδήποτε κατάστημα ACS Courier. Για πληροφορίες, μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 22356066 και 99620414.

SPCN 2022 Banner 200x200.jpg

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Fuko Ishii
Α’ νικήτρια Edvard Grieg International Piano Competition 2022
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 12 Οκτωβρίου 2022, 20:00

Η Fuko Ishii γεννήθηκε στο Τόκιο, σε οικογένεια μουσικών και άρχισε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία 4 ετών. Τον Σεπτέμβριο του 2022 της απονεμήθηκε το A’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Edvard Grieg στη Νορβηγία. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Fuko έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Στην τρέχουσα σεζόν (2021-22) εμφανίστηκε ήδη ως σολίστ με τις Basel Symphony Orchestra, Detmold Chamber Orchestra, Kanagawa Philharmonic Orchestra, Kyoto Symphony Orchestra and Hyogo Performing Arts Center Orchestra (PAC).

Βραβευμένη σε διάφορους θεσμούς, με πρώτα βραβεία σε εθνικούς (Ιαπωνικούς) και διεθνείς διαγωνισμούς, η Fuko εμφανίζεται σε πολλές συναυλίες στην Ιαπωνία, όπως στο La Folle Journee στην Kanazawa και το Yokohama International Piano Concert - τόσο ως σολίστ όσο και ως μουσικός δωματίου. Οι διεθνείς εμφανίσεις της περιλαμβάνουν συναυλίες σε φημισμένους χώρους και φεστιβάλ σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, ΗΠΑ και Ρουμανία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις Brasov Philharmonic, Poland Krakow Philharmonic, Janacek Philharmonic, Symphony Orchestra of Landestheater Detmold καθώς και με αριθμό Ιαπωνικών επαγγελματικών ορχηστρών, περιλαμβανομένων των NHK Symphony, Tokyo Metropolitan, Tokyo Symphony, Kyoto Symphony, Kanagawa Philharmonic, Central Aichi Symphony, Japan Philharmonic, Yomiuri Nippon Symphony και Gunma Symphony Orchestra. Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της CD με έργα Brahms με την Blüthner.

Η Fuko αποφοίτησε με διάκριση από το Toho Gakuen School of Music στο Τόκιο το 2014. Σπούδασε στο Hochschule für Musik und Tanz Köln και συνέχισε με τον Prof.Martinez-Mehner στη Musik Akademie Basel, όπου μελέτησε επίσης μουσική δωματίου με τον Prof.Kernjak. Σπούδασε συνοδεία Lied στην Κολωνία με τον Prof.Pregardien και το 2021 αποφοίτησε από τη Βασιλεία με πτυχίο Master Soloist. Έχει λάβει υποτροφίες από το Meiji Yasuda Cultural Foundation, το Rohm Music Foundation και το Japan Agency for Cultural Affairs.

Πρόγραμμα:
Johann Sebastian Bach

Partita No.6 in E Minor, BWV 830

Johannes Brahms
4 Klavierstücke, Op.119

Robert Schumann
Davidsbündlertänze, Op.6

Olga Davnis.jpeg

Olga Davnis
Α’ νικήτρια Leipzig International J.S.Bach Piano Competition 2022
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 14 Οκτωβρίου 2022, 20:00

Η Olga Davnis (γεννημένη στις 9 Νοεμβρίου 2003) ξεκίνησε να σπουδάζει μουσική σε ηλικία 5 ετών. Το 2021 αποφοίτησε από τη Σχολή Gnesin της Μόσχας με άριστα (πιάνο, με καθ. Tatiana Zelikman και τσέμπαλο, με καθ. Olga Martynova), έχουσα λάβει τις υψηλότερες βαθμολογίες στις απολυτήριες εξετάσεις.

Η Olga είναι σήμερα φοιτήτρια σε δύο πανεπιστήμια - την Gnesin Academy of Music (πιάνο, Prof. Tatiana Zelikman) και το Tchaikovsky Moscow State Conservatory, Σχολή Ιστορικών και Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών (τσέμπαλο, Prof. Olga Martynova). Παράλληλα με τις σπουδές της, η Olga επιδιώκει να τελειοποιήσει την τεχνική της με διεθνή ανώτερα μαθήματα από καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως οι Constantino Mastroprimiano, Alexey Lubimov, Vladimir Tropp και άλλοι.

Έχει λάβει υποτροφία από το Yuri Rozum International Charitable Foundation και το Vladimir Spivakov Foundation επί σειρά ετών. Είναι αρκετά ενεργή ως καλλιτέχνης, με εμφανίσεις σε διάφορες σημαντικές αίθουσες στη Ρωσία και στο εξωτερικό, τόσο στο πιάνο όσο και στο τσέμπαλο. Ερμηνεύει τακτικά ως σολίστ αλλά εμφανίζεται και με διαφορετικά σύνολα και ορχήστρες – είτε δωματίου είτε συμφωνικές. Το 2020 τιμήθηκε από τον Δήμαρχο της Μόσχας για την προσφορά της στον πολιτισμό και την τέχνη και το 2022 κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου J.S.Bach της Λειψίας. Το ρεπερτόριο της Olga Davnis είναι αρκετά εκτεταμένο με μουσική από την περίοδο της Αναγέννησης έως τον 21ο αιώνα. Ωστόσο, η μουσική μπαρόκ κατέχει μια ιδιαίτερη θέση σ΄ αυτό.

Πρόγραμμα:
Johann Sebastian Bach
Italian Concerto, BWV.971

Johann Sebastian Bach
Four Duets (Clavier-übung III) BWV.802–805

Johann Sebastian Bach
English Suite No.4 in F major, BWV 809

Wolfgang Amadeus Mozart
Piano Sonata No.13 in B-flat major, K.333

Sergey Prokofiev
Visions fugitives, Op.22

Alim Beisembayev
Α’ νικητής The Leeds International Piano Competition 2021
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 19 Οκτωβρίου 2022, 20:00

Ο Alim Beisembayev κέρδισε το A’ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Leeds τον Σεπτέμβριο του 2021, ερμηνεύοντας Rachmaninov’s Rhapsody on a Theme of Paganini με τη Royal Liverpool Philharmonic Orchestra υπό τον Andrew Manze. Κέρδισε επίσης το Βραβείο Κοινού medici.tv και το Βραβείο της Royal Liverpool Philharmonic Orchestra για σύγχρονη ερμηνεία, με την εφημερίδα The Guardian να τον επαινεί ως «άξιο νικητή» με «πραγματική μουσική προσωπικότητα».

Οι πρόσφατες και προσεχείς εμφανίσεις του με ορχήστρες περιλαμβάνουν συναυλίες με τις Barcelona Symphony Orchestra (υπό τον Pablo Rus Broseta), Royal Liverpool Philharmonic (Case Scaglione), BBC Symphony Orchestra (Clemens Schuldt), Oxford Philharmonic, SWR Symphonie-orchester Stuttgart (Yi-Chen Lin), RCM Symphony Orchestra (Sir Antonio Pappano) και National Symphony Orchestra of India. Ο Alim έκανε πρόσφατα σημαντικά ντεμπούτο όπως στο BBC Proms στο Truro, στο Chopin Institute Βαρσοβία και στο Oxford Piano Festival, ενώ έπονται ρεσιτάλ σε Wigmore Hall, Fondation Louis Vuitton (Παρίσι), Cilburn Concerts, καθώς και περιοδείες σε Ευρώπη σε συνεργασία με το Steinway Prizewinner Concerts Network και Κορέα με το World Culture Network.

Γεννημένος στο Καζακστάν το 1998, ο Alim έχει ήδη εμφανιστεί με τις State Academic Symphony Orchestra “Evgeny Svetlanov” Ρωσίας, Moscow State Symphony και Fort-Worth Symphony, και στα Royal Festival Hall και Wigmore Hall. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Purcell School κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Α’ Βραβείου στον Junior Cliburn International Competition. Ο Alim φοίτησε με την Tessa Nicholson στο σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του μαζί της στη Royal Academy of Music. Σήμερα σπουδάζει στο Royal College of Music με την Prof. Vanessa Latarche. Υποστηρίζεται γενναιόδωρα από διάφορες υποτροφίες όπως των ABRSM, Countess of Munster, Hattori Foundation, Drake Calleja Fund trusts ενώ συμμετέχει στο φιλανθρωπικό πρόγραμμα Talent Unlimited.

Πρόγραμμα:
Franz Schubert
Sonata in C minor, D.958

Franz Liszt

Études d'exécution transcendante, S.139

  • - IX. Ricordanza (Andantino)
  • - X. (Allegro agitato molto)
  • - XI. Harmonies du soir (Andantino)
  • - XII. Chasse-neige (Andante con moto)

Σχετικά

Ατζέντα
October 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close