Eating News , Εστιατόρια

Ο σεφ Ηλίας Λέκας, του Παντοπωλείου ''Καλή Όρεξη'' μέσα από 7 ερωτήσεις

Γνωρίζουμε καλύτερα τον σεφ του γνωστού μαγαζιού της Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2023

Ένας καλόγουστος χώρος με απαλούς χρωματισμούς και ένα μενού με εκλεκτά πιάτα με μεσογειακές επιρροές δια χειρός του σεφ Ηλία Λέκα, είναι ο συνδυασμός που έκανε το Παντοπωλείο ''Καλή Όρεξη'' να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί.

pantopolio2.jpg

Τι σε ώθησε στη μαγειρική;
Έκανα πολλά επαγγέλματα πριν ασχοληθώ με τη μαγειρική. Όταν όμως μπήκα για πρώτη φορά στην κουζίνα και συνειδητοποίησα πόση χαρά μπορεί να χαρίσεις σε κάποιον μαγειρεύοντας του ένα πιάτο φαΐ, κατάλαβα πως αυτός ήταν ο φυσικός μου χώρος. Έγινε αυτοσκοπός μου να μαγειρεύω κάθε μέρα πιάτα με φρέσκα υλικά, που όταν τα γεύονται οι πελάτες μας θα τους κάνουν να χαμογελούν

Ποια είναι η αγαπημένη σου κουζίνα και γιατί;
Η Μεσογειακή κουζίνα που έχει φοβερές γεύσεις. Έχει απίστευτα υλικά όπως το κρέας, τα λαχανικά, τα τυριά, τα μυρωδικά και φυσικά το κορυφαίο ελαιόλαδο. Μια απλή ψαρόσουπα ή ένα πιάτο λαδερά μπορεί να σου μείνουν αξέχαστα σε όλη σου τη ζωή. Η Μεσογειακή κουζίνα με συναρπάζει γιατί έχει απλές αλλά και πολύπλοκες συνταγές.

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες / Πόσο δύσκολη ήταν η αρχή της καριέρας σου;
Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Η πίεση να βγουν τα πιάτα σωστά και στην ώρα τους μού προκαλούσαν μεγάλο άγχος. Σκέφτηκα πολλές φορές να τα παρατήσω. Δεν ξέρω αν υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που με έκανε να μείνω σε αυτή τη δουλειά, ξέρω όμως ότι ευχαριστώ την τύχη που με έκανε να επιλέξω αυτό το επάγγελμα, να μείνω σε αυτό και να το ερωτευτώ τόσο πολύ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό και γιατί;
Δεν μπαίνω στην κουζίνα χωρίς να έχω ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο αποτελεί την καλύτερη πηγή λίπους στη Μεσογειακή διατροφή. Από την αρχαιότητα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στη διατροφή μας και μάλιστα αναφέρεται και ως “υγρός χρυσός”.

Ποιες είναι κάποιες συνήθειες που (θεωρείς) σε έκαναν να ξεχωρίσεις;
Η εμμονή μου για τα φρέσκα υλικά, η σωστή διαχείριση τους και το δόγμα ότι δεν πετάμε τίποτα και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε ό,τι μπορούμε από όλα τα υλικά.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τη συγκεκριμένη κουζίνα;
Ασχολούμαι χρόνια με τη Μεσογειακή κουζίνα γιατί στην Ελλάδα και την Κύπρο διαθέτουμε πλούσια γαστρονομική κληρονομιά χιλιάδων χρόνων και είναι καθήκον μας να τη διασώσουμε και να την προωθήσουμε. Η παράδοση μας δείχνει τον δρόμο ενώ η φύση, μάς χαρίζει γευστικούς θησαυρούς μεγάλης διατροφικής αξίας.

Ποια θεωρείς την καλύτερη στιγμή της πορείας σου;
Την ημέρα που πήρα το πρώτο βραβείο στα Eating Awards. Την απόλαυσα με ένα ποτήρι σαμπάνια μαζί με την υπέροχη ομάδα μου και μετά συνεχίσαμε να δουλεύουμε σκληρά, καθώς είχαμε πολλή δουλειά!

(99 075151) Μετοχίου 38, Λευκωσία

Website: www.pantopoleiocy.com
Facebook: To Pantopoleio ''Kali Orexi''
Instagram: @pantopoleio_kaliorexi

pantopolio.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close