Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαΐου 2023
«[…] ο σκηνοθέτης εστιάζει στα πρόσωπα και αποζημιώνει τον θεατή με το ανθρώπινο δυναμικό της παράστασης. Ειδικά η Λένα Δροσάκη και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ξεχωρίζουν, καθώς ξανασυστήνουν ήρωες που, παρά το ειδικό τους βάρος, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση τυποποιημένες περιπτώσεις - ενώ και μεταξύ τους έχουν εξαιρετική χημεία.» Τώνια Καράογλου, Αθηνόραμα, 16/2/2023
Το πολυβραβευμένο έργο της Άννα Ζίγκλερ Photograph 51, μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης στην Αθήνα έρχεται στην Κύπρο για δύο μόνο παραστάσεις στο πλαίσιο του θεσμού Ο ΘΟΚ φιλοξενεί. Το έργο αφηγείται την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, της ερευνήτριας που τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA, ανοίγοντας το δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις, φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια που έχουν γίνει σήμερα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όλοι οι συνεργάτες της Ρόζαλιντ έγιναν διάσημοι, πήραν Νόμπελ, αποτελούν σήμερα σημεία αναφοράς στην επιστημονική έρευνα. Η Ρόζαλιντ όμως όχι. Ίσως γιατί δεν πρόλαβε. Ίσως γιατί η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη δόξα. Ίσως επειδή ήταν γυναίκα.
Ένα έντονα πολιτικό μα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ευαίσθητο έργο γύρω από την κοινωνική ευθύνη της σύγχρονης επιστήμης, γύρω από τον αγώνα μιας γυναίκας να βρει ισότιμη θέση σε μια ανδροκρατούμενη κοινότητα, γύρω από την αφοσίωση του επιστήμονα σε ένα ευρύτερο όραμα που μπορεί να δικαιολογήσει ακόμα και την αυτοθυσία του προς χάριν της κοινής προόδου, και εν τέλει γύρω από την αυθεντικότητα του χαρακτήρα και την αναζήτηση του νοήματος στη δημιουργία και στην προσφορά. Ένα ιστορικό πρόσωπο και μια αληθινή ιστορία προς σκέψη, ανάλυση και περαιτέρω συζήτηση.
Το Photograph 51 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο αναλόγιο του STAGE International Script Competition το 2008, όπου και απέσπασε το 1ο βραβείο, έκανε πρεμιέρα το 2010 στη Νέα Υόρκη αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και πλήθος διακρίσεων, για να μεταφερθεί το 2015 στο Noel Coward Theatre του Λονδίνου, δίνοντας την ευκαιρία στη Νικόλ Κίντμαν να ενσαρκώσει την Φράνκλιν και να λάβει πολλά και σημαντικά βραβεία Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν δίνοντας 40 παραστάσεις από τον Νοέμβριο 2022 έως τις αρχές Απριλίου 2023.
Συντελεστές
Συγγραφέας: Anna Ziegler
Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά / Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσικός Σχεδιασμός: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη
Φωτογράφος: Σπύρος Περδίου
Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας
Παραγωγή: LEADINARTS ΑΜKE
Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, Μάνος Στεφανάκης
Μετά το τέλος της 1ης παράστασης και πριν την έναρξη της 2ης παράστασης από τις 19:30-20:30 θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση για το κοινό με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας & Βιοϊατρικής, Χρυσούλα Πιτσούλη, και τον Καθηγητή Οικολογίας και Βιοποικιλότητας, Σπύρο Σφενδουράκη - ακαδημαϊκοί του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης.Η συζήτηση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο οργανισμών.
Θέατρο ΘΟΚ
Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Κυριακή 28 Μαΐου 2023, 18:00 & 21:00
Πληροφορίες / Εισιτήρια Ηλεκτρονικά: www.thoc.org.cy & https://tickets.thoc.org.cy/
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)
Τιμές Εισιτηρίων:
€20 / €15 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Σχετικά

Αυτοσχεδιάζουμε επί σκηνής μαζί με "Τα Κόζια" χωρίς σενάριο και όρια
Μια μοναδική εμπειρία, όπου οι ιδέες μεταμορφώνονται σε κωμωδία

«Στο Μπούστο Μας»: Μια stand up comedy παράσταση με τρεις αταίριαστες προσωπικότητες
Δύο παραστάσεις χωρίς ηθοποιούς

"40+Βγαίνω": Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση του Θανάση Αλευρά στην Κύπρο
Ο Θανάσης Αλευράς επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο πιο… ανώριμος αλλά και πιο σέξι από ποτέ!

Ματζιελλεμένες: Μία θεατρική παράσταση από την ομάδα ΜΠΟΕΜ σε καφενεία και πλατείες
Η παράσταση εκτυλίσσεται σε δύο παράλληλες χρονικές διαστάσεις, όπου ο πραγματικός και ο φανταστικός χρόνος εναλλάσσονται

Επιπλέον παραστάσεις για το θεατρικό έργο "Φάουστ" του Γκαίτε
Μετά τη συγκινητική υποδοχή του κοινού η παράσταση συνεχίζεται

Όλα όσα θα γίνουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου
Με πλούσιο πρόγραμμα και καλεσμένους διεθνούς εμβέλειας το φεστιβάλ επέστρεψε με στόχο να καθιερωθεί ως πολιτιστικός θεσμός

«Κορίτσια Ημερολογίου»: Η τρυφερή κωμωδία επιστρέφει μετά την μεγάλη επιτυχία
Ξεκίνησε ήδη η προπώληση εισιτηρίων

Δωρεάν παράσταση για το έργο "Εγώ κι εσύ" της Λώρεν Γκάντερσον
Στο πλαίσιο των δράσεων του ΘΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

"Η Ελεγκού η Σιεροκουτάλα", από το Θεατρικό Εργαστήρι Γεροσκήπου
Το έργο της Ρεβέκκας Αποστολουπούλου, σε σκηνοθεσία Ευθυμίας Λεμονιάτη

“Το Αμπελοπούλι βγήκε απ’ τον παράδεισο": Η νέα κωμωδία του Θεατρικού Όμιλου Παραλιμνίου
Σε σενάριο και σκηνοθεσία Νικόλα Τζιοβάνη

Θέατρο στην Κύπρο: 16 παραστάσεις που θα ζωντανέψουν στη Σκηνή τον Απρίλιο
Μοναδικές θεατρικές εμπειρίες, από κλασικά έργα μέχρι σύγχρονες παραγωγές, που θα συναρπάσουν το κυπριακό κοινό

Η «Κούκλα του Φραντς Κάφκα» για μία τελευταία παράσταση στην Λεμεσό
Ένα έργο γεμάτο εικόνες, μουσική και φυσικά χιούμορ