Μη χάσετε , Μουσική

Mια ιδιαίτερη συναυλία με την Αλέξια Βασιλείου (απόψε) στο Κυπριακό Μουσείο

Μην τη χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2023

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί στο Κυπριακό Μουσείο η θεματική συναυλία «Κύπρις», της διεθνώς καταξιωμένης και πολυβραβευμένης τραγουδίστριας Αλέξιας Βασιλείου. Πρόκειται για έργο που εντάσσεται μέσα στη σειρά των θεματικών καλλιτεχνικών έργων της Αλέξιας, που παρουσιάζονται ζωντανά στο κοινό, με θέμα τις Κυπριακές αρχαιότητες. Η εκδήλωση θα είναι σε εξωτερικό χώρο μπροστά από το Κυπριακό Μουσείο και η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Την επωνυμία Κύπρις έφερε στις αρχαίες επιγραφές η κατεξοχήν θηλυκή θεότητα που λατρευόταν στην Κύπρο, δηλώνοντας έτσι την καθολική αποδοχή της μεγάλης αυτής θεάς σε ολόκληρο το νησί. Εμπνευσμένη από τα αρχαιολογικά εκθέματα του Κυπριακού Μουσείου αλλά και το ίδιο το κτίριο του Κυπριακού Μουσείου, η Αλέξια επιχειρεί να κάνει πιο ‘ορατή’ την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αλλά και να ρίξει φως στη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, μέσα από τη σειρά των ζωντανών της παραστάσεων με την ίδια θεματολογία εννοιολογικά, στην Κύπρο.

Έχοντας ως σταθερό άξονα τη Γυναικεία θέση και οπτική, η Αλέξια μέσα από τις αφηγήσεις της, προσκαλεί το κοινό σε ένα προσωπικό βιωματικό ταξίδι. Η θεματική συναυλία προσεγγίζει την πολιτιστική κληρονομιά, και ιδιαίτερα τα αρχαιολογικά αντικείμενα, αναδεικνύοντας το ρόλο τους στην έκφραση της ανθρώπινης ταυτότητας. Μέσα από το έργο «Κύπρις» η Αλέξια δίνει φωνή στα εκθέματα, τις θεματικές που αυτά αναδεικνύουν, στην ιστορία του Κυπριακού Μουσείου, στους ανθρώπους του – γνωστούς και άγνωστους, όπως και στις κοινωνίες που έζησαν στον τόπο αυτό πριν από εμάς. Κτίζοντας μια γέφυρα που συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα, η Αλέξια δημιουργεί ένα ξεχωριστό ηχοτοπίο, μέσα από μια ανάμειξη μουσικών ειδών με κεντρικό άξονα την Κύπρο μέσα από τους αιώνες: τζαζ και κλασσική μουσική, ελεύθεροι αυτοσχεδιασμοί, ηλεκτρονική και παραδοσιακή κυπριακή μουσική μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση, τραγούδια από το ελληνικό της ρεπερτόριο, πρωτότυπες συνθέσεις όπως και τραγούδια από το διεθνές τζαζ ρεπερτόριο της Αλέξιας.

Η θεματική συναυλία θα διανθίζεται με σχολιασμό/μικρές αφηγήσεις για την ιστορία του Κυπριακού Μουσείου και τους ανθρώπους που συνδέονται με αυτό, από τον Δρα Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, ιστορικό τέχνης.

Ιδέα & Φωνή: Αλέξια Βασιλείου
Πλήκτρα: Γιώργος Μορφίτης
Πλήκτρα & Ηλεκτρονικά: Χρίστος Γερολατσίτης
Κρουστά: Ρόδος Παναγιώτου
Ενορχηστρώσεις: Αλέξια Βασιλείου, Γιώργος Μορφίτης και Χρήστος Γερολατσίτης
Αφήγηση & Έρευνα: Δρ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκος
Παραγωγή: Βαλεντίνα Καραντώνη
Διοργάνωση: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (Υφυπουργείο Πολιτισμού)
Πληροφορίες: 22865854

alexia.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
October 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close