Δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου 2023
Με δύο εξαιρετικές παραστάσεις αρχίζει την καινούργια σεζόν το θέατρο «ΧΩΡΑ». Πρόκειται για την παράσταση «ΤΣΕΤΣΕ» ΤΟΥ ΛΟΥΪΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ η οποία ανεβαίνει από την ομάδα Σόλο για Τρεις.
Παραστάσεις θα δοθούν στις 10, 11, 16, 17, 18, 19 Σεμπτεμβρίου 2023
«Ο ΤΣΕΤΣΕ» ΤΟΥ ΛΟΥΪΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΟΛΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ
Μετάφραση: Τερέζα Ευριπίδου
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου - Καρσερά
Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστιάνα Ιωαννίδου
Μουσική Επιμέλεια: Τερέζα Ευριπίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Σιαμπτάνης
Χειρισμός Φωτισμού - Ήχου: Ραφαήλ Αδάμου Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις Λτδ,
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Παφίτης, Δημήτρης Αντωνίου, Σαββίνα Γεωργίου
Σε πρώτη παγκύπρια παρουσίαση, «Ο Τσέτσε» του Ιταλού συγγραφέα Λουϊτζι Πιραντέλλο είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων, στην οποία διακρίνονται εμφανώς τα λογοπαίγνια, οι ευφυείς ατάκες και οι ανατροπές που ντύνουν το χιούμορ του. Ο κεντρικός ήρωας του έργου είναι ένας νεαρός μπον βιβέρ, που διάγει έκλυτο βίο. Τα ενδιαφέροντά του περιστρέφονται γύρω από την εξασφάλιση χρημάτων και γύρω από τις γυναίκες. Ύστερα από πολλές ανατροπές, το τέλος θα έρθει για να αποδείξει ότι η στρατηγική του πολυμήχανου νεαρού είναι η σωστότερη και ασφαλέστερη οδός για την ευτυχία όλων. Ο Πιραντέλο γράφει με τρόπο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών ως το τέλος. Η ατμόσφαιρα του έργου, ντυμένη με πολλές ιταλικές μελωδίες, αποπνέει μυστήριο, δημιουργεί αγωνία, αλλά και πολύ κωμικές καταστάσεις που προκαλούν γέλιο.
Άλλη μια παράσταση στο ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ είναι «Η Ερμηνεία της», του Χρίστου Αρτεμίδη, στις 25, 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου 2023
Θεατρικό αναλόγιο
Σκηνοθεσία: Αίγλη Σπυριδάκι
Ερμηνεύει η Αγγέλα Χριστοφίδου
Υπεύθυνος ήχου και φωτισμού: Ανδρέας Καρσεράς
25,26,27 και 28 Σεπτεμβρίου 2023.
Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Θέατρο Χώρα (έναντι Αρχιεπισκοπής)
Πρώτη κίνηση: Η φημισμένη μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας ετοιμάζεται για την τελευταία της ερμηνεία. Τα αγωνιώδη, άλυτα ερωτήματα της πρώτης κίνησης της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν εμποτίζουν την εσωτερική της ενατένιση, μέσα από την αναζήτηση ενός πρωτόγνωρου ακούσματος, που θα επιβιώσει του βιολογικού της τέλους.
Δεύτερη κίνηση: Η μαέστρος αντλεί μέσα από σπουδαία μουσικά έργα το ψυχικό σθένος να σταθεί ολόρθη απέναντι στη δυναμική πορεία της ζωής της, που φθάνει στην ολοκλήρωσή της, και να την κοιτάξει μέσα από το ακαριαίο φως της αλήθειας. Η διάσημη καλλιτέχνιδα, ο προικισμένος άνθρωπος, η παθιασμένη γυναίκα, ακροβατούν επάνω στις παρτιρούρες και η ερμηνεία κουρνιάζει μέσα στη μήτρα της ψυχής.
Τρίτη κίνηση: Η δύναμη της δεύτερης κίνησης δε φθάνει στα στροβιλίσματα της τρίτης που διαλύουν τις ψυχικές αντοχές της μαέστρου και περιστρέφονται μαζί με το αέναο σύμπαν. «Αποκλείεται να αντέξω τόση αγάπη, που γεννιέται με αυτήν την ένταση πάθους», ομολογεί, ενώ η χαμένη φιλότητα χρωματίζει την κάθε νότα που κυλά μέσα από τους ορμητικούς παραπόταμους στις λαμπρές πολιτείες της ζωής. Ένας χείμαρρος ήχων στέκεται έκθαμβος μπροστά στην περίπαθη παύση.
Τέταρτη κίνηση: Η Ωδή στη Χαρά περνά στην αντίπερα όχθη και καλεί τη μαέστρο να ακολουθήσει. Θα πρέπει πρώτα όμως να περάσει μέσα από την Κάθοδο των Βαλκυριών. Ο οικονόμος με το άγαρμπο κορμί, φροντίζει για όλα. Το βράδυ, ευτυχώς, έχει άδεια εξόδου.
Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, είναι το μεγαλύτερο έργο τέχνης όλων των εποχών. Η εκτέλεσή της είναι το σοβαρότερο θέαμα και ακρόαμα. Θα πρέπει, για να το χαρεί κανείς ολοκληρωτικά, να έχει υπόψη του πως σ’ αυτό ηχογραφούνται τα ανθρώπινα πάθη, αναφωνεί η μαέστρος και πίσω από τη σκηνή, ο συγγραφέας.
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού
ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΩΡΑ
ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ
Κοραή 1 Πλατεία Αρχιεπισκοπής
Τηλ. 99 485659
Σχετικά
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο