Wine Guide , Εστιατόρια

Τα 39 κυπριακά κρασιά που ξεχώρισαν στο 24ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy

Αυτά είναι τα κορυφαία ελληνικά και κυπριακά κρασιά και ποια πήραν το Χρυσό Μετάλλιο σε τυφλή δοκιμή

Δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2024

Είχαν μπροστά τους 881 κρασιά από Ελλάδα και Κύπρο και επέλεξαν τα καλύτερα. Κορυφαίοι στον χώρο του κρασιού, με επικεφαλής τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να αναδείξουν τα κορυφαία κρασιά που θα φέρουν και φέτος τη διάκριση με τον Λευκό Πύργο στο στόμιο της φιάλης.

Στη διάρκεια του διαγωνιστικού τμήματος του 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, 30 καταξιωμένοι γευσιγνώστες-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine και Master Sommeliers, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, χωρισμένοι σε 6 επιτροπές, δοκίμασαν 952 δείγματα, από την Ελλάδα και την Κύπρο. Από αυτά, τα 881 ήταν οίνοι και τα 71 αποστάγματα και ελληνικά Gin.

oinos2.webp

Η επιλογή για τα καλύτερα κρασιά και αποστάγματα
Ο διαγωνισμός Thessaloniki Wine and Spirits Trophy διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους, και βραβεύει με χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο τα καλύτερα κρασιά.

Επισημαίνεται ότι στο 75% των οίνων και στο 65% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό απονεμήθηκε μετάλλιο, γεγονός που αποδεικνύει την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Thessaloniki Wine and Spirits Trophy 2024. Μάλιστα, στην πλειονότητά τους προέρχονται από οινοποιεία επισκέψιμα για το κοινό, το οποίο μπορεί να ζήσει από κοντά την εμπειρία της οινοποίησης και οινοπαραγωγής.

Πώς επιλέγονται τα κορυφαία κρασιά
Οι δικλίδες ασφαλείας πολλές. Οινοποιοί καλούνται να στείλουν δείγματα κρασιού, τα οποία παίρνουν από έναν αριθμό ώστε να διαγωνιστούν. Ο αριθμός αυτός, μέχρι ο σερβιτόρος να φέρει το κρασί με ποτήρια στο τραπέζι της κριτικής επιτροπής, θα αλλάξει και πάλι. Η γευσιγνωσία στα έξι τραπέζια περνά από ένα σύστημα μηχανοργάνωσης το οποίο μπορούν να δουν όσοι είναι on line και ο πρόεδρος του κάθε τραπεζιού κλειδώνει μετά το πέρας κάθε γευσιγνωσίας.

Το καλύτερο κρασί του διαγωνισμού
Για την απονομή της διάκρισης «ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ» οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές.

Στη φετινή διοργάνωση λοιπόν απονέμεται η διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού στον παρακάτω οίνο: Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019, Κτήμα Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.

583A0761.jpg.webp

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι συμμετοχές στο Thessaloniki Wine and Spirits Trophy κατανέμονται σε 6 κατηγορίες: λευκοί, ροζέ και ερυθροί ήρεμοι οίνοι, επιδόρπιοι οίνοι, αφρώδεις οίνοι και ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις για τον καλύτερο οίνο ανά κατηγορία:

Καλύτερος Ερυθρός Οίνος: Μέγας Οίνος 2020 - Σκούρας Ο.Α.Α.Ε.

Καλύτερος Ροζέ Οίνος: Κτήμα Άλφα Ροζέ 2023 - Κτήμα Άλφα Α.Ε.

Καλύτερος Λευκός Οίνος: Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019, Κτήμα Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος: Samos Vin Doux - Ε.Ο.Σ. Σάμου

Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος: Αφρώδης Δουλουφάκη - Δουλουφάκης Ν. Μονοπρόσωπη ΙΚΕ

Καλύτερη Ρετσίνα: Κεχριμπάρι - Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.

Καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού: Meteoro Winery Distillery - Τσίνας Βασίλειος & Σία Ο.Ε. Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

Το καλύτερο ούζο του διαγωνισμού: Ούζο Τυρνάβου - Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Δείτε όλα τα βραβεία του διαγωνισμού ΕΔΩ

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου στην Αθήνα, μαζί με την απονομή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων.

κρασια.png.webp

αποσταγματα.png.webp

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close