Wine Guide , Εστιατόρια

Η Μαρία Θ. Μασούρα DipWSET μάς μιλά για την εμπειρία της στον χώρο του κρασιού

Η Μαρία, εξάλλου, έχει την ευχέρεια και την γνώση να σου εξηγεί τι πρόκειται να πιεις και γιατί με τρόπο απολύτως κατανοητό χωρίς να νιώθεις άσχετος ακόμα κι αν είσαι...

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαρτίου 2024

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συναντήσαμε με τη Μαρία Θ. Μασούρα DipWSET,
Σύμβουλο και Εκπαιδευτή Οίνου και Αποσταγμάτων, Δημοσιογράφο γεύσης, οίνου, αποσταγμάτων και ταξιδιού
και μιλήσαμε μαζί για το πώς είναι να είσαι γυναίκα στον χώρο του κρασιού.

Μαρία, τι είναι για σένα το κρασί;
Το κρασί αποτελεί ένα κομμάτι στο δικό μου παζλ στον κόσμο της γαστρονομίας, του κρασιού, των αποσταγμάτων και γενικά του ευ ζην. Έναν κόσμο με τον οποίο ασχολούμαι εδώ και χρόνια τόσο ως εκπαιδεύτρια οίνου, σύμβουλο για κρασί και αποστάγματα, στέλεχος στον τομέα του εμπορίου κρασιού αλλά και ως δημοσιογράφος γεύσης, κρασιού, ταξιδιού και αποσταγμάτων.

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τον τομέα του εμπορίου του κρασιού, ένα κατά βάση ανδροκρατούμενο επάγγελμα;
Είχα αποφασίσει το 2018 πως ήταν καιρός να δω το κρασί, όχι μόνο από την πλευρά του θεωρητικού, αφού μέχρι τότε απλά έγραφα για αυτό ως δημοσιογράφος, αλλά και από την πλευρά του στελέχους μάρκετινγκ σε εταιρεία εισαγωγής/διανομής κρασιών και αργότερα ως εργαζόμενη για κάποιους μήνες, ως οινοχόος. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι είχα ήδη αρχίσει να παρακολουθώ τα μαθήματα της διεθνούς σχολής WSET. Έτσι όταν αποφάσισα να παρακολουθήσω το τελευταίο επίπεδο, το 4, γνωστό και ως Diploma, που έχει να κάνει περισσότερο με το μάρκετιγκ και γενικά με την αγορά και την προώθηση του κρασιού, εντάχθηκα σε εταιρεία για να αποκτήσω πείρα. Το γεγονός ότι όντως ο τομέας του κρασιού είναι ανδροκρατούμενος, δεν με φόβισε και ούτε είχα ποτέ δεύτερες σκέψεις.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άντρες παραγωγοί και οι διάφοροι συνεργάτες τους; Βλέπεις να άλλαξε αυτό με την πάροδο του χρόνου;
Κοιτάξτε, όπως και στα περισσότερα επαγγέλματα και τομείς της κοινωνίας, μια γυναίκα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να «πείσει» για την αξία της. Είναι λυπηρό, όμως ευτυχώς υπάρχει σιγά-σιγά αλλαγή. Στην περίπτωσή μου, ενώ τις περισσότερες φορές δεν είχα κανένα θέμα αφού γνωρίζω εδώ και χρόνια τόσο παραγωγούς, όσο και στελέχη στον κόσμο του κρασιού από οινοχόους μέχρι εστιάτορες και πωλητές, υπήρξαν σίγουρα φορές που έπρεπε να «αποδείξω» τις γνώσεις μου. Σίγουρα χαίρομαι ιδιαίτερα που στον χώρο ολοένα αυξάνονται οι γυναίκες οινοχόοι, οινολόγοι, στελέχη σε οινοποιεία και σε εταιρείες.

Ποιες είναι οι νέες τάσεις διεθνώς στο τομέα του κρασιού;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση του OIV (International Organization of Vine and Wine), ανεβαίνει πολύ η κατανάλωση λευκού και ροζέ κρασιού. Ταυτόχρονα τα γεμάτα κόκκινα κρασιά παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις του καταναλωτή. Και φυσικά τα αφρώδη κρασιά, με επικεφαλής τη σαμπάνια, διατηρούν τον θρόνο τους! Μια άλλη τάση, πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση κρασιών από γηγενείς ποικιλίες μιας χώρας ή οινικής περιοχής. Όντας το πιο δυνατό χαρτί για να ξεχωρίσει μια περιοχή, οι γηγενείς ποικιλίες που είτε ήταν ξεχασμένες ή δεν υπήρχαν σε ποσότητες κάνουν δυναμικά την εμφάνιση τόσο στο λεξιλόγιο όσο και στο ποτήρι μας. Παράδειγμα στην Κύπρο, οι δικές μας, κάποτε ξεχασμένες ποικιλίες, όπως η Πρωμάρα, το Σπούρτικο, η Μοροκανέλα, το Γιαννούδι και η Βασίλισσα.

Έχουμε ξεπεράσει το στερεότυπο πως το ροζέ είναι ένα γυναικείο κρασί;
Σε σύγκριση με πριν από 7-10 χρόνια σαφώς και έχει καταρριφθεί αρκετά αυτό το στερεότυπο, με όλο και περισσότερους άνδρες να αγαπούν το ροζέ κρασί! Ας ελπίσουμε πως τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτονόητο πως η κατανάλωση ροζέ κρασιού δεν έχει να κάνει με το φύλο. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά ροζέ κρασιά αξιώσεων τόσο στην κυπριακή όσο και τη διεθνή αγορά.

Υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις κρασιών ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες;
Παραδέχομαι υπάρχουν κάποια στερεότυπα, όπως για παράδειγμα ότι οι άνδρες πίνουν πιο γεμάτα κρασιά με ψηλότερο αλκοόλ και τις γυναίκες να τείνουν προς τα λευκά, τα ροζέ και τα αφρώδη. Αυτά τα στερεότυπα όμως παραμένουν στερεότυπα και καλό είναι σιγά σιγά να τα αφήσουμε πίσω. Το κάθε άτομο μπορεί να «πεισθεί» να δοκιμάσει ένα οποιοδήποτε κρασί αν αυτό παρουσιαστεί με μια ενδιαφέρουσα ιστορία!

Η ιδέα του food and wine pairing είναι αλήθεια ή μύθος;
Σίγουρα ο καθένας μπορεί να απολαμβάνει όποιο κρασί θέλει με το φαγητό του. Δεν είμαστε δογματικοί. Από την άλλη υπάρχουν κάποιες αρχές π.χ. οι τανίνες θέλουν πρωτεΐνη και η οξύτητα μπορεί να διαχειριστεί το λίπος, που μετατρέπουν το συνδυασμό γεύσης και κρασιού από δισδιάστατη σε μια υπέροχη τρισδιάστατη εμπειρία.

Λέμε ότι το κυπριακό κρασί έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ποιες είναι οι παράμετροι που το αποδεικνύουν;
Καταρχάς το πρώτο πράγμα που αποδεικνύει αυτή την ορθή δήλωση, είναι το τι απολαμβάνουμε στο ποτήρι. Πρόκειται για ποιοτικά κυπριακά κρασιά, με σωστή δομή, από σταφύλια όπου στους αμπελώνες έχει προηγηθεί μια καλή δουλειά. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι αμπελουργοί και οινολόγοι που κάνουν πολύ καλή δουλειά και τολμούν να πειραματιστούν ώστε το κυπριακό κρασί να αποκτήσει τη θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη που του αξίζει. Όπως έχω προαναφέρει, σίγουρα το γεγονός ότι έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, ξεχασμένες κυπριακές ποικιλίες, κάνει το κεφάλαιο του κυπριακού κρασιού, πολύ συναρπαστικό και τυχεροί όσοι είμαστε ενεργά εμπλεκόμενοι!

Τι θα έλεγες σε μια νεαρή γυναίκα που θα ήθελε να ενταχθεί επαγγελματικά στο χώρο του κρασιού στην Κύπρου;
Τόλμησε χωρίς φόβο και με πολύ θάρρος. Εδώ είμαστε για να σε στηρίξουμε!

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close