Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η τιμή του μεζέ σε 15+1 ταβέρνες που σου φέρνουν ασταμάτητα πιατάκια

Πού τρως καλοφτιαγμένα μεζεδάκια στο νησί και πόσα θα τα πληρώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2024

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σ’ έναν λαχταριστό μεζέ όταν θα τον βρει και σε άριστη ποιότητα, ξεχωριστό περιβάλλον, ζεστή ατμόσφαιρα και value for money τιμές;

Εμείς συγκεντρώσαμε πιο κάτω 15 ταβερνάκια που φημίζονται για τον σπέσιαλ μεζέ τους και σου τα προτείνουμε.

7 linoi.jpg

7 Λινοί
Το ταβερνάκι 7 Λινοί, το βρίσκεις εδώ κι έναν περίπου χρόνο στο χωριό Καπηλειό της Λεμεσού, ένα μικρό χωριό στον δρόμο Απεσιάς προς Τριμίκλινη, να σου προσφέρει μεζέ, κρασί, ζωντανή μουσική, αλλά και τη δυνατότητα για δείπνο πλάι στην ξυλόσομπα τον χειμώνα. Όσο για τον μεζέ του, αυτός περιλαμβάνει παραδοσιακά κυπριακά πιάτα αλλά και πιο πειραγμένα, με το κυπριακό στοιχείο να επικρατεί πάντα. Ο μεζές είναι στα €22 το άτομο, και περιλαμβάνει σαλάτα, τζατζίκι, ταχίνι, ψωμί, πίτα με λάδι και ρίγανη, χαλούμι με μαρμελάδια κρεμμυδιού αλλά και μοσχομυριστό λουκάνικο. Στη συνέχεια στο τραπέζι σου θα φτάσουν αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες, ένα υπέροχο κριθαράκι με αρνί, που θα σε ενθουσιάσει με τη γεύση του, ντομάτες με τα αβγά, μανιτάρια με κουμανταρία, πατάτες τηγανητές, ολόφρεσκες και ζεστές με ρίγανη, κοτόπουλο μπούτι και κρασάτη χοιρινή πανσέτα! Άφησε όμως χώρο γιατί το φαγοπότι θα συνεχιστεί με υπέροχες, τραγανές ραβιόλες με μέλι, χοιρινό σουβλάκι και σεφταλιές. Στο τέλος θα σε κεράσουν πορτοκαλόπιτα συνοδευμένη με το απόλυτο κυπριακό ποτό, την κουμανδαρία!
(99 039004) Καπηλειό, επ. Λεμεσού.

epiktitos4.JPG

Άγιος Επίκτητος
Η ταβέρνα Άγιος Επίκτητος είναι μία από τις καλύτερες ταβέρνες σε όλη το νησί -εξάλλου, αναδείχθηκε ως τo Αγαπημένο Εστιατόριο των Αναγνωστών στα Cyprus Eating Awards 2022. Φροντισμένη και καθαρή, θα την βρεις στην άκρη-άκρη ενός υψώματος στο χωριό Αρμενοχώρι, λίγα μόλις λεπτά έξω από τη Λεμεσό, να απολαμβάνει μία μαγευτική θέα από ψηλά αλλά και instagrammable φωτογραφίες, χάρη στη διάσημη πλέον κούνια που έχει συγκεντρώσει όλο σχεδόν το νησί εκεί για φωτογραφίες με φόντο τη Λεμεσό, ενώ πολλοί είναι και οι διαθέσιμοι και κοσμικοί που πόζαραν εκεί. Εδώ λοιπόν θα σου ετοιμάσουν παραδοσιακό μεζέ (€24 τις μέρες χωρίς μουσική, €25 με μουσική και €26 την Κυριακή) , ο οποίος περιλαμβάνει μοναδικά κι αγαπημένα πιάτα, μερικά από τα οποία δύσκολα βρίσκεις σήμερα: παστίτσιο, ρέσι, κρασάτο λουκάνικο και κρασάτη πανσέτα, παραδοσιακό πουργούρι με ντομάτα (όπως το έφτιαχνε η γιαγιά), κεφτέδες, κουπέπια, μανιτάρι της κατσαρόλας, βοδινό συκώτι στη σχάρα, παραδοσιακό ποιοτικό χαλλούμι και κλέφτικο για τους μερακλήδες. Όπως επίσης και φρεσκοψημένο μυρωδάτο ζεστό ψωμί. Τα φαγητά συνοδεύονται με φρεσκοκομμένη σαλάτα και ορεκτικά, όπως ταχίνι, τζατζίκι και πράσινες ελιές. Στα κάρβουνα θα σου ψήσουν της ώρας σουβλάκια (χοιρινά και κοτόπουλου) και σεφταλιά που θα σε ενθουσιάσουν! Μην παραλείψεις, ακόμα, να ρωτήσεις για επιπλέον λιχουδιές, αναλόγως της εποχής (π.χ. σαλιγκάρια, στη σχάρα ή μαγειρεμένα με σος ντομάτας, άγρια κόκκινα βουνίσια μανιτάρια και χόρτα εποχής με αβγά). Στο τέλος θα σου φέρουν και μπουρέκια αναρής!(25360026) Αμμοχώστου 18, Αρμενοχώρι, 4523 επ. Λεμεσού.

folia4.jpg

Η Φωλιά του Δράκου
Η Φωλιά του Δράκου αποτελεί ένα όμορφο μεζεδοπωλείο, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Πεντάκωμο της επαρχίας Λεμεσού. Πρόκειται για έναν χώρο με ένα καλαίσθητο, ρετρό και φιλόξενο εσωτερικό, που έχει μία σπουδαία ιστορία. Πέρα λοιπόν από το φιλόξενο εσωτερικό, με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και την εντυπωσιακή κάβα, με τα επιλεγμένα κρασιά από κυπριακούς και μη αμπελώνες, στην οποία μάλιστα φιλοξενούν meetings μέχρι 35 ατόμων, το ταβερνάκι διαθέτει και μία πανέμορφη αυλή για τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού. Όσο για τους φημισμένους κυπριακούς μεζέδες του, που τιμώνται στα €21.50 το άτομο, περιλαμβάνουν πιάτα όπως η παραδοσιακή λούντζα κρασάτη και καπνιστή, το κρασάτο μπέικον, οι καλοκυθοκεφτέδες, το αιγοπρόβειο ΠΟΠ χαλλούμι, το ζεστό ψωμί της ώρας, τα οποία αποτελούν προϊόντα δικής τους παραγωγής. Το μενού του μεζέ συμπληρώνουν τα εποχιακά πιάτα, όπως τα αγρέλια, τα μανιτάρια, οι καραόλοι. Πρωταγωνιστής ωστόσο του μενού είναι το παραδοσιακό κλέφτικο στον ξυλόφουρνο που σερβίρεται ολόχρονα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
(25632535 & 99820641) Πεντάκωμο, επ. Λεμεσού

kamasias.jpg

Καμασιάς
Ο Καμασιάς αποτελεί μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες στην ελ. επ. Αμμοχώστου, για γευστική έξοδο τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα. Εξάλλου, πρόκειται για μία ταβέρνα-σταθερή αξία στις επιλογές των καλοφαγάδων, η οποία εξελίσσεται κι αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου, διατηρώντας συνάμα σταθερή τόσο την ποιότητά της όσο και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα! Η ταβέρνα λοιπόν στεγάζεται σε ένα φιλόξενο κτίριο, εδώ και 50 περίπου χρόνια, με μία δροσερή πίσω αυλή που απολαμβάνει τη θέα της γύρω περιοχής. Στην κουζίνα βρίσκονται ο πατέρας της οικογένειας, ο Ανδρέας Νικολάου, ο οποίος με τη σύζυγό του Ντανιέλα γνωρίζουν πολύ καλά τα μυστικά της κυπριακής κουζίνας, την οποία υπηρετούν αδιαλείπτως εδώ και αρκετά χρόνια, φροντίζοντας να διατηρούν ψηλά την ποιότητα και την εξέλιξη της παραδασιακής κυπριακής ταβέρνας. Τα μεζεδάκια που θα βρεις στην κλασική κι αγαπημένη ταβέρνα του Παραλιμνίου, είναι ένα κι ένα και δύσκολα τα συναντάς συχνά. Σε ό,τι αφορά στον κλασικό μεζέ (€19 ο μικρός και €22 ο μεγάλος), περιλαμβάνει πιάτα όπως το φημισμένο λεμονάτο κουνέλι, το εντυπωσιακό σε παρουσίαση κοντοσούβλι κοτόπουλο, μοναδικό οφτόν κλέφτικο αλλά και καραολιά! Στο τραπέζι έρχονται επίσης πανσέτα, σουβλάκι, τσιπς κολοκασιού, λουκάνικο, χαλούμι σε φύλλο κρούστας, με σουσάμι και μέλι ή χαλούμι στη σχάρα, πουργούρι, κριθαρώτο μανιταριών, φρέσκες τηγανητές πατάτες από τα Κοκκινοχώρια, ένα κολοκυθάκι με σος γιαουρτιού, ελιές πράσινες δικής τους παραγωγής, σπιτικό της ημέρας ταχίνι και τζατζίκι, κάππαρη, επίσης δική τους, φρεσκοφουρνισμένο προζυμένιο ψωμί και, για το τέλος, σάμαλι μαζί με φρούτα εποχής. Για να συνοδεύσεις το φαγητό σου, μπορείς να επιλέξεις μια από τις 70 ετικέτες της κάβας που αποτελείται από κυπριακά και ελληνικά κρασιά, από τα καλύτερα οινοποιεία σε Κύπρο και Ελλάδα.
(23825144) Δαιδάλου 23, Παραλίμνι, ελ. επ. Αμμοχώστου.
Ώρες λειτουργίας: Ανοικτοί καθημερινά από τις 18:00 & Κυριακή ανοικτοί μεσημέρι - βράδυ.

mavres xines.jpg

Μαύρες Χήνες
Υπάρχουν ταβέρνες που γνωρίζεις ότι δεν θα σε απογοητεύσουν ποτέ με το φαγητό, τις τιμές, την εξυπηρέτηση αλλά και τη διασκέδαση. Και οι Μαύρες Χήνες, στο Όμοδος, είναι μία από αυτές! Μία ταβέρνα που σε υποδέχεται σε ένα ζεστό εσωτερικό χώρο, διακοσμημένο με πινελιές παράδοσης και ρετρό αντικείμενα, με καρό τραπεζομάντιλα, χαρακτηριστικά έπιπλα και αντικείμενα του κυπριακού σπιτιού και δίσκους βινυλίου να στολίζουν τους τοίχους. Εδώ λοιπόν θα απολαύσεις παραδοσιακούς κυπριακούς μεζέδες, οι οποίοι θα σε ταξιδέψουν πραγματικά στην κουζίνα της γιαγιάς. Άλλωστε φτιάχνονται με την ίδια ζεστασιά και φροντίδα.Φρεσκοκομμένη σαλάτα, σπιτικές αλοιφές (τζατζίκι, ταχίνι), παντζάρι και μαύρες ελιές, θα καταφθάσουν αρχικά, συνοδευμένα με ζεστή καπήρα (φρυγανισμένο ψωμί). Κάνε χώρο στο τραπέζι γιατί θα ακολουθήσουν σπιτικό λουκάνικο κρασάτο, καλοψημένο χαλλούμι, κολοκυθάκια με αβγά, φρεσκοτηγανισμές κυπριακές πατάτες, πεντανόστιμοι κεφτέδες και σπιτικές ραβιόλες μούρλια. Στη σχάρα -από μάστορα στο ψήσιμο- θα ψηθούν το μαλακό σουβλάκι και οι μυρωδάτες σεφταλιές, παϊδάκια, τα οποία θα σε ενθουσιάσουν! Ειδική ωστόσο αναφορά αξίζει στον γευστικό μουσακά, ο οποίος καταφθάνει ζεστός-ζεστός σε πήλινο δοχείο!
(70005459) Όμοδος, επ. Λεμεσού.

tatsia3---d.jpg

Μεζεδοτεχνείο Τατσιά
Το μεζεδοτεχνείο Τατσιά θα το βρεις στην καρδιά της Λάρνακας, και θα ενθουσιάσει από την πρώτη στιγμή με τον πολύ προσεγμένο και συνάμα χαλαρό χώρο του, τα πιάτα του που ανάγουν τον μεζέ σε τέχνη, με τα live events του, αλλά και τις άκρως δελεαστικές τιμές του! Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω μεζεδοπωλείο άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην καρδιά της πόλης του Ζήνωνα, σε ένα χώρο cozy και όμορφα διακοσμημένο, με παραδοσιακές πινελιές γύρω-γύρω που δίνουν μία χαλαρή και ανεπιτήδευτη αίσθηση, προτείνοντας κέφι και γεύσεις διαφορετικές. Πρωταγωνιστής του μενού φυσικά είναι ο πλούσιος κυπριακός μεζές (μόλις στα €23), ο οποίος εδώ τιμά τα κυπριακά προϊόντα και φτιάχνεται με μαεστρία και τέχνη! Κάθισε λοιπόν αναπαυτικά και απόλαυσε όλα όσα θα φτάσουν ζεστά ζεστά στο τραπέζι σου. Η αρχή θα γίνει με ψωμί ζυμωτό από τα χεράκια τους, φρεσκοκομμένη σαλάτα, ορεκτικά όπως ξιδάτα, πατζάρι, τζατζίκι που μοσχομυρίζει δυόσμο, σπιτικό ταχίνι και τσακιστές ελιές. Το τηγανητό χαλλούμι με μαρμελάδα εποχής, τα υπέροχα τηγανητά κολοκυθάκια σερβιρισμένα με ντιπ γιαουρτιού με άνηθο και η τηγανητή ρόκα με αβγό, φτιαγμένα όλα τη στιγμή της παραγγελίας, θα φτάσουν στη συνέχεια στο τραπέζι σου για να απογειώσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Ακολούθως, θα υποδεχθείς πουργούρι με κεφτέδες, φρέσκες τραγανές πατάτες τηγανητές, περιλουσμένες με διάφορα μπαχαρικά και ρίγανη, χωριάτικα μακαρονάκια, αλλά και πούλλες με λαδί μαϊντανού και κόλιαντρο που δεν συναντάς συχνά. Εδώ λοιπόν έχουν μεράκι και θα σου το αποδείξουν με το συκωτάκι κοτόπουλου με μέλι και κουμανταρία, το λουκάνικο και τον παστουρμά που θα ψηθούν μαστορικά στη σχάρα, αλλά και με το χοιρινό και από κοτόπουλο σουβλάκι που θα φτάσουν στο τραπέζι σου όπως ακριβώς πρέπει! Μυρωδάτη σεφταλιά, παϊδάκι χοιρινό πανσετάκι και παϊδάκι αρνίσιο θα ολοκληρώσουν το βαρύ πυροβολικό των κρεατικών... Το φαγοπότι θα ολοκληρωθεί με τον πιο γλυκό τρόπο: με τηγανητό μήλο με κανέλα, παγωτό μαστίχα και μέλι αλλά και με φρούτα εποχής!
(97800007) Χριστόδουλου Ιακωβίδη 33, Λάρνακα.

erythrodontas.jpg

Ταβέρνα Ερυθροδόντας
Στον Λυθροδόντα, ένα χωριό χτισμένο στους πρόποδες της ορεινής περιοχής του Μαχαιρά, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς την «Ταβέρνα Ερυθρόδοντας» για το εξαιρετικής ποιότητας, απλό ​​και νόστιμο φαγητό, που σερβίρει, που θυμίζει κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι της γιαγιάς. Πρόκειται, άλλωστε, για μία παραδοσιακή ταβέρνα, που κουβαλά μία εμπειρία 30 ετών, με ένα χώρο πολύ καλά φροντισμένο και διασκοσμημένο με πολλά παραδοσιακά στοιχεία. Στον Ερυθροδόντα μαγειρεύουν όσο πιο απλά και παραδοσιακά γίνεται, αναδεικνύοντας την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών τους. Τις καθημερινές και τα Σάββατα ο πολύ πλούσιος μεζές του Ερυθροδότνα περιλαμβάνει πιάτα όπως χωριάτικη σαλάτα, ορεκτικά όπως ταχίνι, τζάτζικι, γιαούρτι, παντζάρι, σπιτική τυροκαυτερή (που αποτελεί must), λουκάνικο, παστουρμά, χαλούμι, μανιτάρια, φέτα με λαδορίγανη, κολοκυθοκεφτέδες, καραόλους, μακαρόνια του φούρνου, συκώτι, σουβλάκια (χοιρινό και κοτόπουλο), σεφταλιές και παϊδάκια και τιμάται μόλις στα €22 το άτομο. Τις δε Κυριακές ο μεζές διαφοροποιείται -εξ ου και κράτηση θεωρείται απαραίτητη- καθώς πρωταγωνιστές είναι οι σούβλες και τα οφτά, ενώ περιλαμβάνει και πιάτα όπως κουπέπια, αφέλια, πουργούρι, κεφτέδες κ.ά., όλα φτιαγμένα με άριστες πρώτες ύλες και ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές! Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ξεχωριστό μενού με είδη σχάρας, τα οποία μπορείς να παραγγείλεις για το σπίτι.
(22542942, 99438982) Παναγίας 4, Λυθροδόντας, επ. Λευκωσίας.

skourouvinnos.jpg

Ταβέρνα Σκουρουβίννος
Στον Άγιο Αθανάσιο, πίσω από τη μικρή εκκλησία του χωριού, σε ένα ζεστό και φιλόξενο παραδοσιακό σπιτάκι βρίσκεται η ταβέρνα Σκουρουβίννος. Στον όμορφο και εντυπωσιακά διακοσμημένο χώρο του, που πραγματικά σου θυμίζει ταβερνείο μερακλίδικο και φιλόξενο, θα απολαύσεις ένα μοναδικό φαγοπότι. Πέρα από το γραφικό εσωτερικό του, ο Σκουρουβίννος διαθέτει και μια πανέμορφη αυλή, με ζωγραφιστούς τοίχους, όπου μάλιστα τα τραπεζάκια είναι μονίμως κατειλημμένα. Εδώ λοιπόν θα επιλέξεις τον πλούσιο (σταθερό) μεζέ του Σκουρουβίννου, που περιλαμβάνει 25 περίπου πιάτα και τιμάται στα €22 το άτομο (εκτός τα ποτά)! Από ορεκτικά όπως σαλάτα, ταχίνι, τζατζίκι, παντζάρι, ελιές πράσινες, κάππαρη, ψωμί, πουργούρι και κριθαράκι, μέχρι λούντζα, χαλούμι, τυροκεφτέδες, μακαρόνια χωριάτικα με κεφαλάκι αρνίσιο του Σκουρουβίννου, τα οποία είναι από τα hits του μαγαζιού, όπως και το φλαμαντζέρι (μπέικον στη σχάρα). Επιπλέον, στο τραπέζι σου θα φτάσουν φρέσκα χόρτα από το περιβόλι του ιδιοκτήτη μαζί με αβγά, πατάτες, κοτόπουλο σουβλάκι, φτερούγες κοτόπουλου, χοιρινά παϊδάκια, χοιρινό σουβλάκι, πουργούρι με μανιτάρια, κριθαράκι με μοσχαρίσιο κιμά και μανιτάρια.
(25720692) Φειδία και Πολυξένης Διαμαντή 2, Αγ. Αθανάσιος, Λεμεσός. Τρ-Σ 19.00-24.00.

tavernafilippos3.jpg

Ταβερνάκι Φίλιππος
Το μικρό, γραφικό ταβερνάκι του Φίλιππου θα το βρεις «κρυμμένο» σε μια παλιά γειτονιά, στα γραφικά στενά του παλιού Στροβόλου στη Λευκωσία και θα σε εκπλήξει αρχικά με τη θερμή υποδοχή, τόσο από τον ίδιο τον κ. Φίλιππο, τον ιδιοκτήτη και ψυχή του μαγαζιού όσο και από τα φιλικά και άκρως εξυπηρετικά μέλη της ομάδας του, που θα βρίσκονται συνεχώς στο πλάι σου ώστε να μη σου λείψει τίποτα! Η δε ποιότητα του φαγητού του αλλά και η σταθερότητα του, είναι στοιχεία αδιαπραγμάτευτα χρόνια τώρα. Ο χώρος του είναι απλός, παραδοσιακός και φιλόξενος και σε προσκαλεί καθημερινά να απολαύσεις ζεστή φιλοξενία, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και γεύσεις καθαρές και οικείες. Εδώ θα απολαύσεις είδη σχάρας, με πρωταγωνιστή το μυρωδάτο σουβλάκι, τη ζουμερή μπριζόλα, τα αρνίσια παϊδάκια, το χωριάτικο λουκάνικο, αλλά και πλούσιους μεζέδες σχάρας (€22 το άτομο, εκτός τα ποτά) για τους οποίους θα μιλάς για καιρό. Κάθισε λοιπόν αναπαυτικά και ετοιμάσου να απολαύσεις φρεσκοκομμένη σαλάτα, συνοδευμένη με ζεστή πιτούλα και ορεκτικά όπως ταχίνι, τζατζίκι, ελιές πράσινες και παντζάρι, ενώ το έναυσμα για να ξεκινήσει το φαγοπότι θα δώσουν το χαλλούμι στα κάρβουνα, τα μανιτάρια, αλλά και τα υπέροχα στικ κολοκυθιού. Οι τηγανητές πούλλες με κόλιανδρο, τα αγρέλια με τα αβγά, τα σαλιγκάρια γιαχνί, το χωριάτικο κοφτό μακαρονάκι και οι τραγανές και απολαυστικές τηγανητές πατάτες σερβιρισμένες στη σέσουλα θα σε ενθουσιάσουν... Ωστόσο, μην παρασυρθείς, άφησε χώρο γιατί στη συνέχεια θα "προσγειωθούν" στο τραπέζι σου μία μεγάλη ποικιλία κρεατικών σχάρας, όπως βοδινό συκώτι και και ζουμερή σούβλα αρνί, χοιρινινά σουβλάκια, σεφταλιές καθώς επίσης αρνίσια σουβλάκια μαριναρισμένα σε σουμάκι, που τα σερβίρει με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ντομάτα και μαϊντανό, όλα σε γενναιότατες μερίδες. Επιπλέον βγάζει και ψαρονέφρι σχάρας με ρίγανη το οποίο επίσης συγκαταλέγεται στα hit του καταλόγου. Για το τέλος, θα σου φέρει μπαμπά ή φρούτα εποχής!Σημείωσε ότι εκτός από dine in, διαθέτει υπηρεσίες delivery και take away.
(22316307) Δήμητρας 2ΑΒ, Στρόβολος, Λευκωσία. Δ-Σ 18.00-24.00.

istorikon.jpg

Ταβερνείο το Ιστορικόν
Αν δεν έχεις επισκεφθεί μέχρι σήμερα το Ταβερνείο το Ιστορικόν, που βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα του Αγίου Δομετίου, πρέπει να το πράξεις οπωσδήποτε. Άλλωστε, αποτελεί ένα αγαπημένο στέκι για τους Λευκωσιάτες και όχι μόνο, οι οποίοι το τιμούν τόσο για τον ωραίο και ατμοσφαιρικό χώρο του όσο και για την ποιότητά του, την τιμολογιακή του προσέγγιση, τη φιλοξενία, κυρίως όμως για το φαγητό του! O μεζές στο Ιστορικόν αποτελείται από 19 πιάτα και τιμάται μόλις στα €21 -εξ ου και το Ταβερνείο Το Ιστορικόν κέρδισε επάξια τον τίτλο του καλύτερου Nice Price στα Cyprus Eating Awards 2023. Με διαλεχτά -όπως πάντα- υλικά, φιάχνει και σου σερβίρει έναν μεζέ αποτελούμενο από πιάτα όπως, σαλάτα και ορεκτικά (ταχίνι, τζατζίκι, χούμους από παντζάρι), χαλούμι, λουκάνικο, μανιτάρι, μελιτζάνες με φέτα, φλογέρες με σπανάκι και φέτα, ρόκα με αβγά, ένα θεϊκό κεμπάπ γιαουρτλού, έναν ωραίο τραχανοκεφτέ με φρικασέ –τέλειος κρασομεζές-, αλλά και μία μοναδική κυπριακή καρμπονάρα με λουκάνικο και αθηαινίτικη αναρή. Επίσης, στον μεζέ θα δοκιμάσεις ακόμα καλοψημένο σουβλάκι, μυρωδάτη σεφταλιά, ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες, χοιρινή πανσέτα και μπούτι κοτόπουλο. Ο μεζές κλείνει φυσικά με γλυκό!
(22780555) Μάρκου Δράκου 5, Άγιος Δομέτιος, 2369 Λευκωσία.
Κάνε κράτηση τηλεφωνικώς ή διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας (κλικ εδώ).

steki.jpg

Το Στέκι της Σχάρας
Όποιον κι αν ρωτήσεις πού να πας για καλή σχάρα και σπιτικό φαγητό στι κέντρο της πρωτεύουσας, θα σου πει στο «Στέκι της Σχάρας» στη Στασικράτους. Μια από τις ιστορικές, οικογενειακές ταβέρνες της πόλης -μετρά πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας- που ξεχωρίζει για τη φιλική της ατμόσφαιρα, τη γρήγορη εξυήρέτηση, τις καλές τιμές και τις νόστιμες γεύσεις κυπριακής κουζίνας. Αν σε όλα αυτά μάλιστα προσθέσεις τον χαλαρό (πρόσφτα ανακαινισμένο) χώρο της, την ήσυχη -παρόλο που βρίσκεται στο πολύβουο κέντρο- βεράντα της, αλλά και τις βραδιές με ζωντανή μουσική, τότε μάλλον βρήκες το στέκι σου. Στο μενού φιγουράρει ο χορταστικός, γνήσιος μεζές, ο οποίος περιλαμβάνει εξαιρετικά κρεατικά στα κάρβουνα, που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Αρχή θα κάνεις με φρεσκοκομμένη σαλάτα και ορεκτικά όπως ταχίνι και τζατζίκι, ενώ στη συνέχει στο τραπέζι σου θα υποδεχθείς σπιτικά κεφτεδάκια, σπανάχι με αβγά, συκώτι, χαλούμι, λουκάνικο, κοτόπουλο κομμάτι, σουβλάκια χοιρινά, μυρωδάτες σεφταλιές, χοιρινό κρασάτο, και φυσικά γλυκά του κουταλιού για το τέλος! Όλα καλοψημένα και φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Ο μεζές τιμάται στα €20 το άτομο.
(22671787) Στασικράτους 8Α, Λευκωσία.

idipathia.jpg


Ηδυπάθεια
Η ταβέρνα «Ηδυπάθεια» στο χωριό Αυδήμου (λίγα μόλις λεπτά από την πόλη της Λεμεσού), είναι μία νέα σχετικά άφιξη, η δημιουργία της οποίας βασίστηκε στην αγάπη των ιδιοκτητών της, του Μάριου και της Καλλισθένης, για την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα, τα αρώματα και τις αναμνήσεις του σπιτικού φαγητού που έφτιαχνε η γιαγιά, αλλά και τη διασκέδαση! Ένας χώρος όπου πρωταγωνιστές είναι το (πραγματικά) καλό φαγητό και η διασκέδαση, που σε ελκύει να μείνεις για να περάσεις καλά, φιλοξενώντας εξαιρετικούς μουσικούς. Εδώ λοιπόν ο μεζές ξεκινά με φρεσκοκομμένη σαλάτα, η οποία φτάνει στο τραπέζι με ζεστές πιτούλες αλλά και ορεκτικά όπως τσακιστές ελιές, τζατζίκι, ταχίνι και πατζάρι. Για τη συνέχεια έρχονται μυρωδάτο λουκάνικο, χαλούμι και λούντζα στη σχάρα, μανιτάρια στην κατσαρόλα, πίτα με λάδι και ρίγανη στα κάρβουνα, τηγανητά κολοκυθάκια σε στικ, τα οποία πραγματικά ενθουσιάζουν, πλιγούρι κυριολεκτικά σαν της γιαγιάς και νόστιμες γιαχνιστές μπάμιες. Ακολουθεί το πεντανόστιμο κουνέλι στιφάδο, καλοψημένο και πολύ μαλακό σουβλάκι χοιρινό, ολόφρεσκες λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες, μοσχομυριστός παστουρμάς στα κάρβουνα, παϊδάκια μούρλια και συκώτι στα κάρβουνα.
(96 192070) Ακανθούς 11, Αυδήμου, Λεμεσός.

kali eftixia.jpg

Η Καλή Ευτυχία
Η Καλύτερη Ταβέρνα λοιπόν του νησιού για το 2023 είναι η Καλή Ευτυχία στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας! Στο παραθαλάσσιο χωριό Άγιος Θεόδωρος στην επαρχία Λάρνακας, η καρδιά της παράδοσης χτυπά στην πλατεία, εκεί δηλαδή όπου μαζεύονται ντόπιοι και ξένοι για να απολαύσουν καλό φαγητό και παραδοσιακά προϊόντα. Σε αυτή την πλατεία βρίσκεται εδώ και 12 περίπου χρόνια μία από τις πιο νόστιμες ταβέρνες του νησιού, η «Καλή Ευτυχία». Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο κτήριο με έντονο το παραδοσιακό κυπριακό αρχιτεκτονικό στοιχείο, εξαιρετική διακόσμηση και μια εσωτερική αυλή γεμάτη λουλούδια, που θα σε κερδίσει μεμιάς! Στο μενού τους θα βρεις νόστιμους κρεατομεζέδες, αποτελούμενους από παραδοσιακά πιάτα, με λαχανικά, κρεατικά, μαγειρευτά, είδη σχάρας (€23 με το ποτό) όλα φτιαγμένα με αγάπη, μεράκι και τέχνη, που εξασφαλίζουν πως θα φύγεις χορτασμένος και ικανοποιημένος. Όσο για το επιδόρπιο, μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τη ζεστή πίττα της σάτζιης με μέλι, σερβιρισμένη με παγωτό και φρούτα εποχής, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην περιοχή.

potamos.jpg

Ποταμός Κυπριακή Ταβέρνα
Πέρασε το Παλαιχώρι και στην ένδειξη Φαρμακάς κάνε αριστερά και πιο κάτω είναι το Καμπί και το εστιατόριο Ποταμός. Ένα εστιατόριο με τζάκι και τζαμαρίες, χτισμένο πάνω στον ποταμό! Εδώ λοιπόν έχεις να επιλέξεις από το μενού κυρίως πιάτα και ορεκτικά, καθώς και τον πληθωρικό μεζέ με μερακλίδικα μεζεδάκια (€22 το άτομο & €24 με μουσική την Παρασκευή), και μπορείς να συνοδεύσεις από χωριάτικο κρασί ή ζιβανία, μέχρι επιλεγμένα τοπικά κρασιά και μπύρες. Ετοιμάσου λοιπόν να απολαύσεις σαλάτα, γιαούρτι ταχνίνι, ελιές, αβγά ξιδάτα, γιαούρτι χωριάτικο, ελιές οφτές, χαλούμι, λουκάνικο Πιτσιλλίσιμο, μανιταράκια, κολοκυθάκια με αβγά, καραόλους γιαχνιστούς, ραβιόλες, χουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, σεφταλιές, παϊδάκια, πουργούρι, πατάτες και συκωτάκι. Και για το τέλος γλυκό… σπιτικές ζεστές πίτες με το μέλι (πισσίες) και γλυκό του κουταλιού, από τα χέρια της Μηλίτσας!
(22643315 & 99541498) Καμπί Φαρμακά, Λευκωσία.

54829-sites/default/files/forsos2.jpg

Φόρσος
Ένα ζεστό εσωτερικό με τζάκι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και μία ολόδροση και άκρως ατμοσφαιρική αυλή με ελαιόδεντρα για το καλοκαίρι. Αυτά θα αντικρίσεις με την είσοδό σου στην ταβέρνα ‘Φόρσος’, που με πρώτη έγνοια τις αυθεντικές γεύσεις της κυπριακής παράδοσης, ετοιμάζει, εδώ και 3 δεκαετίες, λαχταριστούς (εποχιακούς και όχι μόνο) κυπριακούς μεζέδες, που έχουν κλέψει τις εντυπώσεις με τη νοστιμιά τους. Η ταβέρνα Φόρσος, που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού Μουταγιάκκα, μόνο λίγα λεπτά έξω από τη Λεμεσό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μίας και πρόκειται για μίαν από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για φαγητό, η οποία μάλιστα έχει αποκτήσει το κοινό της, τόσο στην πόλη όσο και σε ολόκληρο το νησί. Δοκίμασε σπιτικά λουκάνικα, κρασάτη λούντζα αλλά και καλοψημένες σεφταλιές που μοσχομυρίζουν παράδοση, ενώ τώρα τον χειμώνα μπορείς να απολαύσεις εποχιακούς μεζέδες όπως αγρέλια, μανιτάρια και σαλιγκάρια. Όσο για το πιάτο που δεν μπορεί ποτέ να λείπει από το τραπέζι, φτιαγμένο με τη σπιτική συνταγή της μαμάς, είναι οι κεφτέδες που όλοι βάζουν ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους. Το μενού του μεζέ, που στοιχίζει €23, ολοκληρώνεται με τους φημισμένους και τραγανούς λουκουμάδες που είναι πραγματικά ακαταμάχητοι.
(25329490) Αγίου Ελευθερίου, Μουταγιάκκα, Λεμεσός.

43974-sites/default/files/ttappis_check_in_cyprus_0.jpg

Ταβέρνα Τταππής
Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς για την Ταβέρνα Τταππής στο Παραλίμνι είναι πως πρόκειται για ένα μαγαζί με σταθερή αξία. Είναι ένας χώρος που ακολουθεί απόλυτα τα πρότυπα της παραδοσιακής κυπριακής ταβέρνας και καταφέρνει να ξεχωρίζει εδώ και πολλά χρόνια. Το δημοφιλές ταβερνάκι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου ακολουθεί μία επιτυχημένη πορεία δεκαετιών με κύριο χαρακτηριστικό του την σταθερότητα στη γεύση, την ποιότητα των υλικών και την πάντοτε άψογη εξυπηρέτηση. Ο χώρος του είναι απλός και φιλόξενος προσκαλώντας σε καθημερινά να ζήσεις μια ανεπανάληπτη big, fat και πρωτίστως cypriot γευστική εμπειρία, σύμφωνα με τις δικές σου διατροφικές ιδιαιτερότητες. Στο μενού του θα βρεις σπιτικά και εποχικά ορεκτικά, μαμαδίστικες αβγοτηγανιές της Σταυρούλας, πληθωρικές σαλάτες, καθώς και απείρως γευστικές επιλογές σχάρας. Oι επιλογές μεζέ (€24 o μεγάλος και €21 ο μικρός) δικαιολογημένα θα σε συνεπάρουν για να καθίσεις σε ένα από τα custom made, ξύλινα τραπέζια του παραδοσιακά διακοσμημένου χώρου. Από την παρέλαση πιάτων στο τραπέζι ξεχωρίζουν πολλά, ανάμεσά τους τα τρυφερά, χοιρινά σουβλάκια, οι μοσχομυριστές σεφταλιές, το ζουμερό κοτόπουλο σχάρας, το αριστοτεχνικά ψημένο βοδινό συκώτι, η κολοκυθοτηγανιά και βέβαια το εξαιρετικό οφτό κλέφτικο πλάι σε πατάτες μούρλια. Στον Τταππή, αφήνεις πάντοτε χώρο για γλυκό, διότι στο τέλος πρέπει να γευτείς το κολοσσιαίο, σιροπιαστό μπουρέκι αναρής, που είναι μοναδικό. Η Ταβέρνα Τταππής δεν ξέρει πού μπαίνει τελεία στο σερβίρισμα των πιάτων, τα οποία εκτός από γευστικά σε εκπλήσσουν και από την ποσότητά τους.
(23821909) Σταδίου 92, Παραλίμνι. Δ-Κ 17.30-24.00.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close