Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου 2024
Με τους Gaba Project γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής το Τεχνόπολις 20 και υποδέχεται το σχήμα για πρώτη φορά στον όμορφο κήπο του, την Παρασκευή 21 Ιουνίου.
Οι Gaba Project θα παρουσιάσουν τις δικές τους συνθέσεις και θα μοιραστούν με το κοινό νέα ηχητικά τοπία που προκύπτουν από το συνδυασμό handpan, λύρας και κοντραμπάσου, την Ημέρα της Μουσικής. Έτσι, μοιράζονται τη σκηνή ξανά με το Νικόλα Τρύφωνος στο κοντραμπάσο.
Οι συνθέσεις βασίζονται σε μελωδικές γραμμές, οι οποίες αναπτύσσονται τόσο με ρυθμικό όσο και αυτοσχεδιαστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της παράστασης, ακολουθώντας πάντα μια δομή και, ταυτόχρονα, αφήνοντας ελευθερία διαλόγου μεταξύ των τριών μουσικών. Αν και το στυλ (τέμπο, ρυθμός, κλίμακα- μακάμ) κάθε σύνθεσης είναι μοναδικό, η δημιουργία χώρου και χρόνου για αυτοσχεδιασμό κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι βασικό στοιχείο που προκύπτει από τις ποικίλες μουσικές γνώσεις και εμπειρίες των μουσικών, δημιουργώντας νέες προοπτικές.
Εκτός από τις δικές τους συνθέσεις, θα παρουσιάσουν και ένα μικρό μέρος διασκευών μουσικών παραδόσεων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου (Αρμενία, Κύπρος, Τουρκία, Βουλγαρία) με εντελώς φρέσκια διάθεση, μεταμορφώνοντας ακόμη και τον ρυθμό τους. Η χρήση μεικτών ρυθμών, κλιμάκων και μακάμ μαζί με έντονες αλλαγές στη δυναμική, είναι βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μουσική του συγκροτήματος.
Οι Gaba Project συνδυάζουν για πρώτη φορά παγκοσμίως το handpan και τα κρουστά με τη λύρα. Το handpan είναι ένα σύγχρονο όργανο με «μυστικιστικό» ήχο, ενώ η λύρα προέρχεται από την καθιερωμένη κρητική μουσική παράδοση. Το ντουέτο επικεντρώνεται στον πειραματισμό με νέες μουσικές προσεγγίσεις (διασκευή, σύνθεση και ηχητικά τοπία) με τα ίδια τα όργανα και με τις συνθέσεις.
Συντελεστές
Βασίλης Βασιλείου: Handpan, Κρουστά
Χριστίνα Πολυκάρπου: Λύρα
Νικόλας Τρύφωνος: Κοντραμπάσο
>> Παρασκευή 21 Ιουνίου, Τεχνόπολις 20, Πάφος, 20:00. Τηλ. 70002420.
-
Τεχνόπολις20
21 Ιουνίου 2024
Σχετικά
Sistema Cyprus: Μια βραδιά γεμάτη μουσική, ενέργεια και συγκίνηση έρχεται αυτό το καλοκαίρι
A Summer Serenade: Με τη συμμετοχή της διακεκριμένης βιολονίστριας Roksana Kwaśnikowska
Έλλη Κοκκίνου Live στο Theama Venue!
Ένα εντυπωσιακό live πρόγραμμα υψηλής ενέργειας και αισθητικής, γεμάτο πάθος, ρυθμό, συναίσθημα και αυθεντική διασκέδαση
Ο Δήμος Πάφου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με δωρεάν συναυλίες
Μια μουσική διαδρομή στο κέντρο της πόλης
MYTHOS – Από την Κύπρο στον Κόσμο: Μουσικοαφηγηματική παράσταση ανοίγει το φετινό φεστιβάλ FANEROMENI ’26
Στη σκηνή συναντιούνται δύο συμβολικές μορφές: η Μνήμη και ο Μύθος
Καλοκαιρινές βραδιές «Κάτω που την Τερατσιά» στο Flea Theater
Με τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει
Μόλις ανακοινώθηκε μία μεγάλη συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο στην Κύπρο
"30 Χρόνια Μέρες Αδέσποτες": Μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και τραγούδια που αγαπήσαμε.
Ο Γιάννης Πάριος έρχεται Κύπρο για μία μοναδική συναυλία
Μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια που σημάδεψαν γενιές και αγαπήθηκαν όσο λίγα
Ανακοινώθηκε άλλη μία συναυλία με τον Νίκο Οικονομόπουλο στην Κύπρο
Ο αγαπημένος ερμηνευτής έρχεται Κύπρο τον Ιούλιο
Ο Τεύκρος Νεοκλέους και η LNS Band στην Πλατεία Αγοράς Πάφου
Με αγαπημένες επιτυχίες από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα
O Μίλτος Πασχαλίδης επιστρέφει στην Κύπρο τον Ιούλιο
Έρχεται ως προσκεκλημένος του Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ
Το Grecophilia ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Θάνο Πετρέλη στην Αγία Νάπα
Για ένα ειδικά διαμορφωμένο live πρόγραμμα, πάνω στη θάλασσα
To 21ο Cyprus Rialto World Music Festival έρχεται με ένα δυνατό line up
Ολόκληρο το πρόγραμμα της γιορτής