Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2024
Δύο από τους πλέον χαρισματικούς δεξιοτέχνες, αναφορικά με την Ανατολική και εν γένει ethnic μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα-Κύπρο θα συμπράξουν μαζί επί σκηνής στο μουσικό συναπάντημα υπό τον τίτλο «Ήχοι Ανατολής» στο Παραλίμνι.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 στις 20:30 στο Παραδοσιακό Σπίτι του Δημοτικού Διαμερίσματος Παραλιμνίου του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας και η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ διοργανώνεται από τον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας.
Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι) και ο Μιχάλης Κουλουμής (βιολί), έχοντας ήδη καθιερώσει έναν προσωπικό ήχο και ύφος, θα αποδώσουν οργανικές συνθέσεις από τον αστικό χώρο της Κωνσταντινούπολης, την Ελληνική και Κυπριακή ύπαιθρο, καθώς και δικές τους προσωπικές συνθέσεις. Μαζί τους θα συμπράξει και ο ανερχόμενος ουτίστας από την Κύπρο Ανδρέας Σμάγας.
Ταξιάρχης Γεωργούλης
Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1993. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από την ηλικία των οκτώ ετών, με το μπουζούκι. Αργότερα, ασχολήθηκε με το στεριανό λαούτο, υπό την καθοδήγηση των Ηλία Καππάκου και Χρήστου Ζώτου. Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Ιωάννη Πλεμμένο. Το 2009 άρχισε να μαθαίνει ούτι με τον Νίκο Παλαιολόγο. Συμμετείχε σε σεμινάρια του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος με τον Yurdal Tokcan, Erkan Ogur, Omer Erdogdular, Ευγένιο Βούλγαρη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Σωκράτη Σινόπουλο, Χάρη Λαμπράκη, Joseph Tawardos και Ross Daly. Έζησε για δύο χρόνια στην Κρήτη και εργάστηκε στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος του Ross Daly. Συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς μουσικούς σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ίδρυσε το ντουέτο Beraber με τη Σοφία Ευκλείδου και είναι βασικό μέλος του σχήματος Ακούσματα Ανατολής του Γιώργου Ψάλτη. Έχει κερδίσει το δεύτερο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ ουτιού της Τυνησίας και από το 2018 διδάσκει ούτι στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος.
Μιχάλης Κουλουμής
Ο Μιχάλης Κουλουμής, γεννημένος στην Κύπρο, προέρχεται από μουσική οικογένεια. Άρχισε κλασικό βιολί με τον Γιώργο Ζυμπουλάκη και σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια στράφηκε στην παραδοσιακή μουσική Ελλάδας και Τουρκίας, αποκτώντας πτυχίο παραδοσιακού βιολιού από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με διάσημους μουσικούς όπως ο Ross Daly και ο Kudsi Erguner. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Νανά Μούσχουρη και ο Gabriel Yared και έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες. Το 2013 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Rotterdam Conservatoire με άριστες επιδόσεις. Είναι μέλος του "Lingua Franca Ensemble" και εμφανίζεται με το "Τρίο Μιχάλης Κουλουμής". Από το 2015, διδάσκει Βιολί στο Codarts University of the Arts στην Ολλανδία. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, "Soil-Πρώτες Ύλες". Ζει και εργάζεται μεταξύ Ολλανδίας και Κύπρου.
Ανδρέας Σμάγας
Ο Ανδρέας Σμάγας, γεννημένος το 2008 στο Παραλίμνι της Κύπρου, ξεκίνησε μικρός να ασχολείται με διάφορα έγχορδα όργανα, αλλά από το 2013 επικεντρώθηκε στο ούτι. Από το 2014 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρωμηοσύνη, με τον οποίο άρχισε τις οργανωμένες μουσικές εμφανίσεις, ενώ τον ίδιο χρόνο εντάχθηκε στη Μαντολινάτα του Δήμου Παραλιμνίου. Το 2016 άρχισε να διδάσκεται την τροπική μουσική της Πόλης στο Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής, συμμετέχοντας στην πολυμελή ορχήστρα του και επίσης τότε ξεκίνησε για κάποιο διάστημα μαθήματα πνευστών στη συμφωνική μπάντα Αρμονία του Δήμου Παραλιμνίου. Το 2017 με το Romiosini Ensemble κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό στη Μόσχα, ενώ έχουν εμφανιστεί σε ποικίλα ακόμα μουσικά γεγονότα στο εσωτερικό και εξωτερικό, όπως και σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από το 2018 έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο ούτι καθώς και μουσικές διαλέξεις από διακεκριμένους καλλιτέχνες (Yurdal Tokcan, Haig Yazdzian, Ziad Rajab, Μάρκος Σκούλιος, Κυριάκος Ταπάκης, Ευγένιος Βούλγαρης, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Χριστόδωρος Μνάσωνος, Γιάννης Κουτής, Ανδρέας Ανδρέου, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Βασίλης Κώστας, Χαράλαμπος Παντελή, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Στέφανος Δορμπαράκης, Μιχάλης Κουλουμής, Nediaiko Nedialkov) με τους οποίους συνέπραξε σε συναυλίες. Από το 2019 εκδόθηκαν πέντε μικρά βιβλία του με θέμα το ούτι και δημοσιεύτηκαν εννέα άρθρα του για την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ παρουσίασε εργασίες του σε πολιτιστικά συνέδρια και σε εκπαιδευτικές δράσεις. Από το 2020, με καθηγητές τον Χριστόδωρο Μνάσωνος στο ούτι και τον Γιώργο Παπασολομώντος στο τρίχορδο, είναι μαθητής του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου.
>> Κυριακή 7 Ιουλίου, Παραδοσιακό Σπίτι του Δημοτικού Διαμερίσματος Παραλιμνίου του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας, 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικά

Αυτά είναι τα αναλυτικά αποτελέσματα της κυπριακής επιτροπής για την Eurovision 2025
Πώς ψήφισε η Κύπρος στον διαγωνισμό

Τελικός Eurovision 2025: Οι χώρες που ψήφισαν την Ελλάδα και την Κλαυδία -Ποιες έδωσαν το 12αρι τους
Η Ελλάδα κατέκτησε την 6η θέση στον χθεσινό τελικό της Eurovision με μια εκπληκτική παρουσία της Κλαυδίας ερμηνεύοντας την «Αστερομάτα»

Ποιος είναι ο Αυστριακός τενόρος Johannes Pietsch (JJ) που κέρδισε τη Eurovision 2025
Ο Johannes Pietsch ένωσε την όπερα με την ποπ και χάρισε στην Αυστρία τη νίκη – Το παρασκήνιο της ζωής και της καριέρας του

Σελίν Ντιόν: Γιατί δεν εμφανίστηκε τελικά τον τελικό της Eurovision 2025
Η Καναδή σταρ, που το 1988 κατέκτησε τον διαγωνισμό εκπροσωπώντας την Ελβετία με το «Ne Partez Pas Sans Moi», είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας έκπληξης

Eurovision 2025: Οι πρώτες δηλώσεις της Klavdia μετά την 6η θέση στον τελικό
Με δάκρυα στα μάτια και φορτισμένη φωνή, η Klavdia ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι τη στήριξαν στη Eurovision 2025

Eurovision 2025: Η Αυστρία η μεγάλη νικήτρια – Στην 6η θέση η Ελλάδα
Η εμφάνιση της Klavdia απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού και θετικά σχόλια για τη σκηνική λιτότητα και τη συναισθηματική δύναμη της ερμηνείας της

Eurovision 2025: Ανατροπή στα τελευταία στοιχήματα για Ελλάδα και Ισραήλ - Μεγάλο άλμα για την Klavdia
Εκτός πεντάδας «βλέπουν» το Ισραήλ τα τελευταία στοιχήματα μερικές ώρες πριν τον τελικό της Eurovision

Eurovision 2025: Έναρξη με τον περσινό νικήτη Nemo και το τραγούδι «Code» στη Βασιλεία
Το τραγούδι που κέρδισε πέρυσι, παρουσιάστηκε φέτος πρώτο στη σκηνή

Μάθαμε ποιοι καλλιτέχνες θα ανέβουν στη σκηνή του Φεστιβάλ Νεολαίας της ΕΔΟΝ
Μόλις ανακοινώθηκε η δεύτερη από τις 12 μεγάλες συναυλίες

Euro Low-Vision 2025: Η Κύπρος κατέκτησε τη δεύτερη θέση (vid)
Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα με το τραγούδι «Θα τραγουδώ όσο ζω»

Eurovision 2025: Αυτή είναι η σειρά ανακοίνωσης της βαθμολογίας
Στο πρώτο μέρος της ψηφοφορίας, θα ακούσουμε τις ψήφους των κριτικών επιτροπών

Σελίν Ντιόν: Oι φήμες για εμφάνισή της στην Eurovision – Στην Βασιλεία το ιδιωτικό της τζετ
Το αεροσκάφος εντοπίστηκε στον διάδρομο προσγείωσης στη Βασιλεία, γεγονός που φούντωσε τις φήμες για εμφάνισή της στον τελικό