Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου 2024
Συνέντευξη στον Μιχάλη Χριστοδούλου
Η συνάντηση με έναν άνθρωπο-θρύλο του οποίου ο μύθος ξεπερνά τα όρια της λογικής, το πρώτο πράγμα που προσπαθείς να κάνεις είναι να τον παρατηρήσεις. Να αντιληφθείς αν είναι πράγματι γήινος όπως εσύ, αν αναπνέει κανονικά όπως εσύ, αν κάνει γκριμάτσες όπως εσύ κι αν στο χαμόγελο που του χαρίζεις απλόχερα απαντά με ένα δικό του ή όχι. Όταν γνωρίζεις τον Nobuyuki Matsuhisa ή αλλιώς Nobu-San ή απλά Nobu, δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Γιατί το χαμόγελο, η ευγένεια και η θετική ενέργεια αυτού του ανθρώπου προηγείται κάθε σκέψης.
Τον συναντήσαμε ένα απόγευμα του Ιούλη στο ξενοδοχείο Amara στη Λεμεσό, εκεί όπου εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί ένα από τα 52 εστιατόριά του σε ολόκληρο τον πλανήτη, το Matsuhisa. Αυτή ήταν η τέταρτή του φορά στην Κύπρο, όπως μας είπε στην αρχή της κουβέντας μας και εξομολογήθηκε πόσο πολύ του αρέσει το νησί γιατί κάθε φορά βλέπει να γίνονται καινούργια πράγματα.

Ο Nobu Matsuhisa είναι αναμφίβολα ένα όνομα, μία ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιαπωνική κουζίνα, το σούσι και την εξέλιξή τους σε ένα από τα ισχυρότερα διαχρονικά γαστρονομικά trends. Η πορεία του Nobu ωστόσο είναι τέτοια που έχει τεράστια επίδραση στον κόσμο της εστίασης. Xαρακτηριστικά, η Madonna είχε δηλώσει κάποτε ότι "μπορείς να διαπιστώσεις πόσο διασκεδαστική είναι μία πόλη, αν υπάρχει ένα εστιατόριο του Nobu σε αυτήν". Κάτι τέτοιο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα - αρκεί να προσθέσει κάποιος σε αυτό και τις μοναδικές εμπειρίες που πηγάζουν από την κουζίνα και τη γενικότερη φιλοσοφία του σπουδαίου Ιάπωνα μάγιστρου της γεύσης.
Από μικρός μας είπε ονειρευόταν να γίνει sushi chef πράγμα που όχι μόνο το κατάφερε αλλά έγινε ο καλύτερος στον κόσμο. Ξετύλιξε το κουβάρι της ιστορίας του, μίλησε για τις αποτυχίες και τις δυσκολίες του στην αρχή της καριέρας του, την σχέση ζωής που έχει με τον Robert de Niro και μας αποκάλυψε τα αγαπημένα του κυπριακά προϊόντα και γεύσεις αλλά και το δικό του αγαπημένο φαγητό.

Σχετικά

Οφτό κλέφτικο Πέμπτη βράδυ και Κυριακή μεσημέρι στο Φουρνιστό στην Κοφίνου
Παραδοσιακές γεύσεις, χαλαρή ατμόσφαιρα και καλό φαγητό... όπως παλιά!
Καλοκαιρινό πάρτι με… γεύση Starbucks στις Φοινικούδες!
Με φόντο τη θάλασσα, την καλή ενέργεια και τη γνήσια φιλοξενία

The World’s 50 Best Restaurants 2025: Aυτά είναι τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο
Η φετινή λίστα περιλαμβάνει εστιατόρια από 22 χώρες, με αρκετές νέες αφίξεις και πολλές ενδιαφέρουσες μετακινήσεις.

O Συμεών και ο Σπύρος μιλούν για το νέο, μικρό οινοποιείο του νησιού και τα συναρπαστικά κρασιά που συνδημιούργησαν
Το νέο Οινοποιείο Συμεών στην Οδού της ορεινής Λάρνακας αφηγείται την ιστορία του

Ελιά Restaurant: Elegant ατμόσφαιρα, υπέροχη θέα κι ένα γευστικό ταξίδι στη Μεσόγειο
Το εστιατόριο που πρέπει να βάλεις στην καλοκαιρινή σου λίστα

Το Παντοπωλείο Καλή Όρεξη μάς σερβίρει καλοκαίρι στη βεράντα της Μετοχίου
Με ανανεωμένο μενού γεμάτο έμπνευση, το βραβευμένο εστιατόριο της Λευκωσίας συνδυάζει τη δημιουργική κυπριακή κουζίνα με τη δροσιά των καλοκαιρινών νυχτών

Cocktails, ποτά και sushi με θέα θάλασσα: Αυτή είναι η ταράτσα του καλοκαιριού!
Η καλύτερη ώρα της ημέρας.... θα σε βρει στον Πρωταρά

Ένα ολοκαίνουριο εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, με ηχηρές υπογραφές και μεσογειακή φιλοσοφία
Από το Epsilon (Resto Bar)... στο Δέλτα, με μενού διά χειρός σεφ Ανδρέα Ανδρέου

Πράσινη απόδραση: 8 hot spots για καφέ και φαγητό μέσα σε κήπους και πάρκα
Ανακάλυψε γαστρονομικούς προορισμούς που συνδυάζουν καλή κουζίνα με καταπράσινα τοπία, δίπλα σε λίμνες, παιδικές χαρές και περιπατητικά μονοπάτια

13 υπέροχα στέκια για κυπριακή κουζίνα κάτω από συκαμινιές και κληματαριές
Ανακαλύψτε παραδοσιακά κυπριακά στέκια με καταπράσινες αυλές ιδανικά για δροσερές καλοκαιρινές νύχτες με οφτό κλέφτικο και σπιτικές σπεσιαλιτέ

Decanter World Wine Awards 2025: Τα κυπριακά κρασιά που βρίσκονται στη "χρυσή" λίστα
Αυτά είναι τα κυπριακά κρασιά που ξεχώρισαν στο διεθνή διαγωνισμό του περιοδικού Decanter World Wine Awards 2025

Ένας ινσταγκραμικός κήπος στο χωριό για brunch, καλό φαγητό και γλυκό
Μία μυστική αυλή για brunch, φαγητό και γλυκό