Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου 2024
Συνέντευξη στον Μιχάλη Χριστοδούλου
Η συνάντηση με έναν άνθρωπο-θρύλο του οποίου ο μύθος ξεπερνά τα όρια της λογικής, το πρώτο πράγμα που προσπαθείς να κάνεις είναι να τον παρατηρήσεις. Να αντιληφθείς αν είναι πράγματι γήινος όπως εσύ, αν αναπνέει κανονικά όπως εσύ, αν κάνει γκριμάτσες όπως εσύ κι αν στο χαμόγελο που του χαρίζεις απλόχερα απαντά με ένα δικό του ή όχι. Όταν γνωρίζεις τον Nobuyuki Matsuhisa ή αλλιώς Nobu-San ή απλά Nobu, δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Γιατί το χαμόγελο, η ευγένεια και η θετική ενέργεια αυτού του ανθρώπου προηγείται κάθε σκέψης.
Τον συναντήσαμε ένα απόγευμα του Ιούλη στο ξενοδοχείο Amara στη Λεμεσό, εκεί όπου εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί ένα από τα 52 εστιατόριά του σε ολόκληρο τον πλανήτη, το Matsuhisa. Αυτή ήταν η τέταρτή του φορά στην Κύπρο, όπως μας είπε στην αρχή της κουβέντας μας και εξομολογήθηκε πόσο πολύ του αρέσει το νησί γιατί κάθε φορά βλέπει να γίνονται καινούργια πράγματα.

Ο Nobu Matsuhisa είναι αναμφίβολα ένα όνομα, μία ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιαπωνική κουζίνα, το σούσι και την εξέλιξή τους σε ένα από τα ισχυρότερα διαχρονικά γαστρονομικά trends. Η πορεία του Nobu ωστόσο είναι τέτοια που έχει τεράστια επίδραση στον κόσμο της εστίασης. Xαρακτηριστικά, η Madonna είχε δηλώσει κάποτε ότι "μπορείς να διαπιστώσεις πόσο διασκεδαστική είναι μία πόλη, αν υπάρχει ένα εστιατόριο του Nobu σε αυτήν". Κάτι τέτοιο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα - αρκεί να προσθέσει κάποιος σε αυτό και τις μοναδικές εμπειρίες που πηγάζουν από την κουζίνα και τη γενικότερη φιλοσοφία του σπουδαίου Ιάπωνα μάγιστρου της γεύσης.
Από μικρός μας είπε ονειρευόταν να γίνει sushi chef πράγμα που όχι μόνο το κατάφερε αλλά έγινε ο καλύτερος στον κόσμο. Ξετύλιξε το κουβάρι της ιστορίας του, μίλησε για τις αποτυχίες και τις δυσκολίες του στην αρχή της καριέρας του, την σχέση ζωής που έχει με τον Robert de Niro και μας αποκάλυψε τα αγαπημένα του κυπριακά προϊόντα και γεύσεις αλλά και το δικό του αγαπημένο φαγητό.

Σχετικά

IGCAT: Αυτή είναι η Παγκόσμια Περιοχή Γαστρονομίας 2026
Αναγνωρίστηκε για την εξαιρετική δέσμευση της να τιμήσει τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της

SUMMER by Bistrot 55: Παραθαλάσσια γαστρονομική απόδραση
Το SUMMER by Bistrot 55 φόρεσε τα καλοκαιρινά του και σε προσκαλεί σε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι


Καλοκαίρι στο χωριό με μπούκωμα και μουσικές βραδιές πλάι στον Ποταμό
Δες αναλυτικά το καλοκαιρινό ωράριο του βραβευμένου εστιατορίου

Το κοντοσούβλι κατεβαίνει Κύπρο – και έρχεται με ονοματεπώνυμο από Λάρισα!
Ένα λατρεμένο σουβλατζίδικο της Λάρισας, ανοίγει το πρώτο του μαγαζί στην Κύπρο και φέρνει μαζί του τον καπνό, το μεράκι και την αυθεντική τέχνη του ψησίματος

5+1 γοητευτικά στέκια-εμπειρία για να επισκεφτείς το καλοκαίρι στην Κύπρο
Εκεί που η γεύση, η νοστιμιά και η μαστοριά δεν βρίσκονται μόνο στο πιάτο

Ο «Capo» της γεύσης έφτασε στην πρωτεύουσα και δεν αστειεύεται με τα ζυμαρικά του!
Από τα σοκάκια της Λάρνακας στην καρδιά της Λευκωσίας, το νέο pasta bar ήρθε για να κυριαρχήσει στο πιάτο σου με φρέσκες σάλτσες, χειροποίητες γεύσεις και attitude που θυμίζει Ιταλία... με κυπριακή μαεστρί

Ο Κύπριος «Καλύτερος Νέος Σεφ της Γαλλίας» υπογράφει ένα special dinner menu στην Κύπρο
Για δυο μοναδικές βραδιές στο NissiBlu Beach Resort

Αmiantos River: Ένα υπέροχο πάρκο στο χωριό, για μεζεδάκια και καλή σχάρα
Ετοιμάσου για φαγητό στην πιο πράσινη αυλή της Κύπρου

Ένας υπέροχος χώρος στο χωριό σού σερβίρει και πάλι κυπριακό "μπούκωμα"
Μια από τις ιδανικότερες λύσεις για να απολαύσεις καθαρό αέρα, δροσιά και γεύσεις γεμάτες Κύπρο.

Sky Stars Culinary Series με τον διάσημο σεφ Andreas Senn στο Cap St Georges Hotel & Resort
Βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin

Πρώτες εικόνες από τη νέα ταβέρνα της πρωτεύουσας, που ετοιμάζεται να ανοίξει στο κέντρο
Όλες οι πληροφορίες για το νέο opening