Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2025
Παραστάσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες του εξωτερικού όπως οι John Malkovich, Kirill Serebrennikov και Ivan Vyrypaev, δράσεις, εργαστήρια, συζητήσεις και μια αναζωογονητική αλληλεπίδραση ντόπιων και διεθνών δημιουργών -αυτή ήταν η πρώτη χρονιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF).
Το Φεστιβάλ, που σήκωσε αυλαία το 2024, έστρεψε τους προβολείς της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής στην Κύπρο, φιλοξενώντας καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας και ταυτόχρονα δίνοντας βήμα και ευκαιρίες αναγνώρισης στο εγχώριο ταλέντο.
Στόχος του CITF είναι να ζωντανέψει το πολιτιστικό τοπίο της Κύπρου και να ανοίξει γέφυρες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης για όλες τις κοινότητες του νησιού ώστε να δημιουργήσει έναν ζωηρό πυρήνα καλλιτεχνικής δημιουργίας
Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF) επέστρεψε ανανεωμένο, με πλούσιο πρόγραμμα και συμπεριληπτικό θέμα, έχοντας στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του την καλλιτεχνική ποικιλομορφία, την διάθεση για πειραματισμό αλλά και την εκπαίδευση και την διεύρυνση του φεστιβαλικού κοινού.
Μάλιστα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα, με παραστάσεις κατάλληλες για όλη την οικογένεια αλλά και μη λεκτικές παραστάσεις που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν περισσότερες κοινότητες.

«Fragments of Who We Are»: Εστιάζοντας στον σεβασμό και αποδοχή
Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου επιχειρεί να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη και τα αόρατα νήματα που μας συνδέουν, μας διαφοροποιούν και τελικά μας κάνουν αυτό που είμαστε. Η επιλογή των παραστάσεων έγινε έτσι ώστε κάθε παράσταση και κάθε αφήγηση να ενσαρκώνει ένα «θραύσμα» της ανθρώπινης ύπαρξης, αποκαλύπτοντας τελικά ότι η ενότητα και η ποικιλομορφία συνυπάρχουν τόσο μέσα μας, όσο και στις σχέσεις μας με τους άλλους.
Αυτό άλλωστε ήταν και το όραμα του ιδρυτή του φεστιβάλ, Alexander Weinstein -το να «βλέπουμε» και να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσα από την τέχνη. Έτσι, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει ένας καθρέφτης, όπου μέσα του βλέπουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους στην ολότητά τους.

Pilobolus Dance
Το No Gravity Theatre ακολουθεί η καταξιωμένη ομάδα σύγχρονου χορού από τις ΗΠΑ, Pilobolus. Φημισμένοι για τις πρωτοποριακές τους χορογραφίες και τις επαναστατικές μεθόδους που ακολουθούν στην τέχνη τους, οι Philobolus φέρνουν στην Κύπρο το re:CREATION, μία από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις τους, που προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει τα όρια του ανθρώπινου σώματος, την ομορφιά και τη δύναμη των συνδεδεμένων σωμάτων.
Η παράσταση re:CREATION είναι μια δυναμική συλλογή χορευτικών κομματιών, που περιλαμβάνει τολμηρά πειράματα, πρωτοποριακές συνεργασίες αλλά και κλασικά έργα -κάθε κομμάτι αυτής της συλλογής υφαίνει μια ξεχωριστή αφήγηση. Έχοντας ήδη σημειώσει επιτυχία, είναι μια παράσταση γεμάτη δυναμισμό και συναίσθημα για θεατές κάθε ηλικίας, που συγκινούνται με το ταλέντο, τη σωματικότητα, τη φαντασία, την ευρηματικότητα των χορευτών.
Η παράσταση θα παίζεται από τις 5 ως τις 10/4 στο Παττίχειο Θέατρο της Λεμεσού.

Healing
Μετά το θάνατο του πατέρα της, η Άννα ετοιμάζεται να αναλάβει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Healing. Ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπη με την αποκάλυψη οικονομικής κακοδιαχείρισης, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη και το μέλλον του ιδρύματος. Η Σόνια, μια δημοσιογράφος-ερευνητής με σκοτεινό παρελθόν, είναι αποφασισμένη να αποκαλύψει την αλήθεια και να καταστρέψει όλα όσα αγαπά η Άννα. Η έντονη αντιπαράθεσή τους προκαλεί βαθιά ερωτήματα σχετικά με την εμπιστοσύνη, την ηθική και την κοινή γνώμη.
Αυτή είναι η πλοκή της παράστασης «Healing», ενός συναρπαστικού δραματικού έργου γεμάτου ανατροπές που φέρνει στην Κύπρο το Vaba Lava Theatre από την Εσθονία. Δύο γυναίκες, η Anna (Yulia Aug) και η Sonya (Chulpan Khamatova) συναντιούνται επί σκηνής και, χωρίς, να γνωρίζουν τη μεταξύ τους σχέση μπλέκονται σε μία ιστορία με πολλούς ρόλους και συγκρούσεις που κάνει το κοινό να σκεφτεί και να προβληματιστεί.
Η παράσταση θα παίζεται από τις 3 ως τις 4/5 στο Παττίχειο Θέατρο της Λεμεσού.
Με ένα πρόγραμμα που ενθαρρύνει τον πειραματισμό και την πολυφωνία και συνδυάζει καινοτόμες σκηνοθετικές προσεγγίσεις αλλά και υψηλού επιπέδου ερμηνείες, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου εξελίσσεται σε έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, που φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Κύπρο δυναμικά στον ευρύτερο πολιτιστικό χάρτη.
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF).
Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε μέσα από την ιστοσελίδα του CITF ή από το SoldOut Tickets.
Σχετικά
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο