Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2025
Το Quartetto Eos, ένα από τα πιο συναρπαστικά κουαρτέτα εγχόρδων που έχουν αναδειχθεί από την Ιταλία τα τελευταία χρόνια, φιλοξενεί στις 2 Μαΐου το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος.
Το σύνολο θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην Κύπρο με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει το «5ο Κουαρτέτο Εγχόρδων, Έργο 20» του Χάιντν– που θεωρείται ορόσημο στην ιστορία της σύνθεσης, το αβυσσαλέο «Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.6 σε Φα ελάσσονα, Έργο 80» του Μέντελσον– το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο μουσικής δωματίου του συνθέτη, καθώς και το σπουδαίο κουαρτέτο «Ο Θάνατος και η Κόρη» του Σούμπερτ, έναν από τους βασικότερους πυλώνες του ρεπερτορίου μουσικής δωματίου.
Το Quartetto Eos αποτελείται από τους Ελία Κιέζα (βιολί), Τζάκομο Ντελ Πάπα (βιολί), Αλεσάντρο Άκουι (βιόλα) και Σίλβια Ανκαράνι (βιολοντσέλο).
Η συναυλία διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας.
Έχοντας ιδρυθεί το 2016 στο Ωδείο Σάντα Τσετσίλια στη Ρώμη, το Κουαρτέτο γρήγορα διακρίθηκε χάρη στη φρεσκάδα και το βάθος των ερμηνειών του, κερδίζοντας, το 2018, το σπουδαίο Βραβείο Farulli που απονέμεται από τους Ιταλούς Μουσικοκριτικούς στο πλαίσιο του Βραβείου Φράνκο Αμπιάτι. Έκτοτε, έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία σε διεθνούς φήμης διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένων, του Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου Ορφέους στο Βίντερτουρ, του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου Άντον Ρουμπινστάιν στο Ντίσελντορφ, και του Διεθνούς Διαγωνισμού Κουαρτέτων Εγχόρδων Πάολο Μπορτσιάνι στο Ρέτζιο Εμίλια. Το 2024 κατέκτησε το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Amur New Talents στο Μιλάνο.
Το Quartetto Eos έχει ήδη εμφανισθεί σε ορισμένες από τις πιο φημισμένες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, όπως η Φιλαρμονική του Παρισιού, το Θέατρο Λα Φενίτσε στη Βενετία, το Φλαζέ των Βρυξελλών, ενώ δισκογραφία του, που διευρύνεται διαρκώς, εδραιώνει τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία σύνολα μουσικής δωματίου της γενιάς του. Έχει επιλεγεί για το φημισμένο πρόγραμμα MERITA, που προωθείται από την Le Dimore del Quartetto, έναν οργανισμό στήριξης κουαρτέτων εγχόρδων, με τον οποίο συνεργάζεται από το 2017.
Το 2022, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, με χρηματοδότηση και σε παραγωγή της Da Vinci Records, με έργα των Γιάνατσεκ, Μέντελσον και Βέμπερν. Το 2024 ηχογράφησε ένα CD με έργα του Ερμάνο Βολφ-Φεράρι, με τη στήριξη της COOP ART στη Ρώμη και της Accademia degli Sfaccendati, σε παραγωγή της Brilliant Classics. Εν συνεχεία, ηχογράφησε τα άπαντα για μουσική δωματίου με έγχορδα του Τζοβάνι Σγκαμπάτι για τη δισκογραφική εταιρεία Tactus.
Πρόγραμμα
- Γιόζεφ Χάιντν (1732-1809): Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Φα ελάσσονα, Έργο 20, Αρ.5 (1772)
- Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847): Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.6 σε Φα ελάσσονα, Έργο 80 (1847)
- Φραντς Σούμπερτ (1797-1828): Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ.14 σε Ρε ελάσσονα, D.810 «Ο Θάνατος και η Κόρη» (1824)
>> Παρασκευή, 2 Μαΐου, The Shoe Factory Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22663871 pharosartsfoundation.org
-
The Shoe Factory
02 Μαΐου 2025
Σχετικά
Ο Πάνος Μουζουράκης και ο Πάνος Βλάχος live μαζί για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η πιο ανατρεπτική μουσική συνάντηση του καλοκαιριού είναι γεγονός.
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ΟΝΕ και special guest η Μαντώ σε μία βραδιά γεμάτη disco!
«Τα Disco Καλοκαίρια Μας» έρχονται και θα είναι γεμάτα μουσική
Τα live στα χωριά μας: Οι 22 μεγάλες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού στην ορεινή Κύπρο
Όλες οι συναυλίες στα χωριά μας που δεν πρέπει να χάσεις φέτος το καλοκαίρι
Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά ρεμπέτικα στην Κύπρο
Ο Γιώργος Νταλάρας συνεχίζει το μουσικό του ταξίδι με το “Ρεμπέτικο" στο νησί μας
Η Αναστασία ετοιμάζεται να κατέβει με το «Σπάστε Τα» Tour στον Πρωταρά
Ανακοινώθηκε μία μοναδική συναυλία δίπλα στη θάλασσα
Ο Γιώργος Σαμπάνης έρχεται στη Λάρνακα για τη συναυλία του καλοκαιριού!
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης προσγειώνεται στην Κύπρο!
O Χρήστος Θηβαίος γιορτάζει 30 χρόνια στη δισκογραφία, με δύο μεγάλες συναυλίες στην Κύπρο
Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο νησί μας, τον Αύγουστο, με την παράσταση "30 Χρόνια Μέρες Αδέσποτες"
Μόλις ανακοινώθηκε μία μεγάλη συναυλία στα Λεύκαρα
Το μεγαλύτερο μουσικό event του καλοκαιριού έρχεται στα Λεύκαρα!
Ένα μουσικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των κυπριακών παραμυθιών στον Στρόβολο
Η μουσικοαφηγηματική παράσταση «Παραμυθκιών Ήχοι – Η Καρκιά της Ρήγαινας» επιστρέφει προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη αφήγηση, ζωντανή μουσική και κυπριακή παράδοση
Ο Καναδάς κάνει το ντεμπούτο του στην Eurovision 2027
H EBU ανακοίνωσε πριν από λίγο πως η δημόσια τηλεόραση του Καναδά θα κάνει το ντεμπούτο της στην Eurovision 2027, τον ερχόμενο Μάιο στη Βουλγαρία.
To Farmakas Music Festival ανακοίνωσε το εκρηκτικό line up του
Η πλατεία του Φαρμακά θα γίνει το απόλυτο σημείο συνάντησης
Το Minthis Music Festival Υποδέχεται Καλλιτέχνες Παγκόσμιου Βεληνεκούς Αυτόν Τον Ιούλιο
Τον φετινό Ιούλιο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βιώσει αυτό το επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας σε ένα σκηνικό μοναδικό στο είδος του.