Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2026
Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδούλου
Υπάρχουν τίτλοι που λειτουργούν ως υπόσχεση και άλλοι που λειτουργούν ως παγίδα. "Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" του Γάλλου συγγραφέα Ζοέλ Πομμερά και σκηνοθετημένο από τον Ονησίφορο Ονησιφόρου, ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα δραματουργικά της επιτεύγματα.

Δεν αναφέρεται σε καμία πολιτική πραγματικότητα, σε καμία ιστορική σύγκρουση με γεωγραφικό αποτύπωμα. Ο τίτλος είναι βαθιά αλληγορικός. Όπως ακριβώς οι δύο Κορέες παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια μόνιμη απόσταση, φορτισμένες από φόβο, μνήμη και τραύμα, έτσι και οι άνθρωποι του έργου παλεύουν με την επιθυμία της ένωσης και τη σχεδόν βέβαιη αποτυχία της.
Το έργο μιλά για την αγάπη αλλά με έναν τρόπο σπάνια ειλικρινή. Όχι ως λύτρωση, όχι ως καταφύγιο, αλλά ως πεδίο δοκιμασίας. Η αγάπη εδώ δεν εξιδανικεύεται· αποδομείται. Απογυμνώνεται από τον ρομαντικό της μύθο και αποκαλύπτεται ως κάτι εύθραυστο, ανεπαρκές όταν δεν συνοδεύεται από ευθύνη, πράξη, δέσμευση και θάρρος. Και σαν επίμονος αντίλαλος, σαν πληγή που δεν κλείνει, επανέρχεται η φράση που σφραγίζει την παράσταση:
«Η αγάπη μόνο δεν αρκεί».

Η επανάληψή της δεν λειτουργεί ως ηθικό δίδαγμα, αλλά ως δραματουργική επιβεβαίωση μιας σκληρής αλήθειας. Είναι το συμπέρασμα που δεν προκύπτει θεωρητικά, αλλά βιωματικά — μέσα από αποτυχημένες συνομιλίες, αδιέξοδα βλέμματα, σχέσεις που λύγισαν κάτω από το βάρος όσων δεν ειπώθηκαν ποτέ. Το έργο δεν αρνείται την αγάπη· αρνείται την αυτάρκειά της.

Δομικά, πρόκειται για ένα σπονδυλωτό κείμενο υψηλής ακρίβειας: μια αλληλουχία αυτόνομων σκηνών που λειτουργούν σαν θραύσματα ζωής. Οι χαρακτήρες αλλάζουν, οι ιστορίες εναλλάσσονται, όμως το υπαρξιακό ερώτημα παραμένει αναλλοίωτο: γιατί αποτυγχάνουμε να συναντηθούμε πραγματικά; Αυτή η μορφή δεν διασπά το έργο — αντίθετα, το ενοποιεί σε μια συλλογική εξομολόγηση. Δεν παρακολουθούμε μια ιστορία, αλλά πολλές εκδοχές της ίδιας ανθρώπινης μοναξιάς.
Η σκηνοθετική προσέγγιση ενισχύει αυτή την αίσθηση έκθεσης. Οι ηθοποιοί εμφανίζονται σχεδόν σαν σε πασαρέλα συναισθημάτων: περνούν μπροστά μας, εκτεθειμένοι, ευάλωτοι, και αποσύρονται πριν προλάβουμε να τους «κρατήσουμε». Δεν οικοδομούνται χαρακτήρες με αρχή και τέλος, αλλά στιγμές ανθρώπινης αλήθειας. Η σκηνή γίνεται χώρος παρουσίασης ψυχικών καταστάσεων, όχι αφηγηματικών βιογραφιών.

Οι ερμηνείες είναι βαθιά εσωτερικές και χαμηλόφωνες — και γι’ αυτό τόσο δυνατές. Η Παναγιώτα Παπαγεωργίου αποδίδει με λεπτότητα τη ρωγμή πίσω από τον λόγο, την αγωνία που κρύβεται κάτω από την καθημερινότητα. Ιδιαίτερη μνεία, όμως, αξίζει στον Σταύρος Λούρας. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει σε όλο το καστ της παράστασης για την αφοσίωση, την ακρίβεια και την δραματουργική τους έκφραση επί σκηνής που είναι πέραν των Λούρα και Παπαγεωργίου οι Βασιλική Κυπραίου, Παναγιώτης Λάρκου, Κατερίνα Λούρα, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Κρίστυ Χαραλάμπους και Ανδριανή Νεοκλέους.
Παρότι η σκηνική του παρουσία είναι περιορισμένη χρονικά, το αποτύπωμά του είναι βαθύ. Με την εμπειρία και την ακρίβεια ενός πολύπειρου ηθοποιού, καταφέρνει να κερδίσει το κοινό όχι με ένταση, αλλά με βάθος. Κάθε του εμφάνιση λειτουργεί σαν ήσυχος σεισμός — μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλης συναισθηματικής έντασης.

Η «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» δεν παρηγορεί. Δεν προσφέρει λύσεις, ούτε υπόσχεται επανόρθωση. Αφήνει τον θεατή με μια αίσθηση ειλικρίνειας που σχεδόν πονά. Όπως και στη ζωή, έτσι κι εδώ, η επανένωση δεν είναι δεδομένη· είναι μια διαρκής, συχνά αποτυχημένη προσπάθεια. Και ίσως αυτό ακριβώς να καθιστά το έργο τόσο σπουδαίο: το θάρρος του να πει, χωρίς καμία ωραιοποίηση, ότι η αγάπη είναι αναγκαία — αλλά από μόνη της δεν αρκεί.
Σχετικά
Η μουσικοθεατρική παράσταση ‘Ποντικοπεριπέτειες’, θα ξετρελάνει τα παιδιά
Με βιολί, πιάνο και τραγούδι
7 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα το επόμενο διάστημα στην Κύπρο
Από σύγχρονα κυπριακά έργα και δυνατές δραματουργίες, μέχρι κωμωδίες και παραστάσεις ενδιαφέρουν, οι σκηνές της Κύπρου γεμίζουν και πάλι ζωή
Θερμή πρεμιέρα για τη «Δωδέκατη Νύχτα» στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
Με ενθουσιώδες χειροκρότημα και εκλεκτούς προσκεκλημένους ξεκίνησε το θεατρικό ταξίδι της σαιξπηρικής κωμωδίας σε σκηνοθεσία Owen Horsley
«Απόψε δεν είμαι για κανέναν»: Η ξεκαρδιστική κωμωδία του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο στο Θέατρο Versus
Σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη
Η εκρηκτική κωμωδία «Eκτός Ελέγχου!» του Ray Cooney, ανεβαίνει στο Σατιρικό
Μια συμπαραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου και της Aris Pro, μόνο για 7 παραστάσεις
Το βραβευμένο έργο του Φλοριάν Ζελέρ ανεβαίνει από το Θέατρο Δέντρο
Το θεατρικό έργο «Le Père», βραβευμένο με Molière το 2014, μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο συγκεντρώνοντας έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ το 2021
#6PLAY: Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής θεατρικών έργων
To Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο «Πριν την Αποχώρηση» στην Πάνω Σκηνή
Σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη
Η εκρηκτική κωμωδία «Εκτός Ελέγχου» στο Σατιρικό Θέατρο
Βραβευμένη με το Lawrence Olivier Award Καλύτερης Κωμωδίας
Η Δωδέκατη Νύχτα κάνει πρεμιέρα στον ΘΟΚ
Μία από τις σπουδαιότερες και πιο ξέφρενες κωμωδίες του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που παρουσιάζεται ξανά στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
4 τελευταίες παραστάσεις για Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά
Μια διασκευή του έργου του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τους Παρασκευά Καρασούλο και Νίκανδρο Σαββίδη, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη
«Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» με τους Σαλώμη Ιεροπούλου και Σάββα Σάββα επί σκηνής
Ποίηση που δεν λέγεται μόνο με λέξεις...