Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2026
Ο προγραμματισμός των οικογενειακών διακοπών αποτελεί συχνά μια δύσκολη εξίσωση: οι γονείς θέλουν να χαλαρώσουν, ενώ τα παιδιά χρειάζονται ψυχαγωγία.
Το να βρουν οι γονείς έναν ιδανικό προορισμό που να συνδυάζει τα παραπάνω δυσκολεύει τις οικογένειες και έτσι, πολλές φορές, καταλήγουν να επισκέπτονται τα ίδια μέρη λόγω έλλειψης έμπνευσης ή φόβου ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.
Σε αυτό το πλαίσιο, μελέτη της TUI ανέλυσε περισσότερους από 150 παραθαλάσσιους προορισμούς στην Ευρώπη, προκειμένου να εντοπίσει τους πιο φιλικούς προς τις οικογένειες. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε κριτήρια όπως ο αριθμός θεματικών πάρκων, ενυδρείων, καταστημάτων παγωτού, χώρων ψυχαγωγίας, υδάτινων πάρκων και ζωολογικών κήπων, αλλά και στις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής.
Οι 10 καλύτεροι προορισμοί για οικογενειακές διακοπές στην Ευρώπη
Στην κορυφή της λίστας για το 2026 βρίσκεται η Λισαβόνα, η οποία συγκεντρώνει βαθμολογία 9,16/10. Η πορτογαλική πρωτεύουσα ξεχωρίζει καθώς προσφέρει μία συνολική πρόταση σε καθεμία από τις κατηγορίες που εξετάζονται. Συνδυάζει 17 πάρκα ανά 10 km² με 37 ξενοδοχεία φιλικά προς τις οικογένειες ανά 10 km², μια από τις υψηλότερες πυκνότητες ξενοδοχείων στην κατάταξη. Παράλληλα, ο καιρός είναι ευχάριστος και όχι αποπνικτικά ζεστός με μέσες θερμοκρασίες στους 23°C.
Στην ψυχαγωγία η Λισαβόνα συγκεντρώνει 7,36/10 καθώς προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως επισκέψεις στο ενυδρείο, παιχνίδι σε παραθαλάσσιες παιδικές χαρές και χαλαρές βόλτες στην πόλη.
Ακολουθεί η Νάπολη με βαθμολογία 9,12/10, η οποία συνδυάζει πολιτισμό, διασκέδαση και ηλιοφάνεια. Με υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και πάνω από 150 διαθέσιμες εκδρομές και δραστηριότητες, αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες που αναζητούν ποικιλία στις δραστηριότητές τους. Διαθέτει έξι πάρκα ανά 10 km² και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραθαλάσσιους περιπάτους, ιστορικά αξιοθέατα και εκδρομές σε κοντινά νησιά.
Το Πόρτο της Πορτογαλίας, με τη μεγάλη συγκέντρωση ξενοδοχείων και αξιοθέατων σε μια συμπαγή παραθαλάσσια τοποθεσία, κατατάσσεται στην τρίτη θέση. Η πόλη φιλοξενεί 13 πάρκα και 32 ξενοδοχεία φιλικά προς τις οικογένειες ανά 10 km², προσφέροντας άφθονο χώρο και επιλογές σε κοντινή απόσταση. Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν περιπάτους στις όχθες του ποταμού, χρυσές παραλίες και ανοιχτούς χώρους πρασίνου, ενώ οι γονείς μπορούν να κάνουν κρατήσεις για εκδρομές που κυμαίνονται από πολιτιστικές περιηγήσεις έως διαδραστικές οικογενειακές δραστηριότητες.
Η Κατάνια καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, ξεχωρίζοντας για τη μέση θερμοκρασία της στους 26,73°C. Η πόλη συνδυάζει τρία πάρκα ανά 10 km² με οκτώ ξενοδοχεία φιλικά προς τις οικογένειες ανά 10 km² .
Η Βαρκελώνη βρίσκεται στην πέμπτη θέση, προσφέροντας τον μεγαλύτερο αριθμό εκδρομών και έναν ιδανικό συνδυασμό αστικών και υπαίθριων εμπειριών. Η εύκολη μετακίνηση στην πόλη και τα εμβληματικά αξιοθέατα, όπως το Πάρκο Γκουέλ και η Σαγράδα Φαμίλια, την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική για οικογένειες.
Στην έκτη θέση βρίσκεται η Ρόδος, η οποία διαθέτει από τις υψηλότερες μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες της λίστας (27,64°C) και πληθώρα δραστηριοτήτων. Οι όμορφες παραλίες της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τσαμπίκα, αποτελούν ιδανικό προορισμό για χαλάρωση και οικογενειακές στιγμές δίπλα στη θάλασσα.
Στην έβδομη και την όγδοη θέση βρίσκονται η Πάφος και η Λεμεσός στην Κύπρο. Η πρώτη ξεχωρίζει για τον μεγάλο αριθμό οικογενειακών ξενοδοχείων και τις ευχάριστες καιρικές συνθήκες, ιδανικές για καλοκαιρινές διακοπές. Η δεύτερη κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος χάρη στο ζεστό κλίμα και τις δραστηριότητες για παιδιά.
Στην ένατη θέση βρίσκεται η Σίδη της Τουρκίας, ένας προορισμός που συνδυάζει όμορφες παραλίες με ιστορικό ενδιαφέρον, ενώ τη δεκάδα κλείνει η Μαρμαρίδα που προσφέρει υψηλές θερμοκρασίες, πολλές επιλογές διαμονής, πάρκα όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν ελεύθερα και παραλίες.
Πηγή: iefimerida.gr
Σχετικά
Ο Ανδρέας Γεωργίου επιστρέφει στο Σίγμα
Ανδρέας Γεωργίου, Βάνα Δημητρίου και Κούλλης Νικολάου ξανά στο ΣΙΓΜΑ και στον ΣΚΑΪ
Οι 5+1 budget friendly προορισμοί του εξωτερικού για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς
Από τη Μεσόγειο μέχρι την Κεντρική Ευρώπη για ταξίδια γεμάτα εμπειρίες
Πέθανε ο ηθοποιός Patrick Muldoon των «Days of Our Lives» και «Melrose Place»
Πέθανε σε ηλικία 57 ετών
Η Lidl Κύπρου ενισχύει τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό με 50.000€ μέσω της πασχαλινής της ενέργειας
Για ακόμα μια χρονιά, η εταιρεία μετέτρεψε την τεχνολογία σε ανθρωπιστική βοήθεια, στηρίζοντας την Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων.
10 road trip για τo τριήμερο της Πρωτομαγιάς
Το τριήμερο 1ης Mαΐου έφτασε και μας δίνει την καλύτερη αφορμή για εξόρμηση
Πότε είναι η Γιορτή της Μητέρας το 2026
Η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες ανά τον κόσμο, συνηθέστερα τους μήνες Μάρτιο ή Μάιο
Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της 5ης σεζόν της σειράς Fauda – Βίντεο
Οι οπαδοί της σειράς ετοιμάζονται για την πιο ανατρεπτική σεζόν μέχρι σήμερα
Το ελληνικό νησί που χαρακτηρίζεται ως το «ανεκτίμητο διαμάντι των Κυκλάδων» από τα διεθνή Μέσα
Συνδυάζει την αρχιτεκτονική κομψότητα, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά, χωρίς την έντονη τουριστική πίεση άλλων προορισμών
Βροχές στα ορεινά και μικρή άνοδος θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Δύο πόλεις της Κύπρου ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς για οικογένειες στην Ευρώπη
Πρόκειται για λίστα από μελέτη της TUI, όπου εξετάστηκαν 150 παραθαλάσσιοι προορισμοί στην Ευρώπη
Τελετή λήξης FIDE Candidates Tournament 2026 στο Cap St Georges Hotel & Resort
Ολοκληρώθηκε η πιο Σημαντική Διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκακιού