Δημοσιεύτηκε στις June 25, 2019, 7:02 a.m.

Μάικλ Τζάκσον. 10 χρόνια χωρίς τον βασιλιά

Οταν λένε ότι ο ουρανός είναι το όριο, για μένα αυτό είναι πραγματικά αλήθεια. [Μάικλ Τζάκσον] Και όντως, ο Μάικλ Τζάκσον δεν άγγιξε απλά τον ουρανό αλλά τον ξεπέρασε και αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες όλων των εποχών και έγινε ο Βασιλιάς της Ποπ, με εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων διεθνώς, φανατικούς θαυμαστές, αμύθητη περιουσία και αμέτρητα βραβεία. Ένας καλλιτέχνης εγκλωβισμένος μέσα στην ίδια του την εικόνα που έφυγε ξαφνικά εκείνο το απόγευμα της 25ης Ιουνίου του 2009…

Η κατάρα ενός ταλέντου

Η κατάρα ενός ταλέντου

Ο Μichael Jackson γεννήθηκε  με την κατάρα ενός ταλέντου. Σε όλη του τη ζωή βίωσε την απουσία της παιδικής του ηλικίας. Προσπάθησε φιλότιμα να ξεπερνά τις δύο φοβίες του. Η πρώτη αφορούσε την κοινωνία των ενηλίκων. Για τον λόγο αυτό υπέστη όλες αυτές τις πλαστικές εγχειρήσεις που είχαν μόνον ένα σκοπό. Να δείχνουν στον καθρέπτη πώς εξακολουθεί να είναι νέος, σχεδόν έφηβος.

Η δεύτερη φοβία του αφορούσε το χρώμα του δέρματος του. Προτίμησε να εκθέσει τον εαυτό του σε αφάνταστη ταλαιπωρία για να «περάσει» στην κοινωνία των λευκών, σβήνοντας από τον καθρέπτη του την μελανίνη του δέρματός του. Και οι δύο φοβίες δημιούργησαν ένα τέρας. Αγοραφοβία, φωτοφοβία, ανθρωποφοβία, ο πρίγκιπας που έγινε βασιλιάς ήταν ένας άρρωστος άνθρωπος καταδικασμένος να ζήσει σε ένα άρρωστο περιβάλλον. Δημιούργημα τεράτων της showbiz, έγινε και αυτός τέρας.

Η κατάρα ενός ταλέντου

Η κατάρα ενός ταλέντου

Από την Ιντιάνα στην κορυφή

Από την Ιντιάνα στην κορυφή

Ο Τζάκσον, με τη χαρακτηριστική φωνή και το απαράμιλλο ταλέντο στο χορό, γεννήθηκε στο Γκάρι της Ιντιάνα στις 29 Αυγούστου 1958. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του εργαζόταν ως μεταλλωρύχος και η μητέρα του ήταν υπάλληλος σε κατάστημα. Ο Μάικλ Τζο ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά του ζευγαριού.

Θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών αφού, από την ηλικία των δέκα που είχε ήδη γίνει γνωστός, ξεδίπλωσε μια μεγάλη διεθνή σταδιοδρομία η οποία του απέφερε 13 βραβεία Γκράμι και πωλήσεις 750 εκατομμυρίων δίσκων.

Ο Μάικλ Τζόζεφ Τζάκσον, άρχισε τη σταδιοδρομία του ως τραγουδιστής της Motown. Ενώ ήταν ακόμη μέλος των Jackson 5, το 1971 ξεκίνησε τις πρώτες σόλο ηχογραφήσεις του στην ίδια εταιρία.

Το 1975 το συγκρότημα αποχώρησε από τη Motown και εντάχθηκε στο δυναμικό της Epic αλλάζοντας το όνομα σε Jacksons. Ο Τζάκσον άρχισε ουσιαστικά τη σόλο σταδιοδρομία του το 1979 με τον δίσκο Off the Wall (τυπικά αποχώρησε από τους Jacksons το 1987).

Από την Ιντιάνα στην κορυφή

Από την Ιντιάνα στην κορυφή

Εγκλωβισμένος στην εικόνα του

Εγκλωβισμένος στην εικόνα του

Το «παιδί θαύμα» και ιδιοφυΐα της μουσικής υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής του και των «μεταμορφώσεων» στις οποίες υποβλήθηκε.

Έκπληξη και ατελείωτες συζητήσεις είχαν προκληθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν εμφανίστηκε με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα και λεπτότερη μύτη.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε υποβληθεί σε αισθητικές επεμβάσεις. Ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει μόνο δύο ρινοπλαστικές και έπασχε από λευκοδερμία.

Βασιλιάς της ποπ

Βασιλιάς της ποπ

Κατάφερε να αλλάξει ριζικά την εικόνα της POP μουσικής στην δεκαετία του ‘80. Η  μουσική και σκηνική, η παρουσία του ήταν καταλυτική. Η promotion από τις δισκογραφικές εταιρείες ήταν θηριώδεις. Ο κύκλος εργασιών τεράστιος. Η μελέτη του σκηνικού προφίλ λεπτομερέστατη. Οι χορογραφίες στα video clips άφησαν εποχή. Η βιομηχανία του θεάματος είχε στα χέρια της το απόλυτο ‘προϊόν’. Η υπεραξία αυτού του προϊόντος μόνον με άλλο ένα θα μπορούσε να συγκριθεί.

Αυτό του βασιλιά της Rock, του Elvis Presley. Ο Μichael Jackson έγινε κέρινο ομοίωμα, μπρελόκ, αφίσα, ρούχο, τενεκεδάκι, παιγνίδι, κούκλα και ό,τι άλλο θα μπορούσε να πουληθεί ως ενθύμιο. Τα κοστούμια του αποτελούν από μόνα τους προκλητικό αξιοθέατο. Κάθε λεπτό της ζωής του κόστιζε και παρήγαγε χρήμα. Από τα πέντε του χρόνια μέχρι την τελευταία του στιγμή έπρεπε να ζει και να αμύνεται για να διατηρεί την εικόνα του Συμβόλου.

Βασιλιάς της ποπ

"Thriller" εκατομμυρίων πωλήσεων

"Thriller" εκατομμυρίων πωλήσεων

Ο δίσκος Thriller του 1982 κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σε πωλήσεις δίσκου στην ιστορία, και παραμένει έως σήμερα το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει 104 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως σύμφωνα με το Guinness World Records.

Έμεινε στην κορυφή του Billboard album chart για 37 εβδομάδες και 7 τραγούδια του ανέβηκαν στο top-10.

Ο Τζάκσον είχε μετατρέψει ένα ράντσο στην Καλιφόρνια σε κατοικία και ψυχαγωγικό πάρκο και το ονόμασε "Neverland" προς τιμή του ήρωά του, του Πίτερ Παν, του παιδιού που δεν ήθελε να μεγαλώσει.

Όμως το 1993 αυτή η εικόνα της εκκεντρικότητας κατέρρευσε όταν ένας 13χρονος τον κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση.

Η υπόθεση τελείωσε με συμβιβασμό. Ο τραγουδιστής συμφώνησε να καταβάλει 23,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιπροσώπευε μόλις ένα κλάσμα της περιουσίας του που τότε υπολογιζόταν στα 600 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1994, προς γενική κατάπληξη, ο Τζάκσον παντρεύτηκε την κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί και μετά το διαζύγιό του με την Πρίσλεϊ παντρεύτηκε μια Αυστραλή νοσοκόμα, την Ντέμπι Ρόου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρινς Μάικλ Τζούνιορ και την Πάρις Μάικλ Κάθριν.

Το 2002 και ενώ είχε ήδη χωρίσει με τη Ρόου απέκτησε άλλο ένα παιδί, τον Πρινς Μάικλ Β΄, από παρένθετη μητέρα.

Το 2003 προκάλεσε σκάνδαλο όταν παραδέχτηκε σε βρετανικό ντοκιμαντέρ ότι του αρέσει να κοιμάται αθώα, με μικρά αγόρια.

Η δικαστική διαμάχη στην οποία ενεπλάκη κατέστρεψε την εικόνα του μολονότι τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, τον Ιούνιο του 2005.

Στο μεταξύ, η περιουσία του είχε εξανεμιστεί και το 2006 τα χρέη του ανέρχονταν στα 170 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο.

Η αυτοκαταστροφή, οι φήμες, ο θάνατος

Η αυτοκαταστροφή, οι φήμες, ο θάνατος

Στα 51 του χρόνια υπέκυψε σε αυτό που για δεκαετίες ξόρκιζε με εγχειρήσεις, θεραπείες και ψεύτικους κόσμους. Τον θάνατο, λες και αυτός ξεγελιέται.

Η οικογένεια του δήλωσε πως για όλα φταίνε κάποιοι τσαρλατάνοι γιατροί. Κανείς του δεν θα αποδεχτεί πώς πίσω από το κατεστραμμένο εγώ ενός πεντάχρονου παιδιού κρύβεται η απόλυτη μιζέρια ενός φτωχού αφροαμερικάνικου ζευγαριού στις ΗΠΑ, της δεκαετίας του ‘60.  Όλα τα υπόλοιπα είναι για τα κουτσομπολίστικα  μεσημεριανά προγράμματα των τηλεοράσεων.

Η ψυχιατρική πλευρά αυτής της ζωής είναι ανατριχιαστική. Ο «βασιλιάς» που ήθελε να ζει σαν παιδί μαζί με τα παιδιά ξεπέρασε τα όρια αντοχής του περιβάλλοντός του. Διάφοροι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του για να αποσπάσουν μεγάλα ποσά. Έστησε μία Disney Land μέσα στο κτήμα του, που την ονόμασε η γη του πουθενά. Εκεί κλείστηκε για να αποφύγει τις φοβίες του. Κατηγορήθηκε για παιδοφιλία και για παιδεραστία. Σύρθηκε στα δικαστήρια. Ξόδεψε αμύθητα ποσά για να «κατευνάσει» την οργή των κατηγόρων του. Τελικά από την «ομολογία» ενός παιδιού ο μύθος άρχισε να ξεφτίζει. Ήδη τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ήταν μη αναστρέψιμα. Οι βασιλιάδες όταν πεθαίνουν είναι και αυτοί γυμνοί. Όπως και η σκληρή πραγματικότητα  σε μία οικογένεια του αμερικανικού νότου,  που επιχείρησε και κέρδισε να πλουτίσει, επενδύοντας στην κακοποιημένη ψυχή ενός πεντάχρονου παιδιού που προσπάθησε να μην μεγαλώσει ποτέ. Δεν φταίνε λοιπόν μόνον  κάποιοι τσαρλατάνοι γιατροί.   

Η καρδιά πρόδωσε το μεγάλο αστέρι της ποπ μουσικής, τον Αμερικανό τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον, λίγες ημέρες πριν επιστρέψει στο αγαπημένο του κοινό με σειρά συναυλιών που είχε προγραμματίσει από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο θάνατος του τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, δήλωνε εκπρόσωπος του ιατροδικαστικού ινστιτούτου του Λος Αντζελες.

Όπως μετέδιδαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μάικλ Τζάκσον, 51 χρόνων, βρέθηκε αναίσθητος από τραυματιοφορείς του πυροσβεστικού σώματος που έσπευσαν για βοήθεια στο σπίτι του, στο Λος Άντζελες.

Είχε σταματήσει η αναπνοή του και επιχειρήθηκε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ιατρικό Κέντρο UCLA.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε. Υπέστη καρδιακή προσβολή νωρίτερα το απόγευμα και οι τραυματιοφορείς δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Μας είπαν ότι όταν έφτασαν ο Τζάκσον δεν είχε σφυγμό», ανέφερε η εξειδικευμένη ιστοσελίδα TMZ. com, η οποία πρώτη ανακοίνωσε το θάνατο του διάσημου τραγουδιστή.

Αρκετή ώρα αργότερα ο ιατροδικαστής Φρεντ Κοράλ, σε συνέντευξή του στο CNN, δήλωσε ότι ο Μάικλ Τζάκσον υπέστη καρδιακή ανακοπή χθες στις 14.26 -τοπική ώρα Καλιφόρνιας. Τον θάνατό του διαπίστωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου στο οποίο είχε, εσπευσμένα, μεταφερθεί από το σπίτι του σε βαθύ κώμα.

Ο Τζάκσον ετοίμαζε τη μεγάλη επιστροφή στο αγαπημένο του κοινό, η οποία θα γινόταν στο Λονδίνο στις 13 Ιουλίου 2009. Οι παραστάσεις του θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2010 και όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του είχαν εξαντληθεί από τον Μάρτιο.

Από το 2005, όταν απαλλάχθηκε από την κατηγορία της κακοποίησης ανηλίκου, ζούσε απομονωμένος.

Η αυτοκαταστροφή, οι φήμες, ο θάνατος

Η αυτοκαταστροφή, οι φήμες, ο θάνατος

Η αυτοκαταστροφή, οι φήμες, ο θάνατος

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close