Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Απίθανες γεύσεις στο 'Παλιό Σινεμά"

Ανέβα Καλοπαναγιώτη να το ανακαλύψεις!

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2015

Πίσω στο 1980, έσφυζε από ζωή ως το μοναδικό σινεμά της κοινότητας Καλοπαναγιώτη. Σήμερα, σφύζει από ζωή ως μια καλόγουστη ταβερνούλα, φροντισμένη με αγάπη και μεράκι από τα άτομα της οικογένειας που την ανέλαβαν, προσφέροντάς σου ατόφια, γνήσια κυπριακή φιλοξενία, μα πάνω απ’ όλα κυπριακή, πατροπαράδοτη κουζίνα. Αρχικά, άνοιξε διάπλατα, καθ’ οδόν προς τον ορεινό Καλοπαναγιώτη, τα παράθυρα του οχήματός σου, εισέπνευσε το βουνίσιο αεράκι, κι αφού εκκλησιαστείς στην αρχαία Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, πάρε τον πρώτο σου πρωινό καφέ στην πανοραμική, με κάθε σημασία της λέξης, εξέδρα του Παλιού Σινεμά. Άσε τη ματιά να γαληνέψει στο πευκόφυτο δάσος, μα ρίξ’ το λιγάκι και στη μελέτη, ψηφίζοντας μαζί με την παρέα σου, το α λα κυπριακό, γαστριμαργικό σας ρεπερτόριο.

Ο πυρωμένος εξάλλου, περίοπτος ξυλόφουρνος που ψήνει στην καρδιά του το θρυλικό, μεγάλων διαστάσεων, αρνίσιο πόδι, το κλέφτικο και τον απείρου γευστικού κάλλους, τταβά, αλλά και οι φορτωμένες με τριλογία κρεατικών, αναψοκοκκινισμένες φουκούδες, θα σου δώσουν αρκετές οπτικές, μα κυρίως οσφραντικές νύξεις για τη μετέπειτα γευστική σου εμπειρία. Η εμπειρία του μεζέ, ανεπανάληπτη, με τη Γεωργία και το Βαλεντίνο, το ζεύγος των φιλόξενων ιδιοκτητών, να σου ανοίγουν διάπλατα την όρεξη με φρεσκοκομμένη σαλατούλα, σπιτικές αλοιφές και φρυγανισμένο, προζυμένιο, ψωμάκι από χωριό. Πιες στην υγειά του μπαμπά Βασίλη που θα σου ψήσει στη σχάρα τα φτιαγμένα από τα δικά του χέρια, κρασάτα λουκάνικα, παστουρμά και το μοσχομυριστό μπέικον, τσιμπολογώντας την άξια ειδικής βράβευσης, σπιτική τσαμαρέλα, παντρεμένη με ένα ποτηράκι παγωμένης ζιβανίας. Το παστίτσιο της μαμάς Άντζης, που έχει πρωταγωνιστήσει σε ειδική εκπομπή μαγειρικής, θα σε κάνει να της σφίξεις το χέρι θερμά, συγχαίροντάς την συνάμα για τα τραγανά της κεφτεδάκια, το κρεμμυδάτο αρνίσιο συκωτάκι με πλιγούρι και τα εποχιακά της μεζεδάκια, που να εύχεσαι να είναι τα γεμιστά της κολοκυθολούλουδα. Μετά το βαρύ πυροβολικό της σχάρας, με σημεία αναφοράς τις σπιτικές σεφταλιές, τα χοιρινά σουβλάκια, το φιλέτο κοτόπουλο και τα αρνίσια παϊδάκια, απόλαυσε τον κυπριακό σου καφέ σου, μαζί με ορθότατα σιροπιαστό σάμαλι και φρούτα εποχής κομμένα από τα περιβόλια ή τους αμπελώνες που διαθέτει η οικογένεια στην παραπλήσια κοινότητα του Οίκου.

Η σεφ προτείνει

Σίγουρα πρέπει μα δοκιμάσεις το φιλεταρισμένο κοτόπουλο σχάρας, απαραιτήτως τα επώνυμα μακαρόνια του φούρνου της Άντζης, αλλά και τις σπιτικές σεφταλιές, τα λουκάνικα, τον ήπιων τόνων στην κάψα του, παστουρμά και φυσικά την αιγινή τσαμαρέλα του μαγαζιού. Το οφτό αρνίσιο πόδι στον ξυλόφουρνο, αποτελεί ειδικό λόγο για να εκδράμεις στο Παλιό Σινεμά.

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close