Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κρασί: Περί θερμοκρασίας!

Ποια ταιριάζουν με... τον καιρό;

Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιουλίου 2015

Διερωτηθήκατε για το φαινόμενο που παρουσιάζεται στο νησί όπου στα ορεινά κυριαρχούν οι ποικιλίες σταφυλιών που δίνουν κόκκινο κρασί ενώ στα πεδινά και στα παράλια κυριαρχούν αυτές που δίνουν λευκό. Για κατανάλωση μιλούμε φυσικά. Τα αίτια νομίζω πρέπει να τα αναζητήσουμε στις θερμοκρασίες.

 

Γενικά σε μέρη της νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ελλάδα) με κρύους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια οι πρόγονοί μας προτιμούσαν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στα μέρη με τους ήπιους χειμώνες και τα ζεστά καλοκαίρια επέλεγαν λευκά –αυτό δηλώνουν οι διαφορές βορρά-νότου και βουνού-κάμπου.

Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, άρα η εποχή του χρόνου και η γεωγραφική θέση, προηγείται παραδοσιακά σαν κριτήριο στην επιλογή κρασιών -για κάποιους μάλιστα αποτελεί απόλυτο κριτήριο. Και εδώ παρεμβαίνει το ψυγείο. Αφού έχουμε ψυγείο και μπορούμε να φέρουμε το κόκκινο κρασί σε χειμωνιάτικες θερμοκρασίες (παγώνοντάς το στους 16-18 βαθμούς Κελσίου), γιατί να μην το πίνουμε και το καλοκαίρι; Το καλοκαίρι –λέμε εμείς οι γκουρμάντ– επιλέγουμε συνήθως κόκκινα κρασιά, φρουτώδη, ανάλαφρα και με ελάχιστες τανίνες, που συνάμα ταιριάζουν και με καλοκαιρινά φαγητά. Γιατί, τα στιβαρά ερυθρά, έστω και αν τα σερβίρουμε με τις πιο πάνω θερμοκρασίες συντήρησης ψυγείου, διαθέτουν στοιχεία που δεν ταιριάζουν με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, όπως είναι κυρίως οι πολλές τανίνες και το έντονο σώμα τους.

Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι, αν και τα μεγάλα, στιβαρά ερυθρά κρασιά ταιριάζουν με τα πιάτα του καλοκαιριού, η θερμοκρασία δεν τα ‘κολακεύει’–με μέσο όρο 32 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε τέτοιο κλίμα –να μην ξεχνάμε και την ενοχλητική υγρασία– ένα ροζέ ή ένα λευκό παγωμένο κρασί είναι ό,τι πιο ευχάριστο με οποιοδήποτε μενού. Και ένα φρέσκο ροζέ, ταιριάζει πολύ και με τη ζέστη και με μια καλή μπριζόλα, ενώ αντίθετα δεν θα του ταίριαζε με τίποτα το κρύο βράδι του χειμώνα. Κατακαλόκαιρα λοιπόν κι εμείς με τις γευστολογήσεις μας.

 

2000 Κουμανδαρία Centurion, ΕΤΚΟ, Κουμανταρία ΠΟΠ, €59.
Παλαιωμένη και αρχοντική, η Κουμανταρία της ΕΤΚΟ κέρδισε τα μετάλλιά της επάξια. Καταπληκτική ετικέτα και ‘packaging’ αντάξιο του γλυκού αυτού προϊόντος. Στη μύτη πλούσια, με πολυδιάστατα αρώματα, καραμέλα, ξηρά φρούτα όπως σύκο, βερίκοκο και δαμάσκηνο, φουντούκι και καρύδι, μέλι και σοκολάτα. Μνημειώδη γεύση, σου προκαλεί εντύπωση η πολυπλοκότητα των γεύσεων και η δύναμη της εξαιρετικής ισορροπίας και με μία επίμονη γεύση. Κληροδότημα για τα παιδιά σου. 

2014 Cavalieri Lazaridi, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα, Ελλάδα, €15.05.
Ο συνδυασμός δύο κοσμοπολίτικων ποικιλιών, του κοσμοπολίτικου Sauvignon Blanc με το Μεσογειακό Ασύρτικο, δημιουργούν ένα εξαιρετικό κρασί. Φρέσκο, ευχάριστο και δροσιστικό, ο λευκός Cavalieri είναι ένα κρασί με μεγάλες δυνατότητες γευστικών συνδυασμών αλλά και απόλαυσης. Πρασινοκίτρινο διαυγές χρώμα, με πεντακάθαρα λεμονάτα αρώματα, βότανα και εξωτικά φρούτα, εσπεριδοειδή, κίτρο και ροδάκινο, με μια όμορφη οξύτητα. Φαντάσου ένα πλούσιο γεύμα με μεγάλη ποικιλία από μεζεδάκια (θαλασσινά, τηγανητά), από αυτά που ‘φωνάζουν’ για φρέσκο λεμόνι. Αυτό το ρόλο αναλαμβάνει το Cavalieri λευκό, με τα λεμονάτα αρώματά του και τη ζωντανή οξύτητά του και τη φρεσκάδα του που τα απογειώσει. Φέρει την αποστολή του εις πέρας με χαρακτηριστική ευκολία. (Βάσσος Ηλιάδης)     

2014 Μπουτάρη Σαντορίνη, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη, €11.
Σταθερή αξία στο κρασί της Σαντορίνης, η ομώνυμη ετικέτα της Μπουτάρη Οινοποιητική εκφράζει το νεύρο και το βάθος του Ασύρτικου με παραδειγματική μαεστρία. Όμορφη αρωματικότητα, σωστή οξύτητα και κομψή επίγευση κάνουν το κρασί αυτό μία καλή επιλογή για κάθε τραπέζι με θαλασσινά και ψάρια. Λευκοκίτρινο χρώμα με αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών, πράσινο μήλο, ροδάκινο και grapefruit. Φινετσάτο κρασί, ζωηρό, με έντονο το στοιχείο της μεταλλικότητας, πλούσιο σώμα, θαυμάσια γευστική ισορροπία, μακριά και έντονη αρωματική επίγευση. (Φώτος Φωτιάδης διανομής).  

2014 ΚΕΟ Ξυνιστέρι, Λευκός Οίνος, €5.50.

Δροσερό, καθημερινό κρασί για κάθε στιγμή. Καλοφτιαγμένο και με όμορφη οξύτητα, συνδυάζεται με μεγάλη γκάμα εδεσμάτων της σπιτικής κυπριακής κουζίνας. Απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα, με λεπτά δάκρυα. Μύτη έντονη, με αμεσότητα και φρεσκάδα. Τα κυρίαρχα αρώματα βερίκοκου, αχλαδιού και πράσινου μήλου συνοδεύονται από πράσινες νότες και χαρμάνι βοτάνων.
Στο στόμα δροσερό, με απαλή γλυκύτητα. Το ικανοποιητικό σώμα, σε συνδυασμό με το αλκοόλ αφήνουν το έντονο πρωτογενές φρούτο να εκφραστεί, ενώ τα αρώματα μέντας δίνουν διάρκεια στην επίγευση. Είναι ιδανικό για τη συνοδεία θαλασσινών, οστρακοειδών και ποικιλίας καλοκαιρινών μεζέδων.

 

2014 Οινοποιείο Έζουσα, Άγιος Χρυσόστομος, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πάφος, €7.

Απαλό, κιτρινοπράσινο και ευχάριστο καθημερινό κρασί, μια από τις καλύτερες εκφράσεις του κυπριακού Ξυνιστεριού. Δροσιστικό, μύτη μεγάλης έντασης, που συνδυάζει φρεσκάδα, αλλά και ωριμότητα. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας απαρτίζεται από αρώματα λεμονιού, πεπονιού, λευκόσαρκων φρούτων, αχλάδι και ροδάκινο με νότες βοτάνων και φρεσκοκομμένου χόρτου. Στο στόμα φρουτώδες μεν, αλλά με αρκετή ωριμότητα και τραγανή οξύτητα. Κομψό με μεταλλικότητα και μεγάλη ένταση αρωμάτων στόματος από την πρώτη επαφή μέχρι το τέλος της μακριάς επίγευσης. Σερβίρεται σαν απεριτίφ, αλλά συνοδεύει και ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά στη σχάρα και πράσινες σαλάτες. (Διανομείς Όθων Γαλανός).

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close