Things to Do , Top Stories

6 βιβλία για το καλοκαίρι

Η απάντηση στο ερώτημα "ποια βιβλία θα πάρω μαζί μου φέτος στις διακοπές"

Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2015

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που ξαναπαίρνεις στα χέρια σου εκείνο το βιβλίο του John Le Carre που άφησες στο κομοδίνο! Γιατί καλά τα iPads, αλλά σαν τη σελίδα που νοτίζεται από τη θάλασσα και σκαλώνει άμμο και θύμησες, δεν υπάρχει! Γι' αυτό διαλέγω για σένα κάποια αγαπημένα μου βιβλία, που επιλέγω για διαφορετικό λόγο το καθένα!

 

Η λέσχη των τιποτένιων Τζόναθαν Κόου (2001)
Η δράση ξεκινά από τη Βρετανία του 1973 και καλύπτει την περίοδο ως το τέλος της δεκαετίας του '70, που σημαδεύτηκε πολιτικά από τις κυβερνήσεις των Χιθ, Γουίλσον και Κάλαχαν, για να καταλήξει στο πολιτικό
σκηνικό που έφερε τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην εξουσία. Οι κεντρικοί ήρωες είναι μαθητές στο σχολείο Κινγκ Γουίλιαμς στο Μπέρμιγχαμ, ωστόσο η δράση ακολουθεί κυρίως έναν από αυτούς, τον Μπέντζαμιν Τρότερ, στο όνομα του οποίου βασίζεται και ο πρωτότυπος τίτλος (το σχολικό παρατσούκλι του Μπεν Τρότερ είναι "Μπεντ Ρότερ", λέξεις που σημαίνουν αντίστοιχα ομοφυλόφιλος στη βρετανική αργκό και τιποτένιος). Την κεντρική ομάδα των ηρώων συνοδεύει ένα πλήθος δευτερευόντων χαρακτήρων με έντονο κωμικό χαρακτήρα, που συχνά αγγίζουν τα όρια της καρικατούρας. Χιούμορ, συναισθηματική πλοκή και σκοτεινή τρυφερότητα συναρμολογούνται με φόντο μια πληθώρα κοινωνικών θεμάτων της περιόδου.
 
 
 
Μικρά Αγγλία Ιωάννα Καρυστιάνη (2013)
Η ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής. Από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από ένα ντοματοπίλαφο στο Μπουένος Άιρες κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στη Ρίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους του απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες
που ρήμαξαν ζωές. Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη μεταφέρθηκε στονκινηματογράφο από τον Παντελή Βούλγαρη, πάνω σε δική της σεναριακή διασκευή.
 
 
Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ Ντάγκλας Άνταμς (2005)
Απολαυστικότατο! Ένα από τα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας, κοινωνικού σχολιασμού και πανέξυπνου χιούμορ που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ, από ένα συγγραφέα που έγινε θρύλος. Δημιουργήθηκε το 1978 ως ραδιοφωνική κωμωδία για το BBC, και ακολούθως έγινε σειρά πέντε βιβλίων, τηλεοπτική σειρά (1981), παιχνίδι για υπολογιστές (1984) και ταινία (2005). Ο γήινος Άρθουρ Ντεντ, από μία εντελώς απίθανη άθροιση απιθανοτήτων, βρίσκεται να ταξιδεύει μαζί με τον μπετελγεζιανό φίλο του, Φορντ Έσκορτ, που είχε ξεμείνει στη Γη. Βέβαια, η Γη έχει ήδη κατεδαφιστεί από τον Βογγονικό Οικοδομικό Στόλο (με
εντολή της Γαλαξιακής Πολεοδομίας), για να ανοίξει μια γαλαξιακή λεωφόρος υπερταχείας κυκλοφορίας. Κάτω από εντελώς απίθανες συνθήκες, ο Άρθουρ βρίσκεται πάνω στη "Χρυσή Καρδιά", διαστημόπλοιο Άπειρης Απιθανότητας, που μόλις είχε κλέψει ο Ζάφοντ Μπλήμπλιμπροξ, πρώην πρόεδρος της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας και ξάδερφος του Φορντ Έσκορτ. Μαζί του ταξιδεύει η Τρίλιαν, ένα κορίτσι που είχε αφήσει ανικανοποίητα αισθήματα στον Άρθουρ, μια νύχτα σ' ένα πάρτι στο Λονδίνο. Όλοι μαζί (να μην ξεχάσουμε και τον Μάρβιν, το καταθλιπτικό ρομπότ) κατευθύνονται στο μυθικό πλανήτη Μαγραθέα... Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν πως οι αχανείς εκτάσεις του Γαλαξία είναι εξαιρετικά παράξενες, θαυμαστές, αλλά και άκρως επικίνδυνες.
 
 
Όταν σας έχουν τυλίξει οι φλόγες Ντέιβιντ Σεντάρις (2009)
Όταν διαβάζει κανείς ένα βιβλίο του Ντέιβιντ Σεντάρις είναι σαν να ακούει το συγγραφέα να σκέφτεται. Και το καλύτερο είναι πως αυτός ο εσωτερικός μονόλογος δεν αυτολογοκρίνεται ποτέ. Οι ιστορίες που διηγείται είναι αστείες, συγκινητικές, εξωφρενικές, και πέρα για πέρα αληθινές. Σε αυτό το βιβλίο, ταξιδεύει μπρος-πίσω στο χώρο και στο χρόνο. Τον συναντάμε στο γυμνάσιο, στο πανεπιστήμιο, εργαζόμενο, στη Βόρεια Καρολίνα ή στη Νέα Υόρκη, και τέλος στο Τόκυο, όπου όχι μόνο έρχεται αντιμέτωπος με τις ιδιαιτερότητες των Γιαπωνέζων, αλλά προσπαθεί ταυτόχρονα να κόψει και το κάπνισμα.
 
 
Η Τελευταία Νύχτα Γιάννης Μαρής (2015)
Η Αθήνα του 1961. Το κέντρο της, οι συνοικίες της, και ο Πειραιάς. Καμπαρέ, στριπτιτζάδικα, εμπόριο λευκής σαρκός και ναρκωτικά, πολυτελή διαμερίσματα, προσφυγικά χαμόσπιτα, γκαρσονιέρες. Αξιοπρεπείς μεγαλοαστοί και υπόκοσμος και εκβιαστές. Ο κόσμος του θρυλικού αστυνόμου Μπέκα. Ένα άγνωστο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή που δημοσιεύτηκε σε 100 συνέχειες στην Απογευματινή το 1961-1962 και κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε βιβλίο με τις πρωτότυπες εικόνες του Μ. Γάλλια. Όταν η υπόθεση γράφεται από τον Γιάννη Μαρή αντιλαμβάνεσαι ότι θα διαβάσεις ένα υπέροχο αστυνομικό.
 
 
Νορβηγικό Δάσος Χαρούκι Μουρακάμι (1987)
Οδηγημένος από τη μελωδία των Beatles, ο Τόρου θυμάται τη Ναόκο, την πρώτη μεγάλη του αγάπη -και κορίτσι του καλύτερου φίλου του. Η Ναόκο αγαπούσε αυτό το τραγούδι και ποιος μπορεί να πει αν είναι η γυναίκα ή η μουσική -ή και οι δύο- γεννούν στον Τόρου τις εικόνες της φοιτητικής του ζωής, είκοσι χρόνια πριν, στο Τόκιο, την έντονη εποχή των παθών, του ερωτισμού και του σεξ, αλλά και την εποχή της ματαίωσης, των άτυχων επιθυμιών, της απώλειας. Είναι η εποχή που εισβάλλει στη ζωή του σαρωτικά η Μιντόρι, η γυναίκα-γρίφος και δίλημμα, η γυναίκα-ορόσημο που έμαθε στο νεαρό Τόρου Βατανάμπε τι σημαίνει να επιλέγεις ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν. Βαθύτατα υπαρξιακός και παράδοξα ρεαλιστής, ο μεγάλος Χαρούκι Μουρακάμι σε αυτό το πιο ανθρώπινο από τα μυθιστορήματά του στήνει μια περίλυπη, νοσταλγική γιορτή για τη χαμένη νιότη και τον έρωτα που γλιστρά συνέχεια, δίχως όμως να μας στερεί ποτέ τη γλυκύτητα της προσδοκίας του.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close