Things to Do , Top Stories

Πάμπλο Πικάσο-Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του μοντερνισμού

Έκθεση με έργα τους στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015

Εντελώς απενοχοποιημένοι και με απόλυτη ειλικρίνεια, οι 2 καλλιτέχνες-στενοί φίλοι εκφράζουν μέσα από τα έργα τους τα ενδόμυχα σεξουαλικά τους πάθη. Ο ένας, Πικάσσο, λάτρης του γυναικείου φύλου μεγάλος εραστής όπως έλεγε και η πρώην σύζυγός του προβάλλει τη γυναικεία φιγούρα. Ο άλλος, ο Κοκτώ, ομοφυλόφιλος και ιδιαίτερα απελευθερωμένος για την εποχή του, εξυμνεί το αντρικό σώμα!

Με περισσότερα από 190 αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, σχεδίων και καλλιτεχνικών εκδόσεων των 2 πρωτοπόρων καλλιτεχνών, η έκθεση στοχεύει να αναδείξει τη συμβολή τους στην εδραίωση του μοντερνισμού.

Όλα τα εκτιθέμενα έργα του Picasso προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Πικάσο της Γερμανίας ενώ τα έργα του Cocteau από τη συλλογή του Γιάννη Κονταξόπουλου.

«Ο Picasso γεννημένος στη Malaga της Ανδαλουσίας το 1881 και ο Cocteau στο Maisons-Laffitte, ένα χωριουδάκι έξω από το Παρίσι, οκτώ χρόνια αργότερα, το 1889, κατάφεραν να οδηγήσουν τη σκέψη και τη δράση τους πέρα από τα όρια του τόπου τους, προσδίδοντας οικουμενικότητα στην τέχνη τους. Το έργο τους, με τις βαθιές και διορατικές αλήθειες, έχει μια πολύπλοκη σχέση με την τέχνη, αφού με την ιδιοφυΐα τους διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του μοντερνισμού. Κοινό δε σημείο αναφοράς τους είναι η επίδραση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη δουλειά τους… Ο Picasso και ο Cocteau με το έργο τους υπερασπίζονται την ελευθερία του έρωτα, την αντισυμβατική ζωή και την απελευθέρωση της σκέψης. Η αισθητική του μοντερνισμού ήταν η αισθητική της ανανέωσης και της αναζωογόνησης, δηλαδή της επιστροφής στους αρχαίους μύθους και στην ιστορία του πολιτισμού. Πολύτροποι και αισθαντικοί, αγάπησαν την απόλυτη αλήθεια, το αναλλοίωτο και το αιώνιο. Έτσι, το έργο τους ανήκει στο αύριο, καθώς θα συνεχίζει να γοητεύει και να διδάσκει τις μελλοντικές γενιές», Τάκης Μαυρώτας, Επιμελητής της Έκθεσης.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Β.&Μ, Θεοχαράκη, Μέρλιν 1, στην Αθήνα, μέχρι τις  28 Φεβρουαρίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-20:00 

“Έλα πιο κοντά στην αγαπημένη σου Αθήνα με τις καθημερινές απευθείας πτήσεις της Aegean”.
www.aegeanair.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close