Things to Do , Top Stories

Eating Awards: Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής

11 χρόνια τώρα… στόχος η καλύτερη γεύση

Δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2015

Σε μια άκρως γευστική τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 24 Νοεμβρίου, το περιοδικό Check In, ο Νο1 οδηγός διασκέδασης της Κύπρου, απένειμε τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια του νησιού για το 2015. 69 υποψήφια εστιατόρια, διεκδίκησαν ένα από τα 10 βραβεία που απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ενώ δόθηκαν κι ακόμα 5 βραβεία σε ανεξάρτητες κατηγορίες.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε και φέτος, όπως και τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το 2012), στο Royal Hall στη Λευκωσία, σε μια βραδιά που παρουσίασε η Nespresso και στήριξε δυναμικά η κάρτα American Express της Τράπεζας Κύπρου.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν με δύο welcome drinks και συγκεκριμένα δύο κοκτέιλ που είχαν ως βάση του ουίσκι Grant’s. Το «Grant’s Old Fashion» με Grant’s whisky, marmalade και bitter, αλλά και το «The fifth Generation» με Grant’s whisky, φρέσκο μήλο, σιρόπι μήλου και ginger ale.

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο σεναριογράφος και ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με την απλότητα, το χιούμορ και τη μοναδική αμεσότητα που τον διακρίνει!

Ήταν μια βραδιά λοιπόν που τα είχε όλα… λάμψη, χιούμορ, συγκινήσεις, ενθουσιασμό, επαίνους, εξαιρετικές γεύσεις και μοναδικά αρώματα… Περίπου 400 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους σημαντικές παρουσίες από τον επισιτιστικό κλάδο, την επιχειρηματική αλλά και την πολιτική ζωή, κατέκλυσαν την αίθουσα του Royal Hall για να χειροκροτήσουν τα 10 εστιατόρια που έφυγαν με το βραβείο υπό μάλης, καθώς και τον chef αλλά και το κυπριακό προϊόν που ξεχωρίσαμε αυτή τη χρονιά. Τιμητικά βραβεία, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες, δόθηκαν επίσης στο εστιατόριο που διακρίθηκε για την οικολογική του δράση, στην καλύτερη κάβα κρασιών, καθώς και στο Αγαπημένο Εστιατόριο των Αναγνωστών του περιοδικού. Και φέτος το σκηνικό στα γαστρονομικά δρώμενα παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανανεωμένο, με τις αλλαγές, τις καινοτομίες και τις νέες αφίξεις, να κερδίζουν το ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα πάντως της ψηφοφορίας των αναγνωστών του Check In ήρθαν να δικαιώσουν όσους επιδίωξαν την αλλαγή σκηνικού.

Ας δούμε όμως πώς κύλησε η πιο «νόστιμη βραδιά»!
Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς, τους οποίους απηύθυναν τόσο η Διευθύντρια Περιοδικών & Διευθύντρια Marketing Συγκροτήματος Δίας και Τηλεόρασης Σίγμα, Μαριλένα Ιεροδιακόνου, η οποία σε σύντομη ομιλία της καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί η 11η τελετή απονομής των Check In Eating Awards, τους συνεργάτες του περιοδικού, αλλά και τους ανθρώπους του Check In. Ενώ ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τη Μία Ηλιάδη, η οποία εκπροσώπησε την εταιρεία Βάσσος Ηλιάδης Λτδ., που στηρίζει δυναμικά το θεσμό αυτό!

Και φυσικά από τη γιορτή της γεύσης, δεν θα μπορούσε να λείπει το φαγητό, το οποίο σερβιρίστηκε αμέσως μετά τους χαιρετισμούς. Στην Κύπρο για να μαγειρέψουν για τους καλεσμένους των Check In Eating Awards βρέθηκαν ο Νίκος Καραθάνος -ο νεαρότερος chef που βραβεύτηκε ποτέ με αστέρι Michelin στην Ελλάδα- σε συνεργασία με τους υπόλοιπους σεφ και ιδιοκτήτες του αθηναϊκού εστιατορίου Cookoovaya: Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, Περικλής Κοσκινάς και Μάνος Ζουρνατζής.

Το μενού της βραδιάς ήταν βασισμένο σε έξυπνες και σοφές συνταγές από την ελληνική κουζίνα. Αποτελείτο από 3 πιάτα και περιλάμβανε τα ακόλουθα:
Πρώτο πιάτο: Μαριναρισμένα βασιλικά χτένια, συνοδευμένα από κους-κους με κουνουπίδι και κρέμα από κουνουπίδι.

Δεύτερο πιάτο: Carré αρνιού που συνοδεύεται από κολοκάσι γιαχνί και coulis δυόσμου.

Επιδόρπιο: Καραμελωμένο τσουρέκι συνοδευόμενο από κρέμα τσουρέκι και παγωτό caffè mocha.

Υπήρχε ωστόσο και μια καθαρά χορτοφαγική επιλογή, τα πιάτα της οποίας επιμελήθηκε η ομάδα των σεφ του Royal Hall. Αξίζει να αναφερθεί ότι για την πραγματοποίηση του μενού συνέβαλε και η ομάδα των μαγείρων του Συνδέσμου Γαστρονόμων Euro-toques Κύπρου.

Τα πιάτα ήταν συνοδευμένα από κρασιά Nico Lazaridi, κουμανταρία ΕΤΚΟ Saint Nicholas, καφέ της Nespresso, καθώς και λαχταριστά macaron από κατάστημα mAKaron.

Περνώντας στις βραβεύσεις
Έντεκα χρόνια λοιπόν τώρα, το Check In επιβραβεύει τις αξιόλογες προσπάθειες στο χώρο της εστίασης του νησιού, από μια ταβέρνα μέχρι ένα εστιατόριο πολυτελούς ξενοδοχείου. Και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από το 2005, οπότε άρχισαν να διοργανώνονται τα Eating Awards, τα βραβεία δεν απονέμονται στα ίδια εστιατόρια (δες ΕΔΩ τα βραβευμένα εστιατόρια των προηγούμενων διοργανώσεων), αφού κάθε χρόνο στο «παιχνίδι» της εστίασης μπαίνουν νέοι «παίκτες», οι οποίοι ανανεώνουν το σκηνικό διεκδικώντας μια θέση στην ελίτ των κυπριακών εστιατορίων, γι’ αυτό και δίνεται το βραβείο της Καλύτερης Νέας Άφιξης, το οποίο έλαβε για φέτος το εστιατόριο Como – Osteria Italiana στη Λεμεσό.

Τις προσπάθειες αυτές το Check In όχι μόνο τις αναδεικνύει αλλά τις επιβραβεύει.

Συνεχίζει όμως να επιβραβεύει και τις αξιόλογες προσπάθειες εστιατορίων που βρίσκονται ήδη στον έντονα ανταγωνιστικό χώρο της εστίασης.

Εξ ου και απονέμει βραβεία σε άλλες 9 κατηγορίες:
Και τα υπόλοιπα εστιατόρια που ανέβηκαν στη σκηνή, τα οποία έλαβαν τα βραβεία για την καλύτερη Μεσογειακή Κουζίνα, Ταβέρνα, Ψάρι, Εστιατόριο Ξενοδοχείου, Bar/Café/Restaurant, Διεθνή Κουζίνα, Σουβλάκι και Nice Price (δες τα βραβευμένα ΕΔΩ) απέδειξαν ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε οι ταλαντούχοι επαγγελματίες δεν καταθέτουν τα όπλα, αλλά εξακολουθούν να δημιουργούν και να υπηρετούν με υψηλότατες επιδόσεις τη νέα αλλά και την ελληνική/κυπριακή κουζίνα.


Νέες κατηγορίες
Να σημειώσουμε ότι φέτος ανανεώθηκαν και οι δικές μας κατηγορίες, στις οποίες προστέθηκαν η Δημιουργική Κουζίνα, με σκοπό να επιβραβευθούν εκείνοι οι σεφ που προσφέρουν ευφάνταστες συνταγές, καθώς και η κατηγορία Best Beer Place by KEO beer, όπου ξεχωρίζουμε το μέρος στο οποίο μπορείς να συνδυάσεις με επιτυχία το κατάλληλο για την μπίρα σου πιάτο.

Επιπλέον, φέτος, σε συνεργασία με την Green Dot  Κύπρου, αποφασίσαμε να απονείμουμε κι έναν τιμητικό έπαινο για να επιβραβεύσουμε το εστιατόριο το οποίο είχε την πιο σωστή και οικολογική προσέγγιση στον τομέα της ανακύκλωσης, διατηρώντας την ίδια ώρα υψηλή ποιότητα φαγητού και εξυπηρέτησης. Το βραβείο δόθηκε στο εστιατόριο Knight’s Pub του Πρωταρά.

Και φέτος, δόθηκαν το βραβείο στον Σεφ της Χρονιάς, το οποίο απονεμήθηκε στον Ανδρέα Ανδρέου, σεφ του εστιατορίου Vivaldi (Four Seasons Hotel, Λεμεσός), το βραβείο στο Κυπριακό Προϊόν, το οποίο δόθηκε στο Παραδοσιακό Αιγινό Χαλούμι από το Γαλακτοκομικό Εργαστήριο «Το Ανωϋρκάτικο», καθώς και το βραβείο στην Καλύτερη Κάβα Κρασιών, το οποίο έλαβε το εστιατόριο The Grill Room, που βρίσκεται εντός του Amathus Beach Hotel.
 

Ήταν και στο δικό σου χέρι
Αγαπημένο Εστιατόριο των Αναγνωστών του Check In, αναδείχθηκε και φέτος το Wagamama, το εστιατόριο της Λευκωσίας που μας σερβίρει γρήγορο ασιατικό φαγητό! Το Wagamama συγκέντρωσε συνολικά 42.682 ψήφους.

Τα περισσότερα βραβεία παραδόθηκαν από τους υψηλούς καλεσμένους, που τίμησαν με την παρουσία τους το θεσμό αυτό. Ένας από αυτούς ήταν και ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος, όπως και ο ίδιος σημείωσε, βρέθηκε πολλές φορές στη σκηνή του θεσμού αυτού, τόσο ως παρουσιαστής όσο και ως σεφ της βραδιάς. Και το ευχαριστούμε πολύ!

 

Επιπλέον...

  • Για πρώτη φορά φέτος... το βράδυ της απονομής πραγματοποιήθηκε και κλήρωση στην οποία συμμετείχαν όλοι όσοι βρίσκονταν το εν λόγω βράδυ εντός του Royal Hall. Πιο συγκεκριμένα σε όλα τα τραπέζια, μπροστά από κάθε θέση, πέρα από το μενού της βραδιάς, υπήρχε και μια χάρτινη κάρτα American Express, στο πίσω μέρος της οποίας αναγραφόταν ένας αριθμός. Όταν στο βήμα κλήθηκαν ο Στέλιος Τραχωνίτης, Διευθυντής Υπηρεσίας Καρτών Τράπεζας Κύπρου και η Δημοσιογράφος Γωγώ Αλεξανδρινού, πριν από την απονομή του βραβείου, έκαναν την κλήρωση, η οποία θα στείλει την τυχερή ένα ταξίδι στην Αθήνα, με όλα τα αεροπορικά και τη διαμονή πληρωμένα!


 

  • Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, πέρα από τις βραβεύσεις, υπήρχε και ένα μικρό καλλιτεχνικό δρώμενο το οποίο παρουσίασαν τα Τα…ξύδια Ατέλειωτα. Συγκεκριμένα, η Σοφία και ο Βαγγέλης, τα δύο αδέλφια που απαρτίζουν την μπάντα, κάθονταν σε τραπέζια ως καλεσμένοι. Πριν τη βράβευση για το Καλύτερο Ψάρι, διέκοψαν άξαφνα τον παρουσιαστή τραγουδώντας μια στροφή από το τραγούδι «Το χειροκρότημα» (της Άλκηστις Πρωτοψάλτη). Το ίδιο έγινε και λίγο πριν από τη βράβευση για την καλύτερη Δημιουργική Κουζίνα, οπόταν τραγούδησαν μια στροφή από το τραγούδι «Ροζ» (των Αφροδίτη Μάνου-Γιάννη Μηλιώκα), αλλά και λίγο πριν δοθεί ο Τιμητικός Έπαινος Οικολογικής δράσης της Green Dot, οπόταν ερμήνευσαν μέρος από το ρεφρέν του τραγουδιού «Χάρτινα» (της Δήμητρα Γαλάνη). Τότε ο παρουσιαστής τους ανέβασε στη σκηνή και στην ομάδα εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα δύο μέλη του συγκροτήματος ερμηνεύοντας για 3 λεπτά τραγούδια λαϊκά αλλά διαφοροποιημένα.
     


 

  • Για πρώτη φορά φέτος, τη διακόσμηση δεν αποτελούσαν μόνο μαγειρικά σκεύη (αφού πρόκειται για γαστρονομικές βραβεύσεις). Η κεντρική σύνθεση των τραπεζιών έγινε με μπρόκολο, κουνουπίδι και άλλα χορταρικά! Τη διακόσμηση ανέλαβε το Luciana Creations.

  • Ακόμα, ο προσκεκλημένοι κατά την έξοδό τους από το Royal Hall έπαιρναν και τα δώρα τους, τα οποία προσέφεραν οι χορηγοί της βραδιάς (Η μαύρη τσαντούλα με τυπωμένο το λογότυπο του θεσμού στο εξωτερικό της, «έκρυβε» το περιοδικό Check In Δεκεμβρίου, μινιατούρα ουίσκι Grants, δωράκι από τη Nespresso και την ΚΕΟ, και ενημερωτικά φυλλάδια από την Green Dot).

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close