Εστιατόρια , Νέες Αφίξεις

Μία νόστιμη ανακάλυψη στην Τερσεφάνου

Η ταβέρνα “Το Πατρικό” της δημιουργικής κουζίνας που αγαπήσαμε

Δημοσιεύτηκε στις 01 Δεκεμβρίου 2015

Η γεύση δεν έχει σύνορα και το καλό φαγητό δεν βρίσκεται μόνο στη Λευκωσία. Όταν η παραδοσιακή κουζίνα και η ποιότητα στην πρώτη ύλη σε συνάρτηση με το μεράκι και την αγάπη για την μαγειρική μεταφέρονται στο πιάτο σου τότε μπορείς να μιλάς για επιτυχία.

Αυτό συναντήσαμε με την παρέα του Check In ένα βράδι που κινήσαμε για την άγνωστή μας σχεδόν κοινότητα της Τερσεφάνου στην επαρχία Λάρνακας για να γευτούμε τα πιάτα της κυπριακής ταβέρνας “Το Πατρικό” η οποία βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Δυο νεαρής ηλικίας αδέλφια, ο Σταύρος και ο Κυριάκος με την στήριξη και βοήθεια της μητέρας τους ξεκίνησαν δειλά δειλά τη λειτουργία της συγκεκριμένης ταβερνούλας που έχει μία γλυκιά και νοσταλγική όψη χωρίς όμως να σε προδιαθέτει για την καινούργια γαστρονομική εμπειρία που θα βιώσεις στη συνέχεια αφού περιμένεις να γευτείς τα κλασικά πιάτα ενός κυπριακού μεζέ.

Μεζές με 13 ευρώ 

Ο Σταύρος Φώκος, ο μικρότερος από τα δύο αδέλφια μας υποδέχτηκε στο λιτό και ζεστό χώρο του μαγαζιού με τα μικρά ξύλινα τραπέζια, ένα ρετρό ποδήλατο να διακοσμεί μία όμορφη γωνιά μαζί με άλλα ετερόκλητα κυπριακά props ενώ ο μικρότερος αδελφός, ο Κυριάκος, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας Μαγείρων Κύπρου έκανε τα μαγικά του στην κουζίνα.

Εκεί που περιμέναμε να φάμε ένα κλασικό, κυπριακό μεζέ με μύρια πιατάκια ξεκίνησαν μπροστά στα μάτια μας οι μικρές, πολύ ευχάριστες και νόστιμες εκπλήξεις πέραν της τιμής αφού κοστίζει μόλις 13 ευρώ το άτομο. Η αρχή έγινε με το καπνιστό μπέικον, το κομμένο, ομοιόμορφα λεπτοκομμένο σε λωρίδες χοιρομέρι, τη φρέσκια, χωριάτικη σαλάτα, της δικής τους παρασκευής ταχίνι, το μυρωδάτο, χωριάτικο λουκάνικο και τον… αμαρτωλό παστουρμά.

Κουνουπίδι με ταχίνι, κεφτέδες με τραχανά

Η πρώτη έκπληξη που μας έκανε να αναρωτηθούμε ευχάριστα ήταν τα ψημένα στα κάρβουνα μανιτάρια με την πέστο από μαϊντανό, με εξαιρετική δοσολογία ελαιόλαδου και στη συνέχεια το καραμελωμένο στα κάρβουνα κρεμμύδι. Έπειτα άλλη μία δημιουργική γαστρονομική πινελιά, τρυφερό κουνουπίδι ελαφρώς τσιγαρισμένο περιχυμένο με σος από ταχίνι μας έκανε να διαπιστώσουμε πως εδώ κάτι καλό γίνεται. Εκείνο, όμως, που έκλεψε την καρδιά μας και εκεί καταλάβαμε πως ανακαλύψαμε ένα μικρό διαμαντάκι ήταν οι κεφτέδες φτιαγμένοι από τον σπιτικό, κυπριακής τεχνοτροπίας τραχανά της κυρίας Γιώτας από την Τερσεφάνου με γάλα από τα ζώα της πλασμένοι με μικρά κομματάκια από χαλούμι. Αυτό το πιάτο σίγουρα δεν είναι απλά ένα ακόμη συμπλήρωμα ενός μεζέ αλλά κομμάτι μίας δημιουργικής κουζίνας ενός ταλαντούχου σεφ όπως αποδείχτηκε ο Κυριάκος.

Οι σεφταλιές που ακολούθησαν ήταν σωστά ψημένες, ζουμερές, μυρωδάτες με αρμονία σε αλάτι και μπαχαρικά, το ίδιο και το χοιρινό σουβλάκι ενώ το μαριναρισμένο σουβλάκι κοτόπουλο αρωματισμένο με ρίγανη έκλεβε την παράσταση. Μαζί με όλα αυτά δεν έλειπαν οι τηγανιτές πατάτες που και πάλι τους δόθηκε μία άλλα όψη αφού ήταν τηγανισμένες με τη φλούδα, κομμένες σε χοντρά κομμάτια, σχεδόν κύβους πασπαλισμένες με τριμμένη φέτα.   

Για το τέλος τα παιδιά μας κέρασαν γλυκάκι το οποίο δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι κάτι από τα συνηθισμένα. Το επιδόρπιό μας αν και δεν ήτα κάτι το εξεζητημένο εντούτοις μας εξέπληξε. Μισή μπανάνα, ψημένη με τη φλούδα στα κάρβουνα σερβιρισμένη με μέλι και σουσάμι.

“To Πατρικό” στην Τερσεφάνου μας υπενθύμισε πως δεν υπάρχουν μυστικά στην καλή κουζίνα παρά μόνο απλότητα και αυθεντικότητα αλλά και μεράκι στο μαγείρεμα. Στοιχεία τα οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία της κυπριακής γαστρονομίας. 



Καραμελωμένο κρεμμύδι στα κάρβουνα, μπέικον καπνιστό



Κουνουπίδι με ταχίνι 



Μπανάνα στα κάρνουνα, με μέλι και σουσάμι 

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close