Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Τα bistrots είναι τάση και 8 στέκια, μας το αποδεικνύουν!

Πού θα τα βρεις στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 08 Δεκεμβρίου 2015

Και ξαφνικά ήρθαν τα bistrots και στην Κύπρο προσφέροντας κάτι το διαφορετικό στις εξόδους μας. Τι είναι, όμως, ακριβώς τα bistrots, ξέρεις; Για να το ξεκαθαρίσουμε για τους Γάλλους είναι bistrot ενώ για τους Αμερικανούς bistro με πιο χαλαρά χαρακτηριστικά. Ανάλογα το πώς το γράφει ο ιδιοκτήτης αυτή την φιλοσοφία ακολουθεί είτε γαλλική είτε αμερικανική.

Λίγη ιστορία
Τα bistrots αναπτύχθηκαν από τις υπόγειες κουζίνες των γαλλικών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Σε αυτά οι ενοικιαστές πλήρωναν για το δωμάτιο και στην τιμή συμπεριλαμβανόταν και το φαγητό. Το μενού αυτό είχε απλή δομή και το συμπλήρωναν πιάτα πάντα συνοδευμένα με κρασί τα οποία θα μπορούσαν να μαγειρευτούν γρήγορα, σε ποσότητες και να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η μικρή χωρητικότητα των bistros ανάγκασε τους ιδιοκτήτες να προσθέσουν πάγκους και καθίσματα στα πεζοδρόμια και άλλαζαν και την διακόσμηση του χώρους τους.

Οι άλλες απόψεις
Υπάρχουν, βέβαια και άλλες εκδοχές για τη δημιουργία του bistrot. Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν πως η λέξη bistrot είναι ρωσική, σημαίνει “γρήγορα” και έκανε την εμφάνισή της γύρω στο 1815 όταν Ρώσσοι εισέβαλαν στη Γαλλία. Άλλοι αναφέρουν πως η λέξη προέρχεται από ένα γαλλικό λικέρ, το bistrouille,  με βάση τον καφέ που το σερβίριζαν σε πολύ χαμηλή τιμή.

Τα χαρακτηριστικά ενός γαλλικού bistrot    
Ένα καλό bistro σύμφωνα με τους Γάλλους πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένο στον καφέ και το κρασί, να έχει μικρό μενού, ποικιλία ψωμιών, ποιοτικά σάντουιτς, λίγα γλυκά και όλα αυτά φτιαγμένα από την κουζίνα του ίδιου χώρου. Τα bistrots συνήθως διαθέτουν πάντα εφημερίδες, ο χώρος τους είναι διακοσμημένος με έργα τέχνης και χαμηλή μουσική.

Bistro και bistrot στην Κύπρο
Αυτό το είδος έκανε τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή του και στην Κύπρο με αρκετά γουστόζικα μαγαζάκια, με όμορφη διακόσμηση, ζεστή ατμόσφαιρα, μικρά τραπεζάκια και μενού λίγων πιάτων να έχουν μια θέση στις εξόδους μας.

Ποια όμως είναι τα αγαπημένα μας bistro μαγαζιά στην Κύπρο

ΛΕΜΕΣΟΣ

Bistrot 55
Το "Bistrot 55" είναι οικείο και συνάμα ιδιαίτερο. Ατμοσφαιρικό και ταυτόχρονα ζωντανό. Δεν θα σε ξενίσει με τις γεύσεις του και θα σε εκπλήξει με την ποιότητα, τη ζεστασιά και την ηρεμία του. Τα μεσημέρια το menu του είναι απλό, με σαλάτες, spaghetti και ανοιχτά σάντουιτς, για να χορτάσεις την πείνα σου ενώ ο βράδυ το Bistro μεταμορφώνεται. Ο chef έχει δημιουργήσει μια υπέροχη ποικιλία από μεσογειακά πιάτα και γλυκά που θα σε καταπλήξουν. Εδώ μπορείς να απολαύσεις ένα ξεχωριστό brunch τις Κυριακές. Το brunch του έχει τέσσερις θεματικές για να επιλέξεις τις γεύσεις που προτιμάς: champagne, healthy, traditional meets bistrot & bistrot 55. Αν όμως προτιμάς κάτι πιο απλό και εκτός concept, προφανώς και η επιλογή είναι δική σου
(25212100) Ελευθερίας 55, παλιά Λεμεσός

Dino Art Bistro
Δεν γίνεται να μην έχεις επισκεφτεί έστω και μια φορά το εστιατόριο με τις μοναδικές artistic γεύσεις, που από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του μας τρέλανε με τις γεύσεις του. Το μαγαζί σε περιμένει να το επισκεφτείς επτά μέρες την εβδομάδα από νωρίς το πρωί με καφεδάκι και πρωινό. Το μεσημεράκι θα απολαύσεις ελαφριά εδέσματα τα οποία είναι ό,τι πρέπει για το business lunch σου ενώ το απόγευμα τι καλύτερο από το πασίγνωστο και λαχταριστό γλυκό του, ονόματι Death by chocolate. Εκτός από τις νοστιμότατες γνωστές του σαλατούλες μπορείς να δοκιμάσεις τη Raw Japanese Salad η οποία είναι από τραγανά, φρέσκα λαχανικά, γευστικά ιαπωνικά φύκια και ωμά (sashimi) κομμάτια ψαριών όπως σολομός, τόνος και λαβράκι, με τέσσερις ψημένες γαρίδες οι οποίες συνδυάζονται τέλεια με τη συνοδευτική ελαφριά σάλτσα τους. Μαζί με την ιαπωνικού στυλ σαλάτα μπορείς να επιλέξεις και τα λαχταριστά sushi από το sushi menu που διαθέτει. Για κυρίως δοκίμασε το γευστικότατο USD prime beef burger (225gr.) το οποίο εκτός από το τέλειο food styling πάνω σε ξύλινο ορθογώνιο πιάτο, είχε και τέλεια, με τη δροσερή του σαλατούλα και τις έντονες σε μυρωδιά πατατούλες στο πλάι να το απογειώνουν. Ακόμα να δοκιμάσεις και το πιάτο με τα μανιτάρια Portobello τα οποία είναι γεμιστά με λιωμένο τυρί blue cheese και μέλι, που είναι σκέτη απόλαυση.
(25762030) Γλάδστωνος 137 Λεμεσός 

Le Frenchie restaurant Bistro Parisien
Πρόκειται για μία νέα άφιξη στην πόλη της Λεμεσού και αυτοαποκαλείται ως ένα καθαρόαιμο γαλλικό bistro εστιατόριο. ο Γάλλος ιδιοκτήτης του και chef Da Rosa Nelson και η Κύπρια σύζυγός του Χαρούλα Χαριδήμου ερχόμενοι από το Παρίσι, κουβάλησαν εντός των αποσκευών τους, την εμπειρογνωμοσύνη και την αγάπη τους προς τη γαλλική γαστρονομία, όντας επί πολλά έτη, εστιάτορες στην περιοχή του Montparnasse. Εδώ μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε al dente ριζότο με πάστα τρούφας, τρυφερό, γαλλικό baby chicken ψημένο μαζί με φρούτα εποχής, αλλά κυρίως με εξαίρετο βοδινό φιλέτο charolais, a la Rossini, καπελωμένο με foie gras και υπέροχα σε οξύτητα μούρα του δάσους. Τέλος, επίλεξε να γλυκαθείς με σπιτική tarte tatin και κορυφαία σε υφή και γεύση, βανιλάτη crème brulee.
(25212333) Ειρήνης 5, 7, 11 (πλησίον Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού), Λεμεσός

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Μουσών
Πρόκειται για ένα καλαίσθητο χώρο, με διαχρονικό ντεκόρ, που εντυπωσιάζει τόσο με τη διακόσμησή του όσο και με τον επαγγελματισμό και την εξυπηρέτησή τους. Ένα τέτοιο μαγαζί είναι το "Μουσών", το νεο bistro-bar που λειτούργησε μόλις πέρσι στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για έναν καλαίσθητο χώρο, που στεγάζεται σ' ένα κτίριο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης και διαμόρφωσε ο Άλκης Δίκαιος, όπου μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικό φαγητό (από ένα μικρό μεν, περιεκτικό όμως μενού), δημιουργικά κοκτέιλ και κρασιά από μια μεγάλη λίστα. Στο τέλος, πάντως, υπόσχεται να σε μεθύσει με τα γλυκά του ενώ τα σαββατοκύριακα προσφέρει εκλεκτό brunch.
(22664444) Μουσών 14, παλιά Λευκωσία

Bistro 48
Ο χώρος του είναι ευχάριστος, σύγχρονος και φινετσάτος, χωρίς κραυγαλέα διακόσμηση. Στυλάτη μεν, οικεία δε. Επέλεξε να καθίσεις μέσα, δίπλα στα τζάμια για να βλέπεις το δρόμο, ενώ μπορείς να χαλαρώσεις και στον ανώγειο χώρο του. Το μενού του μικρό και περιεκτικό σε γεύσεις με πιάτα από τη διεθνή κουζίνα και περιλαμβάνει ορεκτικά, σαλάτες, ζυμαρικά, κυρίως πιάτα, γλυκά, ακόμα και πρόγευμα.  
(22664848) Λεωφόρος Μακαρίου 48, Λευκωσία

Le Bistrot
Κουβαλάει τη γαλλική κληρονομιά των bistrot γεγονός που προδίδεται τόσο από την εξωτερική του διακόσμηση όσο και από τον εσωτερικό του διάκοσμο αφού διαθέτει αρκετά από τα κλασικά χαρακτηριστικά ενός γαλλικού bistrot. To μενού του περιλαμβάνει νόστιμα πιάτα με νότες γαλλικής κουζίνας, ξεχωριστά γλυκά και αγαπά ιδιαίτερα τις τζαζ μουσικές βραδιές.
(22315339) Θεμιστοκλή Δέρβη 6, Λευκωσία

ΛΑΡΝΑΚΑ



Άνω κάτω Cafe Bistro
Ένας άνετος χώρος, όμορφα διακοσμημένος, με χαλαρή μουσική, όπου μπορείς να απολαύσεις με την παρέα σου φαγητό, ποτό ή απλά τον καφέ σου. Δοκίμασε το ζεστό ψωμάκι που ζυμώνουν οι ίδιοι, συνοδευόμενο από φρέσκο λαδάκι με pesto ή βαλσάμικο.
Επέλεξε κρασάκι από το πλούσιο μενού της κάβας του και συνόδευσέ το με μανιτάρια πλευρώτους ψημένα με λαδάκι και σερβιρισμένα με μαρμελάδα ντομάτας και φρέσκο τζίντζερ. Στη συνέχεια διάλεξε τα ζουμερά, ολόφρεσκα αρνίσια παϊδάκια.  Πολύ όμορφα και σωστά ψημένα και συνοδευμένα από πατατούλες τηγανητές και λαχανικά στο grill. Μπορείς να πάρεις βέβαια αν θες κι ένα από τα πιάτα του σεφ, το σολομό με σαφράν και chilli sauce που σου το προτείνω. Όμορφος ζεστός και συμπαθητικός χώρος με υπέροχη ατμόσφαιρα, καλή εξυπηρέτηση και πάνω από όλα καλό φαγητό, σε πολύ καλές προσιτές τιμές.
(24102449) Ζήνωνος Κιτιέως 112-114, Λάρνακα

ΠΑΦΟΣ  

Boulevard Bistro Wine Bar
Η Πάφος έχει το δικό της bistro. Το Boulevard Bistro Wine Bar έχει πιο casual χαρακτήρα και διαθέτει καλοφτιαγμένα, κλασικά, μα και signature tapas, μέχρι διεθνή πιάτα και μερίδες για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Ο χώρος αγαπά τα soul ακούσματα και τις έντεχνες pop επιτυχίες που επιλέγει κάθε βράδυ ο Dj. Εδώ θα έρθεις σε επαφή με μια μεγάλη και ενημερωμένη λίστα κρασιών που μπορείς να τα συνδυάσεις με εκλεκτά πιάτα. Δοκίμασε αυθεντική, γαλλική, ελαφρά πικάντικη κρεμμυδόσουπα και μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και καραμελωμένα κρεμμύδια ή καπνιστό σολομό, δεμένο με cream cheese. Βάλε στα υπόψη το βοδινό καρπάτσιο, και τη chorizo salad, ενισχυμένη με ντοματοσαλάτα και λεπτοκομμένο κρεμμύδι. Mamma mia, Ceasar chi και Italian meatball, οι απόλυτες επιλογές σου σε σάντουιτς, ενώ το 250 γραμμαρίων homemade burger σου, καλά θα κάνεις να το απολαύσεις "παντρεμένο" με αρωματικό provolone cheese ή με foie gras και καραμελωμένα κρεμμύδια.
(26910871) Πλατεία Κέννεντι, Τitania Court, Παφος

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close