Θέατρο , Τα Καλύτερα του Θεάτρου

Σκηνοθετώντας τον "Παπουτσωμένο Γάτο"

Ο Μάριος Κακουλλής σκηνοθετεί ένα από τα αγαπημένα μας παραμύθια

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2016

Η πιο πρόσφατή του σκηνοθετική δουλειά, Το Τρίο του Porto Sueno, έστρεψε το ενδιαφέρον στο πρόσωπό του. Αυτή την περίοδο ο ηθοποιός Μάριος Κακουλλής σκηνοθετεί για την Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου το μιούζικαλ “Ο Παπουτσωμένος Γάτος» και αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη σ’ έναν κόσμο όπου όλα επιτρέπονται!

O ‘Παπουτσωμένος Γάτος’ του Σαρλ Περώ από την Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου κάνει πρεμιέρα στις 10 Ιανουαρίου. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι πρόβες; 
Παίζουμε, τραγουδούμε, χορεύουμε, αυτοσχεδιάζουμε, εξερευνούμε και ταξιδεύουμε στον κόσμο του παιδικού θεάτρου. Σε έναν κόσμο όπου όλα επιτρέπονται και όπου η φαντασία, η τρέλα και το απρόσμενο κάνουν γιορτή... Και πού και πού μας φεύγει και κάνα νιαούρισμα.

Πώς θα προσεγγίσεις σκηνοθετικά την παράσταση και τι θέλεις να βγάλεις προς τα έξω;
Η ζωντάνια και η ανατροπή είναι τα βασικά συστατικά της παράστασης. Ο τεχνικός εξοπλισμός του θεάτρου, η ζωντανή μουσική επί σκηνής και έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί χορεύοντας και τραγουδώντας, θα μας ταξιδέψουν στο μαγικό παραμύθι του ‘Παπουτσωμένου Γάτου’. Χαρακτήρες ζωντανοί, με έντονα καρτουνίστικα στοιχεία και με μια γερή δόση τρέλας και χιούμορ. Στόχος μου είναι τα παιδιά, μεγάλα και μικρά, να ζήσουν την περιπετειώδη ιστορία του γάτου, σε μια παράσταση όπου η φαντασία, η μουσική και η σκηνογραφία θα κάνουν γιορτή.

Τα παιδιά ως θεατές είναι ‘δύσκολοι’ κριτές;
Τα παιδιά είναι πανέξυπνα. Κανένας δεν μπορεί να τα ξεγελάσει. Αντιδρούν αληθινά και χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό που έχουν να πουν θα το φωνάξουν δυνατά και θα ακουστεί σε όλο το θέατρο (π.χ. το θρυλικό ‘Πίσω σου’). Αν τα σεβαστείς και τους συμπεριφερθείς όπως και σε έναν ενήλικα θεατή, θα σε ανταμείψουν κι αυτά με το δικό τους τρόπο. Έχω πολύ μεγάλη αγωνία να δω τα πρόσωπά τους και τις αντιδράσεις τους.

Το περασμένο φθινόπωρο σκηνοθέτησες την παράσταση ‘Το Τρίο του Porto Sueño’, η οποία είχε τεράστια απήχηση. Πώς ένιωσες μ’ αυτό;
"Το Τρίο του Porto Sueño" ήταν ένα όνειρο. Μια ιδέα που δουλεύαμε από το 2013. Η ιδέα έγινε στοίχημα και το στοίχημα ταξίδι. Ένα ταξίδι με ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν. Μία υπέροχη ομάδα που δούλεψε με τόση αγάπη, μεράκι και δοτικότητα γι’ αυτή την παράσταση. Πώς μπορούσε να μην είχε επιτυχία.

Προηγήθηκαν κι άλλες πετυχημένες παραστάσεις όπως η “Φρουτοπία” και “Η καρδιά ενός σκύλου’. Να υποθέσω ότι σου αρέσει να τοποθετείς τις παραστάσεις σου σε χώρους εκτός θεάτρου;
Είναι αλήθεια ότι η ομάδα μας έχει καταφέρει να δημιουργήσει παραστάσεις σε εναλλακτικούς χώρους και κτίρια, έτσι ώστε o θεατής να ζει μια μοναδική, πρωτοποριακή εμπειρία, αλλιώτικη από αυτήν που έχει συνηθίσει στο κλασικό θέατρο. Ναι, είναι δύσκολο αυτό, αλλά όλα τα δύσκολα, όταν τα καταφέρνεις, σου δίνουν ένα αίσθημα ικανοποίησης και χαράς.

Αλήθεια πώς ξεκίνησε το ταξίδι σου στην υποκριτική;
Από μικρός έμαθα να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Το θέατρο μπήκε στη ζωή μου μέσα από τη θεατρική παράσταση του Σατιρικού θεάτρου “Οι Άθλιοι”. Θυμάμαι ότι επέμενα τόσο πολύ να πάμε με τους γονείς μου να παρακολουθήσουμε αυτή την παράσταση. Όπως κι έγινε. Νομίζω τότε ήταν η αρχή.

Η συνέχεια ποια ήταν;
Ξεκίνησα να κάνω θεατρικά εργαστήρια με τη Νάτια Χαραλάμπους στη Θεατρική Ομάδα Παράβαση στα Λύμπια,  της οποίας είμαι βασικό στέλεχος. Και ύστερα, τρία χρόνια σπουδές στη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, με ένα υπέροχο τμήμα και υπέροχους καθηγητές. Ήμασταν δεμένη ομάδα και αυτό βοήθησε στο να περάσουμε αξέχαστα.

Στη σκηνή πότε πρωτοανέβηκες;
Πριν ξεκινήσουμε στο δεύτερο έτος, το καλοκαίρι με πήρε τηλέφωνο ο κύριος Στέλιος Καυκαρίδης και μου ανακοίνωσε ότι θα είμαι στο καινούργιο παιδικό του Σατιρικού. Η χαρά μου ήταν μεγάλη. Μια καινούρια αρχή. Ο πρώτος μου ρόλος, ο Έτσι στο έργο ‘Το άγνωστο παραμύθι και οι 4 εποχές του Βιβάλντι’ σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κουκαρίδου. Θα το θυμάμαι για μια ζωή. Μια μαγική αρχή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρεμιέρα. Ήρθαν όλοι. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συγγενείς μέχρι και η γιαγιά μου.

Επαγγελματικά πώς άρχισες να δραστηριοποιείσαι;
Μετά το τέλος των σπουδών μου εργάστηκα για ένα χρόνο στο Σατιρικό Θέατρο. Η πρώτη μου παράσταση ως επαγγελματίας πλέον ήταν ‘Οι Συμπέθεροι από τα Τύραννα’ σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη, στην οποία χρωστώ πολλά. Έπειτα συνεργάστηκα με τον Νίκο Χαραλάμπους, τον Χάρη Καυκαρίδη και τη Μελίτα Κούτα (Paravan), τον Ευριπίδη Δίκαιο, την Έλια Ιωαννίδου, τον Πέτρο Κονόμου και πολλούς άλλους αξιόλογους συνεργάτες. Ταξίδια πολλά, διαφορετικά, νέοι συνεργάτες, καινούργιοι φίλοι, ρόλοι, εμπειρίες και πάνω απ’ όλα στιγμές. Η ευχή του επαγγέλματός μας!

Η σκηνοθεσία πώς προέκυψε;
Δεν έχω σπουδάσει σκηνοθεσία ακόμη. Είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Τώρα θα αναρωτηθείς πώς και γιατί. Έμαθα να κυνηγώ και να πραγματοποιώ το όνειρά μου. Από τη σχόλη ήταν κάτι που μου άρεσε. Κάτι που με προβλημάτιζε. Στη δραματική είχαμε την ελευθερία να πειραματιστούμε. Μου άρεσε να παίρνω τα κείμενα και να φτιάχνω εικόνες, να τα ζωντανεύω. Η πρώτη μας απόπειρα σε θέμα παραγωγής ήταν στην παράσταση ‘Η καρδιά ενός σκύλου’, μια συμπαραγωγή με την Paravan, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου. Άλλη μια τυχερή στιγμή και αξέχαστη συνεργασία. Είχαμε βρει αυτό τον υπέροχο χώρο, μια κλινική στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας με την Ειρήνη Ανδρονίκου και θέλαμε πολύ να κάνουμε μια παράσταση εκεί. Η τύχη ήταν με το μέρος μας και τα καταφέραμε. Η πρώτη μου σκηνοθετική δουλειά ήταν η Φρουτοπία, στη Δημοτική Αγορά του Παλιού Δημαρχείου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όλο αυτό το μαγικό ταξίδι.

Τι σου αρέσει στη σκηνοθεσία και τι στην υποκριτική;
Στη σκηνοθεσία με μαγεύει το ότι μπορώ να φτιάξω, να φανταστώ και να δημιουργήσω κόσμους και δικούς μου κώδικες επικοινωνίας με το κοινό. Πάντα ο στόχος μου είναι το κοινό. Τι θα πάρει, τι θα κερδίσει, τι θα νιώσει. Στην υποκριτή βέβαια ισχύουν τα ίδια. Αυτό που μου αρέσει είναι η ευκαιρία της αλλαγής. Του να είσαι κάτι άλλο. Ό,τι κι αν είναι αυτό.

Τι ονειρεύεσαι από εδώ και πέρα;
Έχω πολλά όνειρα. Ελπίζω να τα πραγματοποιήσω όλα. Θέλω όλα να έρθουν όπως πρέπει να έρθουν και στον καιρό τους. Δεν πρέπει να βιάζεις τίποτα. Απλώς να γεύεσαι τις στιγμές. Να τις κρατάς και να προχωράς.

Τα επόμενά σου σχέδια ποια είναι;
Προγραμματίζουμε με τον Πάρι Ερωτοκρίτου μια σειρά από δράσεις, παραστάσεις και σεμινάρια στον καινούργιο μας χώρο Σπούντικ. Έχω διάφορα στο μυαλό μου. Σιγά-σιγά όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Προς το παρόν ραντεβού στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού στις 10 του Γενάρη για μια αξέχαστη εμπειρία.

O Παπουτσωμένος Γάτος του Σαρλ Περώ κάνει πρεμιέρα στις 10 Ιανουαρίου στο Σατιρικό Θέατρο. Περισσότερα…

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close