Πάμε Ταξίδι , Guide

Τι ξέρεις από Βάβλα;

Ένα πανέμορφο χωριουδάκι στην ορεινή Λάρνακα σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο

Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2016

 

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ 

Η Βάβλα, βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 450 μέτρων σε μια απότομη πλαγιά της ορεινής επαρχίας Λάρνακας. Τα πετρόκτιστα σπίτια που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον. Το χωριό σήμερα αριθμεί γύρω στους 40 μόνιμους κατοίκους.

 

Τι πρέπει να επισκεφτείς  

Εκκλησίες: Στη Βάβλα υπάρχουν τρεις εκκλησίες και ένα μοναστήρι. Η μεγάλη εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία είναι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και έχει πρόσφατα ανακαινιστεί.

 

Η Παναγία της Αγάπης: Η τρίτη εκκλησία είναι ένα ξωκκλήσι, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και λέγεται Παναγία της Αγάπης. Το ξωκκλήσι λειτουργεί μια φορά τον χρόνο, την Παρασκευή της Γαλιλαίας και είναι ανοικτό καθημερινά για τους προσκυνητές. Έξω από το εκκλησάκι  υπάρχει ένα μεγάλο δέντρο και πάνω στον κορμό του διάφορα ζευγάρια έχουν χαράξει την αιώνιά τους αγάπη με τα αρχικά και την ημερομηνία της σχέσης τους.

Η Παναγία της Αγάπης ξανακτίστηκε το 1934 από τον Σπύρο Χαραλάμπους, εις μνήμην της κόρης του Μαρίας που είχε πεθάνει σε νεαρή ηλικία. Εκεί υπήρχαν τα θεμέλια μιας παλιάς εκκλησίας. Παρ' όλο που το κτίσμα είναι σχετικά καινούργιο, η εικόνα της Παναγίας της Αγάπης φιλοτεχνήθηκε τον 16ο αιώνα. Εκεί οι Βαβλίτες προσεύχονταν και ορκίζονταν αιώνια αγάπη. Πίσω από την Αγία Τράπεζα στην Παναγία της Αγάπης υπάρχει ένα μάρμαρο, κάτω από το οποίο βρίσκεται το ιερό χώμα της Παναγίας. Οι κάτοικοι της Βάβλας -και όχι μόνο- πιστεύουν πως αν ρίξεις λίγο από το ιερό χώμα μέσα στον καφέ του συντρόφου σου ή του τον ρίξεις στην πλάτη, εξασφαλίζεις την αιώνια αγάπη μεταξύ σας.

 

Που να μείνεις

Vavla Rustic Retreat: Στην Βάβλα μπορείς να διανυκτερεύσεις σε ένα από τα αγροτουριστικά καταλύματα του χωριού. Το βραβευμένο αγροτουριστικό κατάλυμα Vavla Rustic Retreat (96865404) στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτήριο του 19ου αιώνα που βρίσκεται στο χωριό. Προσφέρει καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων, κανονική ή μικρή κουζίνα και θέα στην πλακόστρωτη εσωτερική αυλή. Κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό, μπορείς επίσης να επισκεφθείς το περιβόλι της οικογένειας, το οποίο απέχει 1χλμ. από το κατάλυμα και να μαζέψεις εποχικά φρούτα ή να συμμετέχεις σε αγροτικές δραστηριότητες, και στη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου. Επίσης σερβίρεται πρωινό με επιπλέον χρέωση σε ένα κοντινό εστιατόριο, σε απόσταση μόλις 2 λεπτών με τα πόδια από το κατάλυμα.

Our House: Το Our House (97621896) αποτελείται από παραδοσιακά καταλύματα κατασκευασμένα με πέτρα και ξύλο και διαθέτουν υδρομασάζ, κήπο, δωμάτια με επιπλωμένο αίθριο και Wi-Fi. Σερβίρεται επιπλέον ευρωπαϊκό πρωινό για τους ενοικιαστές. Όλα τα δωμάτια του διαθέτουν καθιστικό, έπιπλα αντίκες και σιδερένια ή ξύλινα κρεβάτια.

Που να φας

Στο χωριό λειτουργεί μόνο ένα παραδοσιακό καφενείο, όπου μπορείς να πιείς το καφεδάκι σου έξω στη βεράντα με θέα το χωριό, αλλά δεν υπάρχουν ταβέρνες για φαγητό. Μπορείς όμως να φάς σε ένα από τα εστιατόρια στα διπλανά χωριά Κάτω Δρυς ή Λεύκαρα.

 

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close