Things to Do , Top Stories

Το Σίγμα σε ταξιδεύει με "Μια βαλίτσα γεύσεις"

Μια αλλιώτικη εκπομπή μαγειρικής με συνταγές από όλο τον κόσμο

Δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου 2016

Μια αλλιώτικη εκπομπή μαγειρικής η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, προβάλλεται από την τηλεόραση ΣΙΓΜΑ. Η εκπομπή στοχεύει να αναπτύξει το αίσθημα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της μείωσης των λανθασμένων αντιλήψεων των Κυπρίων για τις ξένες κουλτούρες, μέσα από τη γαστρονομία. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και ταξιδιάρικη εκπομπή η οποία  απευθύνεται στον καθένα από εμάς που αγαπά τη μαγειρική, τα ταξίδια και τις νέες γεύσεις! Στο νέο αυτό τηλεοπτικό ταξίδι ξεναγοί μας θα είναι οι ίδιοι οι υπήκοοι των χωρών που ζουν στο νησί μας. Συνοδοιπόροι θα είναι μια ομάδα ειδικών αποτελούμενη από διατροφολόγους, βοτανολόγους, οινολόγους και βιομηχανικούς κοινωνιολόγους! Προορισμός μας η κουζίνα αλλά και η κουλτούρα των χωρών που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Στα «μυστικά» της κάθε χώρας μας μυεί ο σεφ Ανδρέας Καβάζης! Οι γνώσεις, η εμπειρία και η ζωντάνια του είναι τα καλύτερα εισιτήρια για ένα ταξίδι με πικάντικη επίγευση. Παρουσιάστρια της εκπομπής  είναι η εντυπωσιακή Χριστίνα Δημητρίου! Η σπιρτάδα, το χαμόγελό και η ομορφιά της παρέα με Μια Βαλίτσα Γεύσεις, θα μας μεταφέρουν σε τοπία που μόνο όσοι διψούν για μαγευτικά και άγνωστα μέρη ξέρουν να βρίσκουν.

Χθες Τρίτη 12/3 πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της εκπομπής «Μια Βαλίτσα γεύσεις» στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής: γνωριμία του πολιτισμού τρίτων χωρών μέσω της γαστρονομίας». Η διάσκεψη ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Γενικού Διευθυντή του συγκροτήματος ΔΙΑΣ Χρύσανθου Τσουρούλλη, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Κωνσταντίνος Κυπριανού (Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών). Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε ο Αντώνης Καρατζιάς.

Ο κ. Κωνσταντίνου, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι «τα επεισόδια του ‘Μια Βαλίτσα Γεύσεις’ εστιάζουν σε έναν σημαντικό παράγοντα πολιτισμικής ταυτότητας, τη γαστρονομία, η οποία αποτελεί εκ των πραγμάτων έναν χώρο δημιουργικής συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, αναδεικνύοντας παράλληλα την αλληλεπίδρασή τους. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μιας περιοχής είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ «αποκαλύπτουν» στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της.

Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό, που είναι ένα κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου, προβάλλει με έμμεσο τρόπο τα ιδιώματα ενός λαού. Σίγουρα, όταν κάποιος επισκέπτεται μιαν άλλη χώρα, αντιλαμβάνεται ότι, όταν μιλάμε για «πολιτιστική γαστρονομία», εννοούμε, εκτός από τη γευστική ιδιαιτερότητα, και τη διαφορετικότητα στην αισθητική του εδεσματολογίου, στην αισθητική του χώρου, στη διακόσμηση του πιάτου, στην παρουσίαση του τραπεζιού, στην τελετουργία του σερβιρίσματος... Μέρος των στοιχείων αυτών προσπαθεί η εκπομπή να μεταφέρει στο ευρύ κοινό της Κύπρου».

Η εκπομπή δίνει το βήμα, προκειμένου οι Υπήκοοι Τρίτων Χωρών να εκφράσουν όσα γνωρίζουν πολύ καλά: τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής, τις τοπικές πρώτες ύλες, τις συνήθειες και τα έθιμά τους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή της αφήγησης και της παρουσίασης των μαγειρικών συνταγών, και μέσα από τη γνώση -και κατά συνέπεια την εξοικείωση- ενισχύεται η αίσθηση της αναγνώρισης και της αποδοχής του διαφορετικού στην κοινωνία της Κύπρου. Από την άλλη, οι Κύπριοι πολίτες γίνονται κοινωνοί των διαφορετικών γεύσεων, της πολυπολιτισμικότητας, εντρυφούν στον τρόπο παραγωγής εδεσμάτων ανά το παγκόσμιο. «Ευελπιστούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή, και κατά συνέπεια τα αποτελέσματά της, θα αποδειχθούν -βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα- πολλαπλώς επωφελή για την ενσωμάτωση των ΥΤΧ στην κοινωνία της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου. Τέλος, ο επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι «ως Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών και Υπεύθυνη Αρχή για τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων, θεωρούμε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, που στόχο έχουν την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία, σημαντικά, τόσο λόγω των αναγκών που προκύπτουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και για την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν σε θέμα νοοτροπίας, αλλά και επιπέδου πληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών».

Ελάτε να ανοίξουμε «Μια Βαλίτσα Γεύσεις» κάθε Δευτέρα Τρίτη και Τετάρτη στις 15.30  στο ΣΙΓΜΑ.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close