Things to Do , Εκδηλώσεις

Πάφος 2017: Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και το Μάιο

Με παραστάσεις, εμπειρίες και γνώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 04 Μαΐου 2016

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017 παρουσιάζει, το Μάιο, ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο αναδεικνύει την εντοπιότητα και την ευρωπαϊκή διάστασή της.

Το πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα 2 Μαΐου στις 16:30  με περιήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαδρομές και Ίχνη», με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «100 Χρόνια Ζωής στη Γιόλου». Τόσο η έκθεση, όσο και η περιήγηση, θα αναδείξουν το σύνθετο τοπίο της κοινότητας μέσα από τη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων της.

Η περιήγηση αρχίζει από το Κοινοτικό Κέντρο και καταλήγει στην πλατεία της εκκλησίας, όπου θα πραγματοποιηθούν πασχαλινά παιχνίδια και χοροί. Η περιήγηση θα είναι στα ελληνικά με επεξηγήσεις στα αγγλικά. Συνδιοργανωτές είναι ο  Αναπτυξιακός Σύλλογος Γιόλου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Γιόλου.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 φιλοξενεί, εξάλλου, μια από τις σημαντικότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του σύγχρονου πολιτισμού, τη βυζαντινολόγο, ιστορικό, και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ, σε μια παρουσίαση και συζήτηση του θέματος «Έχει το Παρελθόν Μέλλον», στις 13 Μαϊου, στην Παλιά Ηλεκτρική, στις 19:30.

Οι εκδηλώσεις του Οργανισμού συνεχίζονται με τον 2ο Παγκύπριο Φωτομαραθώνιο, που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δουν την πόλη μέσα από μια νέα διάσταση. Τους ωθεί, μέσα από μια φωτογραφική πρόκληση, να ανακαλύψουν νέες έννοιες σε γνωστές και άγνωστες τοποθεσίες και να εξερευνήσουν τρόπους απεικόνισης ιδεών, σκέψεων, συναισθημάτων και ρυθμών της ζωής μέσα στην ίδια την πόλη.

Ο 2ος Παγκύπριος Φωτομαραθώνιος αποτελεί μια συνεργασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 με τη Φωτογραφική Εταιρεία Πάφου. Η εκκίνηση θα  δοθεί το Σάββατο 14 Μαΐου στις 09:00 στα Δημοτικά Μπάνια.

Εξάλλου την Κυριακή 15 Μαΐου, στο πλαίσιο υλοποίησης του εικαστικού έργου Eco Art, θα πραγματοποιηθεί Συμπόσιο Τέχνης με κύρια ομιλήτρια την επιμελήτρια του έργου, Δρα Θούλη Μισιρλόγλου. Στο συμπόσιο θα παρουσιαστεί το θεωρητικό πλαίσιο του έργου που θα υλοποιηθεί τον Απρίλιο του 2017 στη χερσόνησο του Ακάμα. Το συμπόσιο απευθύνεται σε καλλιτέχνες και θεωρητικούς και είναι ανοικτό για το κοινό.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα στο κοινοτικό συμβούλιο Νέου Χωρίου από τις  10:00 – 13:30

Επίσης το Πάφος 2017 διοργανώνει παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση για την ιστορία της οδού Αθηνάς από ομάδα εθελοντών, φοιτητές αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις και κατοίκους της γειτονιάς την Τετάρτη 18 Μαΐου, στο  Ananas 8Bit Coffee στις  19:00.

Την Πέμπτη 19 Μαϊου έως την Κυριακή 22 Μαΐου, στο Κάστρο Πάφου στις 20:00 ο Οργανισμός διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας τιμώντας το μεγάλο κιθαρίστα και συνθέτη Leo Brouwer.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Leo Brower και περιλαμβάνει master classes και συναυλίες από τους Κώστα Κοτσιώλη, Aniello Desiderio και Sabrina Vlaskalic.

Αναδεικνύοντας το ρόλο των μουσείων, ως κέντρων πολιτισμού στη σύγχρονη κοινωνία, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 διοργανώνει στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων μια περιήγηση στους περιβάλλοντες χώρους του Αρχαιολογικού, του Βυζαντινού και του Εθνογραφικού Μουσείου την Πέμπτη 19 Μαϊου στις 19:00. Περπατώντας την περιοχή της Έξω Βρύσης οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν μέρος του σύνθετου και πλούσιου αστικού πολιτιστικού τοπίου της Πάφου.

Η περιήγηση θα γίνει από την Ελένη Αθανασίου (Eρευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου και μεταπτυχιακή φοιτήτρια αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου) και θα ξεκινήσει από το Αρχαιολογικό Μουσείο και θα καταλήξει στο Εθνογραφικό Μουσείο, όπου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση  από το σχήμα του Ειρηναίου Κουλουρά.

Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια φωτογραφική εγκατάσταση σε δημόσιο ανοικτό χώρο στο πνεύμα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού με τη συμβολή πολλών φωτογράφων από την Κύπρο και το εξωτερικό. Μέσα από την παρέμβαση σε ένα δημόσιο τοίχο της πόλης, η Πάφος μεταμορφώνεται σε μια ανοικτή γκαλερί. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου, δίπλα από το χώρο στάθμευσης Καραβέλα, στις 18:00.

Εξάλλου, μετά την περσινή πρώτη Πλατφόρμα Μονοδράματος, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 συνεχίζει τη διοργάνωση, καθιερώνοντας έτσι το θεσμό που θα οδηγήσει στο Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος το 2017. Το πρόγραμμα της φετινής Πλατφόρμας φιλοξενεί εννέα παραστάσεις από την Τετάρτη 25 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 29 Μαΐου στην Παλιά Ηλεκτρική.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close