Things to Do , Εκδηλώσεις

10 λόγοι για να πας στο Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου

Ξεκινά αυτό το σαββατοκύριακο στον Αγρό

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου 2016

Στην απίθανη περίπτωση που δεν γνωρίζεις, ο Αγρός είναι ένα χωριό της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ψηλά βουνά. Έχει 800 κατοίκους και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά χωριά της Κύπρου και κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και διαθέτει ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, καθώς και πλούσιους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Σε λίγες ημέρες λοιπόν ο Αγρός θα φιλοξενήσει τη δέκατη έκδοση του πολύ δημοφιλούς παραδοσιακού Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου.  Εξάλλου, το χωριό φημίζεται για τις τριανταφυλλιές του και τα προϊόντα που φτιάχνει από τα ρόδα!

Στις 13 & 14, αλλά και στις 21 & 22 Μαΐου, ο Αγρός θα βάλει τα γιορτινά του για να μας υποδεχθεί. Προσωπικά πάντως, νομίζω υπάρχουν πολλοί και αρκετά καλοί λόγοι για να κάνεις μια βόλτα μέχρι το χωριό.

Ας δούμε δέκα από αυτούς παρακάτω:

 



Φωτογραφία: Γιώργος Μιχαήλ



1. Αρχικά γιατί το φετινό φεστιβάλ, είναι πολύ ξεχωριστό διότι συμπληρώνει μία δεκαετία ζωής και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αφιερώνεται σε μία εξέχουσα προσωπικότητα της κοινότητας, τον Νέαρχο Κληρίδη. Ο Νέαρχος Κληρίδης αποτελεί μία πολύ σημαντική φυσιογνωμία τόσο για την Κύπρο όσο και για τη γενέτειρά του τον Αγρό αφού είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά έμαθε στους κατοίκους της κοινότητας τη χρήση και τις ιδιότητες μίας συγκεκριμένης ποικιλίας της Ροδής Δαμασκηνής. Η διάδοση των τριαντάφυλλων και συγκεκριμένα της Ρόδης Δαμασκηνής, με τα αρωματικά ροζ πέταλα, οφείλεται σε πρωτοβουλία του Νέαρχου Κληρίδη. Εκτός αυτού, ο Νέαρχος Κληρίδης προχώρησε και στην απόκτηση αποστακτήρα, με τον οποίο οι κάτοικοι αξιοποιούσαν το όμορφο άρωμα των ρόδων, κατασκευάζοντας ροδόσταγμα.

 

 

2. Κατά δεύτερον γιατί η γιορτή περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, εκθέσεις και επιδείξεις με αντικείμενο την ομορφιά της φύσης και τις τοπικές παραδόσεις. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται το μάζεμα των τριαντάφυλλων με το χέρι στους αγρούς, μέσα στα αρώματα, τα χαρούμενα χρώματα και τους ήχους της φύσης, η παρακολούθηση της διαδικασίας παρασκευής ροδοστάγματος, ώστε ο επισκέπτης να μάθει για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η χρήση προϊόντων από τριαντάφυλλα, αλλά και να λάβει μέρος σε ξεναγήσεις και σεμινάρια.

3. Γιατί θα απολαύσεις και τις λιχουδιές σου, μια και στο χώρο της γιορτής τοπικοί παραγωγοί και ο Όμιλος Γυναικών του Αγρού θα προσφέρουν κυπριακές λιχουδιές φτιαγμένες με τοπικές συνταγές. Η καλλιέργεια της Ροδής της Δαμασκηνής και η παραγωγή προϊόντων από τριαντάφυλλα, όπως αρώματα, μπράντι και λικέρ από τριαντάφυλλο και τοπικές συνταγές για προϊόντα αρτοποιίας, αποτελούν επίσης το θέμα σεμιναρίων και ξεναγήσεων.

4. Γιατί στο χωριό θα απολαύσεις άριστης ποιότητας φρούτα, σουτζούκκο, αλλαντικά παραδοσιακού τύπου (λουκάνικα, λούντζες, χοιρομέρια), παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

 

 

5. Το φυσικό περιβάλλον στον Αγρό θα σε ανταμείψει απλόχερα! Μάλιστα αν είσαι λάτρης της φύσης, τότε μπορείς να περπατήσεις το 5 χιλιομέτρων μονοπάτι της φύσης που ξεκινά από το χωριό και μέσω της Μαδαρής φτάνει στα Λαγουδερά.

 

 

6. Μια επίσκεψη στο Εργοστάσιο Τριανταφύλλων Χριστάκης Τσολάκης, επιβάλλεται! Εκεί με τα περίφημα οργανικά τριαντάφυλλα της οικογένειας Τσολάκη παράγονται τα ακόλουθα εκλεκτά προϊόντα, γνωστά σε όλο τον κόσμο: Λικέρ τριαντάφυλλο, Rose Aperetif, Rose Wine, αιθέριο έλαιο, αρωματικά κεριά, ροδόσταγμα, τσάι, σαπούνι, ξίδι, μαρμελάδα και μια σειρά βιολογικών καλλυντικών.

 

 

7. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις Τα σπιτικά της Νίκης, που φτιάχνει ό,τι πιο κυπριακό και γευστικό, όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σουτζούκκο, χαρουπόμελο, έψημα και παστόσυκα. Επιπρόσθετα παρασκευάζονται γλυκά και μαρμέλαδες χωρίς ζάχαρη για δίαιτα και διαβητικούς, όπως και άλλα πολλά παραδοσιακά είδη.

 



Φωτογραφία: Γιώργος Μιχαήλ

 

8. Ξακουστά είναι και τα Αλλαντοποιεία στον Αγρό, εκ των οποίων τα αλλαντικά του Δασκάλου και τα αλλαντικά Καυκαλιά.

 


9. Προλαβαίνεις ακόμα και να μείνεις στο Ξενοδοχείο Ρόδον (25521201), που ως γνωστόν σε λίγους μήνες θα κατεβάσει ρολά. Εάν όμως προτιμάς να μείνεις κάπου αλλού, στο κέντρο του χωριού υπάρχουν διάφορα καταλύματα και ξενώνες που βρίσκονται κοντά σε όλα τα καφενεία και εστιατόρια.

 

 

 

10. Όσο για το φαγητό/ποτό/τσίμημα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς ‘Το Μπακάλικο του Χαψή’ (99409108). Είναι ένας ωραία διακοσμημένος χώρος που συνδυάζει την ιδέα του μπακάλικου με τραπεζάκια που σερβίρουν τα καλούδια του. Υπάρχουν όμως κι άλλες επιλογές, όπως η ταβέρνα Λινάρι (25522215), η ταβέρνα Το Πέζεμα (99551381), το κέντρο Πάνθεον (25521889, ο Κάουρας (99793801), καθώς και η Κοιλάδα (25521303). Για καφέ και σνακ μπορείς να επισκεφτείς το Seven Hills (25521152, 99537129) το οποίο φτιάχνει νοστιμότατους λουκουμάδες.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close