Wine Guide , Εστιατόρια

Κρασί: Syrah in vogue

Είναι φοβερό, τρομερό, συγκλονιστικό και πολύ ισχυρό. Έχει σκούρο χρώμα, φινετσάτο, αρώματα βιολέτας, βατόμουρου, γλυκόριζας και πιπεριών. Σώμα ρωμαλέο και σαρκώδες, με ισχυρότατες τραγανές τανίνες και πλούσια δομή. Αρκετά επίθετα και μάλιστα στον υπερθετικό τους βαθμό, μπορούν να περιγράψουν κρασιά του Syrah.

Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2013

Aυτό το σταφύλι έχει εξελιχθεί στον πιο πρόσφατο έρωτα των Κύπριων οινοφίλων. Με την εξαίρετη μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα δικαιολογεί κάθε προσδοκία. Ποικιλία με ιδιαίτερο φαινολικά πλούτο, σύνθετη αρωματική έκφραση, όπου στη νεότητά της παρουσιάζει ευρύ φάσμα αρωματικών εντυπώσεων, που κυμαίνονται από ανθικούς χαρακτήρες και νότες μαρμελάδας μικρών μαύρων φρούτων έως και πιο βοτανικές και πικάντικες εκφράσεις. Με την ωρίμανση-παλαίωση το αρωματικό προφίλ της ποικιλίας εμπλουτίζεται με περισσότερο γήινους ζωικούς και πισσώδεις χαρακτήρες, όπως τρούφα, δερματίνη και νικοτίνη. Η πιο διάσημη περιοχή καλλιέργειας του Syrah είναι οι απότομες βόρειες πλαγιές του Ροδανού στη Νότια Γαλλία, όπου το σταφύλι συμμετέχει στη σύνθεση των φημισμένων Hermitage, Cte Rtie και Cornas, θαυμάσιων ερυθρών κρασιών με εξαιρετική αντοχή στο χρόνο. Στην Αυστραλία αποκαλείται Shiraz και καλλιεργείται με ανέλπιστα ποιοτικά -αλλά και ποσοτικά- αποτελέσματα. Δίνει κρασιά-δυναμίτες, συμπυκνωμένα με βόμβες φρούτων για αρώματα και γλυκύτητα -λόγω της υψηλής αλκοόλης που αντισταθμίζει τον ισχυρό τανικό χαρακτήρα. Ανάλογη είναι η συμπεριφορά του όταν καλλιεργείται και στις υπόλοιπες χώρες του Νέου Κόσμου, στη Νότιο Αφρική, στη Χιλή, στις ΗΠΑ (Καλιφόρνια) και την Αργεντινή.

Το κυπριακό Syrah λόγω των κλιμα τολογικών συνθηκών, αλλά και των οινολογικών τεχνικών που επιλέγει η πλειονότητα των οινοποιών μας, παραπέμπει περισσότερο στη νεοκοσμική σχολή. Υπάρχουν βεβαίως και οι πιστοί στα γαλλικά πρότυπα. Σε ορισμένες περιπτώσεις παράγονται οίνοι που τις πλείστες φορές προσεγγίζουν υψηλά επίπεδα.

Προτάσεις
Πλουραλισμός συνεπώς προτάσεων, ο οποίος λειτουργεί υπέρ των πολυάριθμων φίλων του Syrah. Δες παρακάτω τους διάφορους τύπους κρασιών που κολακεύουν τον ουρανίσκο τού κάθε καταναλωτή.

2010 Οινοποιείο Μακκάς Gold Syrah, Πάφος, abv 14,5%, €14
Ένα πραγματικά βουνίσιο Syrah, μια και προέρχεται από αμπελώνες στο οροπέδιο Αμπελίτη στα 1000 μέτρα. Έντονα αρωματικό, με τη μύτη να εκφράζει τον ποικιλιακό χαρακτήρα μέσω των κόκκινων λουλουδιών και των πιπεριών, του δαμάσκηνου και του σύκου και με διακριτικές νότες καπνού. Αρώματα που απομακρύνονται διακριτικά, για να αφήσουν το πεδίο στη βανίλια και τη μόκα, αποτέλεσμα της παραμονής για δώδεκα μήνες σε δρύινα βαρέλια. Αφιλτράριστο, με μεταξένιες τανίνες και αλκοόλη που δρα υπέρ του πλούτου, έχει ακόμα λαμπρό μέλλον.
2007 Κτήμα Χατζηάντωνα Shiraz, Λεμεσός, abv 13,5%, €16.79
Μαύρο χρώμα, τρομερή μύτη με απανωτά "ξεσπάσματα" ξύλου, καπνού, άγριου βατόμουρου, μαύρη πιπεριά και σοκολάτα. Ο ίδιος χαρακτήρας κολακεύει τον ουρανίσκο, καθώς το ώριμο φρούτο "χορεύει" με τις σούπερ στιβαρές τανίνες. Με τρομερή συμπύκνωση και σαφές νεοκοσμικό στυλ, αυτό το Shiraz είναι υπέροχο τώρα.
2011 Οινοποιείο Φικάρδος Shiraz, Πάφος, abv 14%, €8.25
Αυτό το Shiraz παράγεται από τον Θεόδωρο Φικάρδο στην Πάφο, από διάφορους αμπελώνες, και ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζωηρό χρώμα, αρώματα φραγκοστάφυλου, κάτω από έναν αέρινο μανδύα βανίλιας και πιπεριού, και γεμάτο στόμα, με τη γλύκα να ισορροπεί με την ευπρόσδεκτη οξύτητα.
2010 Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντας, Λεμεσός, abv 14.5%,€11
Η Κυπερούντα μάς έχει συνηθίσει να παράγει πυκνά, γενναιόδωρα ερυθρά κρασιά. Το Shiraz 2010 ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η ιδιαίτερα θερμή χρονιά, που συνέβαλε και στον πολυμερισμό των φαινολών, κατέληξε σε μαύρο χρώμα, αφθονία φρούτου, πληθωρικότητα, φρεσκάδα, ταμπάκο, γλυκά μπαχαρικά και κοκκινόμαυρα φρούτα, εξαιρετική δομή, ζεστή γεύση, ωραίες καμπύλες και ώριμες τανίνες.

2011 Κτήμα Βλασίδη Shiraz, Λεμεσός, abv 14,5%, €9.50
Ένα κρασί, με μεγάλη αυτοπεποίθηση, από το Κοιλάνι της Λεμεσού. Αν και ακόμη φρέσκο στη μύτη του, ξετυλίγεται σιγά-σιγά ένα αρωματικό κουβάρι γεμάτο εκπληκτικά αρώματα σοκολάτας, μαύρων μούρων, ταμπάκο και μόκας. Συμπυκνωμένο αλλά ταυτόχρονα κομψό, συνδυάζει στη φιάλη του τον παλιό με το νέο κόσμο. Παράγεται από κλήματα της περιοχής, με μικρές αποδόσεις.
2009 Οινοποιείο Έζουσα Syrah, Πάφος, abv 14%, €17.50
Μετάγγισε για 2 ώρες αυτό το Shiraz από το χωριό Κανναβιού της Πάφου και θα με θυμηθείς. Ο καρπός μετουσιώνεται σε ένα βαθύχρωμο κρασί με άφθονα πιπέρια, καθαρό ποικιλιακό χαρακτήρα και, πάνω απ' όλα, με υπέροχη αρμονία. Η δύναμη συνυπάρχει με την ευγένεια, το φρούτο με το ξύλο και η οξύτητα με τις νόστιμες, χυμώδεις μεν, αρρενωπές δε τανίνες.

2010 Οινοποιείο Κωνσταντίνου, Λεμεσός, abv 14,5%, €7.80
Ένα βαθύ μοβ κρασί από επιλεγμένους αμπελώνες των Νότιων πλαγιών του Τροόδους, με εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση. Εκφράζει νότες βατόμουρων και δαμάσκηνου, που σταδιακά δίνουν τη θέση τους στη βανίλια, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη σοκολάτα. Πλούσιο και λιπαρό, με ευχάριστη παρουσία κομψών τανινών.
2006 Οινοποιείο Κολιός, Πάφος, abv 14%, €13.50
Με μία ετικέτα που έλαβε τρία μετάλλια, αλλά και νέο γευστικό προφίλ, το Οινοποιείο Κολιός από τον Αμπελίτη επενδύει στη γεμάτη σοκολάτα και το ώριμο φρούτο από δαμάσκηνο και φραγκοστάφυλο στη μύτη του. Όμως και η δομή του, οι σφιχτοδεμένες τανίνες του, καθώς και η θερμή του επίγευση δεν θα αφήσουν παραπονεμένους τους φίλους του κτήματος.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close