Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2016
Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής διοργανώνει τρεις διαδρομές. Οι διαδρομές εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεύσεις παραδοσιακής κληρονομιάς: Γαστρονομικοί περίπατοι στα μονοπάτια της Μεσογειακής Διατροφής», που υλοποιείται με την ευγενή στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.
Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι να μυήσει το κοινό στην έννοια της κυπριακής γαστρονομικής παράδοσης ως στοιχείου πολιτισμικής ταυτότητας, μέσα από μια μοναδική προσωπική, συμμετοχική εμπειρία που συνδυάζει το ταξίδι, την ψυχαγωγία, τη γευστική απόλαυση και την εκπαίδευση. Οι διαδρομές θα κινηματογραφούνται από επαγγελματία φωτογράφο με στόχο την ετοιμασία ενός σύντομου ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί σε τελική εκδήλωση.
Στο πλαίσιο των θεματικών διαδρομών οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε χώρους άμεσα σχετιζόμενους με τρία βασικά στοιχεία της παραδοσιακής Μεσογειακή διατροφής, το κρασί, το λάδι και το σιτάρι, γνωστά και ως Μεσογειακή τριάδα.
Οι διαδρομές
1. Η πρώτη διαδρομή με τίτλο «Ες Γην Εύσιτον» θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου και θα είναι αφιερωμένη στο σιτάρι και τα παράγωγά του. Κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν αρχικά στο εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων Δίπυρος Άρτος στην Περιστερώνα, όπου θα μυηθούν στην τέχνη της παρασκευής ζυμωμάτων και τραχανά.
Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον αλευρόμυλο της Κάτω Μονής, όπου θα δουν ζωντανά άλεσμα σιταριού με τον παραδοσιακό τρόπο. Μετά από μεσημβρινή ανάπαυλα και γεύμα σε ταβέρνα στην Αθηένου, οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στον τοπικό Μύλο του Κάγιαφου και θα παρακολουθήσουν επιτόπου την διαδικασία παρασκευής παραδοσιακού ψωμιού.
2. Η δεύτερη διαδρομή ονομάζεται «Ες Γην Εύοινον», θα λάβει χώρα στις 22 Οκτωβρίου και θα έχει κεντρικό θεματικό άξονα το κρασί και τα προϊόντα του σταφυλιού.
Πρώτος σταθμός της διαδρομής είναι το Μουσείο Κουμανδαρίας στην Ζωοπηγή, όπου οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τις σημαντικές συλλογές του μουσείου, ενώ με το πέρας της ξενάγησης θα παρακολουθήσουν ταινία αφιερωμένη στην παραγωγή κρασιού και θα μετέχουν σε γευσιγνωσία παλαιωμένης κουμανδαρίας και προϊόντων του σταφυλιού.
Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς τη Βάσα Κοιλανίου για μεσημεριανό γεύμα και χαλάρωση σε τοπική ταβέρνα, ενώ στο δεύτερο σκέλος της διαδρομής θα επισκεφθούν το Οινοποιείο Αργυρίδη.
Μετά από ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου θα ακολουθήσει γευσιγνωσία εκλεκτών κρασιών ιδίας παραγωγής, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφορικά με την συνδυαστική τέχνη κρασιού και φαγητού.
3. Η τρίτη διαδρομή με τίτλο «Ες Γην Ευέλαιον» θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου και θα καλύψει θεματικά το λάδι και τα προϊόντα της ελιάς. Η διαδρομή θα ξεκινήσει με ξενάγηση στον παραδοσιακό ελιόμυλο της Λόφου, όπου οι επισκέπτες θα μυηθούν στην πατροπαράδοτη διαδικασία εξαγωγής ελαιόλαδου.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ελεύθερα στους χώρους του πάρκου Ολέαστρο στην Ανώγυρα, καθώς και να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσία ελαιόλαδου. Ακολούθως θα δοθεί χρόνος για ανάπαυλα και γεύμα στους χώρους του πάρκου, ενώ το απόγευμα οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πρακτικό εργαστήριο παρασκευής αλειμμάτων (πάστα ελιάς).
ΔΕΣ αναλυτικά το πρόγραμμα των διαδρομών, ΕΔΩ.
Μάθε ακόμα ότι:
- Σημειώνεται ότι σημείο αναχώρησης και άφιξης όλων των διαδρομών θα είναι η Λευκωσία (χώρος στάθμευσης λεωφορείων Παλαιού Νοσοκομείου έναντι Βουλής των Αντιπροσώπων), ενώ όλες οι διαδρομές θα γίνουν με άνετο κλιματιζόμενο λεωφορείο της εταιρείας Λάμπουσα/Lambousa Travel συνοδεία της Φλωρεντίας Κυθραιώτου, ερευνήτριας και συγγραφέα για θέματα κυπριακής γαστρονομίας.
- Οι διαδρομές θα αποτελέσουν τη βάση για ντοκιμαντέρ σχετικά με τη Μεσογειακή Διατροφή μέσα από την κυπριακή γαστρονομία. Ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες οφείλουν να υπογράψουν φόρμα συγκατάθεσης περίληψής τους στο ντοκιμαντέρ.
- Το κόστος συμμετοχής σε κάθε εκδρομή είναι μερικώς επιχορηγημένο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Κύπρου.
-
Περισσότερες πληροφορίες για κάθε διαδρομή ακολουθούν παρακάτω, ενώ για κρατήσεις επικοινωνήστε με το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (cyfoodmuseum@gmail.com / 97792796). Οι κρατήσεις θα παραμείνουν ανοικτές από 10 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι και 5 μέρες πριν από κάθε διαδρομή. Αργοπορημένες κρατήσεις θα γίνονται δεκτές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων.
Σχετικά
Ανθεστήρια στον Πρωταρά, με μεγάλη συναυλία
Η γιορτή των λουλουδιών θα κορυφωθεί με συναυλία με τους Σταύρο Κωνσταντίνου και Άντρη Καραντώνη
ΦΑΡΟπερπατήματα στο Κάβο Κίτι: Μια μοναδική εμπειρία στον Φάρο Περβολιών
Ένας πολιτιστικός περίπατος δίπλα στη θάλασσα, που συνδέει την ιστορία, τη φύση και το μέλλον ενός εμβληματικού τοπόσημου της Λάρνακας
The Outdoor Adventure Show 2026: Η απόλυτη outdoor εμπειρία έρχεται στο Nicosia Mall
Για τρεις μέρες, ο χώρος μετατρέπεται σε ένα δυναμικό Outdoor Activity Hub, όπου επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, να δοκιμάσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες
Ένα υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες, στη Λευκωσία
Το Grand Antiques & Vintage Market επιστρέφει δυναμικά στη Λευκωσία!
Circus Atmosphere: Το διάσημο τσίρκο ξεκινά παραστάσεις στη Λάρνακα
Το πρόγραμμα της εβδομάδας
«Αγάπη δίχως όρια»: Mια γιορτή για τα ζώα στη Λεμεσό
Υιοθέτησε ένα φίλο, παίξε και απόλαυσε μία μέρα γεμάτη δραστηριότητες και προσφορά
Πρωτομαγιά στην Κύπρο: 15 όμορφες εκδηλώσεις για κάθε διάθεση, από φεστιβάλ μέχρι μεγάλα live
Μουσική, παράδοση, φύση και διασκέδαση γεμίζουν το νησί την 1η Μαΐου
Το Graphic Stories επιστρέφει για 12η χρονιά, αυτή τη φορά στη Λάρνακα
Με διεθνείς ομιλητές, εργαστήρια, έκθεση και βραβεία διαγωνισμού αφίσας
Η εντυπωσιακή «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» από το Ballet Philippines στη Λεμεσό
Η μουσική βασίζεται σε έργα του Κλοντ Ντεμπισί, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αέρινη και ρευστή
Μεγάλη Γιορτή Αγάπης στη Λεμεσό, με μουσική, χορό, καλλιτέχνες και κοινωνικό μήνυμα
Το Ίδρυμα «Άγιος Στέφανος» εγκαινιάζει την Πτέρυγα Ανηλίκων με μια ανοιχτή εκδήλωση για όλους, μια βραδιά αφιερωμένη στην αγάπη, την αποδοχή και τη στήριξη των παιδιών που το έχουν ανάγκη
«Ανεράδων»: Μία παράσταση σύγχρονου χορού με ζωντανή μουσική
Πρόκειται για μια καλλιτεχνική πρόταση που εστιάζει στο άυλο, στο θηλυκό και στο οριακό
Ένα από τα πιο όμορφα μαγιάτικα φεστιβάλ θα στηθεί στο χωριό
Γιορτάζουμε την άνοιξη σε ένα μαγικό τοπίο, με φόντο τα βουνά της Ακρούντας