Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016
Από 8 μέχρι 15 Οκτωβρίου ο Δήμος Αγίας Νάπας φορεί και πάλι τα γιορτινά του και διοργανώνει το περίφημο, με διεθνές πλέον εκτόπισμα, 11ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ.
Με καλλιτέχνες από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ουκρανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος δημιουργείται ένα φαντασμαγορικό 8ήμερο που εντυπωσιάζει τις χιλιάδες των επισκεπτών του.
Ιδιαίτερα σημαντική για το φετινό 11ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ η συνεργασία του Φεστιβάλ με το Μεσαιωνικό Ρόδου με το project «Το Παραμύθι της ΡοδοΔαφνούσας» το οποίο είναι ουσιαστικά μία θεματική έκθεση φωτογραφίας, εμπνευσμένη από ιστορίες του Μεσαίωνα. Πρόκειται για ένα παραμύθι για τον έρωτα στα χρόνια του θανατικού (1498μΧ - πανδημία Πανώλης), που στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα της Ρόδου και αποτυπώνεται από το σύγχρονο φακό. Αν και μοιάζει στο μοτίβο με την Αροδαφνούσα της Κύπρου, όπως άλλωστε και με τα Βυζαντινά Ιπποτικά Μυθιστορήματα, πρόκειται για μία νέα δημιουργία που πατάει στο κλασικό μεσαιωνικό μοτίβο του ανεκπλήρωτου έρωτα.

Το ονειρεμένο «παραμύθι» αρχίζει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου με τη μεγάλη παρέλαση, που χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή. Στις 7:00 το βράδυ, οι εκατοντάδες συμμετέχοντες: χορευτικές ομάδες, ακροβάτες με τις φωτιές, θέατρα δρόμου, ξυλοπόδαροι με φαντασμαγορικές στολές, μπάντες κρουστών, πνευστών και μεσαιωνικών οργάνων, ιππότες και πριγκίπισσες, θα παρελάσουν με αφετηρία τον κυκλοφοριακό κόμβο στο λιμανάκι, θα διασχίσουν την κεντρική λεωφόρο της Αγίας Νάπας και θα εισέλθουν πανηγυρικά στον περίβολο του Μεσαιωνικού Μοναστηριού για την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.
Ο περίβολος του Mεσαιωνικού Mοναστηριού με την ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, θα φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια του 8ημερου τα καλλιτεχνικά δρώμενα που αρχίζουν καθημερινά στις 20:00 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Συναυλίες, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφιών και μεσαιωνικών στολών, όπλων, οικοσκευών.
Θα προσφέρεται δωρεάν κρασί.

Και συναυλίες με Μπάση και Πυροβολάκη
Το πρόγραμμα της έναρξης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεγάλη συναυλία του Ελλαδίτη τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση με τίτλο «Από το Βυζάντιο στο σήμερα». Στην τελετή λήξης 15/10 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Γεωργία Νταγάκη ενώ θα προηγηθεί την Πέμπτη 13/10 συναυλία με τον Μάνο Πυροβολάκη και επίσης η παράσταση "Αιώνων Σύνθεσης" του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ρωμηοσύνη" την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.
Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην Ευρώπη, είναι το μοναδικό στο είδος του Φεστιβάλ στη Μέση Ανατολή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση του κατά τον μήνα Οκτώβριο έχει κατά γενική ομολογία συμβάλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου με την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού εκτός και εντός Κύπρου.
Ο Οκτώβριος είναι ιδιαίτερος μήνας για την Αγία Νάπα. Η πόλη αλλάζει το κοστούμι της και είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαφορετικών απαιτήσεων επισκέπτες που μπορούν να απολαύσουν τα δεκάδες πλέον εστιατόρια / καφετέριες ψηλών προδιαγραφών, τις φροντισμένες παραλίες και την καταγάλανη θάλασσα, να περπατήσουν στο πάρκο γλυπτικής, να επισκεφτούν το μουσείο της θάλασσας και φυσικά …να ζήσουν την μοναδική παραμυθένια εμπειρία του 11ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ.
Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο τον Οκτώβριο μήνα, θα περιπλανηθούμε στο Μεσαίωνα… Συμπαραστάτες… ιππότες, τυμπανιστές… ακροβάτες, ξιφομάχοι, δράκοι και μάγισσες… πριγκίπισσες και ήρωες... που με ένα μαγικό ραβδί θα ξετυλίξουν την… κόκκινη δεμένη κλωστή και το παραμύθι θ' αρχινήσει… το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι Αγίας Νάπας.
Πληρ. 23 816 307.
Σχετικά
Το Οινοποιείο Τσιάκκας μάς ανεβάζει ξανά στα βουνά για δύο ξεχωριστές βραδιές
Το Οινοποιείο Τσιάκκας προσκαλεί ξανά το κοινό στα βουνά της Πιτσιλιάς για δύο από τις πιο αγαπημένες βραδιές της καλοκαιρινής του σειράς
Η πιο δυνατή έκθεση αθλητικού και κλασικού αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας έρχεται τον Ιούλιο
Με μοναδικά οχήματα, μουσική, street food και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.
Κατακλυσμός Λάρνακας 2026: Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που θα ανέβουν στη σκηνή
Τα πιο δυνατά live θα δοθούν δίπλα στην παραλία Φοινικούδων
Ο Stavros Flatley επιστρέφει για ακόμη μία τρελή βραδιά στην Κύπρο
Το viral δίδυμο που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο ανεβαίνει ξανά στη σκηνή του The Meeting Bar για ένα live γεμάτο χορό, γέλιο και… χαμό.
Το Circus Atmosphere έρχεται στο Παραλίμνι
Από 22 Μαΐου ξεκινά το πιο εντυπωσιακό υπερθέαμα της χρονιάς!
«Heart’s Sacred Touch»: Περφορμανς της Αριάννας Οικονόμου για την ομορφιά και την πνευματικότητα
Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η ανάγκη για γαλήνη και η θεραπευτική δύναμη της δημιουργικότητας
Επιστρέφει το μεγαλύτερο παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου (για καλό σκοπό)
Με νέα και μεταχειρισμένα βιβλία και τιμές από 1-5 ευρώ
Ένα εργαστήρι "Για τις γιαγιάδες μας" (Vol.2) από την ομάδα Γιασεμίν
Βιωματικό Εργαστήρι Kυανοτυπίας και Αφήγησης
Week Agenda: Τα 10 καλύτερα πράγματα που θα γίνουν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα
Από τον Ζαμπέτα και τον Νταλάρα μέχρι φλαμένκο, θερινό σινεμά και ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις, οι επόμενες μέρες φέρνουν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εξόδους του Μαΐου
Weekend Agenda: 40 όμορφες εκδηλώσεις για ένα σαββατοκύριακο γεμάτο επιλογές στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ, παιδικές δράσεις, street parties και καλοκαιρινά openings δίνουν ρυθμό σε ένα από τα πιο γεμάτα weekends της σεζόν.
Το 3rd Kourion 3x3 Charity Basketball Tournament & Family Fun Day έρχεται το Σάββατο, 23 Μαΐου
«Παίζουμε για τη Συμπερίληψη»