Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

"Θυμάμαι με πολλή νοσταλγία τους μεγάλους λαϊκούς καρναβαλίστικους χορούς"

Το Check In Cyprus συνάντησε το νέο δήμαρχο της Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη, λίγο πριν ξεκινήσει το καρναβάλι και... ‘αρχίσουν οι χοροί’!

Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2017

Η Λεμεσός μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά πράγματα, για ένα όμως δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της! Το καρναβάλι είναι για τους Λεμεσιανούς ‘ιερή γη’ και φέτος θα τα γιορτάσουν με νέο δήμαρχο στο τιμόνι! Η εκλογική μάχη δόθηκε με επιτυχία για τον Νίκο Νικολαΐδη και καθώς η Λεμεσός γυρίζει σελίδα, το Check In Cyprus συνάντησε το νέο δήμαρχο της πόλης λίγο πριν ξεκινήσει το καρναβάλι και... ‘αρχίσουν οι χοροί’!

 

Τι διαφορετικό θα δει κανείς στο φετινό Καρναβάλι; Τι αλλάζει και τι εξελίσσεται;
‘Παράλληλα με την έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου θα πραγματοποιηθεί και η πρωτότυπη έκθεση καρναβαλίστικου κοστουμιού, η οποία θα περιλαμβάνει φέτος αρκετές διαφοροποιήσεις-εκπλήξεις. Το κοινό που θα παρευρεθεί θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει κάποιες από τις καλύτερες στολές που είδαμε τα τελευταία χρόνια στο Λεμεσιανό Καρναβάλι. Την Τσικνοπέμπτη η στέψη του Βασιλιά Καρνάβαλου θα γίνει με ένα ολόκληρο τελετουργικό, με τη διαδραστική συμμετοχή μικρών και μεγάλων, ομάδων Κανταδόρων, της ομάδας κρουστών Batukinio και άλλων συγκροτημάτων. Σε όλες τις φετινές εκδηλώσεις του Καρναβαλιού έχουν γίνει προσπάθειες για αρκετές βελτιώσεις σε θέματα ήχου και καλλιτεχνικού φωτισμού. Φέτος, θα επαναφέρουμε στο Καρναβάλι τις εντυπωσιακές φιγούρες (πελλόμασκες) της Λούλας Σιούσμιθ. Φιγούρες, οι οποίες προκαλούσαν σε παλαιότερα χρόνια άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Θα ξαναζωντανέψουμε επίσης στη Μεγάλη Καρναβαλίστικη Παρέλαση ένα από τα πιο γνωστά σατιρικά άρματα του κ. Κωστάκη Μαυρογένη’.

 

Τι αναπολείτε από καρναβάλια περασμένων δεκαετιών;
‘Θυμάμαι με πολλή νοσταλγία τους μεγάλους λαϊκούς καρναβαλίστικους χορούς στο Ριάλτο, με την τεράστια συμμετοχή και επιτυχία που είχαν. Δεν θα ξεχάσω επίσης τη συνήθειά μας να μασκαρευόμαστε κάθε βράδυ και να γυρίζουμε παρέες σε σπίτια καθηγητών μας και άλλων γνωστών μας, με πολύ κέφι και πολλά πειράγματα’.

 

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούν το Λεμεσιανό Καρναβάλι φέτος;
‘Η πόλη μας προσφέρει όχι μόνο στους Λεμεσιανούς αλλά και σε όλους τους συμπατριώτες μας και τους ξένους που ζουν ή επισκέπτονται τον τόπο μας μια μοναδική ευκαιρία για γλέντι και χαρά. Καλούμε και προσκαλούμε όλους να αφήσουν στην άκρη έγνοιες και σκοτούρες και να παρασυρθούν στο ρυθμό του Καρναβαλιού για όσο διάστημα διαρκεί. Το καρναβάλι αποτελεί ένα σταθμό ανεφοδιασμού με την απαραίτητη δύναμη να συνεχίσουμε τη ζωή μας’.

 

Εκτός από το γλέντι και το ξεφάντωμα, τι δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη γιορτή;
‘Το Καρναβάλι είναι μια μεγάλη λαϊκή γιορτή που οι ρίζες της χάνονται στην αρχαιότητα και που ο λαός μας, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε στη μακραίωνη ιστορία του, διαφύλαξε και τιμά ως σήμερα. Ως τέτοιος θεσμός και παραδοσιακή γιορτή, το Καρναβάλι γιορτάζεται ανελλιπώς στην πόλη μας τα τελευταία εκατό χρόνια και ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή οικονομικές συνθήκες, αποτελεί μια γιορτή που παραμονές της άνοιξης δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους μας με διάφορους τρόπους να εκφράσουν την πίστη και την αισιοδοξία τους για μια καλή χρονιά, για ένα καλύτερο αύριο. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής κουλτούρας της Λεμεσού, έχοντας γίνει το κατεξοχήν φεστιβάλ της πόλης μας’.

 

Τι δεν σας αρέσει στο Λεμεσιανό Καρναβάλι και τι θα θέλατε, ως δήμαρχος πια, να βελτιώσετε;
‘Το Καρναβάλι της Λεμεσού είναι ένας πολύ πετυχημένος θεσμός. Ασφαλώς και υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και αναβάθμισής του τα οποία πρέπει να αναζητηθούν με μεγάλη προσοχή και μελέτη. Ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση είναι οι κατασκευές αρμάτων με σατιρική και σκωπτική διάθεση. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις μεγάλες καλόγουστες κατασκευές βοηθώντας οικονομικά και ηθικά τους συμπολίτες μας που έχουν το ταλέντο και την εμπειρία να κάνουν τέτοιες κατασκευές. Υπάρχουν πολλοί καρναβαλιστές με πάρα πολύ καλές ιδέες και θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε καλή εισήγηση για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του καρναβαλιού μας’.

 

Εσείς τι θα ντυθείτε φέτος;
‘Φέτος το Καρναβάλι έχει ως θέμα το βαθύ γαλάζιο, οπόταν και όλα τα κοστούμια θα έχουν να κάνουν με ανοιχτά και πιο σκούρα γαλάζια χρώματα, χρώματα της θάλασσας της Λεμεσού και ευρύτερα της Μεσογείου. Συνεπώς, θα ντυθώ κάτι σχετικό με τα προαναφερθέντα. Να μου επιτρέψετε να μη σας αποκαλύψω λεπτομέρειες, για να μη χαλάσουμε την έκπληξη’.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close