Εκδρομές να πας , Guide

7 λόγοι για εξόρμηση στην "άγνωστη" Λυσό

Εξερεύνησε ένα σχεδόν άγνωστοαλλάπανέμορφο χωριουδάκι της ορεινής Πάφου

Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2017

Καμιά φορά οι εκδρομές και οι εξορμήσεις σου στην Κύπρο δεν χρειάζονται κανένα ιδιαίτερο λόγο. Ο κυριότερος είναι η καλή σου διάθεση και η μαγεία της κυπριακής υπαίθρου ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών του νησιού.

Εμάς, εδώ, στο Check In μας αρέσει να γυρνάμε, να ψάχνουμε, να ανακαλύπτουμε την Κύπρο σε κάθε της γωνιά καθημερινά. Αυτή τη φορά σου προτείνω να ταξιδέψεις μέχρι την πανέμορφη Λυσό, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Πάφου. Αν και σήμερα το χωριό μοιάζει μικρό και σχεδόν εγκαταλειμμένο εντούτοις τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν μία μεγάλη κοινότητα, με όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, αρκετά διώροφα. Η Λυσός λοιπόν που βρίσκεται πολύ κοντά στο Σταυρό της Ψώκας εδαφικά είναι το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας Πάφου.

Η διαδρομή για να φτάσεις μέχρι εκεί είναι πανέμορφη και περνάς από Τσάδα, Στρουμπί, Κάθηκα, Μηλιού και φτάνεις μέχρι πάνω περνώντας από τα γειτονικά χωριά Μελάδια, Περιστερώνα και Στενή. Βορειοδυτικά συνδέεται με το χωριό Πελαθούσα και από εκεί με τη Πόλη Χρυσοχούς. Στα βορειοανατολικά συνδέεται με τον Σταυρό της Ψώκας, το Μοναστήρι του Κύκκου και από εκεί με τα ορεινά θέρετρα του Τροόδους.

Πανοραμική θέα
Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 560 μέτρων και σου επιτρέπει να δεις την πιο όμορφη δύση ηλίου και να θαυμάσεις τη θέα. Το χωριό σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Τα εγκαταλειμμένα σπίτια, οι ανθισμένες αμυγδαλιές, οι μυρωδιές της άνοιξης και τα στενά σοκάκια θα σε κάνουν να νιώσεις όμορφα. Μία ήρεμη εξόρμηση για χαλαρή εκδρομή στο χωριό. Αν αγαπάς τη φωτογραφία το χωριό θα γίνει η καλύτερή σου έμπνευση.

Paradisos Hills Hotel
Ελάχιστα μέτρα έξω από την κοινότητα θα συναντήσεις ένα πολύ περιποιημένο ξενοδοχείο, το Paradisos Hills Hotel. Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι ευρύχωρα και κλιματιζόμενα, ενώ διαθέτουν δορυφορική τηλεόραση, μίνι μπαρ, δωρεάν wi-fi και θέα είτε προς τη θάλασσα, είτε προς το βουνό. Στο εξωτερικό του ξενοδοχείου υπάρχει ένας τεράστιος κήπος και πισίνα. Μέσα στο ξενοδοχείο υπάρχει εστιατόριο, το οποίο διαθέτει κυπριακή και διεθνή κουζίνα, ενώ κάθε Κυριακή μεσημέρι διοργανώνεται μπουφέ με 20 διαφορετικά πιάτα στην τιμή των 16 ευρώ ανά άτομο. Μέχρι τέλη Μαρτίου το ξενοδοχείο έχει πολύ καλές προσφορές. Διαμονή με πρόγευμα από €99 τώρα €49, Half Board από €129 τώρα €79 και full Board από €159 τώρα €109. Κρατήσεις και πληροφορίες: 26322287 / www.paradisoshills.com

Μαρμαράς Αγροτουριστικό Κατάλυμα και Εκπαιδευτικό Κέντρο
Την περασμένη άνοιξη λειτούργησε για πρώτη φορά στο χωριό ένα νέο αγροτουριστικό κατάλυμα, ο 'Μαρμαράς'. Πρόκειται για ένα πανέμορφο αγροτουριστικό ξενοδοχείο το οποίο υπήρξε οικία τον περασμένο αιώνα. Ένα ερειπωμένο και σχεδόν γκρεμισμένο κυπριακό πέτρινο σπίτι που αναστηλώθηκε και σήμερα έγινε ένα πραγματικό στολίδι. Το κατάλυμα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και δέκα άτομα στα τρία διαφορετικά στούντιο του τα οποία διαθέτουν κλιματισμό, τζάκι, κουζίνα, ντους, τηλεόραση και wifi. To κάθε ένα από αυτά φέρει το δικό του όνομα και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το 'Ανώι' που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα άτομα, το 'Μακρυνάρυ' πάλι μέχρι τέσσερα άτομα που είναι κατάλληλο για άτομα ΑΜΕΑ και το μικρό 'Παλατάκι' για δύο άτομα. Το κατάλυμα διαθέτει και ένα πανέμορφο, μεγάλο και μοντέρνο χώρο που προσφέρεται για συνέδρια ενώ η θέα και το ηλιοβασίλεμα είναι ένας από τους λόγους για να κλείσεις εδώ μονοήμερη ή τριήμερη διαμονή και να το συνδυάσεις με εξορμήσεις στα γύρω χωριά. Τιμές από €60 το βράδυ.
Πληροφορίες / κρατήσεις: 26221216 / www.marmaras-lysos.com
Facebook page: Μαρμαράς - Λυσός

Εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας
Το χωριό διαθέτει εκκλησίες και εξωκλήσια με κύριο ναό της κοινότητας την εκκλησία της Παναγίας Χρθσελεούσας. Κτίστηκε στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα και ανήκει στο λεγόμενο φραγκοβυζαντινό ρυθμό που συνδυάζει βυζαντινά και γοτθικά στοιχεία, τρούλο και τόξα. Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας συμβολίζει παλαιότερο βυζαντινό τύπο, τον μονόκλιτο σταυροειδή με τρούλο.

Μονοπάτι της φύσης
Η εποχή της άνοιξης είναι η καλύτερη περίοδος για να βγεις εκτός και να περπατήσεις στη φύση. Αν βρεθείς στη Λυσό μάθε πως υπάρχει ένα ενδιαφέρον μονοπάτι της φύσης για να το περπατήσεις. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και το ποδήλατό σου διασχίζοντας το κυκλικό μονοπάτι. Οι διαδρομές είναι 2, μία με 6 χιλιόμετρα και η άλλη με 12. Εσύ διαλέγεις.

Ράντζο 'Ride in Cyprus'
H Λυσός διαθέτει ένα πανέμορφο ράντζο που ανήκει στη Caroline, μία Βρετανίδα που αποφάσισε να έρθει στην Κύπρο και να δημιουργήσει αυτό το ράντζο με άλογα το οποίο βρίσκεται προς το δασικό σταθμό Σταυρός της Ψώκας. Εκεί μπορείς να κάνεις ιππασία για μια ώρα με 40 ευρώ ανά άτομο και για δύο ώρες με 70 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες 99777624, Caroline / www.rideincyprus.com

Φαγητό
Το χωριό διαθέτει ένα μικρό καφενείο-εστιατόριο, την 'Ταβέρνα Λυσός' στο κέντρο του χωριού. Προσφέρει κυπριακούς μεζέδες, με12.50. Μπορείς να φας νόστιμο σουβλάκι, σεφταλιά και είδη σχάρας. (99876916), Δ-Κ 07.00-23.00.

Πολύ κοντά όμως στη Λυσό μπορείς να βρεις πολύ καλές ταβερνούλες για φαγητό που βρίσκονται στα γύρω χωριά σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.

> Ταβέρνας Γιάννη, Κάθηκας (26633353)
> Ταβέρνα Πετραδάκι, Κάθηκας (26814191)
> Παγκράτιος, Μηλιού (70003757)
> Λετύμπου, χωριό Λετύμπου (26642614)

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close