Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Σε μία ολάνθιστη βεράντα με θέα το βουνό ο Μιχάλης έφαγε αξέχαστα

Πήγαμε μέχρι την Καλλέπεια όπου η κυρία Κίκα μας υποδέχτηκε κυριολεκτικά στο σπίτι της και μας έκανε να βιώσουμε κάτι πολύ ξεχωριστό

Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017

Αρχές Αυγούστου ένα υπέροχο κυπριακό brunch με φρέσκα, βιολογικά προϊόντα από τον κήπο έκανε την εμφάνισή του στην ορεινή επαρχία Πάφου και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Καλλέπεια που γειτονεύει με τις κοινότητες της Λετύμπου, Λεμώνας και Τσάδας.

Η νέα καλοκαιρινή 'ανακάλυψη' του Check In Cyprus, το Kika's Garden homemade food & produce έγινε αμέσως γνωστό μέσω του άρθρου μας και τα σχόλια που έφτασαν μέχρι τ' αυτιά μας ήταν κάτι περισσότερο από θετικά.

Πήγα και δοκίμασα
Αρχές Δεκεμβρίου αφού άκουσα τα καλύτερα για την κυρία Κίκα και τα καλούδια της έφτασα μέχρι την Καλλέπεια για δοκιμάσω ο ίδιος πια και να διαπιστώσω τον ενθουσιασμό όλων εκείνων που γεύτηκαν το brunch Καλλέπεια.

Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να βρω τον χώρο αφού όταν έκανα την κράτηση η κόρη της κυρίας Κίκας Μάρλεν μου έστειλε στο κινητό μου τον χάρτη και με την χρήση του GPS το βρήκα. Γι' αυτό μην ανησυχείς.

Σταθμεύοντας το αυτοκίνητο αντίκρυσα ένα κανονικό, μεγάλο σπίτι, αγροτόσπιτο, με παραδοσιακούς ξυλόφουρνους στο εξωτερικό, κοτέτσι, φρουτόδεντα, κληματαριές ενώ στην μπροστινή βεράντα σε ένα ρετρό ξύλινο τραπέζι ξεχώριζαν μερικές κίτρινες κολοκύθες. Το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού μας έσπαγε τη μύτη ενώ το μάτι μας προσπαθούσε να αντλήσει όλες αυτές τις υπέροχες εικόνες και πληροφορίες.

Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μας η περιβόητη κυρία Κίκα. Μία γυναίκα με αρχοντική όψη, διαπεραστικό βλέμμα, δυναμική και ευγενέστατη. Δεν μας συστήθηκε αρχικά, απλά μας ανέφερε σε τρίτο πρόσωπο πως η Κίκα μόλις έβγαλε ζεστό χωριάτικο ψωμί. 'Κοπιάστε' μας είπε, 'καλωσορίσατε, σας περιμέναμε'. Μπήκαμε στο σπίτι, διασχίσαμε στο σαλόνι και φτάσαμε στην πανέμορφη πίσω βεράντα. 'Εσείς είστε η κυρία Κίκα;' ρώτησα και εκείνη χαμογέλασε καταφατικά.

Μία βεράντα με ξυλόσομπα, 4-5 τραπεζάκια για παρέες από 2 μέχρι 6 άτομα ήδη βρίσκοντα εκεί. Στο πίσω μέρος ένα μεγάλο τραπέζι με γαλλικό, γάλα, τσάι για να πιείς όσο θέλεις και φρέσκα φρούτα εποχής και καρύδια. Μερικά λεπτά αργότερα εμφανίζεται η Μάρλεν, κόρη της κυρία Κίκας και ο ιθύνων νους για αυτό το μυσταγωγικό μέρος. Χαμογελαστή, ευδιάθετη μας υποδέχτηκε λες και μας ήξερε χρόνια. Μας εξήγησε τα πάντα, με λεπτομέρειες.



Οι σπιτικές μαρμελάδες
Ένα δίσκος με εννέα διαφορετικά ήδη σπιτικής μαρμελάδας έφτασε στο τραπέζι μέσα σε γυάλινα βαζάκια το κάθε ένα με το κουταλάκι του. Η Μάρλεν μας ονομάτισε μία προς μία τις εννέα μαρμελάδες από εσπεριδοειδή, μανταρίνι, πορτοκάλι, σύκο και μόσφιλο μέχρι καϊσί (είδος βερίκοκου που κανένας δεν γνώριζε από τους θαμώνες) και αχλάδι την οποία λάτρεψα.

Η Κίκα καθημερινά φτιάχνει τέσσερα διαφορετικά είδη ψωμιού τα οποία έφτασαν φρεσκότατα και μυρωδάτα στο τραπέζι μας. Κυπριακό χωριάτικο ψωμί, τσουρέκι, honey bread και το κολοκυθόψωμο που πραγματικά κλέβει τις εντυπώσεις. Όλα αυτά παντρεύονται με ελιές τσακιστές, φρέσκο χαλούμι και αναρή ντόπιων παραγωγών, χαρουπόμελο, μέλι και φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρίνι. Επίσης, εκείνη την μέρα η Μάρλεν μας ενημέρωσε πως είχε χωριάτικο λουκάνικο κρασάτο το οποίο τιμήσαμε δεόντως.

Η διάθεση της κυρίας Κίκας και της Μάρλεν, το χαμόγελο, η υποδοχή και η φροντίδα τους κατάλαβα αμέσως πως είναι το μεγαλύτερο ατού αυτού του 'μυστικού' brunch της Καλλέπειας. Απλώσαμε βούτυρο στα ψωμιά μας, αρχίσαμε σαν παιδιά να περιεργαζόμαστε και να δοκιμάζουμε τις μαρμελάδες μέχρι που η κυρία Κίκα έφτασε ξανά κοντά μας με εκείνη τη θετική της αύρα κρατώντας στα χέρια μία γυάλινη πιατέλα φορτωμένη με ολόφρεσκα σταφύλια από την κληματαριά της για να μας προσφέρει.

Μετά την παρέλαση των μαρμελάδων και των πεντανόστιμων ψωμιών της κυρίας Κίκας φτάνει η στιγμή για το τηγάνι με τα φρέσκα αβγά από τις κότες της, το καπνιστό μπέικον, τα μανιτάρια και τις ντομάτες. Δύο αβγά για κάθε άτομο με γεύσεις που ξεχειλίζουν στο στόμα!

Το Kika's Garden homemade food & produce δεν είναι απλά κάτι το διαφορετικό είναι η επιστροφή στις ρίζες. Το χαμόγελο της κυρίας Κίκας και της κόρης της Μάρλεν, η φιλοξενία τους και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται αυτή την επιχείρηση είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Μία βεράντα με θέα το βουνό, όπου οι θαμώνες της μέχρι το τέλος του brunch γίνονται μία παρέα είναι ό,τι καλύτερο συνάντησα στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Φεύγοντας η κυρία Κίκα μου κράτησε το χέρι και με κοίταξε στα μάτια ευχαριστώντας με και με ρώτησε πως μου φάνηκε. 'Τώρα που συνταξιοδοτήθηκα ο γιος μου ήθελε να με στείλει να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Όχι, του είπα. Εγώ θέλω να είμαι εδώ. Αυτό είναι το χόμπι μου, μου δίνει χαρά', μου είπε και η ματιά της έλαμψε.

Ένιωσα πως βρέθηκα ξανά στο σπίτι της γιαγιάς, φάγαμε ψωμί με μαρμελάδα, αβγά με μανιτάρια, ήπιαμε γάλα και σπάσαμε καρύδια. Είπαμε τα αστεία μας, γελάσαμε, αυτοσαρκαστήκαμε. Δεν θυμάμαι να ήταν όλα νόστιμα ή όχι, αλλά είμαι σίγουρος πως η καρδιά μας έφυγε πλημμυρισμένη συναισθήματα από την ειλικρινή υποδοχή και αγάπη της Κίκας και της Μάρλεν που σίγουρα θα επισκεφτούμε ξανά και ξανά…

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close