Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 23 καλύτερα πράγματα για να κάνεις αυτό το weekend

Τα events που ξεχωρίζουν αυτό το σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2018

Το σαββατοκύριακο είναι ήδη εδώ κι εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε ραντεβού σε ωραία στέκια, παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή!

Πιο κάτω ρίχνουμε ματιές στο νησί, για να πάρουμε μία μικρή γεύση από όλα όσα μάς περιμένουν το σαββατοκύριακο που έρχεται.

 

Το έκφυλο «Δεκαήμερον» του Βοκάκιου
Ένα πολυσύνθετο έργο  το οποίο συνεχίζουν να αναλύουν ακόμα και σήμερα οι φιλόλογοι ανεβάζει από σήμερα Παρασκευή το Θέατρο Ένα. Το «Δεκαήμερον» του Βοκάκιου, σε σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη στηρίζεται στη δραματοποίηση δέκα ιστοριών του πρωτότυπου (που μετάφρασε ο Κοσμάς Πολίτης πριν πολλά χρόνια) από τον συγγραφέα Μιχάλη Παπαδόπουλο. Στο έργο του αυτό ο Βοκάκιος αποκαλύπτει με τόλμη τα ανθρώπινα πάθη, κάτι που ώθησε πολλούς συγχρόνους του να το χαρακτηρίσουν «έκφυλο» και «πρόστυχο». Ο Βοκάκιος αναπαριστά τη ζωή με τρόπο «γήινο», μακριά από ηθοπλασίες και διδάγματα. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει με τόλμη τα ανθρώπινα πάθη, κάτι που θα ωθήσει πολλούς συγχρόνους του να το χαρακτηρίσουν «έκφυλο» και «πρόστυχο». Παίζουν: Αντώνης Κλεάνθους, Σωτήρης Μεστάνας, Μανώλης Μιχαηλίδης, Στέφανη Νέρου, Ευαγγελία Νικολάου, Φανή Σωκράτους, Έφη Χαραλάμπους.
> Πρεμιέρα Παρασκευή 30 Μαρτίου, Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22348203.


 
«Κοινά εδάφη» στο μουσείο Ζαμπέλα
Επιλεγμένο υλικό από το ταξίδι του Simon Pruciak και της Alexandra Reddaway στη Βραζιλία και  τη Νότια Αμερική θα δούμε στην έκθεση με τίτλο «Κοινά εδάφη» που εγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Ζαμπέλα. Τον Ιούλιο του 2016 οι δυο καλλιτέχνες ξεκίνησαν το ταξίδι τους διάρκειας ενός έτους γύρω από τον κόσμο με μοτοσικλέτα. Με αφετηρία τη Βραζιλία, Νότια Αμερική ταξίδεψαν για 45.000 χλμ. σε 40 χώρες και 4 ηπείρους. Τον Ιούλιο του 2017 το ζευγάρι ολοκλήρωσε επιτυχώς τη γνωριμία του με τον πλανήτη δημιουργώντας ένα μεγάλο αρχείο από φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό. Το μονοετές ταξίδι τους ήταν επίσης ένα ερευνητικό έργο. Με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δημιουργικών Τεχνών (Αγγλία) το ταξίδι έθεσε ως στόχο τη διερεύνηση κοινών εδαφών και ορίων των σύγχρονων εικαστικών τεχνών και της γεωγραφίας μέσω της διέλευσης συνόρων διαφορετικών πολιτιστικών πλαισίων.
> Εγκαίνια Παρασκευή 30 Μαρτίου, Μουσείο Λουκίας & Μιχάλάκη Ζαμπέλα, Λευκωσία, 19.00. Πληρ. 22 456098. Διάρκεια μέχρι 21/4.


 
Οι pick nick παρουσιάζουν το βιβλίο «Dandilands»
Η ομάδα pick nick παρουσιάζει απόψε το βιβλίο «Dandilands», που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο BOM DIA σε συνεργασία με το Point Centre for Contemporary Art. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, ο Manuel Raeder θα μιλήσει για την εμπειρία του μέσα από τις συνεργασίες του εκδοτικού οίκου με καλλιτέχνες, μουσεία και άλλους χώρους τέχνης. Η έκδοση αποτελεί το δεύτερο μέρος του ομώνυμου πρότζεκτ των pick nick που ξεκίνησε το 2014 σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες Κωστή Βελώνη, Marc Bijl, Mustafa Hulusi, Mahony, Jumana Manna, Μισέλ Παντελή, Liliana Porter, Kevin Schmidt, Σωκράτη Σωκράτους και Carla Zaccagnini. Τα δοκίμια του βιβλίου διερευνούν την περιπλάνηση ως μεταφορά σε σχέση με κοινωνικές δράσεις και δημόσιες πρακτικές που ενεργοποιούν συζητήσεις γύρω από ζητήματα ένταξης και αποκλεισμού, σχέσεις σύγκρουσης (επίλυσης) και τόπους μη-εξουσιαστικούς όπου κρίνονται αστικά ή αγροτικά πρότυπα κανονικοποίησης.
> Παρασκευή 30 Μαρτίου, Point Centre, Λευκωσία, 18.30. Πληρ. 22662053.
 

 

 

Ο Κώστας Μακεδόνας σε Λευκωσία και Λεμεσό 
Έχοντας στις αποσκευές του δεκάδες διαχρονικά μουσικά μαργαριτάρια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και επιλέγοντας επιπλέον τραγούδια - σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Χρήστου Νικολόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου και άλλων, ο Κώστας Μακεδόνας δημιουργεί ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα βασισμένο στο καλό λαϊκό τραγούδι. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και το καινούργιο του τραγούδι με τίτλο Τα πλοία της γραμμής". Πρόκειται για μία μελωδική μπαλάντα σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη, μουσική του πρωτοεμφανιζόμενου Νικόλα Μαυρέση και ενορχήστρωση του Αντώνη Γούναρη. «Τα πλοία της γραμμής» είναι ο προάγγελος του νέου cd του Κώστα Μακεδόνα, που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
> Παρασκευή 30 Μαρτίου, Έντεχνη Ροκ Σκηνή, Λεμεσός, 21.30, τηλ. 25373763.
> Σάββατο 31 Μαρτίου,  Διαχρονική Μουσική Σκηνή, Λευκωσία, 22.30, τηλ. 99156683.
 
 
Η Αθηνά Αντωνιάδου παρουσιάζει τη δουλειά της 
Στο πλαίσιο της σειρά Παρουσιάσεων Προώθησης Καλλιτεχνικών Θεμάτων που οργανώνει το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.), η Αθηνά Αντωνιάδου θα μιλήσει για τη δουλειά της των τελευταίων 30 χρόνων στην Κύπρο και στο εξωτερικό.  Η Αθηνά Αντωνιάδου Γεννήθηκε στη Λευκωσία (1962), σπούδασε στο California College of Arts and Crafts στοOakland (1981-1985. Η καλλιτέχνης συν-διοργάνωσε το ΚΙΤΑ, μια υπόγεια καλλιτεχνική κοινότητα στο Βερολίνο όπου έζησε για 13 χρόνια 2000-13. Έχει διερευνήσει τον σαμανισμό στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, και την Κύπρο και για δύο χρόνια διεύθυνε την Γκαλερί Αργώ στη Λευκωσία,  ένα χώρο που διερεύνησε την επιστροφή στη φύση και την ευθύνη του καλλιτέχνη.
> Παρασκευή 30 Μαρτίου, Οίκημα Ε.ΚΑ.ΤΕ., Λευκωσία, 19.30. Πληρ. 22466426.
 

 

Ελευθερία Αρβανιτάκη
Τριάντα και πλέον χρόνια γεμάτα τραγούδια, ταξίδια σε όλες τις γωνιές της χώρας μας, αλλά και στις πέντε ηπείρους -κυριολεκτικά- σε μουσικά φεστιβάλ και ιστορικούς χώρους της μουσικής, συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς και
ποιητές, αλλά και διεθνείς καλλιτέχνες, με εμβληματικές παραστάσεις, που γίνανε πολύτιμα live album, χρυσές και πλατινένιες πωλήσεις και τελικά σπουδαία τραγούδια, τα οποία έχουν νικήσει τον χρόνο και έχουν συντροφεύσει τα γλέντια και τις λύπες μας.
> Παρασκευή 30 Μαρτίου, Μουσική Σκηνή RED, Λευκωσία, 22.00, €25. Πληρ. 99059257, 96245929.

 
Έκθεση στη μνήμη του Ιωάννη Ενταφιανού 
Οι φωτογραφίες του Ιωάννη Ενταφιανού είναι αφαιρετικές και λιτές. Βλέπεις σε αυτές την εσωτερική ευαισθησία και τα βιώματα του φωτογράφου αλλά, και την αισθητική και οπτική του καλλιέργεια. Οι περισσότερες φωτογραφίες στο λεύκωμα και στην έκθεση «Σχέσεις Χωροχρόνου», παρουσιάζονται για πρώτη φορά, χωρίς ο ίδιος να είχε την ευκαιρία να τις χαρεί τυπωμένες αφού έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου 2016. Η έκθεση με τίτλο «Σχέσεις Χωροχρόνου» θα είναι ανοικτή από την Τετάρτη 11 Απριλίου μέχρι την Παρασκευή 20 Απριλίου, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 17:30 μέχρι τις 20:00.
> Εγκαίνια Παρασκευή 30 Μαρτίου, Φωτοδός, Λευκωσία, 19.30. 

 

Γιάννης Αγγελάκας & 100°C
Ο Γιάννης Αγγελάκας όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο μουσικό μας χάρτη, δεν έπαψε ποτέ να είναι δημιουργικός, ανατρεπτικός και κυρίως ανήσυχος. Δε θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και για την μπάντα του, τους 100°C. Πάνω από δυο χρόνια τώρα, πειραματίζονται, γελάνε, γράφουν, σβήνουν και ταξιδεύουν.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλά και «δυνατά» live σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και ο δίσκος «Ήσυχα τραγούδια για ανέμελα λιβάδια». Με αυτόν στις αποσκευές τους θα ταξιδέψουν (και θα μας "ταξιδέψουν") τη φετινή Άνοιξη, σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Φυσικά πάντα υπάρχει χώρος και για επιλογές από όλη την πορεία του Γιάννη Αγγελάκα, από τις Τρύπες έως σήμερα.
Τους 100°C αποτελoύν οι: Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, Γιάννης Σαββίδης στην ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Αβραμίδης στην τρομπέτα, James Wylie στο σαξόφωνο. Την επιμέλεια του ήχου έχει ο Γιώργος Ταχτσίδης.
> Παρασκευή 30 & Σάββατο 31 Μαρτίου, Savino Live, Λάρνακα, 22.00. Είσοδος: €17. Πληροφορίες 99 860 304 & 99 426011.

 

Γιώτα Νέγκα
Από τον Στέλιο Καζαντζίδη έως και τον Χρήστο Θηβαίο, από τον Στράτο Διονυσίου μέχρι τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, και από τον Σταύρο Ξαρχάκο έως τον Νίκο Παπάζογλου, η Γιώτα Νέγκα μοιράζει τα φύλλα της τράπουλας στους άντρες, που χάραξαν μέσα
της δρόμους. Παίζει με το μεγάλο στοίχημα να τους 'δώσει' πίσω ως δώρο τη δική της καθαρή γυναικεία ερμηνευτική υπογραφή, μέσα από ένα σύγχρονο unplugged, λαϊκό ήχο, τριών μόλις οργάνων. Στη δύσκολη αναμέτρηση απαραίτητοι συμπαίκτες της είναι τα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας.
> Παρασκευή 30 Μαρτίου, Downtown Live, Λευκωσία, 22.00, €18. Πληρ. 99810011.
> Σάββατο 31 Μαρτίου, Ravens, Λεμεσός, 22.00, €18. Πληρ. 99614100.

 

Cyprus Fashion Fair 2018
Η Cyprus Fashion Fair είναι μια εμπορική έκθεση, διάρκειας τριών ημερών, που έχει ως στόχο να αποτελέσει θεσμό για την ανάδειξη των Κύπριων και όχι μόνο δημιουργών και εταιρειών στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Σχεδιαστές και brands ενώνονται και συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με ένα και ενιαίο στόχο, να παρουσιαστούν σε κοινό και εμπόρους. Στα πλαίσια της έκθεσης, οι έμποροι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν εκλεκτούς σχεδιαστές και εταιρείες με επιλεγμένα και μοναδικά είδη μόδας και το κοινό να δει και να αγοράσει ξεχωριστά ή ακόμα και μοναδικά κομμάτια, πολλές φορές σε χαμηλότερες τιμές και προσφορές. Οι σχεδιαστές καθώς και τα brands θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος για να δειγματήσουν ή και να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε μια exclusive έκθεση με υψηλέs προδιαγραφές και να προβληθούν στην Κύπρο και το εξωτερικό, σε μια τριήμερη πρωτοφανή διοργάνωση.
> Παρασκευή 30, Σάββατο 31 Μαρτίου & Kυριακή 1η Απριλίου, Pavilion, Λευκωσία. Η είσοδος θα είναι 5 ευρώ για το κοινό και συμπεριλαμβάνει έναν καφέ ή χυμό και περιήγηση σε όλους τους χώρους της έκθεσης, καθώς και παρακολούθηση διαφόρων προγραμματισμένων εκδηλώσεων, όπως fashion shows, διαλέξεων από επαγγελματίες του χώρου, καλλιτεχνικού προγράμματος κλπ. Για πληροφορίες, συμμετοχή ή δήλωση ενδιαφέροντος καλέστε στο 22322222, 99761425 ή επικοινωνήστε με μήνυμα στο inbox της σελίδας του Cyprus Fashion Fair στο Facebook, www.facebook.com/cyfashionfair ή επισκεφθείτε τη σελίδα στο Instagram, @cyfashionfair.

 

Τα Παιδιά της Γάζας
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό και κατόπιν ζήτησης "Τα παιδιά της Γάζας" σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου επιστρέφουν στο Flea Theatre στις 30 Μαρτίου, για μία και μόνον επιπλέον παραστάση για όσους δεν πρόλαβαν. Αποτελεί το δεύτερο έργο από το αφιέρωμα – τριλογία του θεάτρου ΑντίΛογος με θέμα την προσφυγιά – την Παλαιστίνη και τους πολέμους που ακόμα μένονται στη Μέση ανατολή. Το πρώτο έργο ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ των Κώστα Γάκη και Βασίλη Μαυρογεωργίου (Οκτώβρης 2017), το δεύτερο «Τα παιδιά της Γάζας» και το τρίτο «Ένας γέρος, μια θάλασσα» της Μαρίας Χρυσάνθου (Νιόβρης 2018), Αληθινές ιστορίες - μαρτυρίες παιδιών από τη Γάζα. Οι μονόλογοι αυτοί προέκυψαν με πρωτοβουλία του ASHTAR Theatre της Παλαιστίνης, από το Νιόβρη 2009 μέχρι τον Απρίλη 2010, όταν μαθητές δεκατριών ως δεκαεπτά ετών στη Γάζα με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου επεξεργάστηκαν και κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις , τις ελπίδες , τα όνειρα και τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο το Δεκέμβριο 2008 – Ιανουάριο 2009. Η προσέγγιση έγινε με τη βοήθεια τεχνικών του θεάτρου, της δραματοθεραπείας και της αφήγησης παραμυθιών. Μια κραυγή αγωνίας για τους ελεύθερους πολιορκιμένους της Γάζας.
Πρόκειται για μια κραυγή αγωνίας κατά του πολέμου. Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά τα παιδιά στην Παλαιστίνη για τα αυτονόητα: να πάνε στο σχολείο, να εξασφαλίσουν τροφή και νερό, να έχουν την αγκαλιά του μάνα και του πατέρα τους, να ξημερώσει για αυτά η επόμενη μέρα.
Ένα έργο βαθιά ανθρώπινο που πραγματεύεται την ελευθερία, τον εγκλεισμό, τον πόλεμο, και το ηθικό παράστημα των ανθρώπων.
> Παρασκευή 30 Μαρτίου, Flea Theatre, Λευκωσία, 20.30. Πληροφορίες & Κρατήσεις: 99 251 331 & 99 907 651.

 

"Χαρωπά τα δυο μου χέρια" από το Θέατρο Ανεμώνα
Το  θέατρο Ανεμώνα παρουσιάζει μια συγκλονιστική παράσταση που, απευθύνεται σε όλους που έρχονται σε άμεση επαφή με παιδιά, μαθητές, εφήβους. Μια παράσταση που σκηνοθετεί με μαεστρία η καταξιωμένη σκηνοθέτις Αλεξία Παπαλαζάρου και που πρέπει να δει κάθε νέος γονιός, κάθε παιδαγωγός και φυσικά οι νέοι άνθρωποι και αυριανοί γονείς.
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο έργο ενός αξιόλογου και πολλά υποσχόμενου Κύπριου συγγραφέως. Το κείμενο σφύζει από μια λεπτή ευαισθησία που περίτεχνα διαταράσσει τις ισορροπίες τρόμου στις σχέσεις των ηρώων και αγγίζει ευθέως τις πιο ευαίσθητες χορδές των θεατών αποφεύγοντας έντεχνα όμως την παγίδα του μελό. Προκαλεί αυθόρμητα το αίσθημα του θυμού και γεννά απανωτούς προβληματισμούς ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης της παιδεραστίας και της παιδοφιλίας και τους πιθανούς τρόπους προστασίας των παιδιών που έχουν πέσει θύματα μέσα στο ίδιο τους το οικογενειακό περιβάλλον. Θίγει παράλληλα το θέμα της ακαταλληλότητας ή και ανικανότητας ορισμένων ανθρώπων να εξελιχθούν σε σωστούς γονείς όταν οι ίδιοι ως άτομα βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με διαταραχές της προσωπικότητάς τους.
> Παραστάσεις Παρασκευή 30-Κυριακή 1 Απριλίου & 13, 14,15, 20, 21, 22 Απριλίου, Θέατρο Ανεμώνα, 20.30 (Κυρ. 19.00), Λατσιά, Λευκωσία. Πληρ. 70007721.

 

 

Το βιβλιοπωλείο MERES προ(σ)καλεί τα παιδιά σε μια πολύχρωμη γιορτή
Το Worldwide Buddies και το Μeres Bookstore προσκαλούν μικρούς και μεγάλους φίλους να ανακαλύψουν μαζί την πολύχρωμη Μεξικάνικη κουλτούρα και να διασκεδάσουν με δραστηριότητες, χειροτεχνίες, παιχνίδια και εκπλήξεις στο βιβλιοπωλείο MERES.
Στις 17:00, η Εύη Τριανταφυλλίδη και η Νεφέλη Μαλέκου από το Worldwide Buddies θα παρουσιάσουν το πρώτο τους παραμύθι "A Marvelous Mexican Misunderstanding".
Το Worldwide Buddies είναι εκπαιδευτικός οίκος που εκδίδει παραμύθια με φανταστικούς χαράκτηρες από διάφορες χώρες του κόσμου. Στόχος του οίκου είναι μέσα από τις ιστορίες οι μικροί αναγνώστες να έρθουν σ' επαφή με μαγικούς κόσμους, να ανακαλύψουν νέες κουλτούρες και ν' αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα. Τα παραμύθια διατίθενται ξεχωριστά η μέσα σε παραμυθοκουτιά (story boxes). Τα κουτιά περιέχουν χειροτεχνίες και παιχνίδια βασισμένα στην κάθε ιστορία, σχεδιασμένα να ξυπνήσουν την περιέργεια και να καλλιεργήσουν γνωστικές, κινητικές και δημιουργικές δεξιότητες.
Το MERES Multispace εξειδικεύεται σε μια ευρεία γκάμα κατηγοριών όπως την αρχιτεκτονική, στο design, arts, crafts, fashion, society, humor, comics, photography, παιδική βιβλιογραφία. Η ξεχωριστή συλλογή βιβλίων σε συνδυασμό με τη δυναμική του χώρου, υπόσχεται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για κάθε περαστικό.
> Σάββατο, 31 Μαρτίου, MERES Bookstore, Οδός Πενταδαχτύλου 33, Λευκωσία, 11.30-19.00. Αφήγηση βιβλίου στις 17.00.

 

 

"Έτσι Κάνουν Όλες" στο Ριάλτο
Ο Phelim McDermott επιστρέφει στη σκηνή της Met για να σκηνοθετήσει την πικάντικη όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart «Έτσι Κάνουν Όλες», υπό τη διεύθυνση του David Robertson. Η νέα παραγωγή της Met είναι χρονικά τοποθετημένη στη δεκαετία του 1950 στο Κόνεϊ Άιλαντ, σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό αμερικάνικου λούνα πάρκ.
Η διανομή περιλαμβάνει μια σειρά καταξιωμένων λυρικών τραγουδιστών με την Amanda Majeski στον ρόλο της διχασμένης Φιορντιλίτζι, τη Serena Malfi στον ρόλο της αδερφής της, της Ντοραμπέλα, τη βραβευμένη με Tony Award Kelli O’Hara στον ρόλο της τσαχπίνας υπηρέτριας τους, της Ντεσπίνα, τους Ben Bliss και Adam Plachetka στους ρόλους των δύο αρραβωνιαστικών, του Φεράντο και του Γκουλιέλμο, και τον Christopher Maltman στον ρόλο του κυνικού Ντον Αλφρέντο. Ο φιλόσοφος Ντον Αλφρέντο βάζει στοίχημα με τους νεαρούς ερωτευμένους Φεράντο και Γκουλιέλμο πως αν ακολουθήσουν τις υποδείξεις του, θα τους αποδείξει ότι οι αγαπημένες τους Φιορντιλίτζι και Ντοραμπέλα δεν είναι πιστές. Όχι επειδή οι συγκεκριμένες κοπέλες δεν έχουν σταθερά αισθήματα, αλλά επειδή όλες οι γυναίκες είναι άπιστες.
Το «Έτσι Κάνουν Όλες» είναι μια πρωτοποριακή για την εποχή της κωμωδία, με θέμα την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων και την συζυγική πίστη. Τον καιρό που προβλήθηκε ξεσήκωσε τη συντηρητική κοινωνία της Βιέννης και θεωρήθηκε πολύ τολμηρή για την εποχή της, όπως και για πολλά χρόνια μετά. Αποτελεί την τρίτη και τελευταία συνεργασία του Mozart με τον ποιητή Lorenzo Da Ponte, μετά τα αριστουργήματα «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» και «Ντον Τζοβάννι» και θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα του Mozart.
Διευθυντής ορχήστρας: David Robertson, Σκηνοθεσία Phelim: McDermott
Σκηνικά: Tom Pye, Κοστούμια: Laura Hopkins, Φωτισμοί: Paule Constable
Σε ζωντανή μετάδοση από την Metropolitan Opera. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Διάρκεια: 3 ώρες & 31 λεπτά με 1 διάλειμμα 30 λεπτών
> Σάββατο 31 Μαρτίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 19:55. Εισιτήρια: € 18 / 14. Πληροφορίες / Κρατήσεις 77 77 77 45. E-tickets: www.rialto.com.cy.

 

 

Δωρεάν θέατρο για όλα τα παιδιά
Το The Mall of Cyprus γιορτάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, προσκαλώντας τους μικρούς του φίλους να παρακολουθήσουν μια σειρά από θεατρικές παιδικές παραστάσεις, γεμάτες φαντασία, περιπέτεια και άφθονο γέλιο. 
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπροστά στην Είσοδο 1, το Σάββατο, 31 Μαρτίου, το The Mall of Cyprus θα υποδεχθεί τρεις επαγγελματικές θεατρικές ομάδες.
Στις 11π.μ. οι μικροί θεατρόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την άκρως διασκεδαστική θεατρική παράσταση με τίτλο «8 νταν... στην κιβωτό» από το Θέατρο Μασκαρίνι, ενώ στις 3μ.μ. θα κάνουν την εμφάνισή τους οι The Little Worry People Art and Drama Studio με το διδακτικό έργο «Η κουκουβάγια που ζήλευε». Τέλος, στις 6μ.μ. το Θέατρο Ένα θα παρουσιάσει το κλασικό έργο «Ο Τζακ και η φασολιά αλλιώς» σε μια παράσταση χειροποίητου κουκλοθέατρου.
Οι παραστάσεις θα είναι δωρεάν και ανοικτές για το κοινό, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, αν και δεν απαιτούνται προκρατήσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το The Mall of Cyprus έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά πιο κοντά σε αυτή την ιδιαίτερη μορφή τέχνης, με παραστάσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να τα ψυχαγωγήσουν αλλά και να τα διδάξουν σημαντικές αξίες της ζωής. 
> Σάββατο, 31 Μαρτίου, The Mall of Cyprus, Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες στο themallofcyprus.com ή τη σελίδα του The Mall of Cyprus στο Facebook.

 

 

"Ο γείτονάς μου Ναπολέων Λαπαθιώτης" έρχεται στις Αποθήκες ΘΟΚ
Το πρώτο εθνικό πορτραίτο της bijoux de kant, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της προηγούμενης χρονιάς και έχοντας κερδίσει το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα Queer Theatre Awards 2017 (Αντώνης Γκρίτσης), έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και παρουσιάζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος «το σαλόνι των ξένων» σε καλλιτεχνική επιμέλεια Παναγιώτη Λάρκου.
Η συνάντηση του καταραμένου ρομαντικού ποιητή κυπριακής καταγωγής, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, με τον μοναχικό εκπρόσωπο της μεταπολεμικής αστικής ηθογραφίας, Γιώργο Ιωάννου.
Ο Αντώνης Γκρίτσης γίνεται η φωνή του επιβλητικού Ιωάννου και του μελαγχολικού Λαπαθιώτη, μεταφέροντας την υπαρξιακή μοναξιά του απόκληρου και του κοινωνικά αποκλεισμένου.
Συντελεστές της παράστασης
Σύνθεση κειμένων: Γιάννης Σκουρλέτης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
> Σάββατο 31 Μαρτίου, Αποθήκες Θ.Ο.Κ (πρώην Νέα Σκηνή), Λευκωσία. Προπώληση εισιτηρίων: www.ucy.ac.cy/alumnisys.

 

Funeral Worship Festival III
Η ομάδα του Funeral Worship Festival παρουσιάζει το Funeral Worship Festival III που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου 2018 στην Μουσική Σκηνή Red στη Λευκωσία. Οι headliners για το φετινό φεστιβάλ είναι η δημοφιλής ελληνική black metal μπάντα Kawir που επισκέπτονται την Κύπρο για πρώτη φορά. Οι Kawir φτάνουν στην Κύπρο για να παρουσιάσουν τραγούδια από ολόκληρη τη δισκογραφία τους και ειδικά από το τελευταίο τους άλμπουμ "Εξιλασμός", το οποίο κυκλοφόρησε το 2017, με αποκλειστικό δίωρο πρόγραμμα για τους οπαδούς της μπάντας και γενικότερα του είδους. Το επόμενο συγκρότημα είναι το δημοφιλές κυπριακό black metal συγκρότημα Frozen Winds, οι οποίοι στα πλαίσια του φεστιβάλ θα παρουσιάσουν στους Κύπριους οπαδούς το ντεμπούτο τους άλμπουμ με τίτλο "Necromantic Arts" το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 23 Μαρτίου 2018. Τρίτο συγκρότημα για το φεστιβάλ είναι το ελληνικό ακουστικό black metal συγκρότημα The Dead Creed που επισκέπτεται την Κύπρο επίσης για πρώτη φορά. Το τελευταίο συγκρότημα, το οποίο θα ανοίξει το φετινό φεστιβάλ είναι η νέα Κυπριακή death metal μπάντα Helminthium που θα εμφανιστούν ζωντανά για πρώτη φορά και θα παρουσιάσουν το ντεμπούτο τους EP με τίτλο "The Fall Of Paradigms". Οι πόρτες για το φεστιβάλ θα ανοίξουν στις 19:00 και οι τιμές των εισιτηρίων είναι €15 για τις προ-πωλήσεις και €18 στην είσοδο.
> Kυριακή 1 Απριλίου, Μουσική Σκηνή Red, Λευκωσία, 19.00. Πληρ. funeralworshipfestival.bigcartel.com.

 

 

Ο "Αποχαιρετισμός" του Γιάννη Ρίτσου σε θεατρικό μονόπρακτο
Το εμβληματικό ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται επί σκηνής, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του ηρωισμού και της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μονόπρακτο με ανθρώπινο και όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο λόγο που αφορά τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας, μεταφέροντας διαχρονικά μηνύματα για τις μεγάλες αξίες της ζωής, της αυταπάρνησης και της πατρίδας.
Στο ρόλο του Γρηγόρη Αυξεντίου ο Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης
Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Σκηνικά/κοστούμια :Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Ελεάννα Ζεγκίνογλου
Βίντεο: Βέρα Παπασταύρου
Διεύθυνση Παραγωγής: Πόλυς Κυριάκου.
Διάρκεια: 50'
> Κυριακή 1 Απριλίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 19.30. Πληρ. 77777745. Είσοδος ελεύθερη. 

 

1ο Κυπριακό Παραδοσιακό Φεστιβάλ
Τα παραδοσιακά φεστιβάλ στην κυπριακή ύπαιθρο, είναι τόσο συχνά που δεν θα ξέρεις τι να διαλέξεις και πού να πας! Στη λίστα μας ωστόσο φέτος θα προσθέσουμε ακόμα ένα, που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά. Το 1ο Κυπριακό Παραδοσιακό Φεστιβάλ στο Petrides Farm Park μόλις ανακοινώθηκε... σκορπώντας χαμόγελα χαράς στους λατρεις της παράδοσης, αλλά και στους μικρούς μας φίλους, μιας και πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες τους τοποθεσίες. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι...
Την Κυριακή 1η Απριλίου, από τις 10:00-18:00, πάμε στο 1ο Κυπριακό Παραδοσιακό Φεστιβάλ το οποίο μας επιφυλάσσει πολλές εκδηλώσεις όπως παραδοσιακούς χορούς, κυπριακά παραδοσιακά παιγνίδια για μικρούς και μεγάλους, διάφορα κυπριακά εδέσματα, ΔΩΡΕΑΝ κυπριακό κρασί και πολλά άλλα. Συμμετέχουν ο Laografikos Omilos Psimolofou, τα Ευωδία Μοναστηριακά και Παραδοσιακά Προϊόντα, τα αλλαντικά Άλωνας, μεγάλη ποικιλία πουρεκιών και πίτες στη σάτζιην, παραδοσιακά κυπριακά ζυμαρικά, και πολλά άλλα. Σκέφτεσαι καλύτερο τρόπο για να υποδεχθείς τον Απρίλιο;
> Κυριακή 1η Απριλίου, Petrides Farm Park, Μαρκί, επ. Λευκωσιας, 10.00-18.00. Γενική είσοδος €5 ανά άτομο και παιδιά κάτω των 2 ετών δωρεάν. Πληροφορίες: 22 525255.

 

Φεστιβάλ Τουλίπας
Δεν έχει μόνο η Ολλανδία τουλίπες, ούτε μόνο στη χώρα αυτή διοργανώνεται το φημισμένο φεστιβάλ τουλίπας! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το χωριό Πολέμι της Πάφου, διοργανώνει το καθιερωμένο Φεστιβάλ Τουλίπας. Εξάλλου, η κοινότητα έχει το προνόμιο να αποτελεί τη μοναδική παγκυπρίως περιοχή όπου φύεται η τουλίπα.
Το ετήσιο Φεστιβάλ Τουλίπας, θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μετόχι», στο Πολέμι, την Κυριακή 1η Απριλίου. Η εκδήλωση, όπως και πέρσι, θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και έκθεση τουλίπας, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στη φύση και να απολαύσουν τη μαγεία του πρασίνου και της άγριας τουλίπας. Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Πολεμίου και το σωματείο «Φίλοι της Τουλίπας».
Κυριακή 1η Απριλίου, Πολέμι, επ. Πάφου.

 

Λατρεύω τα σύννεφα
Με αφορμή την παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου η Λέσχη βιβλίου «Υφαντουργείο» και η Νεοφύτα Πολυδώρου διοργανώνουν παρουσίαση και αφήγηση του παιδικού βιβλίου “Λατρεύω τα σύννεφα ” της Νεοφύτας Πολυδώρου. Ελάτε να περάσουμε ένα διαφορετικό δημιουργικό πρωινό με τα παιδιά, συννεφοπλέκοντας με την φαντασία μας διάφορες φιγούρες συννέφων. Ταξιδεύοντας σε ταξίδια φανταστικά και μαγικά που μόνο τα βιβλία μας προσφέρουν απλόχερα. Η εκδήλωση είναι κατάλληλη για παιδιά από 3-103 ετών. 
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
- Συζήτηση με την συγγραφέα
- Αφήγηση του παραμυθιού
- Επί τόπου πώληση των βιβλίων
> Κυριακή 1η Απριλίου, Το Υφαντουργείο, Φανερώμενη, παλιά Λευκωσία, 11.30.  Ελεύθερη είσοδος. Πληροφορίες: 97665665.

 

 

Την Κυριακή πάμε για κυνήγι κρυμμένων πασχαλινών αβγών!
Στο όμορφο χωριό Άρσος της Λεμεσού, το οποίο αποτελεί κι ένα από τα μεγάλυτερα κρασοχώρια της Κύπρου μας, την Κυριακή 1η Απριλίου μάς περιμένουν παιχνίδια και αβγά! Πασχαλινά αβγά! 
Συγκεκριμένα στο Arsos Country Club, έναν νέο σχετικά χώρο που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παίξουν και να ψυχαγωγηθούν με διάφορες δραστηριότητες, όπως διακόσμηση μπισκότου, ζωγραφική προσώπου, τέχνες και χειροτεχνίες. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος; Κυνήγι Πασχαλινού Αβγού!  Εδώ λοιπόν την Κυριακή 1η Απριλίου θα πάμε με τα παιδιά μας, από τις 11.00-16.00 και να απολαύσουμε παιχνίδι και χαρά!
> Κυριακή 1η Απριλίου, Arsos Country Club, Άρσος, Λεμεσός, 11.00-16.00. 

 

Ο Πλανήτης σε Χρειάζεται
Η έκθεση σχεδιάστηκε από το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου (Science Museum) και έχει δεχτεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες σε όλο τον κόσμο. Απευθύνεται σε παιδιά από 5 χρονών και άνω, σε οικογένειες, ενήλικες αλλά και σχολεία! (μαθητές γυμνασίου και λυκείου καθώς και σε παιδιά νηπιαγωγείου μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα).
Οι επισκέπτες μεταφέρονται στο μέλλον, στο έτος 2050, με άμεσο διαδραστικό αλλά και διασκεδαστικό τρόπο και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες σε έναν πλανήτη που απαιτεί καινούργιους τρόπους σκέψης και τεχνικές για να είναι και πάλι βιώσιμος, και να διαμορφώσουν οι ίδιοι την Πόλη του Μέλλοντος. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να σχεδιάσουν το μελλοντικό τους σπίτι και αυτοκίνητο, να παρασκευάσουν τροφή για ένα φουτουριστικό δείπνο ή ακόμα και να βουτήξουν σε μια εικονική πισίνα χωρίς να βραχούν! οι επιλογές τους καταγράφονται μέσω μίας "ψηφιακής κάρτας επιβίωσης" και καθώς προχωράει η περιήγηση συναντιούνται με τις επιλογές των άλλων, χτίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο την Πόλη του 2050.
> Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή ανοιχτή 10:00-19:00 χωρίς κράτηση και ανοιχτή για το κοινό καθημερινά κατόπιν κρατήσεως. Μέχρι 1η Απριλίου.
Για σχολικές επισκέψεις, κρατήσεις και πληροφορίες τηλέφωνο επικοινωνίας 70000723.
Διεθνής Κρατική έκθεση, Περίπτερο 4, Λευκωσία.
Ιστοσελίδα: www.planetneedsyou.com
Facebook: YOUR PLANET NEEDS YOU

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close